Kuler na procesoru, grafickoj i napajanju se uredno vrte (nemam pc speaker da bih utvrdio da l je uopste pistao). Isto se ponasa i sa jednim stapom memorije (probao sam oba pojedinacno) a isto i bez memorije. Ovaj problem mi se desava u nazad godinu dana. Komp radi normalno, ali ako ga skinem sa kablova i posle vratim, dobijem ovo. Ranije sam resavao tako sto sam vadio sve kablove u kucistu i ponovo ih ubacivao (jednom sam morao graficku da vadim pa da vracam). Graficka nije nikad overclockovana (niti prikazuje neke greske u radu), procesor oc sa 1.6 na 2.0 (to je bio stabilan, temp 55-60 C u ne provetrenom kucistu ali sam pre nekih mesec dana vratio na default). Graficku cu sada probati na drugom kompu da proverim i to za svaki slucaj. Komponente sam izvadio iz kucista i povezao sve na stolu ali i dalje ista prica.
Ako je ploca otisla, koju uzeti za recimo 20-30-40 evra (polovnu) socket 775 i ddr2?
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: :: Ploca: Ga-945pl-s :: Procesor: e2140 (nije oc trenutno :: Memorija: Kingston 2 gb 800 + PQI 1 GB 667 (ddr2 :: Graficka: Sapphire 4850 1 G :: LC 5550 v2. :: :: Kuler na procesoru, grafickoj i napajanju se uredno vrte (nemam pc speaker da bih utvrdio da l je uopste pistao). Isto se ponasa i sa jednim stapom memorije (probao sam oba pojedinacno) a isto i bez memorije :: Ovaj problem mi se desava u nazad godinu dana. Komp radi normalno, ali ako ga skinem sa kablova i posle vratim, dobijem ovo. Ranije sam resavao tako sto sam vadio sve kablove u kucistu i ponovo ih ubacivao (jednom sam morao graficku da vadim pa da vracam). Graficka nije nikad overclockovana (niti prikazuje neke greske u radu), procesor oc sa 1.6 na 2.0 (to je bio stabilan, temp 55-60 C u ne provetrenom kucistu ali sam pre nekih mesec dana vratio na default). Graficku cu sada probati na drugom kompu da proverim i to za svaki slucaj. Komponente sam izvadio iz kucista i povezao sve na stolu ali i dalje ista prica. :: :: Ako je ploca otisla, koju uzeti za recimo 20-30-40 evra (polovnu) socket 775 i ddr2 :: :: Hvala i izvinjavam se na poduzem postu :: :: Pozdrav.
Ako jesi, onda bi post trebao da `osetiš/oslušneš` po reakciji fanova na isti(utišaju se, odnosno regulišu prema deklarisanom pwm-u). Ukoliko ti ploča nije tako friendly nastrojena, onda je jedina dijagnostika vezana za Led indikatore. U nedostatku istih, pogledaj detaljno ploču da li postoje neka električna oštećenja u smislu pregorelih ili naduvanih elektrolita na istoj. Ajd` polako, pa javi.
Led indikatori ne postoje, kuleri se vrte ravnomerno, sporo kao i kad upalim kompjuter (da kazemo normalno), a sad sam izvadio bateriju pa cu je vratiti za par minuta. Pinove za clr cmos uopste ne vidim gde su (verovatno sam corav i besan pa ne vidim), a kondenzatori mi svi deluju poptuno normalni.
Ubacio sam graficku u ovaj komp i dobio 1 dug i 3 kratka zvuka. Ako sam dobro sad procitao na netu, graficka je u pitanju. U onaj komp sam ubacio graficku odavde ( 6850 ) i upalio je iz prve...
Ja sam sad uzeo tj u procesu kupovine, za 65e gtx 550 ti oc, liku je ostala jos jedna , nije prevarant radio sam ranije sa njim, evo sad upravo vrti furmark na maximum detalje pa mi uskoro ukljucuje preko skype-a sher screen. A taman ti je to u tvojoj okvirnoj ceni, i dobro ces da prodjes jer je ta karta 110e.
Ali to ne objasnjava cinjenicu da graficka nije radila u drugom kompu (na kom je 6850 i lc 6550 i e8400, ploca p5q-pro) a na ovom mom se upalio komp sa 6850... I evo, sad kucam sa problematicnog, radi bez ikakvih problema, sa 4850. Zato mi nije jasno.
Izvini, zanemario sam tu činjenicu. Može da se desi da jednostavno nije dobro legla u drugom kompu, ali to ne briše činjenicu da sporadično probleme imaš već godinu dana.
Pozdrav!
Vlada
:: :: Ali to ne objasnjava cinjenicu da graficka nije radila u drugom kompu (na kom je 6850 i lc 6550 i e8400, ploca p5q-pro) a na ovom mom se upalio komp sa 6850... I evo, sad kucam sa problematicnog, radi bez ikakvih problema, sa 4850. Zato mi nije jasno :: ::
Da, u pravu si... Ima logike to sto govoris... Izvin`te, mozak ne zvace sve informacije najbolje danas :D Moram onda da vidim negde napajanje da bih proverio to (nemam u kuci ni jedno ovoliko jako, sve po 400w, kineze :D )
Nemoj odmah da menjaš sada kada opet radi, zar ne? Možeš da proveriš kako BIOS očitava napone, a kako ih vidi u OS-u kroz neki program.
Napukla ploča, odvaljen soket, hoće da prave takve probleme da računar ili radi, ili ne radi.
Takođe, napajanje koje daje napone ili ima pikove iznad/ispod propisane tolerancije (10 %) takođe hoće da uzrokuje nepredvidivo ponašanje računara.
Pozdrav!
Vlada
:: :: Da, u pravu si... Ima logike to sto govoris... Izvin`te, mozak ne zvace sve informacije najbolje danas : :: Moram onda da vidim negde napajanje da bih proverio to (nemam u kuci ni jedno ovoliko jako, sve po 400w, kineze :D :: ::
Gledam sad u CPUID i svi naponi mi deluju normalno (nikakve prevelike varijacije), osim jedne stavke... -5V - krece se od -4.86V pa do -0.70. (cim prebacim prozor da vidim igru, odmah ode na -0.70, a ako minimizujem, posle 5-10 sec se vrati u normalu) Da nije zbog ovoga problem? Ostala ocitavanja: +3.30V - od 3.36V do 3.38V +5V - od 4.81V do 4.84V +5V VCCH - od 5.05V do 5.08V CPU VCORE - od 1.20V do 1.34 ( u biosu mi je namesteno na automatski a ona je 1.32500000) VIN1 - 1.82 i za min i max.
Ovo je sve izmedju idle i load (samo sam prepisao min i max ocitavanja iz CPUID, pustio sam jedno 4-5 min)
:: Nemoj odmah da menjaš sada kada opet radi, zar ne? Možeš da proveriš kako BIOS očitava napone, a kako ih vidi u OS-u kroz neki program :: :: Napukla ploča, odvaljen soket, hoće da prave takve probleme da računar ili radi, ili ne radi :: :: Takođe, napajanje koje daje napone ili ima pikove iznad/ispod propisane tolerancije (10 %) takođe hoće da uzrokuje nepredvidivo ponašanje računara :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: :: :: :: :: Da, u pravu si... Ima logike to sto govoris... Izvin`te, mozak ne zvace sve informacije najbolje danas : :: :: Moram onda da vidim negde napajanje da bih proverio to (nemam u kuci ni jedno ovoliko jako, sve po 400w, kineze :D :: :: :: ::
90% Gigabyte ploča nema CLR_CMOS džampere. To što si vadio, pa vratio bateriju, nije resetovalo BIOS. Izvadi bateriju i obavezno prespoj šrafcigerom + i - na ležištu baterije na ploči. Drži 5 sekundi. Vrati bateriju i onda upali računar.
Dok si u BIOS-u ne vidiš sva napredna podešavanja, već do njih dolaziš istovremenim stiskanjem CRTL+F1.
Edit: GA-945PL-S3 ima CLR_CMOS pinove. Odmah je pored baterije i sa 2 pina je, pa te to možda bunilo. Kada nije stavljen džamper onda je NORMAL a kad staviš džamper onda je CLR_CMOS. Ako nemaš džamper da prespojiš, prespoj šrafcigerom.
Često u programima tipa CPUID, Hardware Monitor, Aida, Everest
15.12.2011. 23:49
status: user broj poruka: 4228
se dobijaju nenormalne vrednosti za negativne napone. Ono što nisi naveo, a može da bude važno je napon +12 V, dok su +5 Vi + 3.3 V, kao što i sam vidiš, u granicama normale.
Šta znači `ovaj komp`? Zato što 1L + 3S predstavlja Keyboard error.
Re: Izvadi taj 1 GB do daljnjeg i prati rad računara.
16.12.2011. 01:01
status: user broj poruka: 704
Evo, sad stoji na stolu. :D Probao sam pre toga da ga ubacim ponovo ali nije hteo uopste ni da mrdne. Promenim ja oba rama iz zutih u crvene slotove, medjutim jok. Izvadim ovaj PQI od 1 GB i upalim komp. Ugasim, vratim i prodje on post screen, bios prijavljuje 3 gb. Rekoh, ajde da podignem win, kad ono cvrc. I u normalnom i u safe mode-u prilikom butovanja dobijem BSOD i sledecu gresku (sad cu bas da trazim na google sta je to) STOP: 0x000000A5 (0x0001000A, 0x00000000, 0x00000000, 0x00000000) Potom rekoh, ajde da udjem na XP, da vidim tamo i podigne sistem. Dodjem ovde, otkucam sve ovo isto (osim da sam izvadio PQI, je l` te) i kucam tacku i samo bum, restart. Posle toga opet nije hteo da se upali. I na kraju izvadim PQI i evo, sad sam na win 7 bez ikakvih greski usput :D Da l` je problem u tom ramu ili ploci... (dok mi je bio na stolu komp, izvadio sam ja oba rama, ali on nije hteo ni do post screen-a da dodje, a takodje sam probao i sa svakom plocicom pojedinacno)
:: Ne lomi ga i ne bacaj! :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: ::
Imam par memorija koje stoje u računaru, ali ih ovaj ne broji.
Da ne bi slučajne i ostale greške pripisivao toj memoriji koja stoji u računaru, a ovaj je ne vidi, zato sam ti savetovao da je ostaviš sa strane dok se ne uveriš da sada računar, nadam se, radi kako treba. To ti je možda i najbolje što je moglo da se desi, ali ne i po tvoj živce.
Ostavio sam celu noc komp da radi, nije se restartovao, niti je cpuid hw zabelezio neke promene u naponu, temperaturama i slicno. Sve za sada radi kako treba. Sto se tice zivaca, mlad sam, pa ih imam za sada :D Sad cu da restartujem komp i da vidim hoce li da se upali bez ikakvih problema. Prosto ne mogu da verujem da je ovaj problem koji mi se javlja vec godinu dana zbog dosadnog rama... E da... Dok mi je ploca bila na stolu, primetio sam da graficka ima poprilicno lufta u PCI-e slotu... EDIT: Restart prosao bez problema, sve za sada radi kako treba.
:: Imam par memorija koje stoje u računaru, ali ih ovaj ne broji. :: :: Da ne bi slučajne i ostale greške pripisivao toj memoriji koja stoji u računaru, a ovaj je ne vidi, zato sam ti savetovao da je ostaviš sa strane dok se ne uveriš da sada računar, nadam se, radi kako treba. To ti je možda i najbolje što je moglo da se desi, ali ne i po tvoj živce :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: ::
Eo proslo 10 dana, komp radi normalno. Nije se restartovao, niti je imao problema sa paljenjem. Jedino sam primetio da malo teze radi, tj duze otvara aplikacije (igre programe), a to je verovatno zbog 1 GB rama manje. Cak sam ga bio i OC na 2 dana, ali nije bilo problema. Jedini problem koji je bio (desilo se samo jednom), prosao je post screen, dosao do onog dela gde pisu uredjaji, portovi, itd... I tu stao. Tu je problem bio sa boot sa harda. Pokusavao je da se boot sa ATA harda a meni je na Sata win. Samo sam na F12 izabrao koji hard i prosao je bez problema. Izgled da je samo taj ram bio glavi krivac. Hvala svima na pomoci, a posebno tebi Vlado na predlogu za ram :D
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.