Da li neko zna zasto u sisoft sandri lite sp2 pokazuje da je lat. 5-5-5-18?!! ....da li mora nesto posebno da se podesava da bi bilo 4-4-4-12, nije mi jasno...imam gigabyte ga-m59sli s4 plocu i u biosu nema (bar ja nisam video) nikakvih podesavanja vezana za to, osim voltaze i fsb za cpu i tako tih stvari :) ....u programu koji ide uz plocu pokazuje da je voltaza memorije 1.8v, dok na samoj memoriji pise da je preporucljivo 2.1v...da li to mozda ima nekakve veze sa tim...
Tvoj ram nije value...Sto znaci da mozes da se igras sa latencijama(moras sam da podesis latencije). Ploca sama po sebi trazi vece latencije zato sto su sigurnije najcesce je to je to 5-5-5-18. Odmah nakon ulaska u BIOS pritisni CTRL+F1 i otvorices skrivena podesavanja. Podesi 4-4-4-12 i 2.1V i znatno ces ubrzati memoriju.
da li i ja to mogu uraditi za svoju asus p5ld2 -SE plocu i 2 gb 800 mhz corsair ?nisam gledao koja su setovanja ?sta ce mi se desiti ako ne bude se slagala ta brza setovanja latencije memorije ?
:: da li i ja to mogu uraditi za svoju asus p5ld2 -SE plocu i 2 gb 800 mhz corsair ?nisam gledao koja su setovanja ?sta ce mi se desiti ako ne bude se slagala ta brza setovanja latencije memorije Mozes. Samo udjes u BIOS,pogledas kako su setovane latencije i promenis na zeljenu vrednost. Ako imas XMS2 moraces da uradis isto sto i io62s(bez CRTL+F1) jer ti je ploca naj verovatinije sama podesila setovanja na 5-5-5-18,ali bi trebalo da se podese na 5-5-5-12/1.9v.Mozes da pokusas da promenis i na 4-4-4-12/1.9v i verovatno neces morati da podizes napon.Ali za svaki slucaj pusti Gold memory,pa ako prijavi gresku povecaj na 2.1v. Ako je Corsair Value select cela ova prica ne vazi i ram ti je podesen na difaltne vrednosti bez mogucnosti da bilo sta menjas.
Nas covek je navikao da ne cita deklaracije za ono sto kupi, da si procitao papiric koji si dobio u pakovanju memorije video bi da se default i pre-progamed SPD mogu razlikovati. Tako da u uputstvu za plocu trebas da potrazis nacin podesavanja latencije i tamo podesis onu koja ti odgovara. Ako nece da radi sa nizim latencijama moras da povecas voltazu i to je to. Uostalom tako i pise (na deklaraciji) da za optimalne performanse pratis Geil preporucene voltaze memorije. I onako vecina nas svako malo nesto cacka po bios-u.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.