previse niska tem cpu-a nije greska u ucitavanju samo 14 stepeni jel to ok ?
STRANA 1 OD 1
darkon
previse niska tem cpu-a nije greska u ucitavanju samo 14 stepeni jel to ok ?
06.11.2012. 14:35
T49452
status: user broj poruka: 6
Poz ljudi,ovako uzeli smo ja i moj brat jedan kompjuter posebno samo za koriscenje adobe programa za dizajn u pitanju je nova fm2 platforma procesor je AMD APU A10 5800k,16gb ddr3 (4x4) patriot na 1866 mhz,ssd kingston hyper x 3k 120gb,i maticna gygabyte a75,e sad ostavili smo turbo ukljucen znaci da ide do 4.2ghz po potrebi takt samog procesora je 3.8ghz, radna temperatura procesora je 14 C stepeni kad sam u firefox-u mislim kad ne readim nista specijalno trazim na netu nesto pa me zanima dali je mozda to previse niska temperatura za rad procesora ? drugar mi kaze da je idealno od 35 do 50 i kao navodno ako radi na tako niskoj temperaturi moze doci vremenom do kvara dali je to mit ili zabluda ? inace tem u sistemu je 27c sve je spakovano u cooler master haf 932 koje ima 3x23cm velika kulera i 1 x14 cm...ja sam jos razmisljao da uzmem neko vodeno hladjenje bzv i razmisljam ako je 14 stepeni (stock kuler je u pitanju) sta bi onda bilo na vodenom ? 2-3 ? jel bi mogao da radi cpu uopste na tako niskoj temperaturi normalno ?
Obozavam te odgovore koje nemaju veze sa postavljenim pitanjem :) cemu ta potreba ne znam,pitao sam konkretno pitanje i ako vec neko izdvoji svoje vreme da napise mislenje ili odgovor na moje pitanje neka ima veze sa samim pitanjem.
a koji lepo ucitavaju temp kao sto je Asus Pc probe.To isto ima Gigabyte .ako nije jedna od te 2 ploce trebao bi da sacekas upadte Hwmonitor-za taj Apu.Temp ne prelazi inace 60 C.
je poznat po tome da senzori u cpu ne prikazuju tacne temperature (core temp) i zato se gleda cpu temp. Fleshni novi BIOS za plocu pa javi da li ima promena, takodje potrazi drugi program za temp, mozda taj sto imas nije tacan. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Mozda ako je sh l b ploca ,ako je Asus ili Gigabyte cita temp. odlicno. To nije do AMD-a nego do proizvodjaca ploce.
:: je poznat po tome da senzori u cpu ne prikazuju tacne temperature (core temp) i zato se gleda cpu temp :: Fleshni novi BIOS za plocu pa javi da li ima promena, takodje potrazi drugi program za temp, mozda taj sto imas nije tacan :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
Re: previse niska tem cpu-a nije greska u ucitavanju samo 14 stepeni jel to ok ?
06.11.2012. 14:57
status: user broj poruka: 4641
Mozes lako da proveris da li program laze ili ne. Prvo pravilo je da procesor nikad nije hladniji nego sto je ambijentalna temperatura (temperatura u prostoriji) u koliko ga hladis vazdusnim kulerom.
Ako bi to ocitavanje bilo tacno (14C) znaci da u prostoriji imas nekih 10-12 C. Sad ti sam zakljuci da li je to tako ili nadji termometar pa proveri. U slucaju da program laze, poslusaj obradmi-ja i to je to.
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
:: Poz ljudi,ovako uzeli smo ja i moj brat jedan kompjuter posebno samo za koriscenje adobe programa za dizajn u pitanju je nova fm2 platforma procesor je AMD APU A10 5800k,16gb ddr3 (4x4) patriot na 1866 mhz,ssd kingston hyper x 3k 120gb,i maticna gygabyte a75,e sad ostavili smo turbo ukljucen znaci da ide do 4.2ghz po potrebi takt samog procesora je 3.8ghz, radna temperatura procesora je 14 C stepeni kad sam u firefox-u mislim kad ne readim nista specijalno trazim na netu nesto pa me zanima dali je mozda to previse niska temperatura za rad procesora ? drugar mi kaze da je idealno od 35 do 50 i kao navodno ako radi na tako niskoj temperaturi moze doci vremenom do kvara dali je to mit ili zabluda ? inace tem u sistemu je 27c sve je spakovano u cooler master haf 932 koje ima 3x23cm velika kulera i 1 x14 cm...ja sam jos razmisljao da uzmem neko vodeno hladjenje bzv i razmisljam ako je 14 stepeni (stock kuler je u pitanju) sta bi onda bilo na vodenom ? 2-3 ? jel bi mogao da radi cpu uopste na tako niskoj temperaturi normalno ?
Brljave senzori, ne brini nista. Da si bacio oko na neke od testova na netu video bi da su i oni imali slicne temperature. Neki su imali temp oko 17C u idle, ali je zato temp u nekom od stres programa isla i do 65C, ali ti si i njih zeznuo sa 14-icom :) Mozes leti da `ladis sobu, sta ce ti klima :)
i do senzora u samom procesoru kada su core temp u pitanju. A lako moze biti u ovom slucaju i do ploce u sta sumnjam, zato i rekoh da proba sa novim BIOS-om br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Ne znam gde si tu cuo ili video da je do AMD-a t.j to proizvodjaca CPU-a,to je poznato jos od Pentium II ili P III ,ja nikad taj problem nisam imao.Jedino ako mislis na felericne CPU to je druga stvar.
:: i do senzora u samom procesoru kada su core temp u pitanju :: A lako moze biti u ovom slucaju i do ploce u sta sumnjam, zato i rekoh da proba sa novim BIOS-o :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
Re: Re: previse niska tem cpu-a nije greska u ucitavanju samo 14 stepeni jel to ok ?
06.11.2012. 15:41
status: user broj poruka: 2270
Nije hladniji ni sa vodenim hlađenjem ako je radijator u istoj prostoriji.
:: Mozes lako da proveris da li program laze ili ne. :: Prvo pravilo je da procesor nikad nije hladniji nego sto je ambijentalna temperatura (temperatura u prostoriji) u koliko ga hladis vazdusnim kulerom
Blago vama koji ste projektovali i izgradili klima uredjaj bez negativnih termičkih procesa...očigledno je da zakoni fizike kod vas ne važe...ili je ipak lažna dojava od senzora, bez uvrede, dobar izbor konfiguracije, ali i nerealni rezultati
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
:: Nije hladniji ni sa vodenim hlađenjem ako je radijator u istoj prostoriji :: :: :: :: Mozes lako da proveris da li program laze ili ne. :: :: Prvo pravilo je da procesor nikad nije hladniji nego sto je ambijentalna temperatura (temperatura u prostoriji) u koliko ga hladis vazdusnim kulerom ::
I sa A8 5600K 14c u sobi doduse je imalo mozda max 15-18C ne vise.Probao sam preko HWmonitora ocitaovao je 14-16C. Isao sam u bios isto je bilo! Znaci da mora update biosa! Ja reko nemogce je ali ko zna! Ista nam je ploca u pitanju! Meni je makismlano isao procesro posle 1 sara zezanja sa bench i ostalim glupostima 25-35 tu su se kretae temperature tokom testa! Ali jos jednom mi nije jasno grafika MSI 7770 norlama temperatura joj je bila 25-28, a prilikom testova 45 Max. Sad me znima dal i za nju laze HWmonitor ili je to njoj normlana temperatura!
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.