Imao sam problem sa plocom,nije htela da da sliku..Vadio sam deo po deo da vidim sta je u pitanju i skontam da je gornji slot izlgeda otisao,jer mi radi samo na jednu ram memoriju u dodnjem slotu,imam dve i koju god da ubodem u donji ono radi,a u gornji ne radi.. E sad isti problem mi se desio i sa donjim slotom..Restartujem bios i komp se upali,al kad krenem da namestim vreme i datum u biosu on zablokira i pocne da pisti...Kontam da pisti zbog ram memorije??(Valjda) A 2x1gb imam na tu plocu i probao sam i jednu i drugu na drugu plocu i rade bez problema!Tako da izgleda prave slotovi na maticnoj problem...E sad da li to moze nekako da se opravi ili kako to da sredim?Ili da je bacim u kantu za smece?? Ploca je asrock n-68-s
Tebi sad ne radi nijedan slot kolko sam razumeo.Probaj da ocistis slot za ram.aOd prasine a posle nekim nizem malo izdrljaj ako je oksidirao pa gubi kontakt.Ubacis noz u slot i gore dole obe strane laganim kontaktom kao da smirglas.
AMD FX 6100 @ 4,05 ghz 1,31v Gigabyte ga990xa ud3 12gb ddr3 (Patriot Viper 3 Black 2x4gb + KHX 2x2gb) Graficke bez Lc power pro line 500w SSD Samsung 830 64gb+ Hitachi 1TB Sata 3 Logitech G 105 Steel Series Sensei AeroCo
:: Imao sam problem sa plocom,nije htela da da sliku..Vadio sam deo po deo da vidim sta je u pitanju i skontam da je gornji slot izlgeda otisao,jer mi radi samo na jednu ram memoriju u dodnjem slotu,imam dve i koju god da ubodem u donji ono radi,a u gornji ne radi. :: E sad isti problem mi se desio i sa donjim slotom..Restartujem bios i komp se upali,al kad krenem da namestim vreme i datum u biosu on zablokira i pocne da pisti...Kontam da pisti zbog ram memorije??(Valjda :: A 2x1gb imam na tu plocu i probao sam i jednu i drugu na drugu plocu i rade bez problema!Tako da izgleda prave slotovi na maticnoj problem...E sad da li to moze nekako da se opravi ili kako to da sredim?Ili da je bacim u kantu za smece? :: Ploca je asrock n-68- :: ::
Imao sam vise puta slucaj da nije crkao memorijski kontroler ili neke komponente u okviru njega, vec jednostavno fizicki otkaze slot, te uradi sledece:
1. Uzmi tanki srafciger koji moze da udje u slot i prostruzi kontakte pocevsi od gore prema dole, tako da se otkloni prasina ili neka masnoca, prljavstina sa kontakata koji treba da nalegnu na memorijski modul. Zatim, pod jakim svetlom (koristeci lupu) pogledaj da li su svi kontakti na mestu, tj da li se neki olabavio. Sve iglice u onim rupicama moraju biti priljubljene za unutrasnju stranu. Recimo vise puta sam naisao da je jendna od iglica usled ko zna cega, mozda temperature, izgubila elasticnost i ne ostvaruje kontakt i racunar pisti, tj. ne prepoznaje memoriju. Najobicnija cackalica se nabode u rupicu i gde je slab kontakt i sljakace:) Da reknem statisticki...Od 5 ploca koje piste tj. ne prepoznaje memoriju u odredjenom slotu, 4 imaju problem sa losim kontaktom, sto da je sam modul strokav, sto da je problem koji sam gore opisao.
Evo i slika na cega mislim (oznaceno crvenim tackicama):
Mem. kontroler ni ne moze da crkne, jer nije na ploci, vec u procesoru.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Imao sam vise puta slucaj da nije crkao memorijski kontroler ili neke komponente u okviru njega, vec jednostavno fizicki otkaze slot, te uradi sledece :: :: 1. Uzmi tanki srafciger koji moze da udje u slot i prostruzi kontakte pocevsi od gore prema dole, tako da se otkloni prasina ili neka masnoca, prljavstina sa kontakata koji treba da nalegnu na memorijski modul. :: Zatim, pod jakim svetlom (koristeci lupu) pogledaj da li su svi kontakti na mestu, tj da li se neki olabavio. Sve iglice u onim rupicama moraju biti priljubljene za unutrasnju stranu. Recimo vise puta sam naisao da je jendna od iglica usled ko zna cega, mozda temperature, izgubila elasticnost i ne ostvaruje kontakt i racunar pisti, tj. ne prepoznaje memoriju. Najobicnija cackalica se nabode u rupicu i gde je slab kontakt i sljakace:) Da reknem statisticki...Od 5 ploca koje piste tj. ne prepoznaje memoriju u odredjenom slotu, 4 imaju problem sa losim kontaktom, sto da je sam modul strokav, sto da je problem koji sam gore opisao :: :: :: Evo i slika na cega mislim (oznaceno crvenim tackicama) :: :: http://img11.imageshack.us/img11/9789/memoryslotscr.pn :: :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Ok, naravno CPU kontrolise (i moze da crkne, da pace), ali sve to ide preko northbridge-a, a i jos preko milion komponenti prolazi do samog DIMM-a. Kad se pogleda schema neke ploce...mila majko gde sve to ne prolazi i sta sve moze da crkne da jedna memorija prestane sa radom....
Valjda si naisao nekada na problem da racunar pisti kao da nema memoriju, a procesor ispravan...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
NB nema veze sa mem. kontrolerom na k10 i k10.5 platformi.
Moze da bude da je otisao fet tu blizu mem. slotova, na primer..
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Ok, naravno CPU kontrolise (i moze da crkne, da pace), ali sve to ide preko northbridge-a, a i jos preko milion komponenti prolazi do samog DIMM-a. Kad se pogleda schema neke ploce...mila majko gde sve to ne prolazi i sta sve moze da crkne da jedna memorija prestane sa radom... :: :: Valjda si naisao nekada na problem da racunar pisti kao da nema memoriju, a procesor ispravan.. :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.