Imam sledeci komp: Athlon 1700+ / 2x 512MB Ram / HDD maxtor 40GB + maxtor 80GB / 300W napajanje, grafika nvidia MX440... Dobio sam slican komp za strica, i trebao sam da ga popravim. Izvadio sam tu moju MX440 kako bih proverio da li je na tom drugom crkla grafika i uspostavilo se da jeste, naravno taj sto je radila je zezala... E sad, imao sam i 2 hdd-a od 80GB pa sam taj moj od 40GB iskljucio kako bih probao ostale, i sve je to bilo ok. Imam jedan problem, vratio sam sve u moj komp i da ukljucim sve ocita kako treba win i pri ulasku desava se da izbaci crno i monitor se ugasi kao da ne primi signal, restartujem ga par puta ono isto, samo sto po neki put izadje neka druga boja, ili se restartuje sam. Ubacim ja drugu karticu radi sve, restartujem komp ono ponovo isto. Vratim staru karticu, izvadi ram, izduvam prasinu, udje u win super, kad restartujem komp ono ponovo zabode. Desavalo se na pocetku da kad izvadim usb, tastaturu, udje bez problema, cim ukljucim zabode. Sad nece ni tako. Reinstalirao sam windows XP SP2, ali dzabe kad ne moze da udje u win da dovrsi instalaciju. Onda izvadim oba HDD-a pa ubacim jedan od 80gb isto... Do cega moze da bude? sta da radim? Sumanjam na grafiku?
Takodje sam i vadio bateriju, vracao bios na default vrednosti, al nista.
Stavljao sam i samo jedan stap od 512mb, i menjao slotove,isto
I ja sumnjam... Evo promenim grafiku i udje prvi put u win, sl put isto, taman da ocita win iskljuci se monitor, ili izbaci plavi ili crni ekran... Stavim drugi hard prvi put ocita, sl put odma zeza...
Evo sad sam ubacio ponovo drugi hard, iskljucio ovaj od 40 i 80, pa da probam na njega win i da vidim jel ima pomoci. Ako neko zna sta moze da bude, neka javi.
..npr .. digni linuks lajv ili hirens da vidis dali ce i oni da krasiraju .. ako pucaju najverovatnije si ubio usb .. probaj bez usb uredjaja dali prolazi
Ovako stoje stvari, ubacio sam drugu nvidiu karticu i drugi HDD od 80GB, instalirao win i isto zeza... Sto znaci da nije do harda, graficke, ram-a...
Takodje win nece da se digne i ako sam iskljucio sve usb-ove tastaturu i ostalo...
Jedino na sta sumnjam je da ploca nesto baguje, ali ne vidim razlog, iz nje je izvadjena graficka kartica mozda 3-4 puta danas, i to pazljivo...
Sta preporucujete da uradim? Ne bih da prodajem masinu ili da je rasturam , sluzi me vec 12 godina i nemam potrebe za necim jacim, a cale ne bi sad da daje pare za nesto novo...
:: Ovako stoje stvari, ubacio sam drugu nvidiu karticu i drugi HDD od 80GB, instalirao win i isto zeza... Sto znaci da nije do harda, graficke, ram-a.. :: :: Takodje win nece da se digne i ako sam iskljucio sve usb-ove tastaturu i ostalo.. :: :: Jedino na sta sumnjam je da ploca nesto baguje, ali ne vidim razlog, iz nje je izvadjena graficka kartica mozda 3-4 puta danas, i to pazljivo... :: :: Sta preporucujete da uradim? Ne bih da prodajem masinu ili da je rasturam , sluzi me vec 12 godina i nemam potrebe za necim jacim, a cale ne bi sad da daje pare za nesto novo.. :: :: ::
Provalio sam u cemu je fora, ubacio cale neku ati radeon 9200se komp se startuje sve lepo, radi normalno... udjem u bios vidim da su podesavanja vracena na default, tj umesto FSB od 133MHz stoji na 100MHz i opcija `Top performanse` sto ji na disable umesto enable... Vratim ja to na normalu (tj kako mi je oduvek stojalo, 133mhz i enable) i win se startuje normalno. E sad posto, posto je taj win bio star, instaliram ja cist win i da taman izadje welcome i da se dovrsi instalacija komp zabode... Uzmem ja vratim vrati u biosu fsb na 100mhz i opciju performanse na disable kad on udje sve lepo...
Sta da radim sto se tice ovoga? Procesor mi sad radi na 1.1GHz umesto 1.4Ghz sto nije bash mala razlika, jos kad se radi o staroj masini... Jel je u pitanju napajanje ili da nosim komp nekome da mi updejtuje bios?
Ne vidim da si napisao koji su memorijski moduli u pitanju? Ako je SDRam, proveri da li su svi na 133Mhz, jer ako je jedan medju njima od 100Mhz, eto problema, jer ne moze da izdrzi overclock od 33Mhz.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
maticna je Gigabyte GA-7DXE (valjda ovako, posto nisam kuci da proverim tacnu znacku). Imam 2 hdd-a mator od po 40 i 80GB, ram je PQI i Crosair (valjda se tako pise) od po 512MB DDR1, ploca dozvoljava max 266MHz za ram, a mislim da su obe na 400mhz, sto znaci da obe rade na 266...
Takodje sam probao i sa jedni stapom memorije isto se desava...
Sve je to radili extra do pre neki dan, znaci punih 11-12godina... Takodje imam i ups pozadi, na cpu je stavljen nov kuler i pasta pre mzd 2godine... redovno izduvavan od prasine...
temp za cpu u biosu pokazuje od 35-43c kad udjem... Cale mi je reko da je instalirao win i na default vrednostima u bious podise sistem bez problema (fsb 100mhz i disable top performanse), e sad ja mu reko da poveca na 133mhz (tj opciju tamo sa fsb da stavi na enable i ona automatski stoji na 133) i kaze da nece da digne win, pa je probao da vrati na 100MHz i sad nece ni tako...
Temperaturu nmg da proverim u trenutku kad zapuca, zato sto samo vidim welcome screen, inace stavio sam u biosu na 70c da izbaci upozorenje, da nije mzd zbog toga? mada koliko se secam nisam imao problema sa pregrevanjem... Inace kondenzatori su svi OK, provereno, ni jedan nije nabubreo, za razlike od tog drugog kompa sto sam krpio neka MSI ploca, kod nje su svi naduli i pozuteli, ali sljaka, moja je kao nova...
Ne znam sta da radim, plocu ne bih bas da menjam , ovamo sam novu uzeo, a da se bakcem sa polovnjacima i da mi uvaljuju, nisam bash siguran da cale ima zivaca za to, posto ja studiram pa ne stizem...
Na sta ciljate konkretno? Nzm dal da se cimam da menjam plocu, ima dosta kerefeka...
Pa CPU vise ne moze da radi na toj frekvenci, sta te cudi? Bio je klokovan 11-12 godina na toj frekvenci i cudi te sto vise nece? Kol`ko se puta do sad desilo da se sa OC smanji (ili cak potpuno izgubi) sposobnost CPU-a da se klokuje. Nekad cak od posledica OC ne moze ni na default taktu da radi pa mora da se down klokuje na nizi takt. Procedura je ista: vratite sve na default i ne dirajte ga vise.
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
Nisi me ti ukapirao, moj AMD atlon 1700+ na default radi na 1.4GHz sto znaci da je je oduvek radio na default, a u sto se tice ploce njoj je izgleda default fsb 100MHz.... a da bi radio ovaj amd na 1400mhz fsb mora da bude 133mhz... Nikad ga nisam Oc...
:: Pa CPU vise ne moze da radi na toj frekvenci, sta te cudi :: Bio je klokovan 11-12 godina na toj frekvenci i cudi te sto vise nece :: Kol`ko se puta do sad desilo da se sa OC smanji (ili cak potpuno izgubi) sposobnost CPU-a da se klokuje :: Nekad cak od posledica OC ne moze ni na default taktu da radi pa mora da se down klokuje na nizi takt :: Procedura je ista: vratite sve na default i ne dirajte ga vise :: :: U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka. :: ::
ispod AGP slota imas prekidac ili jumper za isbor FSB freq .. ako je prekidac treba da je na ON polozaju za 133MHz fsb .. ako je jumper treba da je na 2-3 polozaju za 133MHz fsb
Cale kaze da stoji na ON. Znaci to nije problem... Codeus odakle si ti? Ja najvise sumnjam na bios, ima tu neka caka, ostalo je sigurno dobro...
A sta mislis da nisu oni meni tad podvalili neki drugi cpu? msm da mu je default 1.1Ghz (fsb 133), a kad ga stavim na 133 onda izadje 1700+ 1.4GHz, ovako samo pise 1.1...
Sta da radim sledece?
Zao mi da samo ostavim ovu masinu, kroz sta sve nije prosla, msm secam se jos kao klinac sta sam sve igrao na njoj, dodavao ramove, menjao hdd, novu grafiku, ventilatore, pa stavljao providnu stranicu... moram nekako da osposobim komp, nije frka da ja kupim nov komp, al ovaj mi je priraso za srce... :: :: :: :: ispod AGP slota imas prekidac ili jumper za isbor FSB freq .. ako je prekidac treba da je na ON polozaju za 133MHz fsb .. ako je jumper treba da je na 2-3 polozaju za 133MHz fs :: :: kako je kod tebe
codeus: Cale je odneo komp u servis, jedan od boljih u krusevcu, i rekli su mu da zeza AGP slot na ploci, a naplacuju 3000din kao ugradnju druge ploce i plocu... Sto je svakako mng za ovaj socket... Garantuju da je do toga, sto znaci da moram sad da nabavim drugu...
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.