Kada prvi put uključujem računar on se uključi normalno, isključim ga i kada sledeći put hoću da ga uključim on ne startuje sve dok ne izvučem na kratko strujni kabl iz napajanja ili na prekidaču napajanja ne isključim pa uključim. I tako povremeno.
Video sam samo još jednom sličan problem koji takodje prijatelj nije mogao da reši.
Ima li neko slično iskustvo i eventualno sugestiju za rešenje problema.
al probaj ti i BIOS flesovati za svaki slucaj... :) Ja sam imao foru da je napajenje iz nekog razloga htelo samo da upali kad prebacis prekidac pozadi sa 0 na 1 i u tom trenutku palis komp i onda moze da radi kolko oces i sta oces (i igre i sve u nedogled) ali nije htelo da upali bez tog prevacivanja prekidaca sa 0 na 1 (a menjao sam i taj mali prekidac misleci da je do njega)!
I to konkretno elektroliti ( oni najveci - ako budes otvarao napajanje ). Zameni ih. Medjutim, s obzirom na `generaciju` tog kompa, najlakse je da kupis neko drugo napajanje, novo ili polovno, i to slobodno `Kineza` ... od 500 - 1200 din.
Problem je u ploči. Imao sam više Asusovih modela sa istim problemom i nikada nisam našao uzrok. Napajanje, a tek bios namaju apsolutno nikakve veze sa problemom.
Ovakav problem ( bar kroz moju praksu ) se ispoljavao i ranije. I sa MSi plocama je bilo istih dogadjanja ( igraonice, na primer) .
Po mom misljenju, `caka` je u tome da se u filtracijskom delu, pre chopera i celog tog sklopa, desava curenje na nekom elektrolitu, iako kolo za detekciju 220V prijavljuje prisutnost istog. Kada se racunar gasi, normalnim putem, iscurenjem se skine `prisustvo` napona, i zato je potrebno iskljuciti i ponovo ukljuciti, kada ce se i stanje kola `resetovati`. E tada se vraca PWRON napon i ploca pali. Ako nije to, to jest ako je napajanje OK, onda je ploca. Ko ce ga znati...
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Sto Stripy rece. Puno ploca sa istim simptomom. Jebavao sam se da nadjem u cemu je problem skoro mjesec dana, ali nisam nasao, pa sam odustao. Nije bilo vrijedno toga. operator
Ja sam isti problem imao sa praistorijskom plocom Asus A7V8X-X koju sam nazalost posedovao nekada davnooo (zlo od ploce ). Bacio sam je u kontejner, jer nije bio problem u napajanju vec u ploci. Ali ne tvrdim da i tvoja ploca ne radi, najbolje je da probas neko drugo napajanje.
Čudno je to, pre par dana odnesem računar kod prijatelja da probamo sa drugim napajanjem i odmah upali računar. Vratimo postojeće, takoreći novo LC power napajanje i opet upali računar nekoliko puta bez problema. Vratim računar nazad. Uključim i naravno prvi put upali, ali svaki sledeći neće bez da se ili vadi kabl ili prekidač prebaci na 0 pa zatim ponovo na 1.
Prijatelj je imao ploču A8N5X takođe ASUS. Ponašala se tako što jedno vreme normalno startuje, nakon toga više dana neće, pa opet radi korektno. I dan danas isto tako. Godinama.
BIOS nisam flashovao, razmišljam o tome da i to uradim ako ima smisla.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.