Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
C2D 6600 i Commando, klizajuca voltaza, promenjljiva frekvencija?
STRANA 1 OD 1
sirGiles C2D 6600 i Commando, klizajuca voltaza, promenjljiva frekvencija? 07.05.2007. 02:24 T4268

status: user
broj poruka: 89
Naime, radi se o sledecem. Kompletan Bios na ASUS Commando ploci je podesen na AUTO. Kada startujem ASUS Probe, sve voltaze su `mirne` osim Vcore, koja seta od 1.14 do 1.29.
Istu promenu voltaze pokazuje i AI Suite,koji osim toga prijavljuje da procesor radi na 6x266Mhz tj. 1600Mhz. Tek kada ga `cimnem` nekim od programa(3D mark-om recimo), frekvencija mu volsebno skoci na 9x266Mhz tj. predvidjenih 2400Mhz (iako bi mnozilac na C2D 6600 trebao biti zalkjucan).
E sad, pitam ja vas, da li je ovo neka nova fora da se procesor ne drzi na stalnoj frekvenciji, vec se po potrebi ubrzava i usporava, ili sam ja upao u `Zonu sumraka`?
Ploca je inace neka nova revizija koja podrzava 1333MhzFSB.

P.S. Da li je normalno da temperatura ploce bude uvek par stepeni visa od temperature procesora? Na staroj konfiguraciji, ABIT SA6 je uvek kaskao za Copper-om 866, koji je mogao da radi i bez kulera?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
geloso :: 07.05.2007. 03:07 #18325

broj poruka: 584
Ne brigaj brigu.

U BIOS-u ti je ukljucen C1E - Enhanced Halt State.
Kad OS posalje HALT procesoru, ovaj se primiri na neko vreme (halt state), obori clock posto nema sta da radi (u stvari obori mnozitelj na minimum, a taj minimum zavisi od serije procesora, kod tebe sa 9 na 6, ispod toga ne ide), a kad vec nema sta da radi, sta ce mu tolika voltaza? Obori i voltazu. To je enhanced halt state, tako da su ta plivanja normalna. Ne rasipa energiju i ne greje se za dzabe. Kad radis u aplikacijama, retko ce OS da posalje halt instrukcije procesoru, a specijalno ne kad poteras
3D Mark, tad nema vremena ni da pomisli na to. Za HLT instrukcije je inace zaduzen System Idle Process (otud ono - ti ne radis nista, a on radi 100%). Neki programi ni ne prijavljuju promenu frekvencije u ovom slucaju (cak ni XP), ali recimo CPU-Z iscita kako treba (doduse, ne sve njegove verzije). Inace, tek od NT-a je Windows poceo da razmislja o ovome. Zato se citava gomila programa koristila pod Win98 da bi slala HLT instrukcije - CpuIdle, CPU Cool, itd.. pa smo svi bili srecni kako procesoru pada temperatura... Cirkus.

Pozdrav

Oglasnik Varijacije 07.05.2007. 04:50 #18330

broj poruka: 726

Geloso je dao iscrpan/pravi odgovor,obaranje kloka i voltaze je uslovljeno postojanjem Enhanced Halt State-a.Budi spokojan.
misafloyd Extra Stvar ! 07.05.2007. 21:25 #18399

broj poruka: 321
Ja sam imao ovaj `Problem` na lap topu Dell Inspiron 6400 , nisam znao u cemu je caka , mislio sam da nesto nije u redu ! Sad mi je pojasnio Geloso o cemu se zapravo radi , mogu vam reci da je EXTRA STVAR ! ! ! Evo ja imam ASUS P5W DH Deluxe i Core2Duo E6600 , i evo pre nekoliko minuta sam ukljucio ovo sa Disable na AUTO i upravo sam spustio temperaturu procesora sa 38C na 30C , a pri tom je na 333MHz FSB , tako da radi na `Leru` 6X333~2000MHz ! Vrlo dobra Funkcija dok sam NPR na internetu ili dok gledam Film ili dok Download - ujem nesto sa Torenta . . . Voleo bih da se jos neko UKLJUCI U RAZGOVOR I DA SVOJE MISLJENJE O OVOJ FUNKCIJI ! ! !

POZ !
dbqp Interesantno 08.05.2007. 00:52 #18426

broj poruka: 1368
A da li samo asusove ploče imaju tu funkciju?
dbqp Interesantno 08.05.2007. 00:52 #18427

broj poruka: 1368
A da li samo asusove ploče imaju tu funkciju?
sirGiles Dilema! 08.05.2007. 01:14 #18429

broj poruka: 89

Zvuci interesantno, ali da li je i podnosljivo procesoru neprestano muljanje sa frekvencijama i voltazom?
Iz iskustva znam ( mozda znam i nije bas najbolja rec ), da sve sto radi na struju, radi pod uslovima na koje ga `naviknes`, cak i pod vrlo nepovoljnim, a kad pokusas da nesto promenis, pa i da ga vratis u normalu, ume da se uzjoguni i demonstrativno ode u vecna lovista.
Da li je mozda bolja varijanta da se i frekvencija i voltaza zakucaju na jednu vrednost, ili da se ipak ostave Commando-su na savest?

geloso :: 08.05.2007. 01:25 #18430

broj poruka: 584
@dbqp
Naravno ne samo Asus, to nije njihova tehnlogija. Intel poceo da juri AMD zbog
razlike u potrosnji energije u idle i full rezimu, pa je smisljao razne stvari dok se mu
nije priblizio (C1E /enhanced hal state/, EIST /enhanced intel speedstep technology/, TM2 /thermal throttling-termal monitoring/). Kod Abita imas C.I.A.2.
Treba samo imati u vidu da su sve ove tehnologije pravljene da rade kako treba na stock brzini, kod o/c mogu praviti probleme.
I prave.

@sirGiles
Snalazi se on dobro sa svim tim, ali treba znati zasto nesto glavi. Ne primecujes ti nista kod C1E, posto veoma brzo radi na principu high/low, EIST je pandan AMD-ovom Cool`n`Quiet metodu (i jedan i drugi me izuzetno nerviraju) a razlika je mala ali se sastoji u tome da EIST obara mnozitelj i napon u vise koraka, za razliku od ovog prvog koji je
kao prekidac, za EIST moraju biti svesni i BIOS i OS i tromiji je od C1E. U principu je bitno da znas sta moze da te zeza kad poteras procesor preko fabricke brzine, recimo overklokujes, odradis gomilu testova, zadovoljan, odes da se popiskis, vratis se, komp zamrznut. U stvari je proradio idle, postlao HLT, a C1E i EIST su spustili voltazu na onu koju sada overklokovan procesor ne moze vise da izdrzi. I - zaglavio se.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs