Pozdrav svima, evo usputno da se predstavim ja sam novi clan. Naisao sam na ovaj forum preko googla :) Reko vidim da se pisu super stvari, prvenstveno pametne i korisne. Iz subotice sam i imam 21 god.
Moj problem mozda i nije problem, ali eto da se uputim i pitam vas koji znate. Imam u racunaru 2x4 gb patriot cl8 sad nisam trenutno kuci, a kad budem napisacu tacno sta sve imam. Nego mene interesuje, ja sam skinuo program SIW koji pregledava sta imate u hardveru, potom odem na memory i pise 800 Mhz (DDR3 1600 Mhz), stavljeno je u biosu sve na default, nisam dirao nikakve frekvencije ili ti voltazu. Voltaza na auto je 1.5 . Juce sam ubacio 2 nove AMD Patriot 2x4 gb od 1600 i pise da je njima voltaza na auto 1.65 , stvarno se ne razumem oko tog povecavanj i smanjivanja i sta treba povecati da bi prinelo maksimum a da pritome ne unistim nista :) Da li je dobro to sto mi pise kao 800mhz i da li on uopste radi na 1600 mhz. Ja u biosu vidim da pise 1600 mhz. Da li je to dobro pa da ne diram nista ili ipak treba povecati nesto kako bi bio rad svih memorija na 1600 mhz? Hvala svima u napred
Nema problema, ddr ti je `double data rate`, znači to što piše 800 znači da ide na 1600, sve ok.
1,65V je normalan napon za DDR3 memoriju, 1,5 je intelova specifikacija koja opet i ne mora tako strogo da se poštuje, neke memorije je ispoštuju a neke ne. Opet, sve je ok, ona deklarisana na 1,5V neće ništa kraće da radi na 1,65V.
Kao sto rece Tristam to sto pise 800 je ustvari 1600 jer se duplira, znaci stvarno radi na 1600.
Stari ddr2 ram npr. kad pise 400 ustvari radi na 800 mhz. A sto se voltaza tice mozes slobodno da stavis na auto nece biti problema.
Inace samo mali savet nista posebno neces osetiti kada bi stavljao ram koji radi na 1333/1600/1800/2000/2200, nije stvarno bitna hercaza koliko je bitnija kolicina rama, za procesor je naravno druga prica.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
Haha ako mislis na rodjenu nemam :) E bas vam hvala sto ste mi pojasnili nesto sto me je zabrinjavalo, ali da budem iskren znao sam da on duplira, jer ne bih bilo ddr3 bzv. Tako da mi logicno bilo da se mnozi, ali jedino me zabrinjavalo zasto pise tako :) Al dobro neka ga, vazno je meni uglavnom da u biosu pise onoliko koliko je zaista. Juce sam ubacio 2 rama ta amd-ova a imam i ta 2 patrota. Imam intel procesor i5 koji radi na 2.8 i imam neki program koji sam dobio uz racunar da klokujem na maskimum 3.3 mhz. Posto nemam potrebe za tim trenutno, da li bih to smeo uraditi kasnije? Meni je napajanje 600 w , Mislim da je to i vise nego dovoljno za klokovanje, jedino hladjenje cpu-a me interesuje na koliko sme da se poveca a da se slucajno ne pokvari tj koji mu je tu neki maksimum da ne bude sad preterano ugrejan? Ako neko zna? I puno hvala svima na ovome, sad barem ne moram da bijem glavu da li to tako treba ili ne :)
:: Kao sto su iznad vec rekli, problema nemas i to sve radi kako bi i trebalo :: :: Nego, moj pravi razlog javljanja na ovu temu nije DDR2 ili ti 3 i njena frekvencija, vec da te priupitam, imas li ti koju tetkicu za cika Gileta?: :: :: P.S. Dobro nam dosao na forum :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: :
Haha, e bas ste smesni :) Prvo mi recite koje ste godiste da bih vam mogao priustiti tetkice :) Jer ste iz Su?
Da sto se tice memorije juce sam ubacio 16GB :D od 1600 ali 2 vadim napolje jer ipak to meni ne treba vec cu da prodam :) Previse je to za racunar u danasnje vreme. Ne postoji toliko jak procesor koji moze da istera sve to, pa i da je klokovan :)
Koji tačno i5? Ako je i5-2300 od kloka nema ništa, ili bilo koji sandy/ivy koji nema K (nešto ste `teli) na kraju.
Što se hlađenja tiče, zavisi koliko bi da ga teraš, blag klok može i s box kulerom a za jače bi ipak morao neki bolji. Ako ti prilikom testiranja temperatura ne prelazi 75 to je ok, u normalnom radu retko će preko 60 i to je bezbedno na duže vreme.
:: :: Haha ako mislis na rodjenu nemam :) E bas vam hvala sto ste mi pojasnili nesto sto me je zabrinjavalo, ali da budem iskren znao sam da on duplira, jer ne bih bilo ddr3 bzv. Tako da mi logicno bilo da se mnozi, ali jedino me zabrinjavalo zasto pise tako :) Al dobro neka ga, vazno je meni uglavnom da u biosu pise onoliko koliko je zaista. Juce sam ubacio 2 rama ta amd-ova a imam i ta 2 patrota. Imam intel procesor i5 koji radi na 2.8 i imam neki program koji sam dobio uz racunar da klokujem na maskimum 3.3 mhz. Posto nemam potrebe za tim trenutno, da li bih to smeo uraditi kasnije? Meni je napajanje 600 w , Mislim da je to i vise nego dovoljno za klokovanje, jedino hladjenje cpu-a me interesuje na koliko sme da se poveca a da se slucajno ne pokvari tj koji mu je tu neki maksimum da ne bude sad preterano ugrejan? Ako neko zna? I puno hvala svima na ovome, sad barem ne moram da bijem glavu da li to tako treba ili ne :)
Marvine, procesor ne tera ram memoriju i nije on usko grlo velikoj kolicini rama.
A rama realno nikad dosta ako koristis zahtevne aplikacije koje jedu ram, a inace tebi koji si verovatno ne zahtevan korisnik 4 gb ili eventualno 8 je i vise nego dovoljno.
CPU inace klokujes iz biosa, zajebi te kao alate, Ako procesoru nije otkljucan mnozioc (k oznaka) to ide vezano sa ramom zajedno, moras da menjas multi da se poklopi hercaza za cpu koji zelis a da ram ne predje 1600, mada ako ti sve radi lepo i stabilno narani svinje i ne diraj nista.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
Ma jes brate, nasli smo preko PCB da fatamo zenke. Odo si ja do https://www.karike.com. Tu ih Sale razbija....:D
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: ovdje naci kakve zenske...jbg morat cete se odvojiti malo od racunara i izaci vani : :: :: CPU: AMD Athlon II 44 :: GPU: Gigabyte 5870 SO :: MBO: ASUS Sabertooth 990F :: RAM: KINGSTON 8GB (2x4GB) 1866MHz DDR :: PSU: Cooler Master GX-550 :: HDD: 2x Samsung F3 Spinpoint 500GB RAID :: CPU COOLER: Cooler Master V :: HP CASE home mo :: ::
:: ovdje naci kakve zenske...jbg morat cete se odvojiti malo od racunara i izaci vani : :: :: CPU: AMD Athlon II 44 :: GPU: Gigabyte 5870 SO :: MBO: ASUS Sabertooth 990F :: RAM: KINGSTON 8GB (2x4GB) 1866MHz DDR :: PSU: Cooler Master GX-550 :: HDD: 2x Samsung F3 Spinpoint 500GB RAID :: CPU COOLER: Cooler Master V :: HP CASE home mo :: ::
:: ovdje naci kakve zenske...jbg morat cete se odvojiti malo od racunara i izaci vani : ::
Upravo tako sto kazes, ja sam se bio manio racunara pa nasao devojku, a sad kad to imam sad se vracam nazad cackanju, ceprkanju i kvarenju :)
Sto tice mog procesora mislim da je i5-2300 ali nisam siguran jer ne pamtim svoju konfiguraciju, moram videti kad stignem kuci. A sto ne bih mogao klock jer toliko komplikovano ? :) A ima neki program koji sam dobio uz to i treba samo da kliknem 1 klik da ga poveca na 3.0 ili 3.1 sto dozvoljava. E sad za hladjenje tek nisam siguran koji imam i to cu da proverim cim stignem :)
Ovde je blasfemi kad se ne zna ni koji procesor imas 8u svom kompu a ni koji kuler je na njemu!
Cim ne znas koji je, 99.99% je fabricki koji ide uz procesor tako da od bilo kakvog oc-a koji ces stvarno da primetis nema nista. Vidimo da nisi bas strucan a oc ti realno ni ne treba, tako da cisto da bi se igrao i cackao bez potrebe, bolje batali radnju.
:: Ovde je blasfemi kad se ne zna ni koji procesor imas 8u svom kompu :: a ni koji kuler je na njemu :: :: Cim ne znas koji je, 99.99% je fabricki koji ide uz procesor :: tako da od bilo kakvog oc-a koji ces stvarno da primetis nema nista. :: Vidimo da nisi bas strucan a oc ti realno ni ne treba, :: tako da cisto da bi se igrao i cackao bez potrebe, bolje batali radnju ::
Nzm da li si citao moje postove, ali ocigledno nisi. Nemoj da donosis brzoplete zakljucke. U racunare se dovoljno razumem za sebe i svoje potrebe, mogu i pomoci nekome mojim dugogodisnjim iskustvom. Sto se tice procesora i hladnjaka cpu-a ne znam iz razloga sto ne pamtim, a trenutno nisam kuci da procitam. Racunar sam uzeo pre mesec dana, do sada sam vrsio neke testove za memoriju, procesor, graficku. U svakom slucaju imam intel i5-2300 najverovatnije, opet kazem cim dodjem kuci iscitacu pa cu postaviti kao signature na ovom forumu. Da rezimiram, ja ne kazem da se razumem oko racunara nesto veliko, zato i trazim neku vrstu pomoci da ukapiram to sto me muci. Naravno necu jos nista caprkati dok mi ne bude bilo potrebno, ali pre toga zelim da se obrazujem i pitam vas koji znate da se uputim oko realizacije za buducnost. Hvala lepo :)
Nemoj da se ljutis nista ja lose nisam mislio niti da obezvredjujem tvoje znanje,
ali sto se oc-a tice svi ti programi su sranje jedino bios je majka, a ako nije otkljucan mnozioc onda oc ide malo drugacije/ vezan je za ram, a posto sa tim nisi upoznat, samo sam rekao batali oc kad nemas potrebe.
Nigde ti nijedan softwer nece ispisati koji kuler imas, a valjda znas da li si menjao fabricki ili ne?
Mala ispravka, ako množilac nije otključan s intelom ovih dana mož da se jebe što se tiče overkloka.
Nije da se marine ovde neko breca na tebe nego je red da imaš informacije ako tražiš savet, pomozi ti nama da bi mi pomogli tebi jer bar ja Nostradamus nisam sve ako neko drugi i jeste. http://www.youtube.com/watch?v=n19nUjLDg9I
Racunar je sastavljan po delovima, tako da mislim da nije fabricki. Ali cim dodjem kuci vec mi je otvoren racunar, cu da vidim koji je :) Naravno da se ne ljutim , samo vidim da nisi procitao moje postove do kraja :)
Pa da nemam jos potrebe za oc, a nisam znao da je vezano za ram :P Jer mogu nesto sjebati ako povecam preko biosa? Gledao sam, i pise mie za intel moj x28, ako stavim na x30 ona ucitava kao 3.0, e sad da li bih mogao time naskoditi necemu ? :) Temperaturu cu morati meriti na cpu da vidim sada kolika je, jer sam davno gasio racunar :) Volim da cackam ono sto ne znam kako bih ukapirao, ih mnogo puta sam zato kupovo novo :) Ali sada posto nisu ona stara vremena da se moze priustiti tako nesto novo, moram paziti :)
:: Mala ispravka, ako množilac nije otključan s intelom ovih dana mož da se jebe što se tiče overkloka :: :: Nije da se marine ovde neko breca na tebe nego je red da imaš informacije ako tražiš savet, pomozi ti nama da bi mi pomogli tebi jer bar ja Nostradamus nisam sve ako neko drugi i jeste :: http://www.youtube.com/watch?v=n19nUjLDg9
Ma taman posla, pogresno ste me shvatili :) Ja sam totalno opusten, nemam nameru za bilo sta slicnim. Eto u 15h sam kuci i sve cu da napisem u detalje, kako bih mogli pomoci. Naravno razumem ja vas , ali kad nisam pri racunaru svom. Ali kada sam gledao u hladnjak bio je isti ko onaj obican za intela, onaj lim, ventilator i pici :) Tako da nije nesto exkluzivno
Ako ti je do ceprkanja i kvarenja, mnogo si pogresio time sto si se
28.08.2012. 20:17
status: user broj poruka: 10998
``vratio na PC`` - za takve aperacije nista bolje od...devojke! Evo, neki, ovde prisutni, resili da ti kvare sestru, tetku, sestru od tetke... - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Za memoriju je najbolje ovo: na Patriotovom sajtu pronadji punu specifikaciju doticnog modela (napon napajanja, freq, latencije - prvih 5 stavki) pa RUCNO podesi u BIOS-u. Na primer: 9-9-9-24- 1T
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.