Pitanje u vezi temperatura za Asus M5A99X Evo i Phenom II X4 965
STRANA 1 OD 1
vladalesje
Pitanje u vezi temperatura za Asus M5A99X Evo i Phenom II X4 965
27.04.2012. 00:46
T45434
status: user broj poruka: 183
Zanima me da li se i kod ostalih vlasnika ove ploce, greju ona dva hladnjaka na naponskim pored procesora, jedan je velik, jedan mali, na ovom vecem pise Dual Intelligent II Processors, ja na njih nisam obracao paznju, jer sam imao velik hladnjak na procesoru, vendetu II, pa mi bukvalno hladnjak pokrivao pola ploce, sad sam stavio vodeno hladjenje, Corsair H50, i slucajno stavim prst na ove hladnjake, oni vreli, znaci, 2,3 sekunde moze samo da se drzi prst... stavim prst na onaj mali hladnjak na chipset, on je blago mlak, bukvalno hladan, od 28 do 30 stepena mi je chipset.
i sta me jos buni, temperatura procesora, procesor mi je novija revizija, stavio sam vodeno Corsair h50, mislio sam da ce da mi obori temperaturu, medjutim, u iddle mi je temperatura od 43c do 45c, vecinom 45c, a u full load, pod 100% opterecenje od 57c do 58c, procesor sam klokovao, i drzim ga na 3.8ghz, bez podizanja napona, ponekad i na 4.0ghz, cak i kad spustim na default, 3.4ghz, meni temperatura ne opada, komp ne gasim uopste, 24h mi radi, non stop.. Kuciste mi extra provetreno, imam 4 venta 12cm, i dva od 20cm. Ne znam sto mi tolika temperatura, da li senzor pogresno iscitava, rukom obuhvatim ceo ovaj deo od Corsaira sto je na procesoru, on je mlak, i onda se tripujem, da nije uopste ta temperatura procesora sto je u iddle, nego manja, trenutno mi je losa pasta na procesoru, nisam trenutno imao bolju, stavio sam neku No name, koju sam platio 100din, i to 10g pakovanje, verujem da cu stavljanjem bolje paste da dobije 2, 3c manju temperaturu, ali opet mislim da to treba da bude manje, prethodni vlasnik ovog Corsaira H50, je imao temperaturu procesora u iddle od 28-30C, hladio je Phenom II X4 980, dok mi je bila Vendeta II, imao sam mozda 3,4 stepena vece temperature. Drugar ima 4,5 masine za otkljucavanje telefona, sa Asus plocama, neke AMD, neke Intel, sa po dve, 3 grafike, rade 24h, na svima sam proverao te hladnjake na naponskim, i oni su dosta hladniji, nego moiji, skoro duplo hladniji
za početak baci tu pastu za zube u đubre i stavi neku normalnu.Možda je ta pasta sranje i možda si je stavio previše, ali opet ne bi trebalo da možeš da pečeš roštilj na hladnjacima na ploči...to nije do paste.Probaj da vratiš na default procesor pa vidi dal` će i dalje da `kuva`. :)
Pored ovoga sto ti je toothless rekao, mada ne ocekuj mnogo od bolje paste. Kako ti je H50 namesten? Da izbacuje vazduh u kuciste ili napolje? http://i52.tinypic.com/1o64b8.jpg Sapphire 5770 Flex Da li je ova graficka neka osakacena verzija? -Jeste, to je bio 5870 jednog dana, ali je onda dobio strelu u koleno...
Procesor sam vratio na default ,Isflesovao sam bios, imao sam predzadnju verziju biosa sa Asusovog sajta, sada sam ubacio zadnju, procesor sam vratio na default.
Asusov program, Al Suite II mi iscitava temperaturu procesora 38 C, dok AIDA 64 Extreme Edition 36 C, temperaturu ploce mi oba programa iscitavaju isto, 27 C. Pre vracanja procesora na default, temperatura je malo spala, i bila je 40 C. Hladnjaci na naponskim i dalje vreli, PRZE.
Hladnjak na chipsetu, blago mlak. Hladnjak od Corsaira hladan, creva iz hladnjak-a do pumpe blago mlaki, oseca se blaga vibracija strujenja vode, pumpa radi, cela pumpa, kao i ostali delovi corsaira koji su na procesoru, su mlaki, sto mi sve vise kazuje da ploca da senzor na ploci pogresno iscitava temperaturu procesora. i dalje me bune hladnjaci za naponskoj....
Na H50 su mi dva centa, jedan unutra, jedan sa jednem drugi sa druge, ovaj sto je sa unutrasnje strane, on izvlaci vazduh iz kucista, znaci bije ka hladnjaku, a ovaj drugi, takodje izvlaci iz hladnjaka, znaci isti je smer vazduha na oba venta, samo sto je jedan sa jedne ,a drugi sa druge strane hladnjaka.
Pastu jos nisam promenio, razmisljam se koju da kupim, moguce da sam malo vise stavio pastu, nikako ne mogu da procenim koliko je dovoljno da se nanese pasta na procesor
Da vent koji je okrenut da izbacuje vazduh iz kucista, bude okrenut tako da ga uvlaci, a drugi vent da izbacuje vazduh u kuciste, normalno izmedju ti ide hladnjak. Dobices neki stepen manje, a potpuno je normalno da su creva hladna kao i centralni deo, nije to vrela voda u slamcici pa da mozes da osetis prstom. :)
Znam da imas push pull. http://i52.tinypic.com/1o64b8.jpg Sapphire 5770 Flex Da li je ova graficka neka osakacena verzija? -Jeste, to je bio 5870 jednog dana, ali je onda dobio strelu u koleno...
opet isto, okrenuo sam ventove... sto se tice procesora
a i sto se tice ploce, ne znam sta da radim, mozda se hladnjaci na naponskim greju i kod ostalih korisnika,
meni se vise greje onaj manji kocasti koji je ispod ovog velikog koji je na naponskoj, ne znam sta se nalazi ispod tog hladnjaka, mozda isto naponska, on je 1cm razdvojen od veceg, ali vidim da su do ploce spojeni malo, na isti drzac, ali ne celom povrsinom, mozda on prenosi temperaturu, sigurno ima preko 60c, mozda 70-80c
Kako god da mu je kuler namešten, kako god da je stavio pastu, to ne utiče na zagrevanje naponske, jer ona ne regiuliše sve naponske instrukcije koje podešavate u biosu. Delimično ima uticaj, ali ne u smislu da preuzima sve na sebe, što bi njeni heat-spreaderi trebali da pokriju. Ako ne može da drži prst na pasivnom delu hladnjaka, onda je problem eksplicitno usmeren/naglašen ka ovlašćenom servisu...Problem je što, u zavisnosti od istog, možeš imati situaciju, odnosno termin `no man`s land`, jer se ništa nije osakatilo/pokvarilo, ne daj Bože zapalilo...
A taj hladnjak 1cm ispod naponske hladi čipset čip :D Jadničak.
Ako je ispod tog malog hladnjaka chipset, sta se onda nalazi ispod malog hladnjaka, koji je ispod ram memorija, pored sata konektora? ja sam mislio da je to chipset, taj hladnjak je bukvalno hladan?
Mislim da bi dzabe slao na reklamaciju, jer ploca radi, ne zeza nista, sem sto mozes da przis jaja na hladnjaku :D
:: Kako god da mu je kuler namešten, kako god da je stavio pastu, to ne utiče na zagrevanje naponske, jer ona ne regiuliše sve naponske instrukcije koje podešavate u biosu. Delimično ima uticaj, ali ne u smislu da preuzima sve na sebe, što bi njeni heat-spreaderi trebali da pokriju. Ako ne može da drži prst na pasivnom delu hladnjaka, onda je problem eksplicitno usmeren/naglašen ka ovlašćenom servisu...Problem je što, u zavisnosti od istog, možeš imati situaciju, odnosno termin `no man`s land`, jer se ništa nije osakatilo/pokvarilo, ne daj Bože zapalilo.. :: :: A taj hladnjak 1cm ispod naponske hladi čipset čip
:: Greju ti se mosfet tranzistori iz nekog razloga :: :: Jedno pitanje :: :: Koliki TDP ima taj 965 Fenom? Pitam, jer je svojevremeno bilo par Fenoma 965 koji su imali 140w tdp :: :: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s! :: :: ::
Sad sam pogledao sliku, sta je sta na maticnoj, u pravu si, ovaj mali sto se nenormalno greje je chipset, AMD 990X chipset, a ovaj drugi mali hladnjak, sto mi se ne greje, je AMD SB 950 chipset
Zvao si me sinoc evo sad sam bio u prilici da dodirnem fizicki hladnjak :D mogu ti reci da je mlak ali ne i vreo komotno mogu da drzim prste na njemu prijavljuje kroz bios temperaturu 31 stepen pozz nadam se da sam ti pomogao
Pozajmio sam od drugara InfraRed Thermometer, sa duplim laserom, iscitao mi temperaturu 990x chipseta 61.2C, 60.6C, i to dok mi je komp u idlle, u full load nisam ni probavao, a temperatura hladnjaka na naponskoj , odmah do njega 53C u donjem delu do chipseta, a 48C u gornjem delu
:: Zvao si me sinoc evo sad sam bio u prilici da dodirnem fizicki hladnjak :D mogu ti reci da je mlak ali ne i vreo komotno mogu da drzim prste na njemu prijavljuje kroz bios temperaturu 31 stepen pozz nadam se da sam ti pomogao
imam i ja,skinuo sam gemin II jer sam resio da ga prodam,krenuo sam da montiram stock kuler i u jednom momentu spoljnim delom sake dodirnuo taj mali hladnjak,bukvalno sam se opeko a komp je bio iskjucen nekih 5min,znaci bukvalno isti problem,temp cpu i mb sa gemin II 29 i 30 stepeni,klokovan na 3.8 bez dizanja napona.40 i 31,sa stock kulerom 40 i 31 na normali,klokovan cpu otiso na 58,znaci taj mali hladnjak przi pa sam razmisljao da mu nabacim nekako stock kuler od phenoma mada licno mislim da to nebi pomoglo mnogo jer mi je u kucistu pravi tornado 6x12 i jedna14-tica Phenom IIx4 955BE 3.8GHz Gemin II Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 NZXT Lexa S Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://alturl.com/jrvku
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.