Ploca je Gigabyte GA-P35-DS3 a memorija Geil 2x1GB dual channel kit 1066 ultra +. Nista nisam podesavao u BIOS-u , sve je ostavljeno po defaultu na `auto` i sta se desava 3D Mark i Easy tune 5 kazu da memorija radi na 800MHz ( stim sto ET5 jos kaze da radi na 1.9V ). Pretpostavljam da je tu nesto ne stima, da li da uzmem rucno da podesavam i sta i kako treba u BIOS-u da podesim. Koliko vidim po defaultu u BIOS-u su latencije 5-5-5-18. Ono sto mene jos buni je to sto se ova memorija kod nas prodaje kao 2GB (2x1GB kit) DDR2/1066MHz Geil Plus, 240-pin, PC2-8500, CL5 (5-5-5-15), dual channel, a na sajtu proizvodjaca za nju stoji CAS 4-4-4-12 i nikakva druga ultra plus na 1066MHz ni ne postoji, znaci mora biti ta ista. Sta je ovde u stvari tacno, pretpostavljam svakako ovo sto pise na Geil sajtu, no zasto svi koji imaju ovu memoriju kod nas je deklarisu pogresno u svojim cenovnicima. Jos jedna stvar, na Geil sajtu stoji ovako Working Voltage : 2.35-2.55V, da li to znaci da treba da joj povecam napon na neku vrednost izmedju 2.35 i 2.55. Da li ikakvog uticaja ima i to sto sam je stavio da radi u dual channel-u i da nije zbog toga ploca oborila performanse memoriji, mada obzirom na naziv i specifikacije ova memorija bi morala da radi i u dual channelu sa 1066MHz i 4-4-4-12. Jos jedno pitanje, malo sam se razocarao u C2D E6600 kad sam pokrenuo 3Dmark06, u CPU testovima ( kad samo on renda ) gledam slide show 0-1 FPS, kako je to moguce, jel taj 3DMark pravljen za procesore koji treba da izadju za jedno 5-6 godina???
Jos jedna stvar sa Gigabytovog sajta, description za najnoviji BIOS kaze ovako `Better compatibility for over DDR clock to 1066MHz` sta je ovde pisac u stvari hteo da kaze, da na ovoj ploci sa biosima ispod tog novog (F4) memorija i ne moze da radi na 1066 ili moze ali ne svaka ili je nesto trece u pitanju. Ne bih flashovao BIOS ako to nije krajnje neophodno.
Da malo konkretizujem pitanje, da li samo da u BIOS-u podesim Frequency multiplyer na 4 da bi dobio 1066, da li da podesavam latencije na 4-4-4-12 i da li ima potrebe za povecavanjem voltaze i koliko da povecam u odnosu na default vrednost od 1.9V ???
Napominjem ja ne zelim ovo da overklokujem nego da radi onako kako bi trebao da radi po svojim default specifikacijama
Posto si posetio sajt proizvodjaca i video da za 1066mhz treba podici napon kako bi spustio latencije memorije ne vidim sta te tu buni. I jos nesto ja sam kupio ddr2 800mhz i po spd-u je latencija bila 5-5-5-18, tako da latencije moras rucno da podesis bas kao i voltazu, samo prvo probaj onu od 2.1, pa ako nece sa njom da izgura niske latencije onda povecavaj polako sve dok ne bude htela da radi na niskim latencijama, ja sam morao da povecam sa 1.8 na 1.9. A sto se `Frequency multiplyer-a` tice mozda nece moci na 4 ako si klokovao onda ces verovatno morati na manje da ne bi preterao frekvenciju memorije, jer ce u tom slucaju sistem da se dize sa default vrednostima, ja sam izludeo od toga dok nisam uklavirio kako to ide na Intel-u, majku im njinu naprednu.
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: Da malo konkretizujem pitanje, da li samo da u BIOS-u podesim Frequency multiplyer na 4 da bi dobio 1066, da li da podesavam latencije na 4-4-4-12 i da li ima potrebe za povecavanjem voltaze i koliko da povecam u odnosu na default vrednost od 1.9V ?? :: :: Napominjem ja ne zelim ovo da overklokujem nego da radi onako kako bi trebao da radi po svojim default specifikacijam ::
:: Posto si posetio sajt proizvodjaca i video da za 1066mhz treba podici napon kako bi spustio latencije memorije ne vidim sta te tu buni. I jos nesto ja sam kupio ddr2 800mhz i po spd-u je latencija bila 5-5-5-18, tako da latencije moras rucno da podesis bas kao i voltazu, samo prvo probaj onu od 2.1, pa ako nece sa njom da izgura niske latencije onda povecavaj polako sve dok ne bude htela da radi na niskim latencijama, ja sam morao da povecam sa 1.8 na 1.9
Buni me to sto na sajtu za tu memoriju stoji 4-4-4-12 a kod svih domacih prodavaca koji je imaju stoji 5-5-5-15, no oni su verovatno prepisali od uvoznika koji ocigledno nema pojma. Jedino ako ovo nije neka losija serija ili sta vec, kao sto rekoh na sajtu postoji samo jedna ultra plus 1066MHz. Dalje buni me zasto ploca nije prepoznala memoriju i po defaultu stavila onakako kako treba da bude 1066MHz, 4-4-4-12 i 2.3V-2.5V umesto 800MHz, 5-5-5-18 i 1.9V.
:: A sto se `Frequency multiplyer-a` tice mozda nece moci na 4 ako si klokovao onda ces verovatno morati na manje da ne bi preterao frekvenciju memorije, jer ce u tom slucaju sistem da se dize sa default vrednostima, ja sam izludeo od toga dok nisam uklavirio kako to ide na Intel-u, majku im njinu naprednu :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !! ::
Ne zelim nista da overklokujem, FSB je na 266MHz i E6600 normalno po defaultu radi na 9x odnosno na 2.4GHz , znaci ploca ga je lepo prepoznala i postavila sve sama kako treba. Obzirom da se ne razumem bas detaljno u ove najnovije ploce, procesore, memorije i sl. ( obzirom da otkako sam se pre 2 godine zaposlio nemam bas dovoljno vremena da se i dalje zanimam detaljnije hardware-om i cackanjem BIOS-a), sta u stvari treba tacno da uradim da bi memorija radila po specifikacijam koje pisu na sajtu. Onako kako ja kontam trebao bi da ostavim FSB na 266 i da stavim Frequency multiplyer na 4.0, da podesim rucno latencije na 4-4-4-12 i da dignem napon na 2,4V (2,35-2,55). Da li eventualno da pokusam sa nekim nizim naponom pa ako radi, radi a ako ne radi da polako dizem do 2.35?
Odmah nakon sto udjes u BIOS pritisni CTRL+F1 i otvorices skrivena podesavanja BIOS podesavanja.Izmedju ostalog otvorice ti se i CAS,RAS podesavanja gde ces moci da promenis latencije rama.Probaj na 800MHz/4-4-4-12/1.9V verovatno nema potrebe da podizes voltazu vise od ovoga. ::Koliko vidim po defaultu u BIOS-u su latencije 5-5-5-18. Ono sto mene jos buni je to sto se ova memorija kod nas prodaje kao 2GB (2x1GB kit) DDR2/1066MHz Geil Plus, 240-pin, PC2-8500, CL5 (5-5-5-15), dual channel, a na sajtu proizvodjaca za nju stoji CAS 4-4-4-12 i nikakva druga ultra plus na 1066MHz ni ne postoji, znaci mora biti ta ista Ovo moras da podesis rucno zato sto ti ram nije value select.I to je sasvim normalno.
::Working Voltage : 2.35-2.55V, da li to znaci da treba da joj povecam napon na neku vrednost izmedju 2.35 i 2.55. Da li ikakvog uticaja ima i to sto sam je stavio da radi u dual channel-u i da nije zbog toga ploca oborila performanse memoriji, mada obzirom na naziv i specifikacije ova memorija bi morala da radi i u dual channelu sa 1066MHz i 4-4-4-12 1.9v je ustvari +1v u DDR OverVoltage...tako da bi trebalo za 2.3v da bude podeseno na +5v.Za svaki slucaj procitaj specifikaciju ploce...zato sto se mozda razlikuje zbog verzije ploce.Moja je naprimer P965-DS3 V1.0 i kod mene bi vazila navedena podesavanja.
::Nista nisam podesavao u BIOS-u , sve je ostavljeno po defaultu na `auto` i sta se desava 3D Mark i Easy tune 5 kazu da memorija radi na 800MHz Promeni System Memori Multyplier sa AUTO na 4x i povecaces frekvenciju RAMa na 1066MHz.Nemoj da zaboravis da prethodno podignes napon RAMa na 2.3-2.5v.
::Jos jedna stvar sa Gigabytovog sajta, description za najnoviji BIOS kaze ovako `Better compatibility for over DDR clock to 1066MHz` sta je ovde pisac u stvari hteo da kaze, da na ovoj ploci sa biosima ispod tog novog (F4) memorija i ne moze da radi na 1066 ili moze ali ne svaka ili je nesto trece u pitanju. Ne bih flashovao BIOS ako to nije krajnje neophodno update BIOSa sluzi da ispravi nekompatibinosti ploce sa novim komponentama i to posebno vazi za RAM module i procesore koji su novijeg datuma...Bas kao tvoj.OVO JE PRVA STVAR KOJU TREBA DA URADIS DA BI IZBEGAO PUNO PLAVIH EKRANA!!Tako da nikako nemoj da preskaces tu stavku!!! Moja ploca je stara osam meseci i tad sam stavio Bios update F9...Nisam gledao ovih dana da li je izasao novi ali ako jeste instaliracu ga...Ionako treba da reinstaliram win.
:: Da li eventualno da pokusam sa nekim nizim naponom pa ako radi, radi a ako ne radi da polako dizem do 2.35 Mozes i verovatno ce raditi.Geil je ODLICAN RAM i sigurno ces naci neki nizi napon na kome ce stabilno raditi.Za svaki slucaj pusti GoldMemory pa ako za sat vremena ne nadje gresku sve je OK. Imam Corsair XMS2 800MHz.Difalt je 5-5-5-12/1.9v na Corsairovom sajtu pise da za 800MHz/4-4-4-12 treba povecati napon na 2.1v kod mene radi svaki dan na 800/4-4-4-12/1.9v i nemam nikakvih problema.Pustio par sati Gold memory...nema greske tako da ne podizem napon.Za 3-3-3-9 sam morao da podignem na 2.1v.
Za CTRL+F1 znam, tako sam i video sva podesavanja .-)
Novi momenat ( mada ne toliko bitan ) u celoj prici je da sam izvadio modul i procitao sta na njemu pise i memorija nije ultra+ kako se kod nas prodaje nego je obicna ultra, znaci 1066 i 5-5-5-15. Kao sto rekoh kod svih nasih prodavaca stoji ultra+ 5-5-5-15 a takvo sto ne postoji, a ultra+ inace ima 4-4-4-12. Mozda bi trebao da trazim neku odstetu zbog toga sto nisam dobio ultra+ kako stoji na racunu no ajd ovo je Srbija i nije nista cudno.
Ok znaci mnozilac memorije na 4.0 , latencije na 5-5-5-15 i voltazu prvo na +0.3 da bi dobio 2.1V pa da ako je potrebno teram do +0.6 odnosno 2.4V koliko pise na samom modulu. Jel bas toliko neophodno update-ovati BIOS, posto se jezim od toga jer mozda nesto drugo prestane da radi, Ako promenim parametre i sve bude stabilnio radilo onda da ipak izbegnem update BIOS-a.
Stavio sam Multiplier na 4 i podesio latencije ne 5-5-5-15 i napon stavio na `Auto`, kad se podigao sistem vidim da je voltaza memorije 2.1V. Da li da ostavim tako ili da povecavam na 2.4 koliko pise na memoriji? Pretpostavljam da je to sto pise na memoriji maximalna vrednost koju moze da podnese i da bi tu negde trebalo ici ako hocu da overklokujem i da smanjujem latence i da bi na default kloku i default latencijama morao da moze da radi stabilno i na 2.1V ili mozda gresim? Nisam ga jos maltretirao sa testovima ali zasad mi deluje stabilno i ovako.
:: Stavio sam Multiplier na 4 i podesio latencije ne 5-5-5-15 i napon stavio na `Auto`, kad se podigao sistem vidim da je voltaza memorije 2.1V. Da li da ostavim tako ili da povecavam na 2.4 koliko pise na memoriji Ako je stabilan sistem nema potrebe povecavati vise...Pusti Gold Memory da radi jedno sat vremena ako neprijavi nikakvu gresku nema potrebe da podizes napon preko 2.1v...ali ako stavis 4-4-4-12 ubrzaces memoriju,ali pretpostavljam da ces morati jos da podignes voltazu...makar do 2.3v.
::Pretpostavljam da je to sto pise na memoriji maximalna vrednost koju moze da podnese i da bi tu negde trebalo ici ako hocu da overklokujem i da smanjujem latence i da bi na default kloku i default latencijama morao da moze da radi stabilno i na 2.1V ili mozda gresim? Nisam ga jos maltretirao sa testovima ali zasad mi deluje stabilno i ovako Nije maksimalna nego preporucena radna voltaza memorje...Sa njenim podesavanjima obzirom na to da je CL4 i da radi na 1066MHz treba joj vise struje.Inace svaka cast strucnjacima iz Geila za te performanse.
::Ono sto mene jos buni je to sto se ova memorija kod nas prodaje kao 2GB (2x1GB kit) DDR2/1066MHz Geil Plus, 240-pin, PC2-8500, CL5 (5-5-5-15), dual channel, a na sajtu proizvodjaca za nju stoji CAS 4-4-4-12 i nikakva druga ultra plus na 1066MHz ni ne postoji, znaci mora biti ta ista. Sta je ovde u stvari tacno, pretpostavljam svakako ovo sto pise na Geil sajtu, no zasto svi koji imaju ovu memoriju kod nas je deklarisu pogresno u svojim cenovnicima Geil je izbacio dva 8500 modula na 5-5-5-15 i 4-4-4-12 i oba bi trebalo da rade na 2.4-2.5v i da koriste Micronov cip. Ako te ne mrzi otvori kuciste i procitaj shifru sa mem.modula.Ako je jedan od ovih: GX21GB8500PDC / GX22GB8500PDC ili GX21GB8500P4DC / GX22GB8500P4DC znaci da si ispazario ram sa Micron D9GCT (B6-37E) cipom,a to je trenutno jedan od najboljih cipova.
:: :: update BIOS-a nisam radio OK.Procitao sam gore da si pitao je li to stvarno nepohodno...U principu nije,ali je vrlo pozeljno.Ako nemas problema sa stabilnoscu onda je sve uredu.Mada ti drugarski preporucujem da to ipak uradis.Ipak to su stvari koje mogu da ti reshe/spreche mnoge probleme sa hardverom. POZ.
:: :: Stavio sam Multiplier na 4 i podesio latencije ne 5-5-5-15 i napon stavio na `Auto`, kad se podigao sistem vidim da je voltaza memorije 2.1V. Da li da ostavim tako ili da povecavam na 2.4 koliko pise na memoriji :: Ako je stabilan sistem nema potrebe povecavati vise...Pusti Gold Memory da radi jedno sat vremena ako neprijavi nikakvu gresku nema potrebe da podizes napon preko 2.1v...ali ako stavis 4-4-4-12 ubrzaces memoriju,ali pretpostavljam da ces morati jos da podignes voltazu...makar do 2.3v ::
Ne zelim da smanjujem latence jer kao sto rekoh ne interesuje me nikakav overklok ni procesora ni memorije niti bilo sta slicno, hocu sve da radi na svojim predvidjenim vrednostima. Zasad je kao sto rekoh stabilno na 2.1V no ako je predvidjena radna voltaza 2.4 ne znam koliko je pametno onda drzati na 2.1V, Ako bude potrebe da povecam da li odmah da idem na 2.4 ili da idem prvo sa 2.2 pa 2.3 i na kraju ako je potrebno 2.4
:: ::Pretpostavljam da je to sto pise na memoriji maximalna vrednost koju moze da podnese i da bi tu negde trebalo ici ako hocu da overklokujem i da smanjujem latence i da bi na default kloku i default latencijama morao da moze da radi stabilno i na 2.1V ili mozda gresim? Nisam ga jos maltretirao sa testovima ali zasad mi deluje stabilno i ovako :: Nije maksimalna nego preporucena radna voltaza memorje...Sa njenim podesavanjima obzirom na to da je CL4 i da radi na 1066MHz treba joj vise struje.Inace svaka cast strucnjacima iz Geila za te performanse :: ::
Nije cl4 , cl5 je ova sto ja imam koja se prodaje kod nas
:: ::Ono sto mene jos buni je to sto se ova memorija kod nas prodaje kao 2GB (2x1GB kit) DDR2/1066MHz Geil Plus, 240-pin, PC2-8500, CL5 (5-5-5-15), dual channel, a na sajtu proizvodjaca za nju stoji CAS 4-4-4-12 i nikakva druga ultra plus na 1066MHz ni ne postoji, znaci mora biti ta ista. Sta je ovde u stvari tacno, pretpostavljam svakako ovo sto pise na Geil sajtu, no zasto svi koji imaju ovu memoriju kod nas je deklarisu pogresno u svojim cenovnicima :: Geil je izbacio dva 8500 modula na 5-5-5-15 i 4-4-4-12 i oba bi trebalo da rade na 2.4-2.5v i da koriste Micronov cip :: Ako te ne mrzi otvori kuciste i procitaj shifru sa mem.modula.Ako je jedan od ovih :: GX21GB8500PDC / GX22GB8500PDC ili GX21GB8500P4DC / GX22GB8500P4DC znaci da si ispazario ram sa Micron D9GCT (B6-37E) cipom,a to je trenutno jedan od najboljih cipova ::
Ovako kod nas kod svih prodavaca koji je imaju pise ultra+ cl5 a takvo sto ne postoji. Na sajtu postoji ultra cl5 i ultra+ cl4. Upravo zato sam i vadio modul da vidim sta pise na njemu i to je ipak obicna ultra cl5. GX21GB8500PDC / GX22GB8500PDC je ultra a GX21GB8500P4DC / GX22GB8500P4DC je ultra+, ja imam GX22GB8500PDC
:: :: :: :: update BIOS-a nisam radio :: OK.Procitao sam gore da si pitao je li to stvarno nepohodno...U principu nije,ali je vrlo pozeljno.Ako nemas problema sa stabilnoscu onda je sve uredu.Mada ti drugarski preporucujem da to ipak uradis.Ipak to su stvari koje mogu da ti reshe/spreche mnoge probleme sa hardverom :
Ma razumem ja da je dobro imati najnoviji BIOS, ali sam pobornik filozofije `ako nesto radi, ne diraj nista` a inace kazem od update-a BIOS-a me hvata jeza jer iako PC ( odnosno PC-jeve ) imam 10 godina nikad to nisam radio jer mi nikad nije ni bilo potrebno. No sta se mora mora se, ako bude krajnje neophodno upusticu se u tu avanturu no nadam se da necu morati.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.