Evo misterioznog `problema`: potpuno je nebitan tip konfiguracije i mod rada osim da je bas sve firmirano! Najnovije verzije MemTest, Windows Memory Diagnostics i GoldMemory javljaju razlicite greske. UXD QuickTest Pro, HCI MemTest Pro, SimmTester DocMemory, WhatMem, M2K MemScope/MicroScope, PC Check, RightMark RamTester, TestMem4, S&M, Stress Prime `95 RAM blend takodje nove verzije, ne nalaze nikakve greske. Masina radi vec neku godinu dan-noc bez ikakvih problema: nema nasumicnih gasenja/pucanja programa, nema resetovanja i neobjasnjivih plavih ekrana-BSOD niti zamrzavanja i nestabilnog rada...sve radi savrseno a pritom PC se koristi za komplexne aplikacije: Catia, Autodesk CAD/CAM, MatLab, Wolfram, projektne simulacije, Visual Studio, zahtevne igre...Masina je ispravno radila na Win9X, WinNT i Linux OS-based platformama. Ima li neko logicno objasnjenje za ovo? Ja sam zatecen!!!
:: Evo misterioznog `problema`: potpuno je nebitan tip konfiguracije i mod rada osim da je bas sve firmirano! Najnovije verzije MemTest, Windows Memory Diagnostics i GoldMemory javljaju razlicite greske.
Da li si probao starije verzije?Mozda su programi netolerantni bas zato sto su novijih verzija i prijavljuju i ono sto nije stvarna greska.
Kako ja gledam na `problem` koji si naveo - u pitanju su algoritmi koji nijesu identicni kod svih test programa.Kod nekih programa (pretpostavljam) algoritmi na manje ili vise konvencionalan nacin obradjuju podatke-cikluse i skloni su da prijavljuju fantomske greske..Neki `pokriju` prvostepeni i drugostepeni cache,pa i kompletan CPU,pa ti serviraju greske koje postoje ili bi se mogle pojaviti negdje u CPU radu,a kasnije `interferirati` na relaciji procesor - ploca-memorija.U sustini,te `greske` su zanemarljive i ne uticu na stabilnost rada.Takodje,nekad testovi izbace greske koje,objektivno,ne postoje,a ukazuju na `nekompatibilnost` komponenti -probaj tu memoriju da stavis u neku drugu konfiguraciju i nemoj se iznenaditi ako ne bude stabilno radila.Nije cudno da test program `ne mirise` tajminge,pa je `potrebno` podesiti ih na `prihvatljive` vrijednosti.Dalje - cesto se desava da proizvodjaci izbace i preporuce nove platforme koje algoritmi starijih programa `ne razumiju`,pa je potrebno da se izbaci neka zakrpa ili novija verzija.
Vazno je da memorija korektno radi,a ne dijagnoze koje postavljaju programi.Naravno,rezultati testova i,eventualno,greske na koje ukazu,uvijek su korisni ukoliko pokusavas da utvrdis problem/neispravnost memorije.Navodno,pravilo je - greske sa malim brojem bitova,ili mali broj `neispravnih` adresa obicno ukazuju da je greska validna.Medjutim,ako sve funkcionise besprekorno - zasto brinuti?
MemTest i GoldMemory su mi uredno prijavljivali da je sa memorijom sve u redu (512+256), jedini koji se bunio je bio NERO 6, 7. Te imas virus, te nelegalna kopija. Od kad sam izbacio 256mb sve radi kako treba samo daleko sproije. Ispostavilo se da je problem u latencijama 2.3 i 3, ko bi rekao da to toliko zeza a pre toga je radilo dve godine kako valja.
Ko sto rekoh nije isto ali je slicno, test programi ne prijavljuju greske, igre ne iskacu kad je najlepse, Autocad radi kako treba, sao NERO nece da se pokrene, prijavljuje svakakve greske itd.
Aako ti programi rade sta te briga sto tamo neki test programi prijavljuje greske, nije on mudrac sa planine.
Imao slican problem. Skoro godinu dana sam radio sa memorijom sasvim normalno...Proverio sam je Mem.test 86 i bila je OK,posle nekog vrememna cisto iz radoznalosti pustim Gold memory i on nadje hrpu gresaka...probam opet mem86...nista... Nisam siguran da li gold memory nalazi greske i gde ih nema ili je stvarno bio los ram,nije mi pravio nikakve probleme ni sa AutoCADom ni sa 3D MAXom...Ali sam je ipak zamenio.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.