Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Can`t write ESCD
STRANA 1 OD 1
jorge Can`t write ESCD 13.07.2007. 17:10 T4995

status: user
broj poruka: 17
Devojka mi vec duze vreme ima problem sa kompom, pri paljenju je mesecima pishtao posle cega je jednim hardverskim restartom ulazio u windows, a sada pri paljenju prvo duze vreme(30ak sec) ne ulazi ni u boot screen a kad udje javi error can`t write ESCD i onda normalno udje u windows. Sta bi to moglo da bude? U napred HVALA
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC BIOS 13.07.2007. 17:52 #23553

broj poruka: 9420

Ovo ti je definitivno problem BIOSa maticne ploce. Vrlo moguce da nesto sa njim nije u redu vec duze vreme, cim ti je pistala maticna ploca pri paljenju (postoje tri razlicite vrste pistanja... za VGA, MEMORIJU i PREGREVANJE CPU). Pod predpostavkom da se BIOS samo zaglupeo (sto je veoma verovatno) uradi sledece:

Udji u BIOS i za svaku stranicu ucitaj Fali Safe Defaults. Ali ne onaj u glavnom meniju biosa, koji radi Fail Defaults za ceo BIOS, vec posebno udji u svaku stranicu.
Nisi naveo koji je model ploce u pitanju, ali nebi bilo lose da proveris da li postoji neka novija revizija BIOSA za nju, pa da ubacis.
MACHINE ... 13.07.2007. 19:16 #23561

broj poruka: 5704
Takodje: izvadi bateriju (proveri da li je OK, napon i da nije stara, mozes je zameniti), kratko prespoj jumper za Clear CMOS i sacekaj 10-ak sekundi, vrni sve na mesto.

- C H A M E L E O N -

jorge pomoc 13.07.2007. 19:43 #23562

broj poruka: 17

u pitanju je stara asusova ploca a7s333. kolikoje komplikovan proces reinstaliranja BIOSa i ako nije da li biste mi ga objasnili. ili ako budem resetova cmos kako cu uneti sve podatke koje mi bios trazi(npr vreme, datum...) izvinite ako su pitanja glupa nikad to nisam radio.

MACHINE Re: pomoc 13.07.2007. 20:27 #23565

broj poruka: 5704
Prijatelju, nisu glupa, ali u zavisnosti od vrste BIOSa (AMI ili AWARD) opcije su razlicito razmestene. Vadjenje baterije i CMOS clear ti nece obavezno traziti unos vremena, pa ga mozes podesiti i u okviru samog Windowsa i on ce se automatski odraziti na BIOS, to je tzv. RTC (Real Time Clock) generator. TO ce ti ujedno i ucitati setup defaults, ali to je meni neprihvatljivo podesavanje. Mada ce tebi verovatno resiti probleme kompatabilnosti i stabilnosti...sto se flasha novog BIOSa tice to ne radi sam jer je potrebno skinuti sa NETa odgovarajuci ROM/BIN fajl i alat za snimanje i to odraditi u bezbednom OS okruzenju (poput DOSa bez ucitanih memorijskih menadzera i driverskih komponenti). Za sada odradi ovo sto smo ti rekli...pa ako ne upali onda tek flash (on je rizican u smislu da mozes preflesovati pogresan ili nestati struje i onda dotatno komplikuje, potrebno je nabaviti (E)EPROM programator, skinuti ili razlemiti chip...)...on bi trebalo od odradi posao, ako nece i on onda treba prckati sa rasporedom komponenti i IRQova, to ti je vec puki experiment...stavi novu bateriju od 3V (CR2032 cini mi se je tip)

- C H A M E L E O N -

::
:: u pitanju je stara asusova ploca a7s333. kolikoje komplikovan proces reinstaliranja BIOSa i ako nije da li biste mi ga objasnili. ili ako budem resetova cmos kako cu uneti sve podatke koje mi bios trazi(npr vreme, datum...) izvinite ako su pitanja glupa nikad to nisam radio
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647020.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs