Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Pregrevanje procesora - hitno pomozite dok ne bude prekasno
STRANA 1 OD 2  
dbqp Pregrevanje procesora - hitno pomozite dok ne bude prekasno 27.04.2007. 20:21 T4162

status: user
broj poruka: 1368
Ploča je Gigabyte GA7VA-C (VIA KT400 set čipova). Na sebi je do danas imala AMD Athlon XP 1700+ procesor, Palomino tip jezgra i 256 MB Nanya DDR 266MHz memorije. Našao sam kombinaciju za polovni Barton na 2500+ i memoriju Kingston na 333Mhz, 512MB, e sad, kad je lik to ubudžio u komp, odmah smo ustanovili da je temperatura CPU-a 90 stepeni, dok kada se obori magistrala sa 166 MHz na 100 MHz temperatura spadne na podnošljivih 60-65 stepeni. Važno je pomenuti da je prethodni procesor radio na temperaturi od oko 50-57 stepeni u punom kloku tako da ne znamo ni ja ni on šta da radimo, jer ja hoću da zadržim postojeću konfiguraciju ali ne mogu jer će mi procesor ubrzo riknuti ako ga budem držao na punom taktu. Naravno, kućište je otvoreno, za nedaj bože, on sada radi na 100 Mhz magistrale (dakle 11*100 Mhz je frekvencija), drži stabilno temperaturu na 60-65, ali čim bih podigao klok magistale na 166 Mhz, ode on na 90 stepeni. Još jedna bitna stvar je da je pomenuti Barton na ploči sa nvidia čipsetom radio na ispod 50 stepeni. Ljudi šta da radim, već sam ugovorio sa njim da mi sutra vrati stari procesor i memoriju ali možda postoji rešenje... Btw, zaporavio sam, na njemu je CoolerMaster silent (vrti se na oko 2500 RPM) dok je na starom bio meni nepoznat neki, malo bučniji od `novog`... Eto, toliko i molim vas pomagajte!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Pregrevanje procesora - hitno pomozite dok ne bude prekasno 27.04.2007. 20:50 #17416

broj poruka: 5704
Prvo ploca je losa (narrow PCB, osrednji FETovi i kondenzatori), vaskev je o tome pisao a i ja...moze se desiti da je lose ocitavanje, neke ploce imaju sondu ispod socketa (tvoja je socket-A ili ti 462) ali mi se cini da novi procesori (mislim i Barton) imaju u sebi integrisanu temperaturnu sondu radi preciznijeg meranja...moguce je da postoji kolizija ili nekompatabilnost u interpretiranju...flashuj novi BIOS. Pipni samo telo coolera (ALU-CU) i vidi da li je vrelo tj. osetices pecenj posle 60C (kako je naveo servispc). Ako to nije onda su elektroliti riknuli, nadivali se ili se osusili pa pikuju veci napon uz diletiranje...taj CPU je dosta zhatevniji po pitanju kvaliteta naponske sekcije i filtriranja signala...

M i G

:: Ploča je Gigabyte GA7VA-C (VIA KT400 set čipova). Na sebi je do danas imala AMD Athlon XP 1700+ procesor, Palomino tip jezgra i 256 MB Nanya DDR 266MHz memorije. Našao sam kombinaciju za polovni Barton na 2500+ i memoriju Kingston na 333Mhz, 512MB, e sad, kad je lik to ubudžio u komp, odmah smo ustanovili da je temperatura CPU-a 90 stepeni, dok kada se obori magistrala sa 166 MHz na 100 MHz temperatura spadne na podnošljivih 60-65 stepeni. Važno je pomenuti da je prethodni procesor radio na temperaturi od oko 50-57 stepeni u punom kloku tako da ne znamo ni ja ni on šta da radimo, jer ja hoću da zadržim postojeću konfiguraciju ali ne mogu jer će mi procesor ubrzo riknuti ako ga budem držao na punom taktu. Naravno, kućište je otvoreno, za nedaj bože, on sada radi na 100 Mhz magistrale (dakle 11*100 Mhz je frekvencija), drži stabilno temperaturu na 60-65, ali čim bih podigao klok magistale na 166 Mhz, ode on na 90 stepeni. Još jedna bitna stvar je da je pomenuti Barton na ploči sa nvidia čipsetom radio na ispod 50 stepeni. Ljudi šta da radim, već sam ugovorio sa njim da mi sutra vrati stari procesor i memoriju ali možda postoji rešenje... Btw, zaporavio sam, na njemu je CoolerMaster silent (vrti se na oko 2500 RPM) dok je na starom bio meni nepoznat neki, malo bučniji od `novog`... Eto, toliko i molim vas pomagajte!
DaSickSyst RE 27.04.2007. 21:05 #17419

broj poruka: 2909
Pretpostavljam da si proverio da li lepo naleze kuler na procesor i da nisi stavio previse termalne paste???

DaSickSystem

dbqp ... 27.04.2007. 21:07 #17420

Pa kada pipnem hladnjak (telo kulera), naravno, mislim na očitavanje od 90*C, ispečem se tek kada ga pritisnem (onako dobro kad ga pritisnem), a kad samo prislonim prst, mogu da ga držim tako čini mi se i 10 minuta da ne osetim bol. Dok kad oborim takt magistrale, postane vidno hladniji, da ne kažem topao (po meni oko 40 stepeni, mada nemam termometar u ruci tako da :))Stavio sam najnoviji bios za pomenutu ploču, tj. bio je instaliran i pre nego što sam menjao CPU. Ne znam šta da radim, najviše bi mi pomogao `laserski pištolj` koji meri temperaturu, pa da `upucam hladnjak` i da vidim ko laže... Glupo mi je da vratim stari procesor koji nije ni blizu bartona... Na kraju, jel postoji još neka varijanta da vidim jel tačno merenje?
dbqp Re: RE 27.04.2007. 21:07 #17421

:: Pretpostavljam da si proverio da li lepo naleze kuler na procesor i da nisi stavio previse termalne paste??
::
:: DaSickSyste
Ma sve je ok, lik je naneo dovoljno paste, nije ona problem. Mada, imao je problema sa ležanjem kulera, ali ga je uglavio na kraju. Realno, to može biti problem ali ja mislim i dalje da su u pitanju neispravna očitavanja CPU temperature.
MACHINE Re: Re: RE 27.04.2007. 21:18 #17423

Naravno, neki unimeri imaju mogucnost merenja temperature do 1000C, precizno u 2. decimalu, pa ako imas probaj sa njim samo prilonis `bimetal` uz telo...npr. moj Mastech MY64 ima...ovako: ozezi na max. Hot CPU Tester Pro v4.3 (7Byte) jedno 6h (iskluci RAM i HDD module), parametre namesti na sto manje vr. npr. male matrice, nizove, male FP brojeve...to je najjaci CPU tester ikada, cak ga i AMD preporucuje kao osnovno sredstvo u dijagnostici. Ako se ne zamrzen, resetuje ili ne zapali posle makar 3h budi sasvim spokojan...Thrust me on that!!!

M i G

:: :: Pretpostavljam da si proverio da li lepo naleze kuler na procesor i da nisi stavio previse termalne paste??
:: ::
:: :: DaSickSyste
:: Ma sve je ok, lik je naneo dovoljno paste, nije ona problem. Mada, imao je problema sa ležanjem kulera, ali ga je uglavio na kraju. Realno, to može biti problem ali ja mislim i dalje da su u pitanju neispravna očitavanja CPU temperature.
Ognjeni :) 27.04.2007. 21:36 #17424

broj poruka: 4518

hehehe ali covek sve ovo i radi da mu ne bi pregoreo procesor i komp..koja je svrha kad upali taj program i pregori mu ne daj Boze posle 3 sata :) ?sta onda...kao sto su rekli gore i ja mislim da je do ploce, da je do paste i lose namestenog kulera, temperatura ne bi bila toliko drasticno veca.(30 c !!)
dbqp ... 27.04.2007. 22:16 #17428

evo sad sam ga pustio ponovo na 2500+ sa neshto starijim biosom, prislonim prst na kuler, tj. na aluminijum, i nishta, mogao bih tako ceo dan chini mi se...
Shta li je po sredi da mi je znati?
Stripy Ploca nije krs 27.04.2007. 22:18 #17429

broj poruka: 4163
a nije ni neka. No, da se vratimo na problem. Barton, kako to nekom lepo zvuci. Sada cete dobiti neke informacije o doticnom. Pre nekih 3 do 4 godine u nasu zemlju su uvezeni najgori, najlosiji i najbangaviji AMD procesori. (zasluga sada nepostojece firme TG iz Singapura). Tada su postojale 2 kategorije procesora. Ovi prvi su bili djene djene ok. Ovi drugi, eh, katastrofa. Taj iz druge kategorije je verovatno upao u tvoju plocu. Elem, licno sam ispitao preko par hiljada primeraka XP procesora u to vreme (bez preterivanja, radio sam na reklamacijama). Imao sam iskustvo da od 1000 novih procesora 800 vratim na reklamaciju u Sing (800!!!). Imali su svakakve probleme, pregrevali se, nisu radili u 3d, zabadali os, itd, itd. Ti imas primerak koji se malo vise greje (mada se i na GA 7VA procesori malo vise greju, kao i kod tadasnjih ASUSA). Na osnovu onoga sto si napisao, a to je da mozes da drzis hladnjak rukom a da se ne ispeces, bice sve OK. Zatvori kantu i teraj. Nece da vrisne, ako se pregreje zaglavice ti masinu. Detaljnije imas temu o temperaturi procesora.
Ne sekiraj se, nece mu biti nista.
Pozdrav

DaSickSyst Re: ... 27.04.2007. 22:21 #17430

:: evo sad sam ga pustio ponovo na 2500+ sa neshto starijim biosom, prislonim prst na kuler, tj. na aluminijum, i nishta, mogao bih tako ceo dan chini mi se..
:: Shta li je po sredi da mi je znati

Cim mozes da drzis prst na dnu kulera znaci da nisu dobra ocitavanja u biosu...
Nemas razloga za brigu...

DaSickSystem
Stripy Mala dopuna 27.04.2007. 22:23 #17431

Kada na soket A ploci kuler namontirate naopacke ili da ne lezi ravno na procesoru u 95% slucajeva procesor rikne (bukvalno sagori sa donje strane) u roku od 2 do 10 sekundi (zavisno kako je stavljen kuler). I ovaj majstor je pravio rostilj par puta :)

dbqp ...ali 27.04.2007. 22:25 #17433

Pa, da, i ja se slažem sa tobom, ali i dalje me frapira činjenica da je očitavanje temperature u momentu dok kucam ovaj text čarobnih 86 stepeni, a opet kad ja stavim prstiće na njegov hladnjak ne osećam ništa, mislim peče, ali ono, ništa gore od vrele vode iz vodovoda, podnošljivo je... Èak šta više, mogu da podnesem da držim prste i par minuta na hladnjaku... Naime, najinteresantniji mi je bio komentar vezan za koliziju između procesora i ploče što se tiče čitanja temperature, jer ovaj Barton na sebi ima heatsink, dok ga stari Athlon XP nije imao na sebi... A ovaj dečko što je montirao procesor, uradio je to kranje profi, stavio je svega dovoljno, ali ajde, ipak ću vratiti matori procesor, čisto radi sigurnosti... Mada, ipak ne bih sa konja na magarca...
dbqp Re: Re: ... 27.04.2007. 22:28 #17434

:: :: evo sad sam ga pustio ponovo na 2500+ sa neshto starijim biosom, prislonim prst na kuler, tj. na aluminijum, i nishta, mogao bih tako ceo dan chini mi se..
:: :: Shta li je po sredi da mi je znati
:: Cim mozes da drzis prst na dnu kulera znaci da nisu dobra ocitavanja u biosu..
:: Nemas razloga za brigu..
:: DaSickSyste
Ma i na dnu, i sa strane, svuda pipkam ja za ovo vreme dok vam preplašen pišem komentare, i nije ništa kritično... A da zveknuo bi on do sada... Btw, evo ga ukuco se na 86-85 stepeni (kako veli BIOS) a kapiram da bi pri toj temperaturi počeli plikovi na koži da mi izkaču... Bem li ga, ne znam šta mu je, ne bih da ga odbacim jer je brz, ima 512 kb keš memorije u drugom nivou, ... Ali izgleda ću ga ipak sutra vratiti, jer ne bih baš da zbog malog dobitka na performansama za 10tak ili jače dana vidim dim iz kućišta, ili osetim miris sagorele plastike...
DaSickSyst Re: Mala dopuna 27.04.2007. 22:31 #17437

:: Kada na soket A ploci kuler namontirate naopacke ili da ne lezi ravno na procesoru u 95% slucajeva procesor rikne (bukvalno sagori sa donje strane) u roku od 2 do 10 sekundi (zavisno kako je stavljen kuler). I ovaj majstor je pravio rostilj par puta :
Mislim da je to vazilo za onu seriju Atlona do 1900+,a Barton i Atlon preko 2000+ su bili sa boljim jezgrom i manje su se grejali...
Mada ako kazes da je sa GA plocama bilo isto kao sa Asusima...Ja sam menjao Asusa na Bartonu 2600+ zato sto nisam mogao da ga ohladim,stavio dam ga na Epoxa i super je radio...A posle sam i njega promenio za MSI KN7(ili bese 8)delta2,jer nije imao SATA prikljucak i ubedljivo je najbolje radio na Epoxu.

DaSickSystem
dbqp Da Sick System 27.04.2007. 22:31 #17438

Izgleda da ću ipak uvažiti tvoj savet, ali opet, bolje da premerim temperaturu pištoljem nego da... ssss. Problem je što ako mi rikne ova mašina, nastaju problemi sa kevom, koja se u startu protivila nadogradnji :)
Stripy Re: Re: Re: ... 27.04.2007. 22:34 #17440

:: :: :: evo sad sam ga pustio ponovo na 2500+ sa neshto starijim biosom, prislonim prst na kuler, tj. na aluminijum, i nishta, mogao bih tako ceo dan chini mi se..
:: :: :: Shta li je po sredi da mi je znati
:: :: Cim mozes da drzis prst na dnu kulera znaci da nisu dobra ocitavanja u biosu..
:: :: Nemas razloga za brigu..
:: :: DaSickSyste
:: Ma i na dnu, i sa strane, svuda pipkam ja za ovo vreme dok vam preplašen pišem komentare, i nije ništa kritično... A da zveknuo bi on do sada... Btw, evo ga ukuco se na 86-85 stepeni (kako veli BIOS) a kapiram da bi pri toj temperaturi počeli plikovi na koži da mi izkaču... Bem li ga, ne znam šta mu je, ne bih da ga odbacim jer je brz, ima 512 kb keš memorije u drugom nivou, ... Ali izgleda ću ga ipak sutra vratiti, jer ne bih baš da zbog malog dobitka na performansama za 10tak ili jače dana vidim dim iz kućišta, ili osetim miris sagorele plastike..

PROCITAJ TEMU O TEMPERATURI PROCESORA!!!

ja da pomognem a ti verglas isto
DaSickSyst Re: Re: Re: ... 27.04.2007. 22:37 #17442

:: Ma i na dnu, i sa strane, svuda pipkam ja za ovo vreme dok vam preplašen pišem komentare, i nije ništa kritično... A da zveknuo bi on do sada... Btw, evo ga ukuco se na 86-85 stepeni (kako veli BIOS) a kapiram da bi pri toj temperaturi počeli plikovi na koži da mi izkaču... Bem li ga, ne znam šta mu je, ne bih da ga odbacim jer je brz, ima 512 kb keš memorije u drugom nivou, ... Ali izgleda ću ga ipak sutra vratiti, jer ne bih baš da zbog malog dobitka na performansama za 10tak ili jače dana vidim dim iz kućišta, ili osetim miris sagorele plastike..

Znas kako vidi ako mozes da nadjes neku polovnu plocu za njega...
Barton je po meni dobar procesor i uopste mazga koja moze da izdrzi svakakva maltretiranja i da se ne ukopa...
Ako se ne snadjes za plocu vrati ga...

DaSickSystem
Stripy Re: Re: Mala dopuna 27.04.2007. 22:39 #17443

:: Mislim da je to vazilo za onu seriju Atlona do 1900+,a Barton i Atlon preko 2000+ su bili sa boljim jezgrom i manje su se grejali..

Nisu, ko sto rekoh bile su 2 kategorije, cak su vise problema imali brzi procesori

:: Mada ako kazes da je sa GA plocama bilo isto kao sa Asusima...Ja sam menjao Asusa na Bartonu 2600+ zato sto nisam mogao da ga ohladim,stavio dam ga na Epoxa i super je radio...A posle sam i njega promenio za MSI KN7(ili bese 8)delta2,jer nije imao SATA prikljucak i ubedljivo je najbolje radio na Epoxu

MSI K7N delta2

Najbolje NF2 ploce su ABIT NF7 V2.0 i EPOX 8RDA+ Ultra
dbqp ... 27.04.2007. 22:42 #17446

Gde je ta tema (ako možeš linkuj je pa pusti link) a do tada evo printscreena najnovijeg EVEREST Ultimate Edition programa i njegovog OSD-a gde se lepo vidi zašto meni skače pritisak od momenta kada sam upalio računar nakon montaže Bartona...
P.S. Kad vidiš PScreen, upašće ti u oči ovih famoznih 29 stepeni temperature ploče... Po meni da je tačna temperatura procesora, ova bi morala ići na barem 40-50...
Evo linka: http://img257.imageshack.us/img257/5011/temperaturewp7.jpg
DaSickSyst Re: Re: Re: Mala dopuna 27.04.2007. 22:47 #17448

:: Najbolje NF2 ploce su ABIT NF7 V2.0 i EPOX 8RDA+ Ultr
To je bio moj Epox sad sam se setio...Odlicna ploca...
Pardon...ti si se setio :))))

DaSickSystem
grr flesh 27.04.2007. 22:52 #17449

broj poruka: 242
cepi nov bios

dbqp Re: flesh 27.04.2007. 23:10 #17452

:: cepi nov bio
Koji god da stavim, isto je... Već sam probao... Evo novog printscreena, spustio sam takt magistrale na 100 MHz, temperatura je pala za 26 stepeni, dok se temperatura ploče nije menjala... Ovo već postaje suludo :)
http://img339.imageshack.us/img339/6826/temperature100mhzoe4.jpg
MACHINE Re: Re: Re: Mala dopuna 28.04.2007. 00:52 #17463

Abit NF7 extra ploca ePox ubi boze, ne vuci me za jezik zasto je ubi boze...

M i G

:: :: Mislim da je to vazilo za onu seriju Atlona do 1900+,a Barton i Atlon preko 2000+ su bili sa boljim jezgrom i manje su se grejali..
:: Nisu, ko sto rekoh bile su 2 kategorije, cak su vise problema imali brzi procesor
:: :: Mada ako kazes da je sa GA plocama bilo isto kao sa Asusima...Ja sam menjao Asusa na Bartonu 2600+ zato sto nisam mogao da ga ohladim,stavio dam ga na Epoxa i super je radio...A posle sam i njega promenio za MSI KN7(ili bese 8)delta2,jer nije imao SATA prikljucak i ubedljivo je najbolje radio na Epoxu
:: MSI K7N delta
:: Najbolje NF2 ploce su ABIT NF7 V2.0 i EPOX 8RDA+ Ultra
Stripy Re: Re: Re: Re: Mala dopuna 28.04.2007. 01:07 #17465

:: Abit NF7 extra ploca ePox ubi boze, ne vuci me za jezik zasto je ubi boze..

A gde si video da je Epox ubi boze? Ja napisao da je jedna od najboljih
dbqp Hej 28.04.2007. 01:17 #17467

Ne svađajte se, nego mi recite nešto o ovim pscreen-ovima što sam nakačio za vas dvojicu. Očigledno je da ploča `laže` po pitanju temperature procesora ali ipak ću, nažalost da se vratim starom dobrom 1700+ procesoru, što je sigurno, sigurno je...
Stripy Re: Hej 28.04.2007. 01:24 #17468

:: Ne svađajte se, nego mi recite nešto o ovim pscreen-ovima što sam nakačio za vas dvojicu. Očigledno je da ploča `laže` po pitanju temperature procesora ali ipak ću, nažalost da se vratim starom dobrom 1700+ procesoru, što je sigurno, sigurno je..

A koga si video da se svadja? a sto se tice ovoga NE DIRAJ NISTA, PUSTI TAJ JADAN PROCESOR NA MIRU DA RADI (NA 11*166 I TIH 95C KOJE TI OCITAVA BIOS)!!!!!!!!!!!!!!!!!!! E N D E
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs