Merkam asus p5b-e plus zadnjih par dana(tj, od kad sam ustanovio da ipak podrzava 8gb rama -nemoguce da toliko sajtova gresi:D), a skoro sam procitao neke kratke clanke o ddr3 ramu i o novom chipsetu P35 sa ICH9. Asus p5k kosta koliko i p5b-e plus, mada izgleda da ne podrzava ddr3(rezervisano za asus p5k3 deluxe koji kosta 250e -cicije, cak mislim da nema ni solid capacitors, sve strpase u p5k3 deluxe model...XD)
Zanima me da li neko ima iskustva sa ovim plocama, ili makar jednom od njih? Kakve su u radu, kakav im je chipset, kakve su overklokeri, koja je bolja za OC, koja se vise greje(ipak ce sad leto)? Koji je chipset bolji za normalan rad, a i za OC, koji je best buy?
I sta mislite o ddr3, kad ce to da zazivi(i u svetu i kod nas)? Predvidja se do kraja 2008-e, mada se meni cini da ce to biti malo brze. Postoji li neka ploca u `srednjem cenovnom segmentu`(do 150e) koja podrzava ddr3 i isplati li se to sada kupovati, cak i kad se ide na duze staze?
p5k ne podrzava DDR3,kao ni p5k deluxe (solid cap. - da),p5k3 DL ima svega...u gradu...
DDR3 ce zazivjeti kad se pojavi interesovanje za ploce sa podrskom za DDR3,tj. kad cijene ne budu zahtjevne za mogucnosti kupca (ovo se odnosi na domace trziste).
Sto se tice overkloka,gledajuci rezultate testova diljem interneta,izgleda da su izjednacene,uz nesto slabiji rezultat p5k (zanemarljivo,ne primjecuje se u radu),uz opaske autora testova da se stvari mijenjaju (u korist p5k) flesovanjem BIOS-a.Naravno,u oba slucaja razlike su smijesne.
Takodje,ono sto sam zapazio u clancima,p5b ima problema sa stres - testovima,ukoliko se ne flesuje BIOS (nakon toga,stvari funkcionisu odlicno).Medjutim,to su ekstremne situacije,u koje `obican` korisnik (kakvi smo mi na Forumu) ne moze dospjeti - zapitaj se da li ima potrebe da izlazes plocu torturi samo da bi provjerio da li moze da izdrzi `neuobicajene` uslove.Terragen,VB,3D editori i generatori...video igre,filmovi...sve to danasnje azdaHe omunje bez grcanja.
Rezime - kad se ustali neka nova generacija procesora (Quad) i ploca (p35) + DDR3,agresivna marketing kampanja ce te `ubijediti` da je konfiguracija koju si kupio (i platio 2000 e) - obicno smece.Rezultati ce pokazati da je Quad brzi od Duo-a u kompresiji video materijala citavih 7 sec,sto je dovoljno da se pruzis za jos koju `iljadu.
...podrzava ddr3 , ali su to posebne ploce(oznaka k3 uz naziv)...Asus ih cak nudi kao bundle sa 2Gb ddr3 memorije ,dakle pri kupovini obavezno obratiti paznju na to koja je memorija podrzana na ploci... P5k se danas kupuje zbog dobrog klokovanja , jer su mnogi noviji overklok rekordi postignuti bas na ovim plocama...`Ajd u zdravlje!
Ja sam bas pazario pre 2 nedelje Asus P5K DELUXE WIFI/AP
Nisam imao mnogo vremena da se igram sa izvlacenjem maximuma jer radim po ceo dan ali sam E4300 klokno na 3.4Ghz iz prvog pokusaja DDR:FSB=1:1 na BOX cooleru tako da verujem da ce biti jos bolje kad zamenim kuler i prodzaram malo dublje parametre
Sto se tice DDR3 memorije P35 cipset ima native podrsku za DDR3 ali DDR3 mem ima novo podnozije bas zatro da ne bi mogao da nabodes DDR2 I onda proizvodjac odlucuje na kojoj ploci ce da stavi koja podnozija Kod asusa konkretno P5K i P5K Deluxe imaju DDR2 podnzija a P5K3 Deluxe ima DDR3 podnozija.
@oglasnik: Bio sam na asusovom sajtu, nema na spisku kod nas p5k, mada pise da azuriraju sajt. Sto se toga tice, mozda ga azuriraju vec mesec dana:) Sve u svemu, ako sam dobro shvatio, da ja lepo kupim plocu sa ddr2... I mislim da tako i treba, pa dok ddr3 stigne do nas...
@gandy: extra OC! Molim te da javis maksimalne rezultate kad budes imao vremena!
A ima li neko sa p5b-e plus ko se bavio OC-om? Mislim, dokle ona moze da tera procesor?
I zanima me vas zakljucak, da li je bolje kupiti P35 ili stari provereni P965 chipset?
Imam ASUS P5B-E Plus vec oko mesec dana, prezadovoljan sam. Cipset je 965P, extra radi. Izvrsio sam odmah Upgrade Bios-a na najnoviju verziju. Odmah sam dobio prosirenje podrske na FSB 1333 sto je meni u principu najbitnije od svega. P35 cipset je extra ali bih ipak malo sacekao da vidim kako ce da se pokaze u praksi. Nadam se da cete se sloziti oko toga. P5B-E Plus je za OC extra. Imam C2D E6700, isao je na 5.0GHz sa vodenim hladjenjem bez ikakvih problema. Drzao sam tako dva dana ali sam nakon toga vratio na Default clock. Nema potrebe za tim, jak je procesor dosta. Stabilna ploca, moja svaka preporuka, zaista.
POZDRAV
The box said: `Windows XP or better, so I installed Linux`
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.