idu topli dani,i hocu da podesim da mi se takt cpu-a spusti na namanju mogucu vrednost radi manjeg grejanja kada cpu radi u 2d rezimu,i najvaznija stavka da automatski podigne takt tek kada njegovo opterecenje predje nekih 25%(tako mogu da gledam film,surfujem netom a da cpu ostane na najnizem taktu) koji je mislim 800 mhz. jednom sam to slucajno podesio,pa sam posle obarao win i sve se poremetilo...kako da uradim to sto zelim? cpu je otkljucani phenom x4 b45 3.0ghz,ploca gigabyte ga880gm-d2h,i poslednja verzija biosa je na ploci....
Uključi Cool & Quiet u BIOS-u, vrati CPU Ratio/CPU Multiplier na `fabričku`/default vrednost, uključi u BIOS-u C1E support...
Takođe, u Windowsu 7 (ako njega koristiš), proveri koja `Power Scheme` ti je aktuelna... Da bi ti radio Cool & Quiet, mora biti aktivirana Power Saver ili Balanced Power Scheme.
ENABLING COOL’N’QUIET ON WINDOWS 7:
Enabling Cool’n’Quiet on Windows 7 is the same as it is on Windows Vista…
“DO:” · C’n’Q must be “enabled” in the motherboard’s BIOS (Note that most BIOS settings disable it by default) * For optimal power savings, be sure to also enable C1E and DRAM Power Down in the BIOS · The power management scheme/setting must be `balanced` or `power-saver` in the control panel (note that this is the default setting) · The motherboard’s BIOS must recognize the CPU that is installed (BIOS status screen will properly display CPU model number upon boot-up) * You can verify C’n’Q is working with a utility tool such as “CPU-Z” or “AMD Power Monitor.”
“DO NOT:” · Do NOT select “Performance” as Windows 7’s power management scheme/setting as it will disable C’n’Q functionality · Do NOT manually set the CPU frequency or multiplier in the BIOS. Doing so will lock the processor speed and disable C’n’Q functionality · Having an old BIOS that does not properly recognize the CPU may disable C’n’Q functionality (flash your BIOS to latest version) · There is NO need to install a separate AMD CPU driver… Windows 7 has the AMD CPU driver built-in already!
`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano
ukljucen cnq,ratio je default,c1 ukljucen,i cnq RADI ali spusti takt na 2,3ghz umesto na 800 mhz,i cim opterecenje procesora predje 5% on digne takt na 3ghz... a 5% opterecenja cpu predje cim je otvoreno 2 taba u mozili...znaci kako da podesim da digne takt tek kad opterecenje procesora predje 25%???
:: Ili si menjao množilac procesora u BIOS-u.. :: :: Uključi Cool & Quiet u BIOS-u, vrati CPU Ratio/CPU Multiplier na `fabričku`/default vrednost, uključi u BIOS-u C1E support.. :: :: Takođe, u Windowsu 7 (ako njega koristiš), proveri koja `Power Scheme` ti je aktuelna... Da bi ti radio Cool & Quiet, mora biti aktivirana Power Saver ili Balanced Power Scheme :: :: `Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Sopran :: ::
ovo je upalilo,hvala:) spustio sam takt na zeljenu frekfenciju,i podesio da se podize takt tek na 30% opterecenja...temperature su znacajno pale,a razlika u brzini rada prilikom surfovanja netom se ne primecuje ni malo:) preporuka svima za ovaj program
:: Onda pokušaj ovako: http://youtu.be/Vd54L8Lx0q :: :: `Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano
Imaš program koji se zove PhenomMrsTweaker, pa sa njim podesi da ti obara taktove, jer je poznat bug da iako si uključio power saving opcije, cpu radi na taktovima i naponu kao da je max opterećen.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.