U pitanju je ova ploca, pazario je od cenjenog clana pre nekih mesec i po, kod mene radila ok sa 2x4gb Exceleram White Sark i Phenom-om 955 na LC Power GP6650 dobrih dve nedelje, pa sve to potom prodao ortaku kod koga je bilo na nekom kineskom napajanju od 400w! Elem, posle 10-tak dana kod njega, poceo da mu zakucava win, da se sam restartuje i izbacuje plavi ekran...Odmah sam posumnjao na nekompatibilnost sa memorijom, ali kod mene sve radilo bez problema! Sve sam probao, izvrteo 4 vrste memorije, probao i sa mojim napajanjem juce, radilo sve ok 12h, kad je ugasio i probao opet jutros, isti simptomi...sta moze da bude? Je l moguce da pobrljavi od slabog napajanja? Neko resenje, pls, bas me nervira, iz dana u dan! THX
Jel to jutros kad je upaljen , korisceno tvoje napajanje ?
Na to gledaj ovako , odveo si obdarenog crnca kod ortaka da odradi malu kineskinju ... Naravno kad je crnja dovati od nje ne ostade posle nista...
E tako i ovo :D
asus p7p55d-e & intel i5 750 @ 4ghz/`Gainward` gtx470- referentna cista nvidia :-)/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/ssd patrior 60gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380. audio- Pioneer A9, dayens Premium monitori, vufer JBL sub 135.
:: U pitanju je ova ploca, pazario je od cenjenog clana pre nekih mesec i po, kod mene radila ok sa 2x4gb Exceleram White Sark i Phenom-om 955 na LC Power GP6650 dobrih dve nedelje, pa sve to potom prodao ortaku kod koga je bilo na nekom kineskom napajanju od 400w! Elem, posle 10-tak dana kod njega, poceo da mu zakucava win, da se sam restartuje i izbacuje plavi ekran...Odmah sam posumnjao na nekompatibilnost sa memorijom, ali kod mene sve radilo bez problema! Sve sam probao, izvrteo 4 vrste memorije, probao i sa mojim napajanjem juce, radilo sve ok 12h, kad je ugasio i probao opet jutros, isti simptomi...sta moze da bude? Je l moguce da pobrljavi od slabog napajanja? Neko resenje, pls, bas me nervira, iz dana u dan! TH ::
Ma nisam ja takav covek, dobar mi je ortak...sad mi je prioritet da otkrijem zasto nece ni na mom napajanju da radi...jos jedna stvar, posle svakog plavog ekrana, nije uopste hteo ni u bios da udje, stalno je sijala led dioda za DRAM...menjao stapove, clear cmos posle toga, ali i dalje nista, da bi posle ko zna kojeg puta uspelo...da ga bem! :)
:: Ma nisam ja takav covek, dobar mi je ortak...sad mi je prioritet da otkrijem zasto nece ni na mom napajanju da radi...jos jedna stvar, posle svakog plavog ekrana, nije uopste hteo ni u bios da udje, stalno je sijala led dioda za DRAM...menjao stapove, clear cmos posle toga, ali i dalje nista, da bi posle ko zna kojeg puta uspelo...da ga bem! :)
Šta misliš, da li se isto to dogodilo i onom ko je tebi prodao ploču, pa je zato i rešio da je proda?
Na tom plavom ekranu ti uvek piše u čemu je problem, prema tome potrudi se da pročitaš. Opet kažeš da ti lampica za memorije ukazuje da tu nešto nije u redu...
Najlakše rešenje je da staviš kvalitetno(skupo) napajanje i to će raditi neko vreme dok se ne `iscrpi` napajanje kao što se dogodilo sa tvojim. Doduše, konflikt može da ti stvori i neki drajver ili update i da zbog njega puca. Tako da možeš da se igraš i instaliranja sistema i poisključuj u BIOS-u sve na ploči što ne koristiš.
Nisam se igrao sa latencijama, samo load optimize defaults i to je to, nisam cackao nista...chip, ploca je radila kod mene oko 3 nedelje, znaci ista konfiguracija samo sa mojim LC Power i radila bez greske, nijedan plavi ekran, a i kod kolege clana je bila oko mesec dana, takodje sve radilo ok!
Kod mene je ploca radila stvarno potpuno stabilno, duzi vremenski period.
Ako je problem nastao posle 10 dana, kao sto sam ti vec i rekao - ne moze se nikako to `kinesko` napajanje shvatiti olako..
Pogotovo, sto je amperaza doticnog na 12v, koliko se secam 15A.
Taj c2 Fenom trosi samo 125w, iako ostatak sistema nije veliki potrosac - ja se nikako ne bih usudio da nakacim takav CPU na takvo napajanje, koje je najverovatnije vec dodatno izmuceno.
Sto se tice latencija, ne verujem da je to problem - mada mozes da probas da namestis na CL9 sve, i da spustis ram na 1333Mhz.
Zao mi je sto covek ima problema. Ja sam se ponudio da doneses do mene plocu, mozda mogu da nadjem resenje za taj problem.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
ovo sve govori.... `- ne moze se nikako to `kinesko` napajanje shvatiti olako..` u prevodu kinesko napajanje je uništilo ploču... kako da ne... a njega si verovatno pitao pri prodaji na koje napajanje će da kači tu ploču.
sad mu još i naplati to što ćeš da mu središ... cool
druze, ne znam cemu tenzija kao prvo.. nema razloga.. drugo, ne moze kvalitetno napajanje da se iscrpi, odakle ti to, kao da se umara.. sa dobrim napajanjem ili ce raditi ili nece raditi, ne moze da radi neko vreme i onda kao sjebace se napajanje, nema toga, moze da bude recimo neispravna ploca i da nece i dalje da radi. Svakako treba prvo napajanje da promeni, a ploca ako ima problem jbg imace ga sa svakim nap.
:: :: :: ovo sve govori.... `- ne moze se nikako to `kinesko` napajanje shvatiti olako.. :: u prevodu kinesko napajanje je uništilo ploču... kako da ne... a njega si verovatno pitao pri prodaji na koje napajanje će da kači tu ploču :: :: sad mu još i naplati to što ćeš da mu središ... coo ::
Hajde nemoj da budes necovek, i da se mesas u ono sto jednostavno nije tacno...
Polovne stvari su u pitanju. Niko, ne daje na takve stvari garanciju tri godine.
Meni je moja savest `cista`, jer znam da sam prodao ispravnu plocu. I coveku je radila kako treba.
Naravno da mu ne bih naplatio. Pa, zasto bre ti uopste pricas nesto napamet, a da ne znas ni celu pricu u vezi sa svime ovime?
Naravno da sada necu da ti se pravdam ovde, jer je to apsolutno nepotrebno, ali zamolio bih te da svoje paranoicne ispade ostavis po strani, jer ja sa time nemam nista...
Ukoliko si imao problema u detinjstvu, ili te je neko maltretirao, pa si izgubio povrenje u ljude - to nije moj, niti bilo ciji problem.
Ja sam cak ljudima sa PCBerze izlazio u susret, i besplatno im resavao probleme, sto Darcilo najbolje zna - a ti si dosao ovde da me pljujes, a ne znas cak nista?
Kako te bre nije sramota?
Necu se ovde vise uopste javljati, bas zbog ovakvih pajsera, koji dodju i seru, a nisu u pravu.
A sto se tice `kvalitetnog` napajanja, ako je tebi no-name mejd-in cajna od 400w sa 15a na 12v kvalitetno napajanje... Mislim, kapiras me... :-)
A inace, naravno da napajanje moze da izgubi svoju efikasnost vremenom. Nevezano za ovu temu.
A i sem toga, moze i da osteti ostale komponente - ukoliko je poluispravno.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: :: :: ovo sve govori.... `- ne moze se nikako to `kinesko` napajanje shvatiti olako.. :: u prevodu kinesko napajanje je uništilo ploču... kako da ne... a njega si verovatno pitao pri prodaji na koje napajanje će da kači tu ploču :: :: sad mu još i naplati to što ćeš da mu središ... coo ::
@Marković Može, izgubi svoju snagu, pokušavam laički objasniti ljudima, običnim jezikom. Vidi ovo LC Power GP6650 koje je pokretalo tu ploču tih mesec dana je verovatno već stradalo. Ono će i dalje služiti ali više nije upotrebljivo u maksimalnom opterećenju. Može čovek da isproba i da ga optereti do maksimuma i videće da ono nije u stanju sve te potrošače da snabdeva. Znači neka slabija mašina(manji potrošač) će i dalje raditi na njemu bez problema i to duže vreme. Kod jačih mašina dolaziće do različitih efekata najpre do resetovanja usled pada napona, a zatim će pojedine komponente ostajati nepokretne usled nedostatka struje. Ta ploča ima problem i ja samo kažem da Forever nije neiskusan, niti laik i da je to shvatio i prodao je što pre. Imao sam susreta sa takvim pločama i vrlo su `zahvalne` za servisere ako im je period uništavanja napajanja od nekoliko meseci. Dva puta zamene napajanje, naplate, a treći put proglese ploču krivom i uzmu je radi dalje preprodaje. Naravno sve to dok toj ploči ne padne vrednost jer ko će na buđavušu da stavlja kvalitetno napajanje. Konkretno ova ploča će raditi sa novim kvalitetnim napajanjem neko vreme bez problema, aonda će se priča ponoviti. Forever je hteo reći kako je kinesko napajanje uništilo ploču što je malo verovatno da se dogodilo. lako se utvrdi testiranjem tog napajanja, proverom outputa. Videćeš da je ono izgubilo snagu i da kao takvo nije moglo prouzrokovati oštećenja, nije bilo u stanju drugim rečima. Druga priča je kada napajanje jednostavno izgori. Ovde to nije slučaj. Oštećenja uglavnom nastaju usled povećanih vrednosti u odnosu na one predviđene outputom. Sve ispod outputa teško da može da naudi. Kada nemaš dovoljno struje u ma kom smislu, stvar samo ne radi.
@forever paranoični ispad se upravo dogodio tebi. Očigledno da ne spavaš mirno usled ovakvih trange-frange operacija. Jadan je onaj ko ima poverenja u tebe.
Savet za sve. Uvek dobro razmislite kada kupujete nešto polovno, a novo, ne mora to biti računar. Postoji razlog zašto ga neko prodaje i svesno `gubi` neki deo novca. Ili ne gubi ako je u pitanju kradena roba. Polovni a sigurni računari su u ovom trenutku Core 2 i raniji od njih, sve novije od toga ne mora biti, ali obično biva roba sa greškom. Probelm je što ti takvu ploču ne možeš reklamirati jer oni ti priznaju samo kada je ploča mrtva ili neki deo na njoj ne radi. Opet čast izuzecima.
Uradi sledeće: stavi neku što manju memoriju, ali opet dovoljnu za sistem koji je na računaru i posmatraj šta će se dogoditi... stavi tvoje LC napajanje. Ako sve bude radilo kako treba dva dana uzmi tu ploču i odnesi je prethodnom vlasniku pa ako neće da ti vrati lovu razbi mu je o glavu jer su otišli u njoj već neki vodovi u tom slučaju... Cilj je da smanjiš potrošnju struje na minimum pa posmatraj šta će se dogoditi. Znači ako postoje dva harda ostaviš jedan itd. Skini sve što nije neophodno. Ali postepeno to radi, prvo ovo sa memorijom. Svaki GB memorije guta 15W. Znači ako umesto osam staviš jedan to je već 105W manje i to je više nego dovoljno da se stanje iz tvoje priče normalizuje.
Tesko onom ko sa tobom trguje... Svaki dan se molim, da samo sa takvim ne zaglavim.
Srecom pa nisu svi retardirani u mozak kao ti..
Zbog ovakvih mrtvaka, zalim sto ovaj forum nema normalne moderatore, koji ce ovakve paranoike saseci u korenu.
Covek ni ne zna o cemu je ovde zapravo rec, i kako je Darcilo uopste dosao na ideju da uzme tu plocu, a vec zna da sam ja njega zajebao, i da ja imam pakleni plan, kako da se na toj ploci obogatim.
Kada citam sve ovo, stvarno razmisljam da li jedna iole normalna osoba moze da smisli sve ovo.
Tebe je neko ocigledno zajebao, pa si postao strucnjak, u vezi sa svime sto ima iole veze sa IT tematikom..
EDIT:
O ovome da 8GB rama trosi 105w, to necu ni da komentarisem. Toliku glupost nisam cuo odavno.
A bas bih voleo da dodjes licno i da mi razbijes glavu sa plocom.. Evo neka ti Darcilo da adresu i plocu, i pravac kod mene, da mi razbijes glavu... Cekam te, macane. :)
Chip, iskuliraj! Hvala na savetu, ali zaista nema potrebe za vredjanjem, posto nisi upoznat sa svim detaljima! :) Forever, javljam se cim ugrabim free time, a mozda ti i posaljem plocu kuririma vec sutra, uglavnom bices blagovremeno obavesten! Btw, sto se tice mog napajanja, staro je oko 3god., ali mislim da i dalje moze da se nosi sa velikim potrosacima! :)
Ja pre par godina prodam komsiji komp neki 775,kod mene radio 2 godine extra,njemu posle mesec dana zvekne ploca i on meni kao,sta si mi prodao ovo???te stvari crkavaju i u garanciji kinezi ih stancuju na tone
Nemoj da se nerviraš brate, vidiš da lik nema pojma šta priča. Da zna da se ti baviš komponentama i da ima dosta nas ovde na berzi(a i šire) koji su od tebe kupovali dobar hardver po dobrim cenama, ne bi lupao kao Maksim po diviziji...
Zašto je Forever koji radi sa komponentama prodao nekome ploču ili nešto drugo? Pa da zaradi, jebote!Jok, prodao je da ga zajebe iako su se videli kod Dex-a i plus je čovek poznat svima po oglasima...smešno
Mislio sam da je Chip nečiji dupli nalog, ali kad je odvalio ovako nešto, biće da ipak nema veze sa životom.Da ne spominjemo glupost kad je odvalio da je većina novih stvari u ponudi po oglasima roba sa greškom i da su samo Core 2 računari i stariji sigurni i da kinesko napajanje ne može da sjebe ploču.A onda njegovo pitanje da li je Forever pitao Darcila na koje napajanje će da kači ploču, iako je kod Darcila SVE RADILO KAKO TREBA, a Darcilo je prodao robu ortaku koji ima kung-fu napajanje.Jel` sam ja trebao da pitam lika kome sam prodao auto koji će benzin da sipa neko treći ko kasnije kupi taj auto od njega?Šta je s` glavom?
ako me darcilo angažuje kao telohranitelja i plati uslugu eto mene sa pločom... nema frke
Vdi prijatelju, da ja nisam u pravu ti ne bi imao potrebe za vređanjem. Samo istina pogađa.
Druga stvar i ne čitaš pažljivo ono što pišem. Nisam primetio da sma rekao da ti imaš pakleni plan za bogaćenje, ali ti si to već tako shvatio. Valjda ti je blisko.
Što se gluposti koju pominješ tiče ona sve o tebi govori. Koliko troši struje memorija za svoj rad??? Nemaš ni elementarno znanje, a nalaziš za shodno da se sa mnom raspravljaš. Kupi merač pa kontroliši potrošnju dok se sam ne uveriš.
Jedino što ovde ja želim jeste da Darcilo ne izvisi i ne ostane prevaren.
Profo, reci mi molim te u čemu je razlika između `kineskog` i nekog `drugog` napajanja? Jel u težini?
Usput ovo nije auto već računar. Postoji razlika, računar ne konzumira benzin, nije motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Konzumira električnu energiju. Treće, kako može da zaradi kada mu prodaje ispod cene? Pretpostavljam da mu je rekao da je to njegova ploča prilikom prodaje i da je prvi vlasnik. Pretpostavljam da je kod njega radila pod maksimalnim memorijskim opterećenjem dok nije počela da zeza. Onda je on nju zamenio, tj. kupio novu, pa recimo išao da vidi šta joj je i primetio da sa manje memorije ipak radi... pakleni plan... uvaljaj odmah... često se ta priča odigrava... umesto da vratite nazad takvu ploču da je uvoznik vrati u fabriku i onda će vam fabrika uz duboko izvinjenje u najkraćem roku poslati istu takvu sve o svom trošku.
Ne znam koliko je bitno da li mi je dupli nalog ili nije... konkretno nije, imao sam i ranije ali sam ga zaboravio, pa sam otvorio novi. Smeta ti?
Ajde, pustite čoveka, biće da se zbunio malo i omašio za red veličine, sigurno je hteo da napiše 1,5W po gigabajtu što bi već bilo dosta bliže, iako se potrošnja ni ne računa po gigabajtu već je račun nešto komplikovaniji, drugim rečima modul od 8gb memorije ne troši duplo više od onog od 4gb.
Tih 15W po gigabajtu kad se preračunaš moglo je da bude eventualno u doba SDR memorije.
nisi me ubedio, tj. znam da to sto tvrdis apsolutno nema logike, jednostavno nema. Nikad u zivotu nisam cuo ovo sto ti tvrdis, kad napajanje rikne ono je riknulo i ne moze da radi, kako moze da se degradira na ovaj nacin, objasni mi? Ako nije npr. Frontier ili ZITO nego neko krsteno.
:: :: @Markovi :: Može, izgubi svoju snagu, pokušavam laički objasniti ljudima, običnim jezikom. Vidi ovo LC Power GP6650 koje je pokretalo tu ploču tih mesec dana je verovatno već stradalo. Ono će i dalje služiti ali više nije upotrebljivo u maksimalnom opterećenju. Može čovek da isproba i da ga optereti do maksimuma i videće da ono nije u stanju sve te potrošače da snabdeva. Znači neka slabija mašina(manji potrošač) će i dalje raditi na njemu bez problema i to duže vreme. Kod jačih mašina dolaziće do različitih efekata najpre do resetovanja usled pada napona, a zatim će pojedine komponente ostajati nepokretne usled nedostatka struje ::
1. Pa pitaj proizvođače i ostale eksperte.Ja ne znam što su ostali budale i bacaju pare na napajanja u skladu sa potrošnjom mašine kad mogu sve da furaju na kineza od 400w. Meni su dva takva kineza eksplodirala pri paljenju obične mašine sa integrušom...
2. A za motor sa unutrašnjim sagorevanjem nisam imao pojma!Stvarno ide na benzin?Ja mislio da ide na kiseli kupus?! Ponovo, sipaj benzin u dizelaša pa ćeš da vidiš na kakvo sam poređenje mislio.Jel tebe u radnji pitaju koje napajanje imaš kad kupuješ ploču? Jel te u radnji pitaju koje napajanje ima čovek kojem ćeš ti eventualno da prodaš ploču posle nekog vremena?Jel` ti čitaš šta pišeš ovde?
3. Ti pretpostavljaš šta je Forever nekome rekao kad je prodavao ploču i pretpostavljaš da je kod njega radila pod najvećim opterećenjem i smislio pakleni plan da zajebe kolegu člana koji ga poznaje, zna gde živi, i da zbog smešnih para pljune na poverenje i reputaciju koju ima kao prodavac?Jedini pakleni plan se izgleda smišlja u tvojoj glavi koliko ja vidim.Iako ti je i sam Darcilo rekao da iskuliraš i da mu je Forever ponudio pomoć u rešavanju problema, ti i dalje smišljaš teorije zavere iako te pritom niko ništa nije pitao.
Kako ti znaš da je on kupio ispod cene i što ne bi mogao i tu da zaradi ako je nabavio jeftino?Pun grad klinaca debila koji su puni keša i prodaju tehniku budzašto da bi im mama i tata kupili novo, svojevremeno sam dao liku polovan mob za njegov nov siemens koji je bio skuplji 50e od mog mobilnog, i još mi lik doplatio 20e kao evo za trošak, za cimanje.Lik dobio na poklon fon i nije mu se svideo, a vozi novog BMW-a...
4. Jel` ti i dalje ne čitaš šta ti svi ovde pišu ili si ti Wlada sa novim nalogom pa samo napamet pišeš gluposti? Sa kojim pravom ti ovde dolaziš i vređaš i prozivaš poznatog člana foruma? Sve mi se čini da se ti baviš preprodajom i da samo hoćeš da ukaljaš reputaciju koju prozvani član ovog foruma ima.
A za dupli nalog su zaduženi admini, iako je još veća smejurija da ti pitaš mene da li meni smeta kršenje pravilnika foruma...pitaj Mišu i Željka...
:: :: :: :: Profo, reci mi molim te u čemu je razlika između `kineskog` i nekog `drugog` napajanja? Jel u težini :: :: Usput ovo nije auto već računar. Postoji razlika, računar ne konzumira benzin, nije motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Konzumira električnu energiju :: Treće, kako može da zaradi kada mu prodaje ispod cene? Pretpostavljam da mu je rekao da je to njegova ploča prilikom prodaje i da je prvi vlasnik. Pretpostavljam da je kod njega radila pod maksimalnim memorijskim opterećenjem dok nije počela da zeza. Onda je on nju zamenio, tj. kupio novu, pa recimo išao da vidi šta joj je i primetio da sa manje memorije ipak radi... pakleni plan... uvaljaj odmah... često se ta priča odigrava... umesto da vratite nazad takvu ploču da je uvoznik vrati u fabriku i onda će vam fabrika uz duboko izvinjenje u najkraćem roku poslati istu takvu sve o svom trošku :: :: Ne znam koliko je bitno da li mi je dupli nalog ili nije... konkretno nije, imao sam i ranije ali sam ga zaboravio, pa sam otvorio novi. Smeta ti?
Darcilo i Forever se znaju licno, ja ih oboje znam licno.
Oboje su korektni momci i skroz ok.
Vec je covek saradjivao sa njime i nikad problema nije bilo, cak mu je i jednom prilikom spasao kartu od 150e, gratis bez ikakve naknade.
Nema potrebe za ovim napadanjem coveka. Neko se uvredi kad mu kazes da je ovo ili ono a covek ustvari nije, kao kada bi ti ja rekao keva i sestra su ti kurve, a ti znas da verovatno nisu. Logicno, ti bi mi odbrusio nesto.
Samo lagano, sredice oni celu pricu sami fer korektno i civilizovano.
A ovo je tek super
` Svaki GB memorije guta 15W `
Dakle moj ram 10 gb trosi koliko? 150w !? Kao solidna graficka karta A joj majko...
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.