Dakle ima 2x2GB, razmišljam da uzmem istu takvu ali 2x4GB. Pitanje je: da li da prodam ovaj kit od 2x2 pa da imam samo 2x4, ili da zadržim svu memoriju (s obzirom da bih ovu postojeću verovatno morao da dam za smešne pare) pa da imam 2x2+2x4 dakle ukupno 12GB? Imam 4 slota na ploči tako da mogu da ubodem još 2x4 ali da li onda nešto gubim (dual režim rada?). I ako gubim nešto u brzini, da li je bolje ipak imati 8GB brže ili 12GB sporije? Nadam se da vam je jasna dilema, nije mi frka da sad moram da prodam staru memoriju, ali ako će pored 2x4 da bude nepotrebna (suvišna), onda da je ipak prodam...
Pored 2x2gb sve je suvisno.Sta to radis na kompu da ti treba vise od 2x2gb?Osim ako nisi neki teski pro sa zajebanim programima onda ok. AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stock
Asus M4A785TD-V-EVO
Mushkin 2x2 gb 2000mhz
Gigabyte GTX 260OC 684/1368/2200 121gb/s XIGMATEK Go Green 700W 80Plus
Samo nemoj da kažeš da je najzahtevnije što radiš igraš igrice :D U tom slučaju ti ne treba više rama, osim ako želiš da upgrade-uješ sistem(lična satisfakcija).
Kako nisi naveo grafičku u konfiguraciji, to me navodi na pomisao da ipak radiš nešto korisno sa računarom, ali da je vezano za neki profi rad...hmm, ipak teško :D
Poenta, ako ti programi sa kojima radiš po deklaraciji indeksiraju više memorije, onda kupuj i ne obaziri se da li je 2+2+4 ili 4x2 i sl., nego iskoristi pun potencijal memorijskog kontrolera(i čipseta) za najmanje moguće ulaganje.
Naravno da je bolje 12GB `sporije`. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
:: MB: GA-870A-UD :: CPU: AMD Phenom II X4 955B :: RAM: Kingston KHX1600C9D3X2K2/4G :: :: Dakle ima 2x2GB, razmišljam da uzmem istu takvu ali 2x4GB :: Pitanje je: da li da prodam ovaj kit od 2x2 pa da imam samo 2x4, ili da zadržim svu memoriju (s obzirom da bih ovu postojeću verovatno morao da dam za smešne pare) pa da imam 2x2+2x4 dakle ukupno 12GB :: Imam 4 slota na ploči tako da mogu da ubodem još 2x4 ali da li onda nešto gubim (dual režim rada?) :: I ako gubim nešto u brzini, da li je bolje ipak imati 8GB brže ili 12GB sporije :: Nadam se da vam je jasna dilema, nije mi frka da sad moram da prodam staru memoriju, ali ako će pored 2x4 da bude nepotrebna (suvišna), onda da je ipak prodam.. ::
Zemljace ti si u takvoj zabludi da ni sam nisi svestan kolika je...
Konkretan primer ostavis JD da radi preko noci ili da kazemo ne mora preko noci nego da radi jedno sedam sati preko dana, vratis se sa posla i racunar tako tromo reaguje da to nije normalno... Pogledas u task manageru i imas sta da vidis zauzeto preko 3.5GB memorije a tvoj ultra hiper mega giga I7 se vuce ko neki celeron od pre sedam osam godina...
Ali od kad sam ubacio 2x4GB ovo se nije desavalo sve je radilo podjednako dobro cak i kad je bilo zauzeto 4.2Gb RAM-a...
ALT-TAB radi ko vreo noz kroz puter, ma milina...
Konkretno znam da ce moja sledeca masina koju budem sklapao imati 4x4GB RAM memorije...
Sto se samog pitanja iz naslova teme tice sinko samo ubodi ta nova 2x4GB i vozi, na ove zamlate se ne osvrci...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Pored 2x2gb sve je suvisno.Sta to radis na kompu da ti treba vise od 2x2gb?Osim ako nisi neki teski pro sa zajebanim programima onda ok :: AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stoc :: :: Asus M4A785TD-V-EV :: :: Mushkin 2x2 gb 2000mh :: :: Gigabyte GTX 260O :: 684/1368/2200 121gb/s :: XIGMATE :: Go Green 700W 80Plus :: ::
Svakako ce ti biti korisno ako ce lepo i stabilno da se upari i radi cak iako je samo za igrice.Ja imam 12gb (6x2gb) i iskljucio sam potpuno page file i primetio fino ubrzanje pod samim win-om(win7-64 ult.).Takodje, nivoi u Bf3 se posle prvog ulaska na neki server mnogo brze ucitavaju, a ako se ponavlja stara mapa( sa 64 igraca na njoj), ucita za 3 sec i nema pipanja HDD.Ako se ucitava novi na tom istom serveru, onda 25 sec. Ranije mi je sa 6gb trajalo duze.Ja ne koristim racunar samo za igrice ali ovo su moja iskustva vezana za tu sekciju. :) Takodje sam iskljucio i indeksiranje kao i system restore.
Mislio sam da ostatak konfiguracije nije bitan za ovo pitanje, ali evo da dopunim (u pravu ste, treba) grafička: SAPPHIRE HD 6850 1GB GDDR5 kućište: thermaltake v3 napajanje: thermaltake 550W cpu hladnjak: Xigmatek Gaia SD1283, 120mm os: Windows7 x64 ultimate
Upotreba nije profesionalna, mislim kućni je to računar, ali nije mu osnovna namena igranje. Koristim dosta AutoCAD (2D doduše), Photoshop, a terba da uskoro instaliram i Adobe Premiere (skidanje videa sa miniDV kamere, malo obrade i rezanje na DVD). Inače, kad mi je računar u idle, iskorišteno mi je 1,5-2GB (dakle skoro polovina trenutne memorije). Ima tu verovatno dosta background procesa, torenti, antivirusi, anti-spy/mall ware, dijagnostika itd. A i to sto kaže Lesenje, ako bih imao 12GB, možda mu ne bi trebao page file. Bitan faktor je naravno i cena, onda je sada povoljna, a ne znam da li će tako i ostati. Bojim se da ne prođem kao hard diskom, letos kad sam kupovao komponente uzeh 1TB WD Caviar Blue, 5200 din sam ga platio, pa sam mislio uzeću kasnije kad mi zatreba neki green za skladištenje, kad ono... sad bi me 1TB green koštao 11-12k. Dakle nisu mi igrice prioritet, treba i to kad se stigne, ali nije primarno a i nema se vremena. Bitno mi je da ako mogu ubrzam računar tj. da iskoristim sav njegov potencijal, pa kad mi jednom postane spor, da zam da je vreme za totalnu zamenu, a ne za upgrade. A i da iskoristim cenovni momenat, i to što mogu da nađem istu memorije, s obzirom da se dobro pokazala.
Ja imam kombinaciju 2x2GB + 2x4GB na 1156 platformi. Pravo da ti kazem nisam bas osetio neku razliku u odnosu na 4GB za moje potrebe. Jedina korisna stvar mi je ta sto vise nemam problem da mi se ponekad desi da ispunim nekako ta 4GB, a ne drzim page file-a na SSD-u tako da mi sve ide u RAM. Ne gubis naravno dual channel ako ubacis u propisne slotove, a ako ih imas cetiri onda ni ne mozes bec DC-a. Moze jedino da se desi da je potrebno da se malo pomucis dok da ih namestis da rade zajedno. Kod mene je bila mala igranka. Inace sta ga znam ...ja nisam hteo da propustim da za 4k din. uzmem tih 8GB tako da mi je to bio glavni razlog.
Uzmi istu takvu 2x4GB i uzivaj. Ne gubis dual channel. Mozda trenutno 12 GB RAM-a deluje mnogo, ali granice se brzo pomeraju (verujem da ce do kraja godine 8GB RAMA-a biti standard pri kupovini racunara), tako da ces biti miran jos dve godine sto se tice RAM-a. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Ko je pametan treba sad da nakupuje par kila pa da prodaje kad izadje DDR4 i kasnije. Zarada zagarantovana. Mene iskreno mrzi da se bakcem time. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Stavio sam četvorke u slotove 1 i 3, a dvojke u 2 i 4. Da li je tako pravilno postavljeno? I šta mu dođe `unganged` mode, da li to treba da stoji ili, ganged, pretpostavljam?
Treba da stoji u `unganged` modu,veca stabilnost sistema i preporuceno kod vise jezgranih cpu-ova,i u danasnje vreme nema smisla koristiti ganged mode koji malo bolje radi kad se koristi single thread ali naravno danas je apsolutno potrebno unganged koji bolje radi u multithreadu...
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.