Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Intelov novi LIQUID cooler. Da li cena opravdava performanse?
STRANA 1 OD 1
PhatPhuck Intelov novi LIQUID cooler. Da li cena opravdava performanse? 03.12.2011. 15:41 T41774

status: user
broj poruka: 1886
http://www.extremetech.com/computing/107147-intels-liquid-cpu-cooler-is-water-worth-the-cost?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ziffdavis%2Fextremetech+%28Extremetech%29

`Typical boxed Intel CPUs ship with a heatsink+fan, but the company noted that the majority of its enthusiast customers bought third-party solutions. The new liquid cooler — it goes by the inspiring moniker of RTS2011LC — is meant to offer enthusiasts and OEMs an Intel-brand solution they’ll actually use.
The cooler is actually manufactured by Asetek, which also builds solutions for AMD, Antec, and Corsair.`

Znači, nije problem srkati vodu iz iste bare iz koje srče AMD... :) Subcontract-ovati proizvodnju kulera istoj kompaniji koja je to već radila za AMD... Hmmm... Mora da je neko u Intelu pomislio: `Ako su dovoljno dobri za AMD, biće dobri i za nas :)

`The fact that Intel believes it can manufacture and sell an air cooler capable of handling SNB-E and future Ivy Bridge-E chips for under underscores the fact that it also believes enthusiasts are willing to pay 3-4x as much more a cooler that doesn’t deliver anything like 3-4x better performance.`

`Činjenica da Intel veruje da može da proizvede i prodaje vazdušni kuler koji će biti sposoban da ohladi SNB-E i buduće Ivy Bridge-E čipove za ispod 20$ naglašava činjenicu da Intel takođe veruje da će entuzijasti biti voljni da plate 3 do 4 PUTA više za kuler koji ne daje ni blizu 3 do 4 puta bolje performanse.`

Svi znamo da Intel zacenjuje svoj silikon kao da nije u pitanju silikon - nego davno-izgubljeni `MY PRECIOUSSSS`, a od sada će i aluminimunimum zacenjivati kao da je u pitanju srebrni metak kojim je ubijen neki vukodlak :)
Nije da nismo očekivali `nisku` cenu :)

`If you’ve simply got to have a liquid cooling kit, Intel’s is fine. If an OEM is willing to toss one in a box for a pittance, go for it. Otherwise, we’d look for something cheaper.`

`Ako jednostavno morate da imate set za tečno hlađenje - Intel je OK. Ako je neki OEM voljan da vam ga da u box varijanti za sitne pare - uzmite ga. Inače, mi bismo potražili nešto jeftinije.`

I mi bismo, takođe. :)
Dok god bude bilo `ovaca za šišanje` - onih vernih Intel-verskih-fundamentalista kojima mame i tate rade na visokoj funkciji u `Kolubari` ili `EPS-u` - i makaze će se praviti... To jest, biće Intelovih čipova od po 500-1000$ :)

Nagradna pitanja:
1. Da li je AMD ikada za neki svoj procesor tražio I BLIZU 1000$ po komadu? :)

2. Koliko ljudi je do sada nehotice uspelo da slomi nešto na genijalno-dizajniranim Intel socket 478 i LGA775 kulerima - koji svojim dizajnom odražavaju onaj famozni dizajnersko-inžinjerski princip `less is more`, to jest, `odlika genijalnog dizajna je jednostavnost` - i stoga su bili prinuđeni da po oglasima jure i daju još po 5 EUR za drugi box kuler?

3. Koliko je skočila prodaja lekova za smirenje i lekova protiv pritiska zbog potražnje vlasnika Intel BOXED CPU varijanti - svaki put kad požele da skinu kuler pa shvate da ma koliko oni vukli na gore - pushpin neće napolje, a ploča se preterano savija i može i da napukne - što je dalje značilo da mora da demontira čitav komp, izvadi ploču i posegne za motorcanglama da bi sopstvenu (skupu) ploču oslobodio `strastvenog zagrljaja` Intelovog box kulera koji neće da je pusti? :)

4. Zašto ljudi i dan-danas po oglasima traže po 100-110 EUR za, recimo, Intel Kentsfield Q6600? A AMD je još pre 3 godine predstavio procesor PO TADAŠNJOJ CENI od ispod 100$ koji ga ili nadmašuje - ili mu parira po performansama? Da li vreme ne utiče na pad cena Intela - ili su ih ti vlasnici platili jako puno, tipa po 200-300EUR, pa misle da je cena od 100EUR danas za prevaziđeni End-Of-Life proizvod `sasvim OK`?

`Those who want respect - give respect.`` - Anthony J. Soprano
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc Ma sve je to super 03.12.2011. 16:21 #381740

broj poruka: 3106

Ali molim te prekini da boldiras slova stvarno ruzno izgledaju :)
PhatPhuck Re: Ma sve je to super 03.12.2011. 16:28 #381744

:: Ali molim te prekini da boldiras slova stvarno ruzno izgledaj

Radi se samo o tome što neki pajseri samo preleću očima preko teksta, pa onda stvaraju troll, jer moraš da im ukazuješ na stvari koje su propustili da primete ili pročitaju...
Bobi4ever Cudi me 03.12.2011. 16:34 #381747

broj poruka: 4877
da jos nisu stigli `Intelovci` da brane svoju `otadzbinu`...

NZXT Hades
Asus M4A88T-V EVO
Gemini II Coolink 120P x 2
Phenom x2 560 @ 4Ghz
Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz
Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz
WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB
Cooler Master M520w Modular

Stripy Re 03.12.2011. 17:50 #381760

broj poruka: 4163
Intel je savršenog dizajna, napravljeno tako da se polomi ili otkaže na najsvestranije moguće načine i da tom prilikom bude optužen krajnji korisnik za nestručno rukovanje. Koliko je samo lepih intel 478 i 775 ploča otišlo u večna lovišta zbog hladnih lemova ispod ZIF soketa...kod AMD-a nisam video nijedan slučaj...

servispc bre

tortojed Deka priznao da ne moze da se odrzi u sedlu besne kobile zvane... 03.12.2011. 22:13 #381837

broj poruka: 10998
vrhunski hardver i najavio prelazak na proizvodnju konzervi za mesne preradjevine i povrce.
Nastade cika i vriska crvenka-pica...

@Bobby Fischer: zasto bi `intelovci` branili `svoju otadzbinu` - pa zar nije Deka kapitulirao i napustio bojiste, predavsi SVOJU otadzbinu sa sve narodom (Crvenim Krmeljavim Kmerima)? Od koga da se brane `intelovci`? Od FetFaka koji ne razlikuje procesor od predesesora nti RAM od okvira namenjenog drzanju slike na zidu.

No, evo sta kaze predstavnik Intel-a u vezi Asetek-a (firme osnovane 2000. godine):

“Intel has been in contact with Asetek since they pioneered sealed loop liquid cooling in 2005,” said Darrin Lynch, Product Marketing Engineer at Intel. “Their proven track record of superior performance and consistent reliability made Asetek technology the natural choice for building Intel’s flagship thermal solution.”

http://goo.gl/Ay5Vj

Nista prirodnije nego da se razni proizvodjaci hardvera snabdevaju delovima, polufabrikatima, alatima i pomocnim sredstvima iz istih izvora. To moze da budne cudno, bludno i uznemirujuce samo onome ko je suvise debeo da bi mogao da yebe...

PhatPhuck Re: Deka priznao da ne moze da se odrzi u sedlu besne kobile zvane... 03.12.2011. 22:44 #381850

:: vrhunski hardve

Ne, ne radi se o kobili, nego AMD nema kao potrošače KONJE koji daju po 500 EUR za ploču i procesor koje će isti taj Intel za sledećih 6 meseci učiniti zastarelim - tako što će OPET promeniti socket.

I k*rcojedu, kako te je neko već nazvao, ne radi se ovde o tome da je Intel odlučio da nabavlja kulere od vendora koji se pokazao dobro u slučaju AMD-a - to je bio samo mali usputni `dig at cha` (iliti pošalica), nego se radi o tome da i na ovako LOŠEM kuleru - pokušavaju da tebe i slične `besne konje vrhunskog hardvera` oderu za pare...

Ali, dobro... Vi imate mame i tate u EPS-u, opštinama, `Kolubari` i sličnim `honey-holes`, pa to možete si priuštiti.
philaemos ... 03.12.2011. 22:48 #381853

broj poruka: 2743
Malo off topic:
Meni se jedino ne svidja kod intela sto ne mogu da osmisle neki malo uiverzalniji soket, pa da na njega idu svi procesori, pa neka koristi ko sta hoce. Ovako svakih godinu dana nov soket, nov chipset, nova ploca.
A prica da to tako mora zbog bla bla bla je cista glupost. Nego nece, hoce max zaradu.
Sve ostalo mi je za njih +, ko hoce neka kupi, ko nece, ima AMD.

Demon to some. Angel to others.

PhatPhuck Re: ... 03.12.2011. 22:59 #381860

:: Meni se jedino ne svidja kod intela sto ne mogu da osmisle neki malo uiverzalniji soket, pa da na njega idu svi procesori, pa neka koristi ko sta hoce. Ovako svakih godinu dana nov soket, nov chipset, nova ploca
:: A prica da to tako mora zbog bla bla bla je cista glupost. Nego nece, hoce max zaradu

Upravo tako. I onda, kao `cherry on top`, imaš mongoloide koji isti taj Intel `obožavaju od imbecilnosti` - iako ih učini zadovoljnim tek na 6 meseci - pa onda OPET čeznu za novom matičnom, jer na staru ne mogu da stave `latest & greatest` novi Intel CPU.

A onda dođu na neki forum, pa sebe pokušavaju da ubede kako su napravili dobru investiciju - tako što će ostalima ispirati mozak da je `AMD loš zbog ovoga, onoga, itd...`.

Nisam fanboy - lično bih odmah zamenio svoj AMD sistem za neki brz K Sandy Bridge - kada bi mi ga neko dao `tante za bupe`, `quid pro quo` - ili za sitnu doplatu sa moje strane - JER ME JEDINO INTERESUJE ŠTO BRŽI KOMP - ZA PARE KOJE IMAM, iliti `best bang/buck`... Ali da plaćam brand-price-premium zbog toga što se neko setio da pre nekoliko godina počne da lepi na kućišta `Intel Inside`, i da se još ponosim što su me ošišali... Zabole me.

Nagradno pitanje:

Ko je prvi vlasnik Intel platforme na svetu, koji je uspeo da na svom procesoru lako i besplatno otključa još 100% dodatnih jezgara - u odnosu na to koliko jezgara je platio?
tortojed AMD-ovi procesori su nestabilni i neefikasni i kada su `zakljucani`. 03.12.2011. 23:09 #381862

Kada su `otkljucani`, to je onda otkljucana Pandorina kutija a ne procesor (koliki su se samo na ovom Forumu javili sa tim problemom!). Ali, zastitini znak AMD-a i jeste (bio), marketing, marketing, laza i paralaza, `idi iza onog ugla, vidi da nisam mozda tamo`...
- - - - - - - - - -
Moj 2600K u ozbiljnim testovima ostvaruje preko 30% bolje rezultate od bilo kojeg AMD-ovog procesora, ukljucujuci i `serverske` (12 jezgara). Tu je sve otkljucano, podmazano i radi onako kako vlasnici AMD-vih procesora mogu samo da sanjaju.

To je i razlog propasti firme:“You can fool some people sometimes, but you can`t fool all the people all the time” (Bob Marley). Na kraju moras da slomis kitu (pa bila ona i RedPhut)

Tvoje laganje i iznosenje poluistina se ogleda i u ovome: `zaboravio` si da pomenes da Extreme Sandy moze da se kupi bez ikakvog kulera. Na trzistu vec postoji ogroman broj jeftinih `vazdusnih` resenja za LGA 2011, pa ko voli nek` izvoli.

Tristram Re: 03.12.2011. 23:21 #381868

broj poruka: 1872
Aj što menjaju sokete, menja se i čipset, novi kontroleri, nove fore i fazoni kurci-palci (features), opravdano je.

Ali bih baš voleo da mi neko opravda menjanje rastojanja rupa za kuler na predstojećem 2011 soketu, šta je falilo da opet stave kao na 1366 baš me zanima? Ovo čak i ima veze s temom na neki način.

PhatPhuck Re: AMD-ovi procesori su nestabilni i neefikasni i kada su `zakljucani`. 03.12.2011. 23:28 #381871

:: Kada su `otkljucani`, to je onda otkljucana Pandorina kutija a ne procesor (koliki su se samo na ovom Forumu javili sa tim problemom!

Ja mislim da ti mnogi sada, u sebi - a ne ovde - psuju sve živo zato što si u stanju tako BEZOČNO da lažeš.

NARAVNO da će se oglašavati samo nezadovoljni - ali zato će ostalih 95% kojima ta dva dodatna jezgra lepo i stabilno rade - mudro ćutati, i igraće igrice - a neće se ovde sa tobom prepucavati.

A i pitanje je DA LI UOPŠTE UMEJU DA KLOKUJU i DA LI UOPŠTE UMEJU DA KORISTE Advanced Clock Calibration ti koji su prijavili da im `otključana jezgra ne rade stabilno`.
Ne postoje za džabe opcije `Hybrid` i `Per Core` u BIOS Setupima ACC matičnih ploča. Nekada je potrebno modifikovati i ta podešavanja, a ne samo uključiti ACC.
tortojed Ne razmisljas dovoljno temeljito, o Tristrame. 03.12.2011. 23:29 #381872

Povecan broj pinova podrazumeva i veci broj stampanih vodova ISPOD soketa i OKO njega kao i slozenije povezivanje istih sa drugim sektorima na mat. ploci. Ovo rezultuje vecom i `razudjenijom` povrsinom koju LGA 2011 pokriva u poredjenju sa manjim soketom...

PhatPhuck @K*rcojed (`Otključana jezgra su Pandorina kutija...`) 03.12.2011. 23:33 #381873

Phenom II X2 555
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16819103680

LELLE, LELLE, LELLE... 95% ljudi su mu dali maximalnih 5 jaja kao ocenu... Mora da je to zbog neuspeha u otključavanju dodatnih 100% jezgara - i BESPLATNOG dobijanja još 100% performansi - za isti novac.

`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano

Tristram Re: Ne razmisljas dovoljno temeljito, o Tristrame. 03.12.2011. 23:34 #381874

Drago mi je da si pomenuo to, kolko mi je poznato na lokacijama koje odgovaraju onim na soketu 1366 već postoje rupe i na 2011 pločama ali su zaklonjene. Ako ne znaju na koji način mogu da koristeći te iste rupe fiksiraju soket i istovremeno ostave mesta za mountovanje kulera prosledi im da me kontaktiraju, za dž ću da im objasnim, a ako treba i dimenzionišem, sve to badava u cilju unapređenja tehnologije i opštenarodnog dobra.

A jezgra ako su neispravna - zabole te, nisi ih ni platio. Ako su ispravna - eto berićeta i nema razlike u odnosu na cpu fabrički podešen na taj broj jezgara. Dobro, ima, ne možeš tim jezgrima da očitaš temperaturu ali to nije strašno jer i dalje imaš temperaturu glavnog senzora.

:: Povecan broj pinova podrazumeva i veci broj stampanih vodova ISPOD soketa i slozenije povezivanje istih sa drugim sektorima na mat. ploci. Ovo rezultuje vecom i `razudjenijom` povrsinom koju LGA pokriva..
::
tortojed @Tristram: 03.12.2011. 23:43 #381877

``A jezgra ako su neispravna - zabole te, nisi ih ni platio. Ako su ispravna - eto berićeta i nema razlike u odnosu na cpu fabrički podešen na taj broj jezgara. Dobro, ima, ne možeš tim jezgrima da očitaš temperaturu ali to nije strašno jer i dalje imaš temperaturu glavnog senzora.``

To i jeste poenta AMD vs Intel. Intel ne pravi procesore po sistemu `sam svoj majstor` (pa nije ni cudno da Deka u Srbistanu ima toliko, sada vec ojadjenih i neutesnih, vernika - JER U OVOJ ZEMLJI SVI SU MAJSTORI). Intel prodaje PROCESOR. AMD prodaje PROCESOR U MAGLI. To im je valjda, CPU-cloud computing...Ha, ha, ha! Misty computing...

Tristram Re: @Tristram: 03.12.2011. 23:52 #381881

Niti su ti ih izreklamirali, niti su ti ih prodali, niti su ti ih naplatili. Uzeo sam nekom rođi jedan takav 555, jedno od dva uspavana jezgra ispade ispravno kao čekić i eto ti po cinebenchu 50% brži procesor za dž. Hvala ti AMD-eko mraze na poklonu iako nova godina nije ni bila.

Ne izjasnih se čini mi se po tom pitanju - žao mi je ali kuler im ne vredi 85$. Jedini razlog da ga kupiš je ako neko vreme jedini bude podržavao mounting na 2011 soket, kao što sam suptilno nagovestio.

:: ``A jezgra ako su neispravna - zabole te, nisi ih ni platio. Ako su ispravna - eto berićeta i nema razlike u odnosu na cpu fabrički podešen na taj broj jezgara. Dobro, ima, ne možeš tim jezgrima da očitaš temperaturu ali to nije strašno jer i dalje imaš temperaturu glavnog senzora.`
:: To i jeste poenta AMD vs Intel. Intel ne pravi procesore po sistemu `sam svoj majstor` (pa nije ni cudno da u Srbistanu ima toliko, sada vec ojadjenih i neutesnih, vernika - JER U OVOJ ZEMLJI SVI SU MAJSTORI). Intel prodaje PROCESOR. AMD prodaje PROCESOR U MAGLI. To im je valjda, CPU-cloud computing...Ha, ha, ha! Misty computing..
tortojed Nisi dobro obavesten i nisi procitao ono sto sam napisao u drugom 03.12.2011. 23:59 #381889

javljanju ovim povodom (#381862) : vec ima VAZDUHOM hladjenih resenja za 2011 kao i DODATNIH mehanizama za STARE kulere koji ovima omogucuju montiranje na LGA 2011. Isto vazi za POSTOJECE liquid kulere (Corsair itd.). Da se kladimo?

Ova cinjenica cini tvoj komentar potpuno deplasiranim (Jedini razlog da ga kupiš je ako neko vreme jedini bude podržavao mounting na 2011 soket, kao što sam suptilno nagovestio).
Manje suptilnosti, vise supstancijalnosti, my dear fellow...

Tristram Re: Nisi dobro obavesten i nisi procitao ono sto sam napisao u drugom 04.12.2011. 00:28 #381894

Probaj kod nas da nabaviš mounting kit za bilo šta, gledaju te kao da si im tražio persijsku mačku u toplesu.
Jedino ako ih budu delili džabe uz ploče, e to bi već bilo nešto. Svejedno očekujem da će na veći deo svetskih tržišta mnogo pre stići ploče nego dobar izbor rešenja za njihovo hlađenje.

Ne, napravili su problem bez veze a ja još čekam da ponudiš bar nekakav odgovor zašto im je to trebalo.

:: javljanju ovim povodom (#381862) : vec ima VAZDUHOM hladjenih resenja za 2011 kao i DODATNIH mehanizama za STARE kulere koji ovima omogucuju montiranje na LGA 2011. Isto vazi za POSTOJECE liquid kulere (Corsair itd.). Da se kladimo
:: Ova cinjenica cini tvoj komentar potpuno deplasiranim (Jedini razlog da ga kupiš je ako neko vreme jedini bude podržavao mounting na 2011 soket, kao što sam suptilno nagovestio)
:: Manje suptilnosti, vise supstancijalnosti, my dear fellow..
tortojed communication breakdown... 04.12.2011. 00:42 #381901

...

MaliAbner U jeeee... 04.12.2011. 08:51 #381924

broj poruka: 7769
Sto je vama dobro...

Jel prosla trojka...

Tomato Republic Of Serbia !!!

DmasteRNo1 Omanuli ste nešto 04.12.2011. 09:13 #381927

broj poruka: 6101
svađali ste se samo do 15 do 1 ujutro. Ja sam očekivao duži meč.

i5 2500K, MSI Z68A-GD65 (G3), HyperX Grey 2×2GB DDR3 1600, Samsung F3 500GB + F4EG 2TB, Sapphire HD 6950 1GB, Dell U2412M, Asus Xonar DX, Altec ATP-3, Procase Nitro AX, CFT-650-14CS

Bobi4ever Ipak su stigli 04.12.2011. 09:49 #381932

broj poruka: 4877
barem jedan, ali vredan! :P
@torto: Jeste kapitulirao, to zna ceo svet i iskreno u ovom trenutku po ovim cenama i bagovima, nikada ne bih uzeo FX procesor, sto opet ne znaci da su Phenom II procesori losi za cenu po kojoj se prodaju.
Thuban-u kad bi malo pala cena, mislim da bi bio verovatno best buy, ovako po ovim nasim cenama, nije isplativo dati 140+ eura za 1090T kada za malo vise kinte moze 2500k da se uzme, ali bi recimo meni bilo isplativo jer ne bih morao da menjam kuler i plocu i ne bih morao da dam 140e kada ovaj moj mogu za 50e da prodam, znaci upgrade za 90e na x6 za narednih par godina, svakako nije losa investicija.

`AMD-ovi procesori su nestabilni i neefikasni i kada su `zakljucani`.`
Evo recimo ja sam moj klokovao na 4Ghz i nisam imao nijedan restart, BSOD ili bilo sta slicno za ovih par meseci, toliko o tvojoj prici.
Ja pratim nekoliko foruma i u dobrih 70-80% slucajeva se javljaju `wanna be` majstori koji sve `znaju` o kompjuteru i takvi isti se javljaju kada iskrsnu problemi prilikom otkljucavanja, klokovanja itd, takvi nisu merodavni za bilo sta.
To je isto kao kada bih ja pokusao da upravljam avionom a nikada u kokpitu nisam bio, vec sam citao kako je tamo neki Bobi, tortojed ili neko treci, preleteo pola sveta pa kao ajde sad cu i ja i onda bude posle kuku lele sletecu ko tele.
Toga si i sam svestan ali volis da nafilujes pricu. :)

NZXT Hades
Asus M4A88T-V EVO
Gemini II Coolink 120P x 2
Phenom x2 560 @ 4Ghz
Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz
Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz
WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB
Cooler Master M520w Modular

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647034.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs