Pre jedno skoro pola godine sam uzeo i7, plocu i ram. Ram je Kingston HyperX Gray 1600 2x4GB. Tada me je kostao oko 3600 dinara. Pogledam pre par meseci cenu, oko 4300 dinara. Pogledam pre par dana, oko 5300 dinara.
U cemu je trip da ovoliko poskupi Ram memorija? Evro zasigurno nije, jer znam da se to nabalja po dilerskim cenama, a uz to 10-15 dinara razlike po evru od dana kupovine, ne bi smelo da utice na skok od skoro 2000 dinara od dana kupovine.
Po nekoj kalkulaciji, sa sve `uzdignutim` evrom u nasim IT prodavnicama, ova cifra ne bi smela da predje jedno 4100 dinara.
`Uncertainties with Elpida`s Future Drive Memory Price Up Slightly.
DRAM Gets 2.7% More Expensive in Two Weeks: 4GB DDR3 Module Now Costs [03/27/2012 05:02 PM]`
`DRAM contract price continued to show an uptrend in the second half of March, 2012: a 4GB DDR3 module average price increased by 2.7% to , while average price-point of 2GB DDR3 memory module hit mark, a 2.6% increase. From the market perspective, even though the DRAM market is currently in a state of oversupply, PC OEMs have gradually increased stock levels as a precaution against Elpida’s potential withdrawal from the market, while DRAM makers have taken a firm stance on price in hopes of maintaining the uptrend, which has resulted with contract price increase in the second half of March, 2012.`
Da ne ode samo gore kao i hdd-ovi. Mada ovo me nista ne cudi, ovo se desava vec godinama, stalno cene padaju do besvesti ram-a, da bi zatim skocile, i tako sve u krug. Secam se samo pre ~2god. kako je takodje bio skocio ram, do besvesti.
Ja sam kupovinu od 16gb odradio na vreme, sva sreca.
@neXus2000 Ne znam koliko sad imas, ali mogu ti reci da ja razliku izmedju 8 i 16 uopste nisam primetio. Radim s vremena na vreme neke zezancije u Photoshop-u i to je to, nista spektakularno, mada sigurno znaci ovolka kolicina kod nekog zahtevnog posla.
Ljudi shvatite jednom i zauvek - MARKETING je RELIGIJA kapitalizma.
13.04.2012. 20:17
status: user broj poruka: 10998
Drugim recima, NAUKA LAZI, nauka o tome `kako slagati (potencijalnog) kupca`. Tu su zaposljeni najbriljantniji umovi, geniji zla, cii je zadatak izmisljanje `uverljivih razloga` za to i to - poskupljenje diskova zbog pozara u Mandzuriji, netasica memorija zbog poplava u Tunguziji, prekid snabdevanja strujom zbog promene temperature u stratosferi na visinama izmedju 24.500m i 24.550m, poskupljenje naftnih derivata zbog pojave krvavog proliva medju taljibanima...
I treba mi zbog photoshopa, a ujedno sam iskljucio pagefile bas zbog ubrzanja. Tako da mi je ram malo pojeden do 1.5 GB, posto je Win 7 u pitanju. Jedno 5GB-a ode na PS (60% memory usage), akad spustim PS i raspicim neki gejm radi odmaranja, krene da davi gejm, pa mi se desavalo da komp zakuca. Srecom izadjem iz gejma. Zato sam hteo da nabacim jos 8GB, pa da smanjim usage na PS-u, tj. isto bi koristio memorije kao sada, pa da ostalo ostane za ostale programe i gejmove.
:: Da ne ode samo gore kao i hdd-ovi. Mada ovo me nista ne cudi, ovo se desava vec godinama, stalno cene padaju do besvesti ram-a, da bi zatim skocile, i tako sve u krug. Secam se samo pre ~2god. kako je takodje bio skocio ram, do besvesti. :: :: Ja sam kupovinu od 16gb odradio na vreme, sva sreca. :: :: @neXus200 :: Ne znam koliko sad imas, ali mogu ti reci da ja razliku izmedju 8 i 16 uopste nisam primetio. Radim s vremena na vreme neke zezancije u Photoshop-u i to je to, nista spektakularno, mada sigurno znaci ovolka kolicina kod nekog zahtevnog posla :: :: :: https://sites.google.com/site/qualitymo :: ::
:: I treba mi zbog photoshopa, a ujedno sam iskljucio pagefile bas zbog ubrzanja. Tako da mi je ram malo pojeden do 1.5 GB, posto je Win 7 u pitanju. Jedno 5GB-a ode na PS (60% memory usage), akad spustim PS i raspicim neki gejm radi odmaranja, krene da davi gejm, pa mi se desavalo da komp zakuca. Srecom izadjem iz gejma :: Zato sam hteo da nabacim jos 8GB, pa da smanjim usage na PS-u, tj. isto bi koristio memorije kao sada, pa da ostalo ostane za ostale programe i gejmove :: :: :: Da ne ode samo gore kao i hdd-ovi. Mada ovo me nista ne cudi, ovo se desava vec godinama, stalno cene padaju do besvesti ram-a, da bi zatim skocile, i tako sve u krug. Secam se samo pre ~2god. kako je takodje bio skocio ram, do besvesti. :: :: :: :: Ja sam kupovinu od 16gb odradio na vreme, sva sreca. :: :: :: :: @neXus200 :: :: Ne znam koliko sad imas, ali mogu ti reci da ja razliku izmedju 8 i 16 uopste nisam primetio. Radim s vremena na vreme neke zezancije u Photoshop-u i to je to, nista spektakularno, mada sigurno znaci ovolka kolicina kod nekog zahtevnog posla :: :: :: :: :: :: https://sites.google.com/site/qualitymo :: :: :: ::
Re: Ljudi shvatite jednom i zauvek - MARKETING je RELIGIJA kapitalizma.
13.04.2012. 22:16
status: user broj poruka: 1227
Plitko razmisljas, to bi bilo isto kao kad bi ja rekao hirurzi se bave preprodajom organa na crnom trzistu, biohemicari prave otrove od kojih cemo svi pomreti, gradjevinari zgrade koje se ruse i ubijaju neduzne...
:: Drugim recima, NAUKA LAZI, nauka o tome `kako slagati (potencijalnog) kupca`. Tu su zaposljeni najbriljantniji umovi, geniji zla, cii je zadatak izmisljanje `uverljivih razloga` za to i to - poskupljenje diskova zbog pozara u Mandzuriji, netasica memorija zbog poplava u Tunguziji, prekid snabdevanja strujom zbog promene temperature u stratosferi na visinama izmedju 24.500m i 24.550m, poskupljenje naftnih derivata zbog pojave krvavog proliva medju taljibanima.. :: :: ::
Ne bih prodavao, jer me odlicno sluzi. A ova koju si preporucio, vidim da neki imaju problema sa plocom koja je kao moja. Sacekacu neku kintu, pa da kupim ostalih 8 GB. Nadam se do kraja meseca da ce pasti neki visak kinte.
:: Uzmi 2 kompleta :: http://goo.gl/SVUO :: Memorija DIMM DDR3 2x4GB 1600MHz Patriot Signature CL9, PSD38G1600K :: a tu svoju prodaj :: :: Od formalnog obrazovanja plaćaćeš račune. Od samoobrazovanja ćeš se obogatiti, ali ne u Srbiji. :D :: ::
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.