Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Seasonic 760W-ventilator se sporadicno pali?
STRANA 1 OD 1
SPAKLIEY Seasonic 760W-ventilator se sporadicno pali? 25.02.2012. 00:26 T44332

status: user
broj poruka: 239
Pozdrav svima,
pre par dana sam promenio masinu i primetio nesto sto je pocelo da mi smeta.Naime pre par meseci sam uzeo napajanje Seasonic 760W koje je zaista fenomenalno ( uezo sam ga namerno jer sam znam da cu za koji mesec dobiti dobre komponente).Ahem, ono je radilo odlicno i nisu ga naprezali Phenom i 5770 jer su mali potrosaci.Ventialator na seasonicu se nije ni vrteo jer pise na upustvu ako je potrosnja ispod 20% onda radi u fanless modu.Tako je i bilo.
E sada na redu su dosli Intel i2600k, i Saphire 7950 ( poklonio rodja iz AUS).7950 ima 2 6-pinska ulaza za napajanje i oba sam PCI-e kabla od seasonica sam ubacio,zaista ne vidim neku posebnu mudroliju.
E sada sve radi kako treba, dok koristim racunam ili igram nesto zahtevno, ali sam primetio da pri paljenju racunara i to uvek svaki put pri paljenju, vent Seasonica se snazno zavrti na sek,dva, to proizvede zvuk kao kod usisivaca ( kao da je sokiran tom pocetnom snagom ili sta vec),i nakon sek-dva stanje se vraca u normalu tj nema vise nikakvim problema, Seasonic se vraca u fanless osnosno spori mod okretanja venta ( ima neka 3 nivoa valjda) u zavisnosti od potrosnje.
Rekoh sebi da cu morati da se priviknem na to pocetno `zalaufanje` i taj zvuk od strane napajanja jer kao sto rekoh traje kratko i samo pri paljenju.
Ali ne lezi vraze, primetio sam da i kada se nakon 20 minuta nekoriscenja racunara, hard disk ugasi ( takav mi je trenutan power plan ako treba promenicu), Seasonic-on vent na svakih 5 sek, makismalno rotira vent kao u pravilnim intervalima( isto kao paljenju samo na svakih 5 sek).Naravno, cim pridjem i mrdnem misa, hard disk se pali, i Seasonic nastavlja sa normalnim radom nema nikakve `pobune` venta.

E sad izvinite sto se raspisah pokusao sam da budem sto detaljiniji, jer je ocigledno da su nove komponente unele pometnju i stvorile problem.Tj ja nemam nikakvih problema u radu ( napominjem ama bas nikakvih osim tog procesa `budjenja` racunara) ali mislim da ovo ipak zahteva neku vrstu intervencije?

Kakvo je vase misljenje, i vidite li u cemu je problem?

Hvala puno i sve najbolje
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Millance82 re 25.02.2012. 00:34 #401798

broj poruka: 578
Ja imam Seasonic 660W i nemam takvih problema, tako da neverujem da je to zbog nekog opterecenja!

Asus Maximus Extreme-Z
Intel ® Core™ i7-2700K NOCTUA NH-D14
Mushkin Redline 2x4gb 1866MHz 1.5v
ASUS GTX 580 DC II
SSD Crucial M4 128gb
Seasonic X-Series 660W
CM 912+
Dell U2312HM

Miskonius Nesto ne valja... 25.02.2012. 00:39 #401799

broj poruka: 4420
7950 kada ne radi nista trosi svega nekoliko vati, a i taj i7 ne bi smeo u idle rezimu da trosi mnogo..

U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.

SPAKLIEY Locirao sam problem.. 25.02.2012. 00:52 #401803

E drustvo izvinjavam se skroz,kasno j,e pa sam pogresno zakljucio i okrivio napajanje.
Nije ono u pitanju, vec grafika 7950 njen ventilator to radi? Ali zasto?
Evo jedan losiji snimak upravo snimljen mobom cisto da steknete ideju o kakvom zvuku pri paljenju pricam.
http://www.youtube.com/watch?v=DB3G2qDKVYA

Stvavio sam najnovije drivere, i nije mi jasno.Makar znam odakle da pocnem.
Hvala jos jednom na pomoci
gman mozda 25.02.2012. 00:53 #401804

broj poruka: 1111
je samo pojeban kontroler od venta, pa ga uvek pali na max obrtaje, umesto da ga lagano dize, ako uopste ugradjuju takav kontroler, obicno je njegova logika prosto on/off
na mom napajanju je 12cm vent, a isto to verovatno radi, samo se mnogo manje cuje
ti garant imas manji vent na napajanju ili je to neki drugi vent, jer ako imas od 12cm, on se nikad ne cuje tako

ulsi

gman znao sam 25.02.2012. 00:54 #401806

ladno smo kucali post u isto vreme

ulsi

Sub-Z Čudno je to... 25.02.2012. 00:54 #401807

broj poruka: 1620
ok za startup...meni se isto tako pali na laptopu, verovatno proverava da li radi pri paljenju...prve 2 sec pa se utisa...ali ovo za stand by...ne valja tu nesto...ko zna, mozda da uzajmis drugu grafiku, za početak, pa da vidis sta ce biti...a dalje metodom eliminacije...
Fiat iustitia, et pereat mundus

Miskonius re 25.02.2012. 00:56 #401809

broj poruka: 4420
instaliraj MSI Afterburner, iskljuci auto i stavi fanspeed na 30%

U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.

Sub-Z i ja 25.02.2012. 00:59 #401811

broj poruka: 1620
hahahhaahha....evo, bar znas da je vga...probaj to sto ti je preporucio Miskonius...sad si me naveo da ponovo razmotrim kupovinu 7950 u DE...ako dobijem neki shit primerak bice veselo s garancijom i servisom...
Fiat iustitia, et pereat mundus

gman ja bih poslusao miskonius-a 25.02.2012. 01:00 #401812

a da nemas neki nadrkan screensaver?

ulsi

Milunka Re: Locirao sam problem.. 25.02.2012. 02:54 #401831

broj poruka: 1624
TAKO I TREBA DA BUDE .... A ZASTO ? PA EVO ZASTo....

Na primer,overklokujes grafiku,drndas,vrtis test,bum,restartuje se komp,i sad zamisli,grafika je radila na 90 C a kuler na 100 % i odjednom kad restartujes komp,kuler ode na 20-30 % , sta bi se desilo sa temperaturom....

Verovatno moze da se smisli milion primera,al meni je ovaj,najlogicniji :-)))

Vecina grafickih karti koje sam imao,rade upravo to,kad se pali komp,ono skoci fan speed na jedno 50 % mozda i vise... Tako da ne vidim razlog sekiraciji...

asus p7p55d-e & intel i7 860/`Gainward` gtx470- referentna cista nvidia :-)/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/ssd patrior 60gb + samsung f4 2tb.

:: E drustvo izvinjavam se skroz,kasno j,e pa sam pogresno zakljucio i okrivio napajanje
:: Nije ono u pitanju, vec grafika 7950 njen ventilator to radi? Ali zasto
:: Evo jedan losiji snimak upravo snimljen mobom cisto da steknete ideju o kakvom zvuku pri paljenju pricam
:: http://www.youtube.com/watch?v=DB3G2qDKVY
::
:: Stvavio sam najnovije drivere, i nije mi jasno.Makar znam odakle da pocnem
:: Hvala jos jednom na pomoci
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
adamadam Re: Re: Locirao sam problem.. 25.02.2012. 08:51 #401835

broj poruka: 397

ako ti je za utehu i ja kad palim komp (mada ga retko gasim)
ventovi od obe grafike se na MAX zavrte na kratko pa polako smanjuju
(bolje da ne znas koja je buka u tom momentu)

a za ovo sto se pali iz standby rezima ne znam ni sam (mozda na istu foru reaguje kao da si upalio komp? )

:: TAKO I TREBA DA BUDE .... A ZASTO ? PA EVO ZASTo...
:: Na primer,overklokujes grafiku,drndas,vrtis test,bum,restartuje se komp,i sad zamisli,grafika je radila na 90 C a kuler na 100 % i odjednom kad restartujes komp,kuler ode na 20-30 % , sta bi se desilo sa temperaturom...
:: Verovatno moze da se smisli milion primera,al meni je ovaj,najlogicniji :-))
:: Vecina grafickih karti koje sam imao,rade upravo to,kad se pali komp,ono skoci fan speed na jedno 50 % mozda i vise... Tako da ne vidim razlog sekiraciji..
:: asus p7p55d-e & intel i7 860/`Gainward` gtx470- referentna cista nvidia :-)/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/ssd patrior 60gb + samsung f4 2tb
:: :: E drustvo izvinjavam se skroz,kasno j,e pa sam pogresno zakljucio i okrivio napajanje
:: :: Nije ono u pitanju, vec grafika 7950 njen ventilator to radi? Ali zasto
:: :: Evo jedan losiji snimak upravo snimljen mobom cisto da steknete ideju o kakvom zvuku pri paljenju pricam
:: :: http://www.youtube.com/watch?v=DB3G2qDKVY
:: ::
:: :: Stvavio sam najnovije drivere, i nije mi jasno.Makar znam odakle da pocnem
:: :: Hvala jos jednom na pomoci
Pisko Štednja 25.02.2012. 09:19 #401836

broj poruka: 6645
`Problem` ćeš rešiti pravilnim power managementom i podešavanjem fan profila ili kursom navikavanja.
Tako treba da radi, a da li je neko u amd-ati-ju trebao da bude uviđavan i pogodi šta bi većina ili ti htela ili je to ostavio na lično podešavanje, a postavio zaštitnu brzinu ventilatora - ostaje da se vidi kod nekih drugih proizvođača ili verzija bios-a.
Osim samog amd-ati-ja, problem može da prouzrokuje power management settings kao i neki od rezidentnih programa koji konstantno podjebavaju karticu da se potera u full-u i time upogoni i ventilatore, iako je u stvari u 2D modu i nema potrebe...

Budale veruju u sreću.

codeus ... 25.02.2012. 09:27 #401838

broj poruka: 4054

tako rade sve grafike .. prilikom inicijalnog `propaljivanja struje` a pre inicijalizacije od strane bios-a .. ventovi se vrte na 100% .. kada bios odradi svoje i sistem skonta grafukju vent se spusta na br.obrtaja shodno temperaturi gpu-a .. to je normalan rad

e snimi taj stendby mod gde se to desava u intervalima od 5 sek .. e to nije normalno !

SPAKLIEY ok racunam, resio sam.. 25.02.2012. 09:27 #401839

Sto se tice stand-by rezima resih tako iskljucio sam auto i stavih vent na 30%.Tako da je sto se toga tice ok.ZA ovo pocetno paljenje verujem da ste u pravu ja skoro nisam imao neku jacu kartu pa nisam ni navikao na taj pocetni zvuk venta, ali posto vidim da se to i na drugim kartama desava a pritom, je Millunka dao valjano objasnjenje, nadam se da nemam razloga za brigu:)

Hvala svima na pomoci.

DmasteRNo1 Ne koristim stend-baj 25.02.2012. 09:33 #401841

broj poruka: 6101
a odmah po instalaciji Wina isključujem tu glupost u Pavr Menadžementu da se nesistemski hardovi isključuju posle 20 minuta. Na taj način ih samo bez potrebe cimaš kad ti zatreba nešto sa njih. Kao da hardovi troše ne znam koliko vati, pa teba da se isključe kad ne rade ništa. To je možda OK za laptopove, ali za desktop mašine, po meni, je bez-veze.

EDIT:
Eto, drago mi je da si rešio problem.

i5 2500K, MSI Z68A-GD65 (G3), HyperX Green 2×4GB DDR3 1600, Samsung F3 500GB + F4EG 2TB, Sapphire HD 6950 1GB, Dell U2412M, Asus Xonar DX, Altec ATP-3, Procase Nitro AX, CFT-650-14CS

SPAKLIEY i to sam promeio.. 25.02.2012. 09:36 #401842

@DmasteRNo1
E i to sam promenio da se hard ne gasi, kao sto si rekao samo se dzabe cimaju, a ne vidim da su neki veliki potrosaci.Hvala na sugestiji

MilosG ... 25.02.2012. 10:00 #401844

broj poruka: 100
ne ostavljaj na 30%, skini Sapphire TRIXX imas lepo da podesis vent prema temperaturi...

http://www.dodaj.rs/f/2w/7O/2b5Py0H8/capture.jpg

Core I7 2600K, Gigabyte GA-P67A-UD3P-B3,8Gb Exeleram Rippler 1600, Sapphire HD 6870,Cooler Master V8, Cooler Master 500w,Corsair 600T Graphite, Corsair Force 3 SSD 120Gb,1 Tb WD Hdd...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs