1.) DDR=Double Data Rate, DC=Dual Channel, je mod rada u kome se banke modula `preplicu` (uparivanje, nalik memory interleaving methodu) tako da doticnoj organizaciji omogucavaju brzi pristup podacima, sirovo taj mod rada daje nekih 25-50% vecu realnu brzinu rada
2.) Da, uvek se isplati. Samo ga moras otkljucati upotrebom makar 2 modula ubodenih u odgovarajuce DIMM (Dual Inline Memory Module) slotove, obicno su drugacije obojeni ili izdvojeni...cene od 50e-150e za DDR2 533-800 po 1GB
3.) Uvek uparujes iste brandove i serije modula, iste latencije i frekvencije, zbog kompatabilnosti i stabilnosti, i biras sto kvalitetnije RAMove: Corsair, G.Skill, Patriot, Geil, Mushkin, Apacer, Buffalo, OCZ, Kingmax, Kingston, Transcend, SuperTalent, Viking, Crucial...pazari samo vise klase (ne one OEM/VS)
4.) Isto tako i ploce biras: SuperMicro, Tyan, Intel, Asus, Gigabyte, Abit, MSI, DFI...sa ChipSetovima: Intel i nVidia (batali VIA i SiS posto su odavno pregazeni u svakom smislu) Ne podrzavaju sve ploce (cipovi na njima) i procesori DualCahnnel, npr. Athlon AMD64 za Socket-754 na NF3 nema tu mogucnost..., negde to zavisi od chipseta ako je u njemu integrisan mem controller, a negde je on smesten u sam processor dye core, vecina savremenih chipsetova i CPUa ima podrsku za DC
M i G
:: E ovako :: 1) Šta je to :: 2) Vredi li :: 3) Detalji (brendovi, cene, šta ide sa čime, itd. :: 4) Zahtevi po pitanju ploče?
si dobio od Machine, jedino sto ja nikada nisam dobio vise od nekih 15% vece performanse. Naravno teorijski znam da moze da ide i do 50% izborom dobre ploce, cpu i memorije. U svakom slucaju koju kod dual ddr plocu imate obavezno upotrebite ovu mogucnost.
Evo nadjoh i neke testove koje sam radio u Sandri 2005
ASUS P4T-E + RAMBUS PC800 2423MB/s ASUS P5P800 + Kingston DDR400 Single CH. 2653MB/s ASUS P5P800 + Kingston DDR400 Dual CH. 4776MB/s ASUS P5W-DH Dlx + Kingston DDR2 800 Dual CH. 4847MB/s
Inace sve je na default clocku i moze posluziti kao neko okvirno poredjenje inace Rambus je bez problema radio i na 1066MHz(Apacer), DDR400 nisam nesto testirao, a DDR2 800 rade na 4-4-4-12-4 stabilno, na 900 5-5-5-15-5 i radi odlicno a moduli su iz Value serije ali Made in USA. Kod nas se obicno nalaze oni iz Kine a koliko oni mogu to treba probati. Ima mnogo brzih modula ali mrzelo me da se mlatim i da jurim kod drugih dobavljaca jer kod mog stalnog mogu da testiram,vratim, nikada nije bilo problema oko zamene za nesto drugo.
Da glumim malo pok. Ãinđića... u aproksimacijama i `crtanju`.... .... Dakle, dual channel memorijski rad možeš da si predstaviš kao hod sa štakama: možeš da ideš samo sa jednom štakom, možeš i sa dve leve ili dve desne, ali, najbolje ćeš ići ako imaš i levu i desnu štaku i koristiš ih istovremeno (u stvari, naizmenično, baš kao i memorijske module u dual modu). Iluzorno je da ćeš u bilo kom slučaju obarati rekord na 100 metara, ali, prednost je u korišćenju `dve štake, naizmenično`. Ploča treba da podržava tu mogućnost, naravno, moduli moraju biti bar iste veličine, a sve ostalo se i teoretski i praktično može svesti da radi - ali prema najslabijoj memoriji od dve, tako da je napametnije poslušati Machine-ov savet: isto i što bolje... dok ima para. Zbog gore navedenog, kao konačno rešenje je bolje imati 2Ã512Mb nego 1Ã1Gb jer onda rade u dual modu, osim, ako si ograničen sa parama, pa sad možeš da kupiš jedan modul, a kasnije još jedan, i uključiš dual channel mod.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.