Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
DualBIOS i Virtual DualBIOS
STRANA 1 OD 1
dsb DualBIOS i Virtual DualBIOS 07.07.2007. 22:03 T4937

status: user
broj poruka: 244
Kako nameravam uskoro da kupim Gigabyte plocu vidim da kod njihovih skupljih modela postoji DualBIOS a kod jeftinijih Virtual DualBIOS. Sam pojam Dual BIOS je prilicno jasan sam po sebi sta bi trebao biti no eto za njega bez problema izguglah sta je tacno i kako tacno funkcionise. Ono sto mene interesuje jer nameravam da uzmem neku jeftiniju plocu je kakav je razlika izmedju pravog i virtuelnog. Nigde ne nadjoh objasnjenje sta je virtualni cak ni na sajtu proizvodjaca. Po nazivu a i po tome sto je na jeftinijim plocama bi trebalo da je neka jednostavnija/siromasnija verzija pravog.

Ako moze neko da objasni

Hvala unapred
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Oglasnik 07.07.2007. 23:38 #23146

broj poruka: 726
Postoji poseban fajl koji kreira `klon` BIOS-a (npr. image file,kao `emulzija` diska kod Alcohol 120%),i taj proces se desava prilikom (svakog) startovanja racunara.Ukoliko dodje do klinicke smrti,taj fajl preuzima ulogu reanimatora vec vidjenog pokojnika - BIOS-a.To je funkcija Virtual BIOS-a - zamjena ostecenog BIOS-a sa,da kazemo,`last good known BIOS`.
dsb Re: 08.07.2007. 00:04 #23149

:: Postoji poseban fajl koji kreira `klon` BIOS-a (npr. image file,kao `emulzija` diska kod Alcohol 120%),i taj proces se desava prilikom (svakog) startovanja racunara.Ukoliko dodje do klinicke smrti,taj fajl preuzima ulogu reanimatora vec vidjenog pokojnika - BIOS-a.To je funkcija Virtual BIOS-a - zamjena ostecenog BIOS-a sa,da kazemo,`last good known BIOS`.
:

Ok i kod jednog i kod drugog naravno postoji kloniran da kazem sekundarni BIOS koji uskoci kad primarni rikne ali kakva je sustinska razlika izmedju pravog i virtualnog DualBiosa za korisnika, ima li razlike prvenstveno u pouzdanosti postupka ili kako vec?
Pretpostavljam da ima jer se ugradjuju u cenovno i kvalitativno drugacije ploce.
Oglasnik 08.07.2007. 01:33 #23163

broj poruka: 726

Kod Dual BIOS tehnologije postoje dva fizicki prisutna cipa ili modula sa fles memorijom (moze biti i jedan podijeljen na dvije sekcije).Kad sistem detektuje osteceni primarni,pocinje da trazi sekundarni,na kojem su podaci sa prvog (o ovome mozes pronaci informacije na sajtu proizvodjaca).

Ne mogu da tvrdim,mogu samo da pretpostavim sledece:

Kod Virtual Dual BIOS - standardni (1cip/modul) + virtual.Ukoliko je pravi BIOS ostecen,aktivira se pomenuti fajl sa image-om.Ovakva arhitektura (standardni BIOS cip) opravdava nizu cijenu.Ovo je moja pretpostavka,tako da je mozes prihvatiti sa znacajnom rezervom.

Postoje i varijante Dual BIOS plus (sto bi trebala biti kombinacija Dual (2 cipa/modula) + Virtual = 3) i Quad (prethodna kombinacija plus mogucnost da,ukoliko su `sva 3` BIOS-a ostecena,sistem potrazi fajl/kopiju BIOS-a sa CD-a ili flopija).
dsb Re: 08.07.2007. 10:46 #23172

::
:: Kod Dual BIOS tehnologije postoje dva fizicki prisutna cipa ili modula sa fles memorijom (moze biti i jedan podijeljen na dvije sekcije).Kad sistem detektuje osteceni primarni,pocinje da trazi sekundarni,na kojem su podaci sa prvog (o ovome mozes pronaci informacije na sajtu proizvodjaca)
:: Ne mogu da tvrdim,mogu samo da pretpostavim sledece
:: Kod Virtual Dual BIOS - standardni (1cip/modul) + virtual.Ukoliko je pravi BIOS ostecen,aktivira se pomenuti fajl sa image-om.Ovakva arhitektura (standardni BIOS cip) opravdava nizu cijenu.Ovo je moja pretpostavka,tako da je mozes prihvatiti sa znacajnom rezervom
:: Postoje i varijante Dual BIOS plus (sto bi trebala biti kombinacija Dual (2 cipa/modula) + Virtual = 3) i Quad (prethodna kombinacija plus mogucnost da,ukoliko su `sva 3` BIOS-a ostecena,sistem potrazi fajl/kopiju BIOS-a sa CD-a ili flopija)
:

Ok i pretpostavljao sam da pravi ima 2 cipa a da je virtuelni 1 cip + nesto drugo samo nisam znao sta bi to drugo moglo biti. Video sam da postoje i Quad i Plus.

Hvala jos jednom
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs