Prednja dvanestica koja duva preko HDD-a je nakačena direktno na ploču preko onog trožičanog kablića (crvena crna i žuta) tj. onog malog belog konektorčića. Elem on se vrti na jadnih 500 RPM što mi je i više nego kilavo. Hteo bih da se vrti kao i ova druga 12` koja izduvava napolje na 1150-1200 (povezana na molex) ali usrana ploča nema opciju kontrole broja obrtaja za druge fanove osim sistemskog :( Šta mi je čini osim da i njega nakačim na molex, mada ja to ne bih umeo a da nešto ne sjebem, spalim, spržim, ...
Kada kazes sistemskog mislis na CPU vent? Koja ploca je u pitanju, koji vent? Ploca ce ili da vrti vent na max broju obrtaja ili ce imati kontrolu, tj mogucnost da u Biosu namestis na koliko da radi. Nekada ta opcija treba da se upali, a za vent namestis nesto tipa Turbo, Extreme ili slicno. Zavisno od ploce.
I ja mislim da bi morala da ima neku kontrolu venta ako ga vrti na 500RPM ili je taj vent jednostavno takav kada dobije max, tj. 12V. Proceprkaj u BIOS-u po `power` i `HW monitoe` opcijama i vidi sda li ima nesto tipa chassis FAN smart...Pokusaj i preko `speedfan` programa da podesis. Ako nece u startu, probaj u opcijama da vidis da li je moguce kontrolisati taj FAN. Potreazi chip u advanced opcijama, xxx to ISA i vidi da podesis na manual speed.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ploča je Gigashit P55-nebitno ne znam ni sam šta, uglavnom u biosu ne postoji kontrola fanova osim CPU fana, dakle ima opcija smart fan control (tako nešto) ili da ga vrti na max obrtajima. A u šta da ubodem tropinski konektorčić? Osim u adapter za molex koji nemam, a možda ima Silken .) aj sad ću da ga nazovem
Jel moguce da nemas opciju za to na biosu? Smart fan ti je da dize po potrebi, znaci pri vecem naporu npr u igricama ce da vrti brze. Sto ne stavis tu drugu opciju da ti vrti na max?
:: Ploča je Gigashit P55-nebitno ne znam ni sam šta, uglavnom u biosu ne postoji kontrola fanova osim CPU fana, dakle ima opcija smart fan control (tako nešto) ili da ga vrti na max obrtajima. A u šta da ubodem tropinski konektorčić? Osim u adapter za molex koji nemam, a možda ima Silken .) aj sad ću da ga nazovem
Proverio sam, nema opcije za sys fan, samo za CPU.
Nego, jel bas moras da ga ubrzas? Kakva je situacija sa temperaturama? Ako se nista ne gasi, restartuje, boli te uvo, neka zvrji na 5000rpm i gotovo Ako bas moras, a mrzi te da trazis adapter, cvikni zicke i spoji na molex crvenu (sa fana) sa zutom i crnu sa crnom i ima da pichi u fulu:) Naravno, sve lepo izoluj...Moze i ona gumena cevcica koja se steze kad se zagrije, mnogo kulturno izgleda kada se odradi sa njom. Mozes za tu operaciju iskoristiti molexic od flopy diska ili nakaci na vec postojeci fan koji ti je na molexu. Sve u svemu, vrlo prosta operacija, te vidi kako ti je najzgodnije da odradis.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.