Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB Box FSB800 S775 vs Intel P4 4.0 Ghz
STRANA 1 OD 1
SkyFire
Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB Box FSB800 S775 vs Intel P4 4.0 Ghz
17.06.2007. 19:15
T4750
status: user broj poruka: 18472
Nesto gledah pa me sad jako interesuje jedna stvar.Uporedio bih ova dva procesora pa me zanima koji je brzi i koliki je odnos procentualno u realnom vremenu?Takodje me interesuje sta bi se desilo kad bi se Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz 2MB Box FSB1066 S775 uporedio sa P4 4.0 Ghz.Kakav bi bio konacan ishod?Ako neko ima testove slobodno neka ostavi link.
Posto smo stigli da nije samo ghz vazno, definitivno c2d e4300 je bolji od p4 4 ghz. Manja potrosnja, brzi rad, drugacija arhitektura. Ja verujem da je E4300 bolji i brzi, onda i E6300 malcice brzi od c2d E4300, onda je brzi i od pentium4 na 4 ghz. Davno sam gledao testove, a sto sam tad primetio, tad je E6300 bio najslabiji procesor kod c2d seriji i dosta je bolji bio od bilo kog pentium d-ja. Googlaj malo, ili trazi testove na tomshardvare sajtu.... pozz
Tom`s hardware a i svi mogući sajtovi koji se bave infotehnikom obradili su ovu temu davno. Dovoljno je da u Google upišeš compare c2d PentiumD processor i slične pojmove, i dobićeš i sam linkove koji te interesuju. Jeste da je i dan-danas cilj benchmark-a bio AMD a ne net-burst procesori iste firme (Intel), ali ponegde se stidljivo pojavljuju i ta nedonoščad. C2D je skoro sve što je moglo da se pokrade od AMD-a - osim memorijskog kontrolera i hyper transporta, a čime je AMD kopao oči Intel-u, naročito kod ljudi od tehnike koji su razumeli koliko je glup netburst procesor koji ni na 4GHz nije u stanju da parira AMD-u od 2-2,5GHz. A, konačan ishod, c2d i P4 4.0? Kao da se takmiče u pišanju u dalj, ali c2d stoji i radi to niz vetar, a onaj P4 je na noši, i nikad neće sa nje ustati.
... ih je sa stanovista performansi tesko uporediti...Dacu ti jedan primer koji sam vec negde naveo...Moj d805@3,4Gz u 3dmarku06 dobija preko 1600 poena dok e4300 na 1,8Ghz dobija oko1550...Znaci li to da je moj proc bolji ? Nikako jer kad 4300 poteras na 3,4Ghz dogijes duplo vise poena (mozda i vise)...Na stranu to sto se c2d manje greje ,manje trosi struje(mada ovo kod nas Srba i nije nikad bilo nesto vazno,bitno je koliko fura...) itd..Momci iz cini mi se Tom` hardwaera su napravili jedan test sa c2d, AMD i pentijum procesorima i nazvali ga bitka kod 2,4Ghz-a...Elem tu se pokazalo da je svaki c2d na 2,4 ghz (overklokovan,stok ili underclockovan) brzi od bilo kog AMD procesora na istom taktu i to osetno...P4 je dobar ali ,vec penzionisan procesor i ne trba ga vise uzimati po onoj narodnoj : `mrtvu glavu iz groba ne dizi...`(Njegos, Gorski Vijenac)...Poceo sam da kenj...Shvatio si valjda na sta mislim...`Ajd u zdravlje! P.S. za Piska: jesi li zaboravio P3 od koga je AMD pokrao toliko toga ...I koji se smatra za osnovu za c2d arhitekturu?
:: P.S. za Piska: jesi li zaboravio P3 od koga je AMD pokrao toliko toga ...I koji se smatra za osnovu za c2d arhitekturu :: P6 se smatra za osnovu C2D mikroarhitekture. Izmedju ostalog, AMD nije pokrao P6, cak stavise, daleko je bio napredniji u ono vreme, a mrzi me da ti objasnjavam zasto. Danas, C2D moze da zahvali za svoju brzinu, odlicnom branch prediction unit-u, odlicnim prefethcerom i kesh arhitekturi i naravno 128-bitnoj SIMD FPU jedinici koje ima 3.
Sto se tice AMD-a, K7 je prva x86 marchitectura koja je uvela pipelined trpile-FPU jedinicu, 3-way complex decoder, brz FSB nasledjen ili `pokraden` od DEC Alpha EV6 procesora.
P3 u to vreme nije imao sta da trazi pored K7 kad su performanse u pitanju, eventualno Coppermine zahvaljujuci za ono vreme odlicnom prefethceru i brzom L2 keshu.
K8 je prvi CPU koji donosi integrisan memorijski kontroler, fantasticno brz rad sa memorijom i 64-bitne x86 ekstenzije, kao i prvi pravi dual core CPU interno povezan preko crossbar switcha. Dakle, AMD poslednjih 7-8 godina a i vise nije plagijator, tacnije kupovinom Nexgena i dolaskom Dirk Meyer-a AMD je stvarno napravio novu mikroarhitekturu.
Sto se tice Conroe-a, on je derivat P6, t.j. Pentium Pro-a, P2, P3, PM, Core Duo, Core 2 Duo, gde su ovi poslednji u stvari facelifting uradjen u Intelovom razvojnom centru u Israelu, prvobitno radjen za mobilnu Centrino platformu, a zatim za desktop i servere.
I na kraju samo da napomenem, da ce novi K10 iz AMD-a verovatno biti dosta snazniji i od C2, a kamoli od K8 na istom taktu. K10 nije nista drugo do faceliftinga K8, bas kao sto je to Core2 u odnosu na P3.
Sve u svemu P4 grejalica nema sta da trazi ni pored K8, a kamoli pored C2 u danasnje vreme. Netburst je definitivno proslost i dobar je za svako izbegavanje.
...cini mi se da se i tualatin dobro drzao protiv prvih atlona ,durone da ne spominjem , a mozda se i ne secam dobro...(mator sam pa zaboravljam...) `ajd u zdravlje!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.