Nisam neki ekspert sto se tice hardware-a pa bih prije pitao vas sta da radim prije nego radim ista vise...
Uglavnom, komp sam uzeo prije nedelju dana, i koristim ga do danas. I slucajno otvorih Easy Tune. Ali kad sam ga upalio poceo da vice `Danger danger...`, jer je maticna bila na 70°C. To mi bilo bas cudno jer su i procesor i sistem bili na ispod 40.
E sad bih htio da znam kako da smanjim to, ja sam uzeo 2 ventilatora ali izduvavaju vazduh pa ne znam gdje da ih stavim. I postoje li neki losi i neki dobri ventilatori posto ovi koje sam ja uzeo su bas jeftini... Kuciste je http://www.bitfenix.com/global/en/products/chassis/merc-alpha#specs pa mislim da moze da stane dovoljno ventilatora. Pa eto, koji ventilatori(sa koje strane) bi trebali da izduvavaju a koji unose vazduh(citao sam svasta ali svi kazu drugacije)? Ili ako postoji neki drugi nacin da smanjim temperaturu? I koja je optimalna temperatura sobe, posto je meni trenutno, ne mogu da vjerujem, 39°C Umalo da zaboravim, maticna je GA-Z77X-UD3H. Ako treba druge komponente, postavicu
U pitanju je tvoja ploča. Naime Gigabyte ploče u nižem i srednjem rangu imaju problem pregrevanja Severnog mosta (northbridge) koji se jako puno greje bez obzira kakvo hlađenje imaš ili kakvu pastu stavljaš.
Možeš da pokušaš da odeš u servis i da tražiš uvažavanje garancije ali teško da će išta hteti da urade jer po `njima` visoka temperatura nije nikakav problem za komponente. Ako još nešto rikne na ploči, neki port, slotovi za RAM ili se komp ponaša čudno, probaj onda u servisu. Onda će morati da ti zamene.
Kod mene je non stop 79 stepeni već 3 godine za redom. Već sam jednom ploču nosio na servisiranje i naravno oni jajoglavi kreteni tvrde da je ispravna.
Možeš da staviš dodatne ventilatore ali čisto zbog drugih komponenti. Za ploču nemoj ni da pomišljaš na bolje hlađenje.
Pitanje je koliko je verodostojno ovo ocitavanje. Iz izkustva znam
07.08.2012. 12:15
status: user broj poruka: 10998
da raznorazni programi ovog tipa grese najvise upravo u ocitavanju ``mobo temp`` ( i gotovo nikada ne prikazu nenormalno nisku temperaturu). Na tvome mestu, ne bih se brinuo.
Sta ti kaze Speedfan? Probaj: exotics/show the magic/``system`` i ``aux`` (temperature bi trebalo da budu tu negde izmedju 35 i 50*C)..
I evo stavio sam neka 2 ventilatora koja nisam koristio prije, i sad je kao 61, ali ocekujem da ce se povecat kad tad. Al isto mislim da ih nisam dobro stavio. Tj. da li bi trebali ovi sa strane da izduvavaju ili uduvavaju, isto za ove iza i naprijed?
Prvo proveri dal hladnjak na nB-u stoji kako treba, da nije nagnut pa nepravilno naleže, možda je jedna od opruga na žabici poustila i sl. Drugo, montiraj aktivni hladnjak na NB (kod nas je dosta bedan izbor) ili prišrafi fen na postojeći.
:: I evo stavio sam neka 2 ventilatora koja nisam koristio prije, i sad je kao 61, ali ocekujem da ce se povecat kad tad. Al isto mislim da ih nisam dobro stavio. Tj. da li bi trebali ovi sa strane da izduvavaju ili uduvavaju, isto za ove iza i naprijed?
Kazes da ti je temperatura sobe 39°C? Malo mnogo, vidim na slici da ti je HDD temp 40°C, pa ne veruem da ti je sobna preko 30-32°C. Meni kada sobna dotera na 28°C palim klimu. Za ventilatote ti je Julije odgovorio kako da postavis.
Kod intela se chipset greje onako fino, ali obicno ide do 55-60°C zavisno od provetrenosti kucista, sobne temp i aktivnosti kompa. Ako ti je u sobi vruce i nemas ventove u kucistti bice visoka temp, ali 70°C je malkice mnogo, pod uslovom da ti se temp pravilno cita. Meni je P67 chipset trenutno na 52°C (zove se PCH temp), a sobna je 28°C.
A sto se tice ventilatora, koje da uzmem? Mislim koliko para da odvojim za 1? Posto trenutno imam 2 od euro i po i ne znam koliko dobro rade. Isto tako, ne mogu da im vidim brzinu kao ovom ventilatoru sto mi je dosao uz kuciste. I mogu li nekako da okrenem smjer u kojem duvaju, ne da izduvavaju nego da uvlace vazduh? I kako da stavim vise ventilatora kad na ploci mogu samo jos 2, da ubacujem na napajanje ili...?
I je li mi potrebno uzimat neki drugi CPU kuler? :: Kazes da ti je temperatura sobe 39°C? Malo mnogo, vidim na slici da ti je HDD temp 40°C, pa ne veruem da ti je sobna preko 30-32°C. Meni kada sobna dotera na 28°C palim klimu. :: Za ventilatote ti je Julije odgovorio kako da postavis :: :: Aj skini HW Monitor, pa proveri kolike su temperature :: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.htm :: :: Kod intela se chipset greje onako fino, ali obicno ide do 55-60°C zavisno od provetrenosti kucista, sobne temp i aktivnosti kompa. Ako ti je u sobi vruce i nemas ventove u kucistti bice visoka temp, ali 70°C je malkice mnogo, pod uslovom da ti se temp pravilno cita :: Meni je P67 chipset trenutno na 52°C (zove se PCH temp), a sobna je 28°C ::
Pa ne znam koje si ventilatore kupio. Na nekim imas strelicu na samom okviru koja ti pokazuje smer kretanja vazduha, a uglavnom vazduh duva prema onom delu gde su provucene zice koje ulaze unutar ventilatora (2 crno-crvene ili tri crno-crvene-zute). Ili najjednostavnije: pre nego da montiras ventilator, prikljuci ga na plocu i videces na koju stranu duva kada prineses ruku Ventilator ce da uvlaci vazduh ako ga namestis da duva ka unutrasnjosti kucista. Za tvoje kuciste stavi bar jedan napred da duva ka unutra i jedan iznad procesora na vrhu kucista da duva na gore, tj da izbacuje vazduh iz kucista. Onaj koji si dobio uz kuciste ne diraj.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.