enormna fluktuacija temperature i potrosnje kada se koristi INTELBURNTEST
STRANA 1 OD 1
R-Typer
enormna fluktuacija temperature i potrosnje kada se koristi INTELBURNTEST
16.09.2012. 13:36
T47623
status: user broj poruka: 9
nabavio sam i5 2500k i asrock z77 pro3 i imam sledeci problem pri stock brzini i overcloku. napominjem da nemam jos nikakva iskustva sa overklokovanjem sandy bridge procesora.
znaci: temperature i potrosnja (koje prijavljuju coretemp i realtemp) drasticno skacu gore dole prilikom opterecenja procesora sa intelburn testom! u jednom momentu je temperatura 80c i potrosnja 130w a potom za 3-4 sekunde naglo padnu na 60c i potrosnja na 70w. taj ciklus se ponavlja dalje naizmenicno tokom celog intelburn testa koliko god da traje. a za to vreme cpuz prijavljuje voltazu za procesor gotovo fiksiranu na 1.280v, a brzina procesora zakucanu na 4200mhz.
sve ovo se desava i pri stock brzini od 3.3ghz kada intelburn test radi. tada potrosnja procesora skace naizmenicno sa 45w na 80w.
intelburn test je uvek successful i nema gresaka a speed output na 4200mhz je 104 gigaflopsa i uvek je konstantan u svakom ciklusu.
u biosu je sve na default i na auto, a turbo boost na koji sam prvo sumnjao da je uzrok ovih problema sam disable-ovao.
ono sto je interesanto je da kad se optereti procesor sa prime95, onda nema ABSOLUTNO nikakvih fluktuacija temperature i potrosnje! oba coretemp i realtemp prokazuju konstantnu potrosnju u wattima od oko 92-94w a temperatura je oko 55-65c i sve to za overclockovan procesor na 4200mhz!!!!
Taj program je star dosta. Ja ga imam ali se vise ne secam kako radi. Kod svakog od tih programa imas periode kada koristi maksimalno procesor i kada temp opadne. Mozda si video i Linx I Prime95 ali to nije bas tako brzo kao sto ti objasnjavas vise je kao neki odmor mali i onda ponovo punom brzinom. Ukljuci Turbo, Disable C1, Disable Vdrop, Internal PLL....l nije visoki klok pa iskljuci i to, ne znam kako ti se to zove i da li je Auto, Enable, Disable, ako je default Disable. Tebi je verovatno ukljucena i stednja i obaranje takta i klokovao si ga sve u isto vreme. Koju plocu imas neka ti neko prvo objasni kako i sta da uradis klokuj ga na 4.0GHz ne znam koja je voltaza za njega podobna??? Verovatno ivoltaze divljaju dizu same za CPU to trebas da nastelujes ne na Auto. Meni je recimo za 4.0GHz oborena voltaza, manja nego na fabricka. 1100V.
i7-3770k-CORSAIRH100(stock) EVGA Z77 FTW(First on Balkan)5870 2GB- KHX1600 (GTX8 soon)- CORSAIR Force GT120 -Kingston V+64GB-WD500AAKS-CORSAIR Obsidian 650D, Logitech G510/G700/C310- EVGA NEX1500W Classified/ ThanX to EVGA (First on Balkan) classif
Turbo boost ti je vec ukljucen - zato frekvencija varira u rasponu...
16.09.2012. 15:28
status: user broj poruka: 10998
3.3 - 4.2GHz (a ukljucenost na vecini ploca predstavlja factory default). Napon napajanja je sasvim u redu (1.280V) i trebalo bi da podrzava rad CPU-a na 4.2GHz...
Sve je tu u redu - don`t worry, be happy. - - - - - - - - - - - - - - - - - Ako bas hoces da overklokujes na ``standardni`` nacin pri cemu ces imati nepromenljivu frekvencije CPU-a, onda iskljuci turbo a fiksiraj mnozilac (x42, x43...) a napon na 1.285 - 1.300 (to jest, sve stavke prebaci sa ``auto`` na ``manual``)... Preporuka je da i frekvencija, latencije i napon napajanja memorije budu fiksirani (rucno podesene vrednosti, prema specifikaciji proizvodjaca). Detaljne tutorijale ces lako naci na Internetu...
Klokuj ga na 4.0GHz dovoljno je, pa kasnije na 4.5GHz kada zatreba, pricuvaj ga za neka vremena kada bude trebalo. Nadji najmanju mogucu voltazu za oba i snimi 2 profila u BIOS. Prvo trazi voltazu najmanju za CPU sa 1333MHz memorijom, pa posle kada povecas klok memoriji mozda ces morati malkice da dodas za stabilnost a mozda i ne. Neka ti zadnji LinX bude merenje ne Intel Burn Test. LinX najvise greje i najvise radi. OCCT novi je isto dizajniran da brzo provali nestabilnost zasta nekima treba sati. Ali idi na LinX 64bit zadnji sa instalacijom sa All Memory.
i7-3770k-CORSAIRH100(stock) EVGA Z77 FTW(First on Balkan)5870 2GB- KHX1600 (GTX8 soon)- CORSAIR Force GT120 -Kingston V+64GB-WD500AAKS-CORSAIR Obsidian 650D, Logitech G510/G700/C310- EVGA NEX1500W Classified/ ThanX to EVGA (First on Balkan) classif
ok, a sta da radim sa turbo boost-om? speedstep je ukljucen, a sva jezgra sam manuelno fiksirao na 45x per core. da li mi treba turbo boost ovde ili da ga iskljucim?
Iskjuci sve stavke koje imaju veze sa ``spread spectrum`` (BIOS). Manual voltage za CPU i memory. Iskljuci i auto-offset-e... Podrazumeva se da imas dobar hladnjak...
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.