Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
i3-3225 vs i5 bilo koji :) Savet
STRANA 1 OD 2  
Krecky i3-3225 vs i5 bilo koji :) Savet 23.10.2012. 14:05 T49236

status: user
broj poruka: 393
Pozdrav momci. Treba mi savet u vezi sa ovim procesorima. Kompjuter ce se koristiti za igrice, svakodnevni rad, i amaterski rad u photoshopu. Kombinacija z77 ploca i gtx660 non ti.
Sta je po vama bolje ciniti: Uzeti neki ivy i5 ili pak i3 i za ostatak pazariti neki ssd?
Da li ce nedostatak 2 fizicka jezgra biti veliki nedostatak i da li ce ogranicavati pomenutu karticu?

Pretrazih net ali nisam nasao mnogo poredjenja tog tipa. Nadam se da neko od Vas ima slicnu konfiguraciu pa moze da podeli misljenje sa ostatkom ekipe sa foruma.
Svaki savet je dobrodosao.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
PhatPhuck Re: i3-3225 vs i5 bilo koji :) Savet 23.10.2012. 14:13 #449094

broj poruka: 1886
:: Pozdrav momci. Treba mi savet u vezi sa ovim procesorima. Kompjuter ce se koristiti za igrice, svakodnevni rad, i amaterski rad u photoshopu. Kombinacija z77 ploca i gtx660 non ti

I mnoge igrice (bolje igrice) danas vole (ne zahtevaju, ali vole) preko 2 jezgra.
Osim toga, jedna od poenti DirectX-a 11 je bila da bude daleko bolji u multi-threadovanju nego DirectX 10 i DirectX 9... Sa modernom DirectX 11 grafičkom itekako ima smisla multi-core procesor.

:: Sta je po vama bolje ciniti: Uzeti neki ivy i5 ili pak i3 i za ostatak pazariti neki ssd

SSD je, još uvek, bacanje para i fanboyevski instrument za `pissing conteste` `kome se najbrže diže Windows a najsporije k*ta`. Kapacitet će ti uvek zatrebati, a SSD to još uvek ne pruža. Gde ćeš da skladištiš full HD filmove, muziku, i igrice - koje danas idu `po komadu` i po 15GB? Brzo će ti ponestati mesta na SSD-u.
Sa druge strane, MODERNI 3TB/2TB hardovi su prilično brzi (bacaju preko 120-140MB po sekundi pri čitanju sa oboda ploče/platter-a harda), što je za većinu ljudi sasvim dovoljna brzina... Osim ako ti doktor nije dao još samo mesec života, pa ti je SVAKA sekunda pri podizanju Windowsa bitna :)

:: Da li ce nedostatak 2 fizicka jezgra biti veliki nedostatak i da li ce ogranicavati pomenutu karticu

Hoće. 2 jezgra + GTX660 je isto kao u nekom dobrom autu motor od 3000 kubika sa turbinom - a ima `felnice` od 12 cola :) Nikada neće motor moći da se pokaže, da razvije brzinu koju može da razvije...

Pored toga, u dobu kada i mobilni telefoni već odavno imaju po 4 jezgra (Nevidija Tegra), sramota je - OSIM ako nisi finansijski ograničen - da nasedaš na priče tipa `dovoljno ti je dva jezgra, jer Tata Intel tako misli` :)
A tek Photoshop voli što više jezgrova.
Krecky @PhatPhuck 23.10.2012. 14:30 #449095

Umnogome se slazem sa tobom ali bih zeleo da sto bolje iskoristim novac koji sam odvojio za upgrade racunara stoga i pitam za savet i misljenja forumasa. Naravno da je i5 itekako bolje resenje, nego sam se vodio mislju da ako i3 moze da `potera` gtx660 ti u hd rezoluciji sa malim gubitkom fps-a zasto se ne bih opredelio za tu kombinaciju. To mi je u neku ruku, bila pocetna smernica. i3 ima i hyper threading ali ne znam koliko bi ga to povadilo u igrama :)
Najbolje bi bilo kada bih imao info iz prve ruke pa da zakljucim na osnovu toga.
Hvala na savetu i podrobnoj analizi :)

Bobi4ever Kupi kasnije SSD 23.10.2012. 14:38 #449096

broj poruka: 4877
Na procesoru nemoj da stedis, uzmi i5.
A ne bih se bas slozio da ssd sluzi samo za brze dizanje win-a.
Itekako je primetan sa radom u CS-u, Adobe-u itd gde ne treba da cekas po pola godine na izvrsenju zadate instrukcije, ssd je daleko brza solucija i znatno skracuje vreme, koje bi proveo sa hdd-om.
Uzmi prvo ovo sto si naumio a kasnije ce se skupiti kinta za neki SSD od 128GB, inace cene su im u padu pa za koji mesec, kupices ga za smesne pare i dobiti neverovatno ubrzanje u odnosu na HDD.
br>http://tinyurl.com/ch3mu7j

PhatPhuck Re: @PhatPhuck 23.10.2012. 14:40 #449097

:: Umnogome se slazem sa tobom ali bih zeleo da sto bolje iskoristim novac koji sam odvojio za upgrade racunara stoga i pitam za savet i misljenja forumasa. Naravno da je i5 itekako bolje resenje, nego sam se vodio mislju da ako i3 moze da `potera` gtx660 ti u hd rezoluciji sa malim gubitkom fps-a zasto se ne bih opredelio za tu kombinaciju

Sve zavisi koje ćeš igrice igrati. Battlefield 3, Krizis 2 - oba `vide` i koriste više od 2 jezgra. A tek DiRT3... U DiRTu 3 AMD FX 8150 osmojezgarni opušteno k@ra i Intel 2600k/3770k, i to poprilično - jer je igrica izuzetno dobro multi-threadovana.

:: i3 ima i hyper threading ali ne znam koliko bi ga to povadilo u igrama :
Ne samo da ga ne bi povadio HyperFušering, nego bi ga i USPORIO.
PhatPhuck Re: Kupi kasnije SSD 23.10.2012. 14:44 #449099

:: A ne bih se bas slozio da ssd sluzi samo za brze dizanje win-a
:: Itekako je primetan sa radom u CS-u, Adobe-u itd gde ne treba da cekas po pola godine na izvrsenju zadate instrukcije, ssd je daleko brza solucija i znatno skracuje vreme, koje bi proveo sa hdd-om

Danas ti je doba kada za oko 170EUR možeš imati 32GB DDR3 1600MHz memorije. Koji to SSD može da PRIĐE DDR3 memoriji po brzini - a kad imaš toliko memorije, normalno je da UOPŠTE nećeš koristiti swapovanje na hard disk, to jest, isključićeš `Page File`/Virtuelnu memoriju, i svi podaci, uključujući pozamašni keš/SuperFetch, Font Cache i read-ahead će biti držani u MNOGO BRŽOJ DDR3 sist. memoriji - umesto da se swapuju na SSD...
Bobi4ever Kakva sad DDR3 memorija? 23.10.2012. 14:50 #449100

Govorio si o HDD vs SSD i na to sam se nadovezao, sad obrces drugu pricu.
Pritom SSD od 128GB imas od 70e pa navise sto je opet jeftinije od `DDR3 170E price` koju si naknadno ubacio ne bi li se odbranio a nicim si napadnut.

PhatPhuck Re: Kakva sad DDR3 memorija? 23.10.2012. 14:56 #449101

:: Govorio si o HDD vs SSD i na to sam se nadovezao, sad obrces drugu pricu

Nisam ja govorio samo o HDD vs SSD, nego GENERALNO - o korisnosti i isplativosti SSD-a.

:: Pritom SSD od 128GB imas od 70e pa navise sto je opet jeftinije od `DDR3 170E price` koju si naknadno ubacio ne bi li se odbranio a nicim si napadnut

Zašto se ovde i NAJNORMALNIJA DISKUSIJA, BEZ IKAKVOG VREĐANJA, shvata kao nekakav `napad`, `odbrana`, `drž-nedaj` ili slično?
Ja NAJNORMALNIJE i NAJOPUŠTENIJE diskutujem sa tobom, BEZ da te napadam, omalovažavam, vređam, itd - dakle, GO EASY ON THE PARANOJA
, ja samo ĆASKAM na zadatu temu - ne trtljam gluposti, nego ARGUMENTOVANO ĆASKAM, bez da tebe ili bilo koga `napadam` ili se `branim`... Moj `heart rate` je trenutno nikad niži, a nadbubrežna žlezda mi je u `sleep` modu, tako da nikakvog adrenalina nema kod mene, ali ne znam zašto ga ima kod tebe.
ConemaX Re ALL 23.10.2012. 15:02 #449102

broj poruka: 314
Komp bez SSD je NISTA. Mozes imati najbolju plocu,najbrzi procesor i memoriju ali znaj da sve ali sve uvek mora da CEKA na hard disk! Sve ceka na podatke koje treba da stignu u tu memoriju pa u procesor koji je ultra mega giga brz. Znaci SSD je glavna lopata koja ubacuje u mesalicu (CPU-RAM-GPU). Bez brze lopate dzabe sto mesalica okrece brzinom svetlosti jer mora da ceka materijal(podatke) koje ce promesati(obraditi).Tek sa SSD-om ces osetiti ubrzanje kompa po svim poljima bilo to podizanje sistema ili pokretanje programa koji je na njemu. Komp bukvalno POLETI kada dobije neki bolji SSD. 120Gb je itekako dovoljno za Sistem i sve potrebne programe i poneku igru,ostalo guraj u obican hard. Toliko.
Daum Re: Re: i3-3225 vs i5 bilo koji :) Savet 23.10.2012. 15:07 #449104

broj poruka: 12795
SSD služi primarno da ubrza rad mašine, a ti ako se zadovoljavaš zvuka oranja po hard disku i čekanja na svaku operaciju ne znači da tako treba svako da radi. Kapacitet shodno tome je i dovoljan za sistemski drive, pa sa 128GB ima dovoljno mesta da se skladišti windows i potrebni programi za rad. Ceo svet preporučuje kupovinu SSD-a kao najbolju investiciju u bilo koji kompjuter, zašto uopšte dovoditi to u pitanje?

A te priče da 2TB HDD čita po 140mb bih voleo da čisto dokažeš, pošto te brzine jedva dostignu dva HDD-a u RAID-u i to Raptori.

SSD vuče manje struje, ne čuje se u radu i manje se greje unutar kućišta a povrh toga daje vrtoglave brzine u radu. Stvarno bacanje para....

:: SSD je, još uvek, bacanje para i fanboyevski instrument za `pissing conteste` `kome se najbrže diže Windows a najsporije k*ta`. Kapacitet će ti uvek zatrebati, a SSD to još uvek ne pruža. Gde ćeš da skladištiš full HD filmove, muziku, i igrice - koje danas idu `po komadu` i po 15GB? Brzo će ti ponestati mesta na SSD-u
:: Sa druge strane, MODERNI 3TB/2TB hardovi su prilično brzi (bacaju preko 120-140MB po sekundi pri čitanju sa oboda ploče/platter-a harda), što je za većinu ljudi sasvim dovoljna brzina... Osim ako ti doktor nije dao još samo mesec života, pa ti je SVAKA sekunda pri podizanju Windowsa bitna :
Krecky @conesbbkg 23.10.2012. 15:14 #449107

Slazem se sa tobom sto se tice ssd. Nije to puko proseravanje sa startovanjem sistema. Mislim da ssd itekako moze da poboljsa produktivnost u radu i da napokon skloni onu grimasu s lica kada cekam da se glupi hdd ponovo vrati u zivot. Pre ovoga sam imao kompjuter sa q9550, 6950 i naravno bez ssd-a vec sa wd od 500 GB. Desavalo mi se da se za vreme kopiranja nekog fajla ceo sistem uspori do te mere da ti ne pomaze ni najbrzi procesor na svetu :) To je bas ono o cemu ti pricas. Ma batalicu kupovinu karte. Uzmem lepo i5 3570k i ssd i cepam igre na `dezintegrisanoj` grafi :)

Razorman re 23.10.2012. 15:15 #449109

broj poruka: 1139
To kaze covek koji nikad nije imao ssd... ne obracajte paznju.

i7 920@3.9ghz 1.24V, intel 330 120gb ssd, ati 5770, rampage II extreme, corsair hx1000w, h50, patriot viper 3x2gb ddr3, 5tb storage, haf 932.

mighty Re: Re: i3-3225 vs i5 bilo koji :) Savet 23.10.2012. 15:19 #449111

broj poruka: 1670
Sekvencijalne brzine o kojima pričaš su potpuno nebitne za OS, bitne su samo za upis velikih fajlova, što najčešće nije slučaj.

Random pristup SSDu je za red veličine i više veći od onog na bilo kom HDD-u.

Vreme pristupa podacima na disku je ~10-20ms, kod za SSD je oko 0,1 do 0,2 ms.

Bilo koja pretraga, indeksiranje, AV scan, sortiranje podataka i sl, je neuporedivo brža na SSD-u nego na HDD-u.

Takođe 32GB RAM možeš za 170€ da staviš samo u najnovije mašine, ako to nemaš ne možeš za 70-80€ da dobiješ solidno ubrzanje, nego moraš da menjaš i CPU, ploču ...

Takođe i sa tolikim RAM-om moraš da učitaš podatke, gde te opet HDD usporava, i moraš da ih upišeš - gde HDD još više usporava ceo računar.

Klasičan desktop hard disk može da izvuče možda 100 IOPS-a, kod SSD izvlači 10.000 do 80.000 IOPS-a: probaj da simularaš neki sistem sa više VM na istom hard disku pa ćeš shvatiti koliko je HDD zastareo koncept i koliko je spor.

U firmi smo na 10ak računara zamenili hdd, tj. dodali SSD a HDD ostavili za arhiviranje podataka i vreme koje je potrebno za build njihovih projekata u VS2010 se smanjilo sa preko 5 minuta na minut i po.

To što ti govoriš je govor klasičnog korisnika koji nikada nije radio sa SSD-om malo duže. Ne osetiti ubrzanje je poprilično nemoguće.

Sa druge strane, ubrzanje nije svuda uočljivo, pogotovu ljudima koji pretežno igraju igrice i ne bih savetovao se zarad SSD-a uzima dual core i3 umesto quad i5.

:: Sa druge strane, MODERNI 3TB/2TB hardovi su prilično brzi (bacaju preko 120-140MB po sekundi pri čitanju sa oboda ploče/platter-a harda), što je za većinu ljudi sasvim dovoljna brzina... Osim ako ti doktor nije dao još samo mesec života, pa ti je SVAKA sekunda pri podizanju Windowsa bitna :
Krecky ako je neko zainteresovan 23.10.2012. 15:20 #449112

poznata online prodavnica IT opreme sa sedistem u Cacku ima u ponudi 120 giga OCZ ssdeovine za cirka 8000 dinara ako se ne varam. Vertex 2. Stariji kontroler je u pitanju ali ko ima starije ploce sa sata2, a boga mi i ovi mladji, mogu da se pocaste. Ne znam kakva je situacija s njim. Brzine su manje mada meni licno to i nije problem. Vazan mi je odziv.

Da li neko ima iskustvo s njima i da li je bilo nekih problema?

Bobi4ever Daum +1 23.10.2012. 15:21 #449114

Phat, nisam ja shvatio tvoj post kao napad na mene, vec sam stekao obrnuti utisak, da si ti shvatio moj post kao napad na tebe pa si u tom nekom `odbrambenom` stilu odgovorio.
Ja ne znam sta si ti mislio, ali si poredio HDD sa SSD-om i po tvojoj prici ispada da je HDD bolja solucija sto nema veze sa zivotom jer prosecan HDD ima brzinu od 40mb dok pojedini SSD-ovi ostvaruju cak i preko 10 puta vecu brzinu u odnosu na HDD.

PhatPhuck @Daum 23.10.2012. 15:23 #449116

:: SSD služi primarno da ubrza rad mašin

To niko ne spori, da ubrzava mašinu - za one koji imaju para da ga kupe. A čovek je lepo rekao da je tesan sa parama.
Ali isto tako niko NORMALAN, PAMETAN i KONEKTOVAN SA REALNOŠĆU neće sporiti da VELIKA količina (relativno) BRZE DDR3 memorije neće JOŠ VIŠE ubrzati 24/7 rad na kompu, pogotovo ako se veliki deo te memorije koristi za keširanje čitanja i upisa na hard diskove.
Ključne reči: READ-AHEAD, SUPERFETCH, KEŠIRANJE, normalnost, pamet, konektovanost sa realnošću.

::a ti ako se zadovoljavaš zvuka oranja po hard disk
Pa, što se tiče `oranja` hard diska, možda si ti uspavana lepotica koja je zaspala u doba starih 40MB hardova, pa i dalje misliš da se to dešava i da je toliko primetno, ili pak imaš sluh prefinjeniji od kučeta, pa ne samo da čuješ pištaljke za pse, nego se i sav jadan naježiš kad ti se čitav kompjuterski astal zatrese i zavibrira pri svakom upisu ili čitanju sa harda :)

Da, naravno - BIĆE DA NORMALNA LJUDSKA OSOBA GLEDA FILMOVE ili SLUŠA MUZIKU NA 0.1% Volume-a - samo da bi čuo da li mu hard disk `ore` :)
Sve one eksplozije, krljanja i tumbanja u Skyfall-u, Misiji Nemoguće 4 itd - m`sim - koga još to interesuje da sluša, kad može lepo da prisluškuje rad svog hard diska kao degenerik u doggy-style pozi sa uvetom prislonjenim na lim od kućišta :)

A što se tiče debila koji jednom godišnje DEFRAGMENTUJU hard, i NE UMEJU DA DEFRAGMENTUJU HARD (da na adekvatna mesta na hardu rasporede Windows folder, Program Files folder - što bliže obodu/početku harda, a User Data, My Documents, Program Data što bliže kraju - da bi se sprečila fragmentacija što više) - to je posebna priča... NORMALNO je da takvim debilima stalno `ore` hard disk.

:: i čekanja na svaku operaciju ne znači da tako treba svako da radi
Verovatno nikad nisi čuo za pojmove read/write cache i read-ahead (SuperFetch)...

:: Kapacitet shodno tome je i dovoljan za sistemski drive, pa sa 128GB ima dovoljno mesta da se skladišti windows i potrebni programi za rad.

Samo Windows 7 64-bit uzme 16 gigabajta. Call of Duty Modern Warfare 3 uzme još 14 gigabajta... I tako VRLO BRZO stignemo do `nema više`...

::Ceo svet preporučuje kupovinu SSD-a kao najbolju investiciju u bilo koji kompjuter, zašto uopšte dovoditi to u pitanje
I niko normalan neće pljunuti na SSD i odbaciti ga. Ali taj svet ima mnogo više para nego što Joe Average Srbin ima.

:: A te priče da 2TB HDD čita po 140mb bih voleo da čisto dokažeš, pošto te brzine jedva dostignu dva HDD-a u RAID-u i to Raptori
Kao i uvek, tebi treba POSEBNO i PERSONALNO da se dokazuje nešto što čitav normalni svet zna već godinama, jer ti si se tek sad probudio iz `beauty-sleep-a`, pa si `neobavešten` :)
Nisi ti za džabe godinama bio, to jest, PARDON - smatrao SAM SEBE za `Bič Božji PC Berze` (Scourge of PC Berza` :)

Klik: http://hothardware.com/articleimages/Item1798/seagate-hdtune-avgtransrate.png
Klik2: http://i210.photobucket.com/albums/bb311/Sandhead/22-September-2010_17-54.png
Klik3: http://youtu.be/Z_k8hIqluIw?t=1m45s

(A ovo još i nisu najbrži modeli, koje sam izabrao kao primere)

:: SSD vuče manje struje, ne čuje se u radu i manje se greje unutar kućišt

Uuu... JEDAN-DVA WATT-a struje su mnogo bitni :)
Osim toga, 12cm ventilator napred i pozadi kućišta je OGROMNA investicija, zaista ogromna u poređenju sa cenama SSD-a :)
mighty Re 23.10.2012. 15:50 #449133

Zapravo i SSD se greje, prilikom dužeg upisa. Nije konstantno grejač ko HDD, ali se ugreje. Obično se iznenade ljudi sa laptopovima koji misle da to treba da bude stalno ladno ko led :)

Činjenica je da manje troši struju, ali je troši, pa prema tome more i da se zagreje malo (ne mnogo :)

Savremeni HDD izvlači SEKVENCIJALNO i preko 150MB/S. Al to je potpuno nebitno, pošto te brzine postižeš samo čitanjem i upisom VELIKIH fajlova. Za OS i PROGRAME to je nebitna kategorija. Za čitanje i upis 4K do 512K, što je neko normalno korišćenje, SSD je i po desetak puta brži i ni jedan HDD tu ne može da prismrdi.

Dexter013 @Krecky 23.10.2012. 15:57 #449137

broj poruka: 17093
i3 ce kociti tu kartu koju planiras da uzmes, dakle gadjaj na pravi quad core i5.

Ssd, cena samo moze da pada
cim skrpis jos malo para dodas i kupis.

Cene procesora nece ici na dole jer nema konkurencije u tom segmentu.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
PhatPhuck Re: Re 23.10.2012. 15:58 #449138

:: Savremeni HDD izvlači SEKVENCIJALNO i preko 150MB/S. Al to je potpuno nebitno, pošto te brzine postižeš samo čitanjem i upisom VELIKIH fajlova. Za OS i PROGRAME to je nebitna kategorija. Za čitanje i upis 4K do 512K, što je neko normalno korišćenje, SSD je i po desetak puta brži i ni jedan HDD tu ne može da prismrdi

Ako ga dobro defragmentuješ, ako na obod/početak diska gde je ugaona brzina/brzina rotacije najveća - pa samim tim je i brzina čitanja najveća - smestiš ceo Windows i Program Files folder, uživaćeš u velikoj meri upravo u toj sekvencijalnoj brzini čitanja, jer glava harda neće morati mnogo da se premešta/repozicionira tokom učitavanja programa/Windowsa, i upravo to je moja poenta:

Adekvatno urađena defragmentacija + moderan HDD velikog kapaciteta = ne najveća, ali sasvim dovoljna brzina učitavanja Windowsa i programa - a ako se tome doda i veća količina RAM-a, pa da se potpuno isključi swapovanje/page file - i da SuperFetch (read-ahead servis Windowsa 7) može da se `razmaše` u velikoj količini memorije = brz i udoban rad na kompu, u velikoj većini slučajeva i primena - bez problema sa malim kapacitetom za skladištenje filmova, muzike, downloada, itd...
PhatPhuck SuperFetch 23.10.2012. 16:08 #449148

`SuperFetch is a technology that pre-loads commonly used applications into memory to reduce their load times. It is based on the `prefetcher` function in Windows XP. SuperFetch attempts to load commonly used libraries and application components into memory before they are required. It does so by continually analyzing application behavior and usage patterns, e.g. what applications are typically used in the morning after logon.
By default the necessary files are loaded into main memory, but using a feature called ReadyBoost...`

Imaš 16GB ili 32GB DDR3 rama...
Malo pre si igrao Call of Duty Modern Warfare, pa si izašao iz igrice da bi ručao
Vratiš se nazad za komp i ponovo klikneš na ikonicu MW3...
Zamisli - lampica za aktivnost hard diska se uopšte ne pali, a igrica se super-brzo učitava i počinje...

`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano

mighty Re: Re: Re 23.10.2012. 16:12 #449153

Ne, jer time postižeš samo ubrzanje u jednom programu.

Multitasking i stalno prebacivanje u više programa ti neće dozvoliti sekvencijalno čitanje. Glava će skakati levo desno pokušavajući da učita podatke za više programa. Takođe bilo kakav zahtev koji zahteva indexiranje ili sortiranje velikih fajlova ili većeg broja malih će ti praktino onemogućiti da bilo šta drugo radiš/pokreneš, pošto će i snaži cpu i brdo rama čekati da se hdd završi operacije.

I ne vidim da je neko potpuno izbacio HDD iz upotrebe, na njima se i dalje nalaze filmovi, muzika i ostali pasivni podaci, SSD nije cenovno isplativ za njihovo skladištenje.

:: :: Savremeni HDD izvlači SEKVENCIJALNO i preko 150MB/S. Al to je potpuno nebitno, pošto te brzine postižeš samo čitanjem i upisom VELIKIH fajlova. Za OS i PROGRAME to je nebitna kategorija. Za čitanje i upis 4K do 512K, što je neko normalno korišćenje, SSD je i po desetak puta brži i ni jedan HDD tu ne može da prismrdi
::
:: Ako ga dobro defragmentuješ, ako na obod/početak diska gde je ugaona brzina/brzina rotacije najveća - pa samim tim je i brzina čitanja najveća - smestiš ceo Windows i Program Files folder, uživaćeš u velikoj meri upravo u toj sekvencijalnoj brzini čitanja, jer glava harda neće morati mnogo da se premešta/repozicionira tokom učitavanja programa/Windowsa, i upravo to je moja poenta
::
:: Adekvatno urađena defragmentacija + moderan HDD velikog kapaciteta = ne najveća, ali sasvim dovoljna brzina učitavanja Windowsa i programa - a ako se tome doda i veća količina RAM-a, pa da se potpuno isključi swapovanje/page file - i da SuperFetch (read-ahead servis Windowsa 7) može da se `razmaše` u velikoj količini memorije = brz i udoban rad na kompu, u velikoj većini slučajeva i primena - bez problema sa malim kapacitetom za skladištenje filmova, muzike, downloada, itd...
Krecky j**o me ssd, 23.10.2012. 16:14 #449154

nastade verbalna borba oko njega :) Kupicu kasnije ssd mada sam mislio da se odmah ponovim. Da mi ne kaze zena kako sam opet kupio novo sokocalo a ono potpuno isto radi :)

mighty Re 23.10.2012. 16:14 #449156

Zamisli, komp mi skoro uopšte ne služi za igrice.

:: Imaš 16GB ili 32GB DDR3 rama..
:: Malo pre si igrao Call of Duty Modern Warfare, pa si izašao iz igrice da bi ruča
:: Vratiš se nazad za komp i ponovo klikneš na ikonicu MW3..
:: Zamisli - lampica za aktivnost hard diska se uopšte ne pali, a igrica se super-brzo učitava i počinje...

Krecky j**o me ssd, 23.10.2012. 16:15 #449157

nastade verbalna borba oko njega :) Kupicu kasnije ssd mada sam mislio da se odmah ponovim. Da mi ne kaze zena kako sam opet kupio novo sokocalo a ono potpuno isto radi :)

PhatPhuck Re: Re: Re: Re 23.10.2012. 16:16 #449158

:: Ne, jer time postižeš samo ubrzanje u jednom programu
Pa, dobro, ja i jesam govorio o učitavanju Windowsa... Za ostalo - izlazi u susret read-ahead keširanje/SuperFetch.
Opet kažem: ja ne osporavam korisnost i udobnost koju pružaju SSD-ovi - samo kažem da NIKADA ne bih odabrao SSD ako mi se istovremeno ponudi korektan 2TB `klasičan` hard (da nije WD Green sranje)... Na primer, uvek bih pre odabrao, recimo, Samsung F4 2TB ili Seagate LP Barracudu 5900RPM, jer znam da su dovoljno brzi za svakodnevnu upotrebu... (mnogo brži od WD Green sranja).

:: Multitasking i stalno prebacivanje u više programa ti neće dozvoliti sekvencijalno čitanje.
Neće, ali tu onda koristi veća količina mnogo brže DDR3 sistemske memorije, i SuperFetch.

PhatPhuck Re: Re 23.10.2012. 16:18 #449159

:: Zamisli, komp mi skoro uopšte ne služi za igrice

Ja sam samo naveo primer `glomazne`/velike aplikacije/programa - i funkcionisanja keša u takvom slučaju. Nebitno je šta ti koristiš ili ne - to bi isto važilo i da si `zagasio` browser sa 100 otvorenih tabova, pa si ga ponovo pokrenuo.
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs