Pozdrav hteo bih sa AMD-a, da konacno predjem na Intel platformu (prvi put nakon 10 god). Ne bih voleo bas prvi put da se zeznem u izboru.) Naime oko proc-a sam se manje vise odlucio to je Intel 2600 sa ili bez oznake K uglavnom zadovoljava moje potrebe. E sada hteo bih adekvatnu maticu za ovaj proc, sto novije proizvodnje (da ima napredan BIOS itd), bez integrisane grafike, u cenovnom intevalu od 150e do 200e.Napominjem da nisam overclocker,jednom da probao sa grafickom, i crce kondenzator.
U sustini hteo bih za 500e ( to je max budzet) da uzmem ovaj proc, cooler Noctua NH-D14, i plocu koju mi vi preporucite.
Realno bolje uzmi i5 2500k, i bilo koju plocu izmedju 150 i 200e, ako te ne interesuje OC ne moras da uzimas kuler za cpu , stok ti je sasvim dovoljan. Vidim da ti kinta nije problem ali opet, sto bi je bacao kad ne moras.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Philips 22
Bolje je da uzme neki bolji kuler jer je stock kuler dosta bucan kad se procesor malo optereti (naravno na def. vrednostima) a sto se tice kulera i Huper 212+ ce odraditi poso posto ne klokuje, mada po meni noctua NH-D14 trenutno najisplativiji kuler. Kosta oko 65 e sa ventovima, a samo oni kostaju preko 30e, znaci za 35 dobijes extra telo hladnjaka :) Sto se ploce tice izo bi na Maximus GENE-Z, dobra naponska, visok kvalitet izrade, najbolja integrisana zvucna i jos dosta toga da ne neabrajam sad a cena je oko 150e
Asus Maximus Extreme-Z i5 2500k @ 5.0GHz 1.475v NOCTUA NH-D14 2x2gb Exceleram 2000MHz CL7 @ 2133 CL7 ASUS GTX560Ti DCII SSD Crucial M4 64gb Samsung Spin Point F3 Seasonic X-Series 660W CM 912+ Noctu and BitFenix fans Dell
@solaja777 Hvala za preporuku,ali kao sto si sam rekao Noctua na tu micro-ATX plocu nije bas najsrecnije resenje. @Dexter013 Mislim da razlika u ceni opravdava i2600k, to je moje subjektivno misljenje. @misafloyd ASUS SABERTOOTH P67 uzet u uzi uzbor. @Millance82 Bas zato sam i ja zagrizao za NoctuuL:)
Hvala svima jos jednom ako ima jos neki predlog blagodarim.
ona je kao i kod AMD-a prebačena u CPU, s tim da je kod Intela ima većina (ako ne i svi SB procesori - nisam proveravao pa me nemoj držati za reč), dok je kod AMD-a ona samo u okviru APU Fjužn procesora. Dakle, na pločama nema ništa, osim VGA, DVI i eventualno HDMI portova koji su tu ako se odlučiš da koristiš integrušu iz CPU-a. Moja ti je preporuka da ideš na Z68 čipset i pored toga što ovakve ploče sadrže gore pomenute portove. Kod ASUS-a i MSi-a portovi su obavezni na svim pločama, dok je Gigabajt muljao, pa neke ploče sadrže samo HDMI port. A da ne izostane i konkretan predlog, razmotri i ploču iz potpisa dole.
trazi neku sa z 68 cipsetom. posto neces overklokovati moze i neka jeftinija. sto se tice tisine probaj sa fabrickim pa ako ti smeta buka stavi neki aftermarket jeftiniji kuler.
Kazite mi samo sto se tice Z68 cipseta jedna stvar me `brine`, svaka Z68 ploca ima integrisanu i VGA sto ce reci grafiku, a zar nije staro pravilo ne uzimati one koje imaju integrisanu grafiku ( malo sam neupucen u cipset pa izvinite ako je pitanje glupo). Drugo, receno je da tek ovaj cipset koristi prave mogucnosti SSD kesiranja, i koriscenja integrisane grafike iz novih CPU, pa jel se to `VGA` zapravo odnosi na CPU ili na nesto drugo.
Malo mi se zbrkalo ovo, pa ako moze pojasnjenje. Hvala
i7 2600K ima integrisanu `graficku` u sebi i to Intel HD Graphics 3000, tako da Z68 ploca nema integrisanu graficku na sebi vec koristi intelovu(iz procesora)...
:: Kazite mi samo sto se tice Z68 cipseta jedna stvar me `brine` :: svaka Z68 ploca ima integrisanu i VGA sto ce reci grafiku, a zar nije staro pravilo ne uzimati one koje imaju integrisanu grafiku ( malo sam neupucen u cipset pa izvinite ako je pitanje glupo) :: Drugo, receno je da tek ovaj cipset koristi prave mogucnosti SSD kesiranja, i koriscenja integrisane grafike iz novih CPU, pa jel se to `VGA` zapravo odnosi na CPU ili na nesto drugo :: :: Malo mi se zbrkalo ovo, pa ako moze pojasnjenje :: Hval :: ::
Zasto nije najsrecnije resenje? Ja imam tu kombinaciju i odusevljen sam. Kombinacija je vrh! :: 1. ASUS Maximus IV GENE-Z/GEN3 , ploca ima i HDMI ako zatreba... (ako uzimash nh-d14 onda ova ploca nije bash najsrecnije resenje
:: Zasto nije najsrecnije resenje :: Ja imam tu kombinaciju i odusevljen sam. Kombinacija je vrh :: :: 1. ASUS Maximus IV GENE-Z/GEN3 , ploca ima i HDMI ako zatreba... (ako uzimash nh-d14 onda ova ploca nije bash najsrecnije resenje ::
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
:: da u fazonu extra za tebe, meni i nije srecan izbor gene-z+nh-d14 jer je graficka u prvom slotu suvise blizu kulera, u ostalom da ne palamudim :: :: http://goo.gl/PWnz :: :: mala dopuna(pa neka covek prelista) :: http://goo.gl/gHwe :: http://goo.gl/k7Tj :: :: :: Zasto nije najsrecnije resenje :: :: Ja imam tu kombinaciju i odusevljen sam. Kombinacija je vrh :: :: :: 1. ASUS Maximus IV GENE-Z/GEN3 , ploca ima i HDMI ako zatreba... (ako uzimash nh-d14 onda ova ploca nije bash najsrecnije resenje :: ::
covek je preventivno izolovao metalni drzac ventilatora koji ide prema grafickoj karti(zna se i zasto), sama graficka se zagreva a kuler je preblizu itd... za mene ovo je veoma,veoma nesrecno resenje... u ostalom na kupcu je da proceni...
Ja lepo objasnio što sam jednostavnije mogao da nema integrisane grafike na pločama poslednje generacije ni kod Intela ni kod AMD-a, a on opet navalio na VGA. Grafika se nalazi u PROCESORU, kao što su neke kolege već rekle. A i da je imaš na ploči, od viška glava ne boli. Zamisl ida ti crkne diskretna grafička, a nemaš ni rezervu ni integrušu.
Pa kod mene je tako bilo, i osim tripa veruj mi da nema niceg drugog. Graficka se ne pregreva vec se jos vise hladi . Kroz rebra prolazi vazduh koji hladi graficku sa zadnje strane, mada je skroz nepotrebno, jer se graficka i ne zagreva sa te strane. kakvo crno pregrevanje? Moze lako da se izoluje zica i nema problema. Nikakav problem ne postoji samo je trip zbog blizine.
U ostalom ako postoji trip, moze da ubode grafiku u donji slot i sve isto radi. Meni je u donjem slotu graficka, ali ne zbog tripa vec zbog kucista koje dozvoljava da se topao vazduh izbaca vertikalno, pa je kuler zarotiran za 90
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
:: uvelicaj fotografiju :: http://goo.gl/gHwe :: :: covek je preventivno izolovao metalni drzac ventilatora koji ide prema grafickoj karti(zna se i zasto), sama graficka se zagreva a kuler je preblizu itd... za mene ovo je veoma,veoma nesrecno resenje... u ostalom na kupcu je da proceni.. :: :: ::
ako prebaci grafiku u donji slot onda je x8 a ne x16(u gornjem slotu) i opet dolazimo do `tripa` jeste da nema neke razlike izmedju x16 i x8 ali opet trip, kako god - ja sam zbog gore navedenog i ne mogucnosti da iskoristim starije zvucne karte(audigy 2zs i sl.) odlucio da ne uzimam gene-z plocu u kombinaciji sa nh-d14...
neka SPAKLIEY sve lepo procita, sabere i oduzme i odluci sta je za njega najbolje...
Slazem se za starije dodatne adaptere(TV audio i sl.). Ova ploca moze da primi samo kartice novije generacije ili pak USB varijante. Sto se tice razlike izmedju 8x i 16 x ja razliku ne vidim, mislim da je i u markovima smesno(30-40pts) a u realnom radu tek nema nikakve. Znaci bilo da se ubode u prvi ili u drugi slot sve ima da radi perfektno i nema zagrevanja i sl, vec je hladjenje jos bolje !!! Moze cisto da se drzac(zica)izoluje radi mirnog sna :) Sve ovo kazem jer je `greota` da se propusti ploca iz ROG serije po ovako niskoj ceni.
Naravno : neka SPAKLIEY sve lepo procita, sabere i oduzme i odluci sta je za njega najbolje...
:: ako prebaci grafiku u donji slot onda je x8 a ne x16(u gornjem slotu) i opet dolazimo do `tripa` jeste da nema neke razlike izmedju x16 i x8 ali opet trip, kako god - ja sam zbog gore navedenog i ne mogucnosti da iskoristim starije zvucne karte(audigy 2zs i sl.) odlucio da ne uzimam gene-z plocu u kombinaciji sa nh-d14.. :: :: neka SPAKLIEY sve lepo procita, sabere i oduzme i odluci sta je za njega najbolje.. :: :: ::
:: ako je racunar za gejming,net , surf i slicno uzeo bih :: :: 1. ASUS Maximus IV GENE-Z/GEN3 :: :: 2. CM Hyper 212 Plu :: :: 3. intel i5-2500K (nije puno skuplji od i5 2500 :: :: a ostatak novca(nije mala svota) ulozio u graficku ati/nvidia ko sta voli... :: :: :: ajd i da bocnem malo, ako pak voli da zagleda hardver-plocu neka uzme CORSAIR H80 (bash ima ne prirodnu cenu :: http://goo.gl/KQWP5
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.