Malo sam se zaneo i sve to, ali nisam siguran koja mi je kombinacija bolja..+ računajte da overklok ne samo da ne znam da radim nego još i nisam uveren da se to računa pod garanciju ? grešim?
Šta vi mislite? jako mi znači vaše mišljenje. Ja sam pokušao da vidim neke obrasce na Toms-Hardver sajtu ali nikako nisam mogao da nađem ovaj Intelov procesor tamo za poređenje i plus ne znam da li je AMD na 400 ili 800 herca. Na to bi mi išao Crossair i neka 8800 grafika.
Pa ta odluka je malo tesna i zaisi najvise odtebe, sta preferiras amd ili intel! Ali ipak nova intelova arhitektura se pokazala dosta boljom i stedljivijom tako da bih ti ja preporucio bez razmisljanja intel core duo, pa makar najsporiji! Sigurno radi brze od amd x2 4200+, posle mozes da stavis neki jaci, trebalo bi skoro da izanju malo redefinisani modeli! Uzmi intela i neces pogresiti! I uzmi neku memoriju na 800, pqi naprimer osto je sad bas jeftina 4700din(1gb) i 8800gts sa 320mb i zavrsio si posao>
:: :: Pa ta odluka je malo tesna i zaisi najvise odtebe, sta preferiras amd ili intel! Ali ipak nova intelova arhitektura se pokazala dosta boljom i stedljivijom tako da bih ti ja preporucio bez razmisljanja intel core duo, pa makar najsporiji! Sigurno radi brze od amd x2 4200+, posle mozes da stavis neki jaci, trebalo bi skoro da izanju malo redefinisani modeli! Uzmi intela i neces pogresiti! I uzmi neku memoriju na 800, pqi naprimer osto je sad bas jeftina 4700din(1gb) i 8800gts sa 320mb i zavrsio si posao :: ::
E pa hvala puno, nego, da čujem još neki komentar. da li stvarno Intel...da li je toliko bolji ili šta već...ploča za AMD je super al ne znam za ovu drugu.
Summa summarum,to su procesori koji se po bitnim kriterijumima mogu svrstati u istu klasu - performanse i cijene su vrlo bliske.Prednost Intela mogao bi biti njegov toliko hvaljen (i potvrdjen) OC karakter,dvostruko veci L2 cache i mala potrosnja energije. S druge strane,AMD,na papiru, ima veci sitemski bus,i poznato genetsko nasledje - daje vise snage/brzine po MHz i L2 cache-u :) Ako hoces da kupis OC procesor,preporucujem ti 4300.U svakoj drugoj situaciji preporucujem AMD,jer je moj favorit :) Pozdrav!
Pu bre..majku mu, i ja sam više puta proveravao rezultate raznih testova, ali, ispada da je AMD bolji...mada, on je, pre bi se reklo jeftiniji, i za manje pare nudi mnogo više. A intel mi je uvek bio želja da ga imam, al ovaj AMD dual je majka...Pa ja bi igrice malo
Opasan izbor...gde mi je sad machine ili drugi stručnjaci - uvek me ubede da je njihova preporuka za mene - najbolji izbor :) hehehheehee - majke mi, da nije tih momaka ja bih ispao budala ispred onih evražednih dilera.
Al nešto samo.. Da li je istina da se AMD manje greje? da je za ovo leto ipak malo ..In (), to bi mi značilo mnogo, mada, ja ću uzeti antec kućište sve jedno, + par kulera da me ne obezglave u Julu. :)))
Jako subjektivno sta uzeti, veoma su slicni, ja sam oduvek koristio AMD platformu, a sada kao zadovoljni vlasnik X2 4200+(@2,7GHz) ti preporucujem upravo AMD! I ako ces se igras sa njim, mislim na OC, pazari lepo Cooler Master Hyper TX kuler(oko20e) i ne razmisljaj. Ne zelim da ulazim u neku dubiozu sa ostalim kolegama na forumu sta je konkretno bolje, ali mogu ti reci da smo ortak i ja testirali upravo razlike izmedju ova dva procesora kada su HD filmovi u pitanju(isti kodeci i plejeri na oba kompa) i mogu ti reci da je AMD tu u prednosti. E sad, mozda je to bilo konkretno do njegovog primerka, ali ko li ce ga znati!
:: Jako subjektivno sta uzeti, veoma su slicni, ja sam oduvek koristio AMD platformu, a sada kao zadovoljni vlasnik X2 4200+(@2,7GHz) ti preporucujem upravo AMD :: I ako ces se igras sa njim, mislim na OC, pazari lepo Cooler Master Hyper TX kuler(oko20e) i ne razmisljaj :: Ne zelim da ulazim u neku dubiozu sa ostalim kolegama na forumu sta je konkretno bolje, ali mogu ti reci da smo ortak i ja testirali upravo razlike izmedju ova dva procesora kada su HD filmovi u pitanju(isti kodeci i plejeri na oba kompa) i mogu ti reci da je AMD tu u prednosti :: E sad, mozda je to bilo konkretno do njegovog primerka, ali ko li ce ga znati
Ma..Ja imam prosto opsesiju više, skoro je neko pisao da je sa core2duo ânebo granicaâ ukoliko se overklokuje ?? koliko je to intelovo nebo? da li je moguće da je mnogo jači ako se klokne (što inače ne radim nikad!-pošto ne znam.) u ovim okvirima - 4600AMD duo i ovja najslaiji core2duo Intel.
Taj E4300 ako se klokne na 3ghz sto moze opusteno, tada kida svakog athlona.Moja preporuka je da sacekas jerAMD pravi K10 i to ce biti DOSTA BRZE od Core 2 Duo .Izbacuju ime `Athlon` i ubacuju ime `Phenom` nova arhitektura
U pravu si,prakticna upotreba/subjektivni dozivljaj treba presudno da utice na izbor.Siguran sam da nece pogrijesiti ako se odluci za Intel,ali moje iskustvo (sa oba proizvodjaca) me opredjeljuje za AMD.
@Maksimus
U slucaju 4300,mislim da je granica stabilnosti do 3,3.Maksimuse,ti planiras da overklokujes procesor ili ne?Nijesam siguran da te razumijem,kao sto nijesam siguran da znas sta zelis :)
...da batalimo ovu diskusiju jer je tema za svakakva prepucavanja i montiranje rezultata...
1) Momci iz Tom`s hardware-a su uradili test sa C2d i X2 procesorima na 2,4 ghz-a i sem u jednom testu SVI procesori C2d su bili brzi od bilo kog X2! K`o ne veruje nek pogleda clanak se zove Gigahertz battle...(ili sl)
2)Ploce za intel odavno nisu nesto mnogo skuplje od onih valjanih za AMD
3) Overclock Intelovih procesora je toliko prost da i moja deca umeju to da izvedu , a do neke granice je i 100% bezbedan..
4) Znam da je mnogima tesko da priznaju poraz AMD-a ,ali je to jedna cinjenica i nece biti promenjena pukim zeljama nekih jedinki da bude drugacije,vec boljim procesorom u buducnosti (ukoliko AMD uopste smogne snage za takvo nesto.nije sarkazam)
5) Amd procesori su dobri, ali je intel C2d bolji...Tako su X2 procesori bili bolji od d serije intela i svi su se slagali po tom pitanju
Ako ovo nije dovoljno za sve neverne Tome smislicu josh argumenata ,jer ih ima...
P.S.Samo procesori za Amd socket AM2 podrzavaju ddr2 memoriju(800mhz) ,ostali rade sa ddr-om (-400mhz) Ovo je odgovor na pitanje u post-u...`Ajd u zdravlje!
Slazem se da ne treba da se `prepucavamo`,vec da odgovorimo na zadati post.Zato me cude ovi silni podaci/ocjene/kvalifikacije,jer prevazilaze tematski okvir?!Jasno mi je da favorizujes Intel.to je tvoje pravo i ja ga uvazavam.Dobar dio tvojih tvrdnji je na mjestu - u ovom trenutku,Intel je u prednosti.Ipak,ne treba zanemariti cinjenicu da je X2 generacija procesora,ipak,odgovor na D-klasu Intelove ponude.Core (2) Duo,jos uvijek,ocekuje dostojnog rivala iz AMD-a.Takodje,zanemario si situaciju iz 2004. godine,koja se,zbog slicnosti,moze porediti sa danasnjom- Intel nije imao odgovor na 64-bitne procesore. Sto se tice poredjenja E4300 i 4600 X2,ja ostajem pri svojoj tvrdnji da su performanse priblizne.Mogu i ja da navedem brojne primjere (sajtova) koji ce podrzati ovu tvrdnju. Npr.,u SYSMarku-rezultat je,gotovo,identican 245 vs 243 u korist Intela.3DMax daje prednost AMD-u 2,84 vs 2,74,Cinebench 665 vs 565 u korist AMD-a,DiVX 101 vs 108 u korist Intela (sekunde se uzimaju u obzir),WME 85 vs 96 u korist AMD-a (opet sekunde),Quake 130 vs 114 u korist AMD-a,Oblivion 46 vs 42 u korist AMD-a,HL 134 vs 127 u korist AMD (u sva tri slucaja rezolucije su 1600x1200). Inace,ja jesam fan AMD-a,ali me ne pogadja cinjenica da je,trenutno,Intel u prednosti.Kao sto si mogao primijetiti,krajnje objektivno sam sugerisao Maksimusu. Pozdrav!
Jeste, u pravu si, mislim bolji je intel po svim tistovima, ali.... Da ne bude sada da svako svog konja hvali, ja licno kada sam skoro menjao masinu mogao sam da kupim i C2Duo ali nisam, naime, sklopio sam gomilu kompova sa jednim i drugim procesorima i imam samo reci hvale na racun amd-a(am2) sto se tice samog soketa i resenja postavljanja kulera na cpu! Kod intela se kuler kaci na cetiri coska(rupice) na ploci i kada se namesti ploca se toliko zategne(utegne) da u vecini slucajeva se kompletna ploca sva pokrivi, a cak na asusu koji ima pasivne hladnjake na naponskoj jedinici oni se bukvalno odvajaju tako da se dosta smanjuje disipacija toplote!(ne znam da li ce ovo imati uticaja na radni vek ploce, ali...) Eh sad ovo je meni uzasno resenje, neko se nece i ne mora sloziti samnom, a ovo sam naveo samo kao jos jedan razlog zasto sam uzeo amd, i da ne preterujemo, svi cemo svoje masine vec za god.-dve ponovo menjati, a sta god da se uzme ispratice sve nove igre i zahtevnije aplikacije!
Ako ces da overkokujes uzmi Intel ako ces da radi po defoltu uzmi 4600 ili 4800amd mala je razzalika u ceni i uzmi gigabyte plocu sa550 chipsetom extra su odradjene ja barem njih imam i u to mogu sigruno da ti tvrdim....
Posto si rekao da neces da klokujes onda uzmi AMD i za sve pare uzmi onaj koj mozes.Ako mozes uzmi AMD 5200+ jer on ima vecu memoriju 2x1024kb,za razliku od ostalih koji imaju 2x512kb.Ako ne mozes ovaj procesor onda uzmi bilo koji koj mozes i neces pogresiti jer AMD na default-u radi bolje od Intelovih procesora istog cenovnog ranga...
Samo još par pitanja (machine!?)... dakle, da li većina firmi pruža, ili ajde ovako...ako ja overklokujem Intel, da li će oni dileri da mi prave problem sa garancijum??? da ili ne? Dobro, ja uzmem Intel (a majke mi nikad ga nisam imao) i pitam kako da kloknem vas ovde i kloknem ga i on je brži od AMDa i td. Ali, ploča je takođe dobra ne? tako da sam kull?... e dobro
Pazi, O/C se vrsi interno bez otvaranje, lemljenja ili bilo kakvog fizickog modovanja hardware-a,dakle softverski, iz BIOSa ili samog Wina nezavisno od otvaranja(ponekad je potrebno dizanje napona kako bi se moglo zaoscilirati na vecim frekvencijama, o tom potom). Cak i ako nesto rikne, mozes resetovati BIOS i time defaultovati parametre rada. Garancija ti se ne priznaje, mada je glupo, ukoliko su IC kola izgorela, dakle, ako je vidno sagorevnjae, GPU, CPU, CSa...Moj predlog stoji Intel CPU Intel Chipset-Asus i nVidia VGA, to ti je nejstabilnije, najbrze i najkompatabilnije unazad. Licno, nisam za clockovanje iako se nekada time dobija dosta ubrzanja, ali za to je potrebno iskustvo i podrobno testiranje specijalizovanim alatima kako bi odagnao sumnje da ce se javiti neki bizarni sitni problemi ali koji mogu da ti skrate zivce na pola. Dakle, fabricke vrednosti su mnogo zahvalnije za udoban i dugotrajan rad (makar jednu deceniju!!!)
Da dodam: sto se same izrade i kvaliteta tice M2N-E je bolja od P5B (a da nije Dleuxe verzija)...kako su i procesori slicni, ralike su mizerne. Kada bih ja birao izmedju ovoga sto si naveo uzeo bih X2 AM2 4600+ M2N-E
M i G
:: :: Samo još par pitanja (machine!?)... dakle, da li većina firmi pruža, ili ajde ovako...ako ja overklokujem Intel, da li će oni dileri da mi prave problem sa garancijum??? da ili ne? Dobro, ja uzmem Intel (a majke mi nikad ga nisam imao) i pitam kako da kloknem vas ovde i kloknem ga i on je brži od AMDa i td. Ali, ploča je takođe dobra ne? tako da sam kull?... e dobr :: :: Hvala :: :: Poz!
Hvala machine!, hvala vam ljudi, još ću da vidim kako sam sa mozgom ovih dana pa do kraja iduće nedelje trebalo bi da imam gotov komp i u svojim rukama (muuaahahahaahaha) Poz!
Kao sto rece Mashine: Intel CPU, Intel Chipset,-Asus i nVidia VGA, to ti je nejstabilnije, najbrze i najkompatabilnije unazad.
Iz licnog iskustva se apsolutno slazem, ali postoji i jedna kvaka u zadnje vreme Asus je poceo da fusari sa jeftinijim plocama i samo najskuplje ploce oprema vrhunskim komponentama. U nizem cenovnom rangu GA965 DS3 Rev3.3 je bolji izbor od nekog osrednjeg Asusa. Asus nije ugrozio stabilnost novih ploca vec je pitanje kako ce se ponasati za godinu dve kad elektroliti pocnu da propadaju.
... Najsigurnije je da udjes u bios i podizes vrednost FSB-a bez podizanja napona ,dok sve ostalo drzis na auto . Kada vise ne mozes da butujes u windows , tu je obicno kraj koji zavisi od memorije,procesora,ploce itd...Od sada pa nadalje da bi se racunar klokovao potrebno je podizanje napona bilo mem,proc itd. kada stignes do ovoga stadijuma vec ces znati osnove ove delatnosti pa ces dalje nastavljati sam. Ukoliko je procesor overclockovan bez podizanja napona veoma su male ili bolje reci nikakve sanse da sprzis procesor...Danasnji procesori (i AMD i INTEL) imaju efikasne zastite od pregrevanja tako da se sami iskljucuju i obaraju takt ukoliko je preforsiran... Dakle klokuj slobodno do granice default(stock) napona , nakon toga samo ako znas sta radis ...Sve vreme prati temperaturu procesora ...Ukoliko predje 65 pocni da brines,ali ne ocajavaj ,jer obicno do 75stepeni nije frka (ovo je podatak za Intel za Amd neka kaze neko drugi ,ali sumnjam da se mnogo razlikuje)...Eto to ti je prvi dan (sho dan) iz overclocka ,kao sto vidis nikakva filozofija... P.S.neki primerci e4300 idu i do 3ghz na stock naponu ...`Ajd u zdravlje!
:: ... Najsigurnije je da udjes u bios i podizes vrednost FSB-a bez podizanja napona ,dok sve ostalo drzis na auto Ako bi tako radio mogao bi mozda da dodas 300-400MHz pod uslovom da imas mnoooogo dobar ram...Moze da se ode mnogo daleko bez podizanja napona,ali ne na taj nacin.To je pogresno nemoj tako da ucis coveka.
::Ukoliko je procesor overclockovan bez podizanja napona veoma su male ili bolje reci nikakve sanse da sprzis procesor...Danasnji procesori (i AMD i INTEL) imaju efikasne zastite od pregrevanja tako da se sami iskljucuju i obaraju takt ukoliko je preforsiran... Dakle klokuj slobodno do granice default(stock) napona , nakon toga samo ako znas sta radis ...Sve vreme prati temperaturu procesora ...Ukoliko predje 65 pocni da brines,ali ne ocajavaj ,jer obicno do 75stepeni nije frka (ovo je podatak za Intel za Amd neka kaze neko drugi ,ali sumnjam da se mnogo razlikuje)...Eto to ti je prvi dan (sho dan) iz overclocka ,kao sto vidis nikakva filozofija.. Ako stavi AUTO napon na bilo kojoj manje vise novoj ploci podizem FSBa ploca ce sama pojacavati napon da bi odrzala stbilnost sistema...tako da to nije vise stok i velike su sanse da CPU izgori...
-Par nepisanioh pravila kod OCa: 1.Sve sto je podeseno na AUTO treba da bude podeseno na MANUAL. 2.Nista ne moze tako brzo da sprzi overklokovan procesor kao AUTO/STOCK VOLTAGE. 3.Procesor moze ponekad da bude stabilniji na vecem FSBu nego li na manjem.
:: P.S.neki primerci e4300 idu i do 3ghz na stock naponu Slazem se.I ako imas kvalitetno napajanje mozes daleko da doguras bez ikakvog povecavanja napona.
Princip jeste taj koji si naveo(povecavanje FSBa),ali si ispustio gomilu veoma bitnih stvari koje treba da uradi pre nego sto pocne sa povecavanjem FSBa.
Ako nesto vredi opet da kazem...zaboravi na Asusa uzmi Gigabyte P965-DS3 po mogucstvu v3.3 i na konju si...Ovo je naj prodavanija ploca sa 965 cipsetom i najomiljenija medju klokerima. Tvrdim da neces naci kvalitetniju plocu za tu kintu! Ako uzmes Asusa ocekujem za dan dva od tebe pitanje:`Zasto mi se pregreva CPU?`...Iskreno mislim da ih je bilo toliko mnogo u zadnjih mesec dana da bi trebalo da se otvori rublika na forumu pod nazivom:`Pregrevanje C2D procesora na Asus plocama`. Ali sta ces...Asus je stvarno jace ime...i u zadnje vreme samo ime i prodaje... Da ne bude da hvalim svoje proguglaj malo videces i sam...
:: Ako nesto vredi opet da kazem...zaboravi na Asusa uzmi Gigabyte P965-DS3 po mogucstvu v3.3 i na konju si...Ovo je naj prodavanija ploca sa 965 cipsetom i najomiljenija medju klokerima :: Tvrdim da neces naci kvalitetniju plocu za tu kintu :: Ako uzmes Asusa ocekujem za dan dva od tebe pitanje:`Zasto mi se pregreva CPU?`...Iskreno mislim da ih je bilo toliko mnogo u zadnjih mesec dana da bi trebalo da se otvori rublika na forumu pod nazivom:`Pregrevanje C2D procesora na Asus plocama` :: Ali sta ces...Asus je stvarno jace ime...i u zadnje vreme samo ime i prodaje.. :: Da ne bude da hvalim svoje proguglaj malo videces i sam.. :: :: :: DaSickSyste
Neka kupi tu gigabyte plou,ti nemas razloga da lazes da je bolja od Asusa tako da bi mu to bio najbolji izbor.Bez obzira na to sto ce se manje zagrevati ja mu predlazem i da uzme neki kvalitetniji kulet uz racunar i da time sebi skine bilo kakve brige..
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.