Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Pitanje za poznvaoce maticnih ploca
STRANA 1 OD 1
mixim Pitanje za poznvaoce maticnih ploca 17.02.2012. 13:27 T43303

status: user
broj poruka: 76
Imao sam plocu asus P5K PRO, staru 3 i kusur godine, koja je besprekorno radila. Kao takvu sam je prodao coveku pre 2 dana, koji mi danas javlja da ne radi. Obzirom da se predstavio kao poznavalac komponenata, i racunara uopste, i da ima veliko iskustvo sa plocama, kaze on meni da je moguce da se desava (doduse retko), da prilikom vadjenja iz kucista ploce koja je dugo stajala, da moze iz nekog razloga da crkne. kaze pokusavao sa par procesora da je testira, i da samo zavrti kuler i stane, i tako u nedogled. kaze menjao i bateriju za bios, i da nije do toga. Nudi mi nekog servisera u Nusicevoj ulici, koji je navodno jedan od boljih, i koji bi najverovatnije to mogao da popravi za 10e. Pitanje je sta ciniti, i svaki savet je dobrodosao.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
muff E sad 17.02.2012. 14:12 #399583

broj poruka: 440
Servis u Nusicevoj je stvarno dobar i 1000din je popravka ploce, ma kakva bila, ako moze da se popravi naravno...

Treba detaljno pregledati plocu, to sto pominje vrlo lako moze da bude i neispravna VGA...i brdo drugih stvari...treba testirati sve...

Nemam komentar za to sto je rekao da se retko desava???

I kad bi znao svoj serijski broj ploce koju si mu prodao bilo bi dobro, jel ovako moze da ti podvali neku koja ne radi, isti model, a nije ta sto si mu prodao...posto coveka dobro ne poznajes...

Takav je slucaj bio kod nas skoro, u prodaji gde je covek dosao sa pola komponenti koje mu mi nismo ni prodali i zahtevao da uvazimo reklamaciju...

imarkovic Re: Pitanje za poznvaoce maticnih ploca 17.02.2012. 14:32 #399586

broj poruka: 18999
ako si siguran da je ploca radila besprekorno, znas li koje su sanse da crkne u istom trenutku u prvom startu... vrlo retke.. najmoralnije je da odete zajedno kod Nemanje u Nusicevu da covek konstatuje sta je problem, ako je kvarna ploca (koja se moze popraviti) ti plati popravku i kod coveka kome si prodao ide ploca, to je to.

:: Imao sam plocu asus P5K PRO, staru 3 i kusur godine, koja je besprekorno radila. Kao takvu sam je prodao coveku pre 2 dana, koji mi danas javlja da ne radi. Obzirom da se predstavio kao poznavalac komponenata, i racunara uopste, i da ima veliko iskustvo sa plocama, kaze on meni da je moguce da se desava (doduse retko), da prilikom vadjenja iz kucista ploce koja je dugo stajala, da moze iz nekog razloga da crkne. kaze pokusavao sa par procesora da je testira, i da samo zavrti kuler i stane, i tako u nedogled. kaze menjao i bateriju za bios, i da nije do toga. Nudi mi nekog servisera u Nusicevoj ulici, koji je navodno jedan od boljih, i koji bi najverovatnije to mogao da popravi za 10e. Pitanje je sta ciniti, i svaki savet je dobrodosao.
::
codeus ... 17.02.2012. 15:06 #399600

broj poruka: 4054
probao si ti tu svoju plocu dali radi pre nego sto si je poslao liku ???

ili si poslao bez probe ? kao siguran si da radi i tako to ..

ako si je testirao pre slanja - boli te qrac ko zna sta je lik radio .. neka sam plati popravku !!! njegova je ploca !!!

s`obzirom da je veliki poznavalac drevne vestine vadjenja maticne .. trebalo bi da zna da se pre te operacije obavezno majstor uzemlji preko shukoa ili radijatora .. nebi li odstranio ESD sa sebe .. i nepostoji demon koji ubija ploce koje dugo chuche u kucistu .. ubija ih ESD ..

mixim Re: 17.02.2012. 15:47 #399627

broj poruka: 76
Imam serijski, tako da podvaljivanje druge pokvarene ploce otpada.
Ruku na srce, nisam je testirao nakon sto sam je izvadio iz kucista, jebiga, nije mi padalo na pamet da nesto moze da se desi prilikom vadjenja iste, ESD, i sl. Znam ljude koji su stotine ploca vadili bez tog uzemljavanja, pa im se nista nije desilo, ako sam toliki maler, onda jebiga. Predlozicu mu da odemo zajedno do Nusiceve, pa cemo da vidimo. Hvala svima na odgovorima.

CrowBgd Retko 17.02.2012. 16:33 #399658

broj poruka: 1376
ali se desava. Jednostavno,pertinaks od kog se poravi ploca se rasisi,odsrafis ploca sa kucista malo nategnes popucaju vodovi .....ubije je LSD BSD GSP PPE OPP....hm da ....A odkud znas Ti sta je ON radio sa TVOJOM plocom? Kakvo mu je napajanje npr? :D Uzas sta sam sve vidjao i morao da popravljam znalcima. Odoh sad da se uzemljim kupicu na Limuntusu narukvicu za to....
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2122209

Lesenje ... 17.02.2012. 17:25 #399663

broj poruka: 156
Ako si siguran da je radila, a ti nista nisi zeznuo pri vadjenju ploce, velika je verovatnoca da je taj baja
to sjebao. Ovo sve ostalo su price pala ti saksija na glavu, kad bi,sta bi.Menjao vise procesora? Mozete da zajedno odete do majstora i da vidite sta je, mada bi ga ja i za to odjebao. Problem je jedino ako nisi siguran u svoj deo posla. Price da ploce `ponekad` crknu samo zato sto se izvade, su na nivou `belog maga` i ostalih gluposti koje se pricaju ljudima da im se mazu oci. Meni se sve cini da je on nesto zajebao pa se raspitao, pa sada hoce da da tebi da ti platis njegova sranja.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
doca80 Re: ... 17.02.2012. 18:21 #399668

broj poruka: 3053
moram da potvrdim pricu koja ti se nece svideti...kod mene u servisu sam pre vise godina hteo da prebacim plocu u lepse kuciste i da tako prodam kupcu komp...a to je bio komp koji je radio bar godinu dana pre toga kod kolege bez i jedne jedine greske...izvadio plocu,stavio u drugo kuciste,MRTVA!!! KRAJ PRICE!!!NIKADA VISE!!!CRKLA!!! nek mi neko objasni...ni da zavrti,ni da zapisti,samo mrtva... a navadio sam se ploca mali milion u zivotu...drugi primer,odem kod drugara da mu ocistim kuler na grafickoj,izvadim grafiku,ocistim i podmazem kuler,vratim grafiku,ploca mrtva,nikada vise nije upalila,primer treci,odem kod druga da mu zamenim ram memoriju(memorija testirana pre odlaska kod druga,ful, ispravna),izvadim starih 256mb,i bocnem 1gb koji sam doneo,ploca mrtva,nikada vise nije radila...eto TRI PRIMERA crkavanja iz cista mira,bez objasnjenja...pa vi procenite...

NAJCVRSCI OSLONAC U ZIVOTU JE SANK

:: Ako si siguran da je radila, a ti nista nisi zeznuo pri vadjenju ploce, velika je verovatnoca da je taj baj
:: to sjebao. Ovo sve ostalo su price pala ti saksija na glavu, kad bi,sta bi.Menjao vise procesora? Mozete da zajedno odete do majstora i da vidite sta je, mada bi ga ja i za to odjebao. Problem je jedino ako nisi siguran u svoj deo posla. Price da ploce `ponekad` crknu samo zato sto se izvade, su na nivou `belog maga` i ostalih gluposti koje se pricaju ljudima da im se mazu oci. Meni se sve cini da je on nesto zajebao pa se raspitao, pa sada hoce da da tebi da ti platis njegova sranja.
vladats Ljudi... 17.02.2012. 18:31 #399669

broj poruka: 4537
Moguce je sve ovo sto ste naveli ali...
Ipak to malo spada u domen urbanih legendi.
Jedino racionalno resenje moze biti to Elektrostaticko praznjenje sto navede kolega codeus.

U principu svi majstori imaju narukvice za uzemljenje iz tog razloga.
Druge stvari tipa gremlini,visa sila,maler,komsijina kletva zbog ljubomore su malo tezi slucajevi...

ctrl re 17.02.2012. 19:55 #399684

broj poruka: 779
sve je moguće ... i tu dolazimo do pitanja da li si mu dao čuvenu `radnu` garanciju od 7 ili više dana?
Ako nećeš da te bije Maler ,onda znaš šta ti je činiti.
Da sam u sličnoj situaciji i lik mi zvuči pošteno preko telefon,ispoštovao bih ga maximalno.
Jbš 30-40e (ili 10e u slučaju uspelog servisa) igraj pošteno,jer iako sam utiska da se društvo totalno iskrivilo i deformisalo ima još puno poštenog naroda i dobrih ljudi.

borac27 RE 17.02.2012. 21:16 #399697

broj poruka: 96
Moze da se desi da ploca jednostavno prestane da radi ali se to vrlo RETKO desava,mnogo je veca verovatnoca da taj lik i nije bas tako dobar strucnjak kako se hvali

Posto se bavim vec par godina sa servisom i prodajom polovnih racunara mogu tako da procenim tvoj slucaj

Jako pono ljudi se hvali da poznaje racunare,da zna sve o njima,stalno se hvalisu a takvi su NAJGORi,mene izuzetno nerviraju,kao da su popili sve znanje ovoga sveta a u sustini znanje im je vrlo povrsno i providni su

somborac

tortojed Tacno je da se RETKO desava da ploca rikne zbog nestrucnog... 17.02.2012. 22:15 #399710

broj poruka: 10998
vadjenja iz kucista - pucanje stampe, lom plastike od koje su izradjeni slotovi za memoriju i kartice, krivljenje pinova na CPU (LGA) socket-u...
Doticni je, medjutim, `zaboravio` da kaze da se znatno CESCE desava da kvar na ploci izazovu nestrucna UGRADNJA ploce u kuciste, montiranje hardvera na nju (pre svega CPU-a i graficke karte) i povezivanje sa napajanjem (koje je mozda neispravno).

MilosNBG ... 17.02.2012. 22:38 #399716

broj poruka: 1586
Evo iz prakse kada je dolazilo najcesce do defekta ploce usled nestrucne ugradnje.

1. Montaza procesora kada je ploca vec namestena u kuciste. Natezanje mehanizma, posebno na LGA775 dok se udenu drikeri u rupe i zabrave. Posebno ako neko ne vidi da uopste nije odbravio mehanizam pa nabija ko sivonja a ono ko za inat nece.

2. Namestanje memorije u slotove kada je ploca vec u kcuistu. neke ploce imaju takav raspon da im jako malo fali do full atx specifikacije ali imaju samo sest montaznih rupa, a cetvrtina ploce recimo visi. E bas na toj cetvrtini su memorijski slotovi i kada neko zapne da ugura memoriju, nategne je za medalju. Primera radi Biostar TA780G M2+. Naravno, niko se ne seti da u te visak rupe tavi distancere koji podupiru `visak` ploce kod takvih slucajeva.

3. Kombinovana montaza ploce srafovima i plasticnim nosacima i zongliranje komponenti na njoj. Tamo gde je sraf, ona je mirna. Tamo gde je plasticno govno, vadi se, cupa i krivi samo tako. Posle nekoliko cupanja i namestanja bilo neke karte, ata kabla ili neceg sto zahteva malo vecu fizicku silu, obicno posne da benavi ploca.

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs