AMD A10-5800K Trinity vs CoreI3-3225 Ivy bridge (cenovni konkurenti)
STRANA 1 OD 1
obradmi
AMD A10-5800K Trinity vs CoreI3-3225 Ivy bridge (cenovni konkurenti)
06.10.2012. 18:54
T47948
status: user broj poruka: 7721
U pitanju su APU (CPU+GPU)koji imaju slicnu cenu cak CoreI3-3225 i nesto skuplji (cena u Atomu 13.720 din)A10-5800K (2BDC,4T)bi trebao da bude oko 100 E.Mana kod CoreI3-3225 (2C 4T)je sto nema turbo mod ,a posto nije K problematican je za OC.Ali bilo kako bilo ovi testovi pokazuju da je Trinity dosta isplativija kupovina u ovom segmentu,ako se uzme u obzir da sa njime mogu da se igraju sve danjasnje igrice na prihvatljivim rezolucijama ,jasno je da Intel mora da spusta cene svojih precenjenih CPU u ovom segmentu.
Tester je klokovao GPU deo sa 800 Mhz na 1083 Mhz uz povecanje NB napona na 1.275 V. CPU je klokovao na 4,4 Ghz 1.5 V (fabricki kuler)isao je i sa vecom frekvencijom od ove ,ali je doslo do preteranog grejanja (70C),pa je APU spustao automatski napon i frekvenciju radi zastite. Trinity default klok je 3,8 Ghz tako da je OC na 4,4 Ghz sasvim solidan OC sa fabrickim kulerom.
Sve je to lepo ali zna se sta je intel a sta AMD... Intel spusti cene? vazi... to moze samo gore i to sa punim pravom jer nemaju konkurenciju... AmD samo da ne digne cenu onda ce da bude veselo... tripuju se da ce da stignu intel a mogu samo nasa ledja da osete
AMD 965 X4 3.8 Ghz Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power HD 6870 Sapphire Cooler Master HAF 912 LC Power Arkangel 850 W Samsung SyncMaster P2470 Altec Lansing VS3151R LOGITECH G400
`Ponekad ljudi ne zele da cuju istinu ,jer ne zele da njihove iluzije budu unistene` F.Nice.
:: :: Sve je to lepo ali zna se sta je intel a sta AMD.. :: Intel spusti cene? vazi... to moze samo gore i to sa punim pravom jer nemaju konkurenciju... AmD samo da ne digne cenu onda ce da bude veselo... tripuju se da ce da stignu intel a mogu samo nasa ledja da oset :: :: AMD 965 X4 3.8 Gh :: Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H :: 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Powe :: HD 6870 Sapphir :: Cooler Master HAF 91 :: LC Power Arkangel 850 W :: Samsung SyncMaster P247 :: Altec Lansing VS3151 :: LOGITECH G400
Lep procesorčić, da uporedimo najbitnije kod ova dva pulena:
* oba imaju dva jezgra sa po dva threada * cpu performanse su podjednake
+ amd ima mnogo bolje gpu performanse, validna opcija za igranje manje zahtevnih igara + amd možeš da klokuješ, intel ne + jeftiniji je
- ako uzmeš dobru ploču s intelom imaš razne upgrade opcije, sa FM2 nemaš - amd troši mnogo više, pogotovo klokovan
napomena: Većina APU testova na netu rađena je sa memorijom na 1600MHz, sa bržom memorijom može da se dobije jako velik boost u igrama, neka moja pretpostavka je da bi klokovan i sa nekom zajebanom memorijom na 2200-2400Mhz ovaj apu vrlo lako bio u rangu 6750.
Slozio bih se sa tobom u dosta tacaka ,imas ovde poredjenje potrosnje idle ,1 thread i full load http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-a10-5800k_9.html#sect0 Na idle Trinity manje trosi, 1 thread i full load Intel manje trosi 20-30 W sto nije kriticno po meni ,a ako uzmes u obzir da je na AMD strani dosta jaca GPU jedinica onda je to i logicno.Ovo za memoriju si u pravu ,za upgrade ,treba sledece godine da izadje jos jaci APU na manjem procesu ,mada generalno AMD planira da objedini sve u jedan socket.
:: Lep procesorčić, da uporedimo najbitnije kod ova dva pulena :: :: * oba imaju dva jezgra sa po dva thread :: * cpu performanse su podjednak :: :: + amd ima mnogo bolje gpu performanse, validna opcija za igranje manje zahtevnih igar :: + amd možeš da klokuješ, intel n :: + jeftiniji j :: :: - ako uzmeš dobru ploču s intelom imaš razne upgrade opcije, sa FM2 nema :: - amd troši mnogo više, pogotovo klokova :: :: napomena :: Većina APU testova na netu rađena je sa memorijom na 1600MHz, sa bržom memorijom može da se dobije jako velik boost u igrama, neka moja pretpostavka je da bi klokovan i sa nekom zajebanom memorijom na 2200-2400Mhz ovaj apu vrlo lako bio u rangu 6750.
:: - ako uzmeš dobru ploču s intelom imaš razne upgrade opcije, sa FM2 nema
Taj argument ne stoji, jer ko bi normalan uzeo dobru Intel ploču - a najbedniji mogući procesor - kad može da uzme Ivy/Sandy 2500k/3550k/2600k/3770k i neko bedno sranje sa H61 čipsetom? Mnogo više će dobiti da ne štedi na procesoru, nego da štedi na ploči - ako već mora da štedi. Koji će to klinac odlučiti da uzme neku bedu od Intel procesora i da se zlopati sa njim - a da da ogromne pare na ploču?
Osim toga, socket 1155 ima limit: nije dizajniran za neku dalju budućnost - predviđen je bio samo za quad core procesore. Za budućnost je Intel predvideo socket 2011, a te ploče TEK POČINJU sa cenama od 185EUR pa na više.
:: - amd troši mnogo više, pogotovo klokova
Ako nekoga 20-30W više ne dovede do prosjačkog štapa za račune za struju, stvarno ne znam šta će :) Koliko je to? 20 dinara više za struju GODIŠNJE? :)
Da sam sudio svaki dan 50 dinara kolko je to za godinu dana? 150,000 dinara jebem im sve živo i mrtvo!
Nego, sumnjiv račun na stranu, mene lično takva i tolika razlika u potrošnji i ne bi preterano doticala a postepen apgrejd retko radim međutim ima ih kojima su takve stvari bitne. Meni se lično procesor jako sviđa ali uvek se trudim da sagledam predmet iz svih mogućih uglova, stvar principa.
:: :: - ako uzmeš dobru ploču s intelom imaš razne upgrade opcije, sa FM2 nema :: :: Taj argument ne stoji, jer ko bi normalan uzeo dobru Intel ploču - a najbedniji mogući procesor - kad može da uzme Ivy/Sandy 2500k/3550k/2600k/3770k i neko bedno sranje sa H61 čipsetom? Mnogo više će dobiti da ne štedi na procesoru, nego da štedi na ploči - ako već mora da štedi :: Koji će to klinac odlučiti da uzme neku bedu od Intel procesora i da se zlopati sa njim - a da da ogromne pare na ploču :: :: Osim toga, socket 1155 ima limit: nije dizajniran za neku dalju budućnost - predviđen je bio samo za quad core procesore. Za budućnost je Intel predvideo socket 2011, a te ploče TEK POČINJU sa cenama od 185EUR pa na više :: :: :: - amd troši mnogo više, pogotovo klokova :: :: Ako nekoga 20-30W više ne dovede do prosjačkog štapa za račune za struju, stvarno ne znam šta će : :: Koliko je to? 20 dinara više za struju GODIŠNJE? :)
Ako ima 380 stream procesora u GPU delu to ti je kao da je stavio Radeon 5670-6670 koje imaju oko 400 stream procesora.Cak i da je manji proces ne verujem da bi na loadu imali manju potrosnju od Intela u pitanju je snaga grafike.AMD vadi zerocore ,totalno gasenjje graficke na idle.Sa tom grafikom po meni uopste nije velika potrosnja na full loadu koji ces da upotrebis 1-2 sata dnevno,neko i manje.Ide na svako HTPC napajanje ,a o klasicnim da ne govorim.Ako hoces jacu grafiku ,uvek racunaj i na vecu potrosnju. Ako vec neko gleda na desktopu da ustedi struju ,bolje neka uzme laptop. Postoji varijanta Trinity A10-5700 sa istim GPU delom kao AMD A10-5800K ali default klok 3,4 Ghz turbo 4 Ghz nema otkljucan mnozioc,ima 35 W manji TDP od AMD A10-5800K.
:: Da sam sudio svaki dan 50 dinara kolko je to za godinu dana? 150,000 dinara jebem im sve živo i mrtvo :: :: Nego, sumnjiv račun na stranu, mene lično takva i tolika razlika u potrošnji i ne bi preterano dotical
1kWh = 5 dinara 1kWh = 1000W snage korišćeno u toku jednog sata
20 или 30 вати па онда у рачуницу убациш 20... просто није лепо... то је већ тежња релативизацији а не објективности... Ако су `зелени` такви не морају сви бити такви... Треба гледати колико процесор троши кад је ОЦ а не вако... тада је потпуно другачија прича, пошто потрошња иде небу под облаке... прилично неповољније по АМД... Поготову ако се узме у обзир шта се добије за те додатне вате, да ли је то убрзање или грејање... Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Da sam sudio svaki dan 50 dinara kolko je to za godinu dana? 150,000 dinara jebem im sve živo i mrtvo :: :: :: :: Nego, sumnjiv račun na stranu, mene lično takva i tolika razlika u potrošnji i ne bi preterano dotical :: :: 1kWh = 5 dinar :: 1kWh = 1000W snage korišćeno u toku jednog sat :: :: 20W = 0.02kW :: :: 1 godina = 8760 sat :: :: 8760 sati X 0.02kWh = 175kW :: :: 175kWh = 876 dinara GODIšNJE : :: :: Skoro 8 evra, JEBOTE :)
Ta cifra moze da se prepolovi ako ne i vise od toga ne znam ko sedi za kompom 24 sata ,znaci da uzmemo jedno 4-5 sati mada je i to mnogo i onda dobijes ustedu od oko 200 din godisnje ......... Kad se uzme u obzir da sa Intelom mozes da igras 2-3 igrice ,jer ostalo ne moze da se igra na prihvatljvoj rezoluciji to je stvarno smesna usteda. @Abner Поготову ако се узме у обзир шта се добије за те додатне вате, да ли је то убрзање или грејање. Dobije se Fuzija CPU+GPU kojoj ne moze da parira Intel u ovom momentu u GPU delu.
:: :: Da sam sudio svaki dan 50 dinara kolko je to za godinu dana? 150,000 dinara jebem im sve živo i mrtvo :: :: :: :: Nego, sumnjiv račun na stranu, mene lično takva i tolika razlika u potrošnji i ne bi preterano dotical :: :: 1kWh = 5 dinar :: 1kWh = 1000W snage korišćeno u toku jednog sat :: :: 20W = 0.02kW :: :: 1 godina = 8760 sat :: :: 8760 sati X 0.02kWh = 175kW :: :: 175kWh = 876 dinara GODIšNJE : :: :: Skoro 8 evra, JEBOTE :)
Онда је досао Мрмот и све лепо замотао у станиол...
Имаш ли ти представу колико ће људи купити Тринити?
Већина ће куповати штп је могуће моћнији процесор за паре које је наумила да издвоји и то је то...
Тринити је добар само за неки ХТПЦ и ниш више...
Има једна велика заблуда око оверклока, кад се клокне процесор он бише не троши оних сертификованих 65, 77 или колико већ вати... него иде дупло код интела а код АМДеке нико ни не броји... Генерално клокован интел је ко АМД на стоку, а онда кад се клокује АМД оде у три лепе... цца преко 200 вати... што пак даје неких 50-70 бати разлике по радном сату...
Кад погледам како то изгледа у мом случају то је превелика ралика у рачуну за струју будући да мени рачунар ради минимум 12 сати дневно а неретко и свих 24... Е сад није проблем што је то разлика од пар киловата него је проблем што су то киловати у црвеној тарифи и што то није 5 динара него нешто више...
Дакле у мом случају предност цене АМДеке се губи у непуне две године...
Велике фирме су још ригорозније, оне гледају на те киловате зато што их множе са хиљадама...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Ta cifra moze da se prepolovi ako ne i vise od toga ne znam ko sedi za kompom 24 sata ,znaci da uzmemo jedno 4-5 sati mada je i to mnogo i onda dobijes ustedu od oko 200 din godisnje ........ :: Kad se uzme u obzir da sa Intelom mozes da igras 2-3 igrice ,jer ostalo ne moze da se igra na prihvatljvoj rezoluciji to je stvarno smesna usteda :: @Abner Поготову ако се узме у обзир шта се добије за те додатне вате, да ли је то убрзање или грејање :: Dobije se Fuzija CPU+GPU kojoj ne moze da parira Intel u ovom momentu u GPU delu :: :: :: :: Da sam sudio svaki dan 50 dinara kolko je to za godinu dana? 150,000 dinara jebem im sve živo i mrtvo :: :: :: :: :: :: Nego, sumnjiv račun na stranu, mene lično takva i tolika razlika u potrošnji i ne bi preterano dotical :: :: :: :: 1kWh = 5 dinar :: :: 1kWh = 1000W snage korišćeno u toku jednog sat :: :: :: :: 20W = 0.02kW :: :: :: :: 1 godina = 8760 sat :: :: :: :: 8760 sati X 0.02kWh = 175kW :: :: :: :: 175kWh = 876 dinara GODIšNJE : :: :: :: :: Skoro 8 evra, JEBOTE :)
:: 20 или 30 вати па онда у рачуницу убациш 20... просто није лепо... то је већ тежња релативизацији а не објективности.. :: Ако су `зелени` такви не морају сви бити такви..
Prosto nije lepo to što ti ne registruješ da sam ja računicu odradio kao kad bi nečiji kompjuter radio 24 sata/7 dana u nedelji/365 dana u godini, i to pod maximalnim opterećenjem, to jest, da se Cool&Quiet NIKADA ne uključi... Kao kad bi neko `gario` LinX ili Prime95 non-stop. Čak i u takvoj manijakalnoj situaciji, to je max. 8 EUR, a što se tiče toga što sam odabrao 20W - lakše je za računanje... Ko hoće, neka pomnoži rezultat sa 1.5 pa će dobiti koliko bi ga koštalo sa 30W više TDP-a.
:: Треба гледати колико процесор троши кад је ОЦ а не вако... тада је потпуно другачија прича, пошто потрошња иде небу под облаке... прилично неповољније по АМД..
Ako overklokuješ bez dizanja vCore, potrošnja raste nešto mizerno, tipa po 2-3W na svakih 200-250MHz preko default clock-a. Ako dižeš vCore, skakanje TDP-a zavisi od broja jezgara koje procesor ima. Na quad core procesorima to nije tako strašno - strašno je na Phenomu X6 i `full` Bulldozeru sa 8 jezgara, tu skače poprilično.
:: Да, да, како да НЕ.. :: :: Онда је досао Мрмот и све лепо замотао у станиол.. :: :: Имаш ли ти представу колико ће људи купити Тринити :: :: Већина ће куповати штп је могуће моћнији процесор за паре које је наумила да издвоји и то је то.. :: :: Тринити је добар само за неки ХТПЦ и ниш више.. :: :: Има једна велика заблуда око оверклока, кад се клокне процесор он бише не троши оних сертификованих 65, 77 или колико већ вати... него иде дупло код интела а код АМДеке нико ни не броји.. :: Генерално клокован интел је ко АМД на стоку, а онда кад се клокује АМД оде у три лепе... цца преко 200 вати... што пак даје неких 50-70 бати разлике по радном сату.. :: :: Кад погледам како то изгледа у мом случају то је превелика ралика у рачуну за струју будући да мени рачунар ради минимум 12 сати дневно а неретко и свих 24.. :: Е сад није проблем што је то разлика од пар киловата него је проблем што су то киловати у црвеној тарифи и што то није 5 динара него нешто више.. :: :: Дакле у мом случају предност цене АМДеке се губи у непуне две године.. :: :: Велике фирме су још ригорозније, оне гледају на те киловате зато што их множе са хиљадама.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Ta cifra moze da se prepolovi ako ne i vise od toga ne znam ko sedi za kompom 24 sata ,znaci da uzmemo jedno 4-5 sati mada je i to mnogo i onda dobijes ustedu od oko 200 din godisnje ........ :: :: Kad se uzme u obzir da sa Intelom mozes da igras 2-3 igrice ,jer ostalo ne moze da se igra na prihvatljvoj rezoluciji to je stvarno smesna usteda :: :: @Abner Поготову ако се узме у обзир шта се добије за те додатне вате, да ли је то убрзање или грејање :: :: Dobije se Fuzija CPU+GPU kojoj ne moze da parira Intel u ovom momentu u GPU delu :: :: :: :: :: :: Da sam sudio svaki dan 50 dinara kolko je to za godinu dana? 150,000 dinara jebem im sve živo i mrtvo :: :: :: :: :: :: :: :: Nego, sumnjiv račun na stranu, mene lično takva i tolika razlika u potrošnji i ne bi preterano dotical :: :: :: :: :: :: 1kWh = 5 dinar :: :: :: 1kWh = 1000W snage korišćeno u toku jednog sat :: :: :: :: :: :: 20W = 0.02kW :: :: :: :: :: :: 1 godina = 8760 sat :: :: :: :: :: :: 8760 sati X 0.02kWh = 175kW :: :: :: :: :: :: 175kWh = 876 dinara GODIšNJE : :: :: :: :: :: :: Skoro 8 evra, JEBOTE :)
:: Има једна велика заблуда око оверклока, кад се клокне процесор он бише не троши оних сертификованих 65, 77 или колико већ вати... него иде дупло код интела а код АМДеке нико ни не броји. :: Генерално клокован интел је ко АМД на стоку, а онда кад се клокује АМД оде у три лепе... цца преко 200 вати... што пак даје неких 50-70 бати разлике по радном сату.
To su POTPUNO PROIZVOLJNE TVRDNJE. Generalizuješ - a generalizacija u ovom slučaju ne stoji. Sve zavisi od broja jezgara, i od originalnog TDP-a procesora. NARAVNO da će potrošnja biti mnogo veća ako si za primer uzeo neki Buldozer, Phenom X6 ili neki Phenom II X4 sa TDP-om 140W... Ali neće ni približno rasti toliko na AMD procesorima novije generacije, sa manje jezgara...
A evo dokaza da su tvoje tvrdnje potpuno proizvoljne, i netačne: AMD A8 3870K APU - TDP @ Load - 176W, Overclocked @ Load - 255W Intel Core i7 2600k - TDP @ Load - 175W, Overclocked @ Load - 263W
isporucuje Trinity na slici u desktopu sa napajanjima 300 W ,preporucuju rezoluciju 1600 x900 na srednjim podesavanjima za igrice ,kazu da je to prilicno impresivno u odnosu na ono sto su nudile mainstream masine do samo pre 6 meseci.Za pojacanje grafike nude neko umereno resenje.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.