Pošto je u pitanju 8 gb pretpostavljam da je za neki ozbiljan rad ili za zahtevne video igre. U suštini je bolje uzeti više štapova RAM-a i imati dual-triple-quad memoriju nego da je single. http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-channel_memory_architecture
Naravno zavisi sve od ploče. Ploča treba da podržava višekanalne memorije i memorije treba da budu potpuno iste.
Kao sto rece ilictefan, i ja bi preporucio vise memorija zbog dual-triple channel-a, sto kaze ne jedan stap. Cak nebi gledao koja je brzina posto je zanemarljivo. Cena im je rekao bi pristpucnija nego u vreme ddr1 i ddr2.
Mislim da je hteo da postavi pitanje kao sto je i mene kopkalo, a to je: Da li je bolje jedan stap 4gb od 8gb na istoj brzini (ovom slucaju 1333mhz), a ne gledajuci kolicinu gigabajta nego temperaturu koju prave, stabilnost koju pruzaju i dugotrajnost?
Kao sto bi bilo pitanje da li su dva stapa 4gigabajta u single chanelu bolja od jednog od 8gb (naravno singlechanel)?
Nema tu skoro nikakve razlike dal je dual tripple ili quad, barem ne vidljive. Po meni je bolje uzeti taj jedan od 8 gb jer ostaju ostali slotovi slobodni za dopunjavanje kasnije, mada kada to dodje verovatno neće biti više da se i kupe ti stickovi.
Možda i nisam u pravu, nemojte da me napadate odmah, samo neko moje razmišljanje. __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
:: Nema tu skoro nikakve razlike dal je dual tripple ili quad, barem ne vidljive. Po meni je bolje uzeti taj jedan od 8 gb jer ostaju ostali slotovi slobodni za dopunjavanje kasnije, mada kada to dodje verovatno neće biti više da se i kupe ti stickovi :: :: Možda i nisam u pravu, nemojte da me napadate odmah, samo neko moje razmišljanje :: __________________ :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: ::
Jesi u pravu, razlike su zanemarive. Bolje je uzeti jedan od 8 ali ne po ovoj ceni. Kad budu bili 40€ po modulu, to je već primamljivo.
:: Nema tu skoro nikakve razlike dal je dual tripple ili quad, barem ne vidljive. Po meni je bolje uzeti taj jedan od 8 gb jer ostaju ostali slotovi slobodni za dopunjavanje kasnije, mada kada to dodje verovatno neće biti više da se i kupe ti stickovi :: :: Možda i nisam u pravu, nemojte da me napadate odmah, samo neko moje razmišljanje.
:: U suštini nikada nisam koristio single channel tako da nisam siguran kolika je razlika ali znam da svi govore kako je bolje dual i tripple od single :: :: Mada možda mu se samo jedan štap uklapa :: :: I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao` :: :: http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded# :: :: :: Nema tu skoro nikakve razlike dal je dual tripple ili quad, barem ne vidljive. Po meni je bolje uzeti taj jedan od 8 gb jer ostaju ostali slotovi slobodni za dopunjavanje kasnije, mada kada to dodje verovatno neće biti više da se i kupe ti stickovi :: :: :: :: Možda i nisam u pravu, nemojte da me napadate odmah, samo neko moje razmišljanje :: :: __________________ :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: :: :: ::
Dual triple ili 1 stap od 8/4 isti djavo, u realnom radu se ne primeti, barem ja nisam za sve ove godine, uvek je bolje vise sto vise, a da se zrtvuje brzina i dual/triple chanel.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
Memorija kao memorija kad radi u modu preplitanja ostvaruje 10-20% bolje rezultate u testovima samo za memoriju... barem je tako bilo ranije sad je mozda i vise...
No to se u sistemu oseti sa svega par procenata zato sto na brzinu samog sistema utice skoro svaka komponenta i onda kad sve to uprosecis dobijes vrednosti koje bi mogao da podvedes pod statisticku gresku... opet kazem tako je bilo ranije, danas je verovatno vise...
EDIT: Nakon kratkog pregleda nekih sajtova ustanovih da je i sada sve tu negde u opsegu statisticke greske 1÷2%...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Dual triple ili 1 stap od 8/4 isti djavo, :: u realnom radu se ne primeti, barem ja nisam za sve ove godine :: uvek je bolje vise sto vise, a da se zrtvuje brzina i dual/triple chanel :: :: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Gh :: Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MH :: GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-1 :: MBO:AM3+ Asus M5A9 :: Case:CoolerMasterElite43 :: PSU:Chieftec 650w a8 :: CpuCooler:TitanVanes :: Mis: Mx51 :: Dell 22 :: ::
Pre svega za ploce koje imaju samo 2xDIMM, pa zbog buduce nadogradnje da se moze dodati jos jedan modul. Razlike u performansama su samo teorecke, potpuno zanemarljive u bilo kakvom realnom radu, ma koliko on bio (ne)ozbiljan. Ono na sta se mora obratiti paznja, jeste da PLOCA PODRZAVA module vece od 4GB, sanse su 50:50.
Nakrcaj plocu sa extra dobrim i jeftinim ramom sa hladnjacima tj. stapovima od 4gb na 1600 mhz i cao zdravo, sta ce tebi da iskoristi 16 gb rama i da ti zafali?
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.