Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Prevelik memory usage
STRANA 1 OD 1
urosk Prevelik memory usage 25.04.2007. 14:49 T4127

status: user
broj poruka: 462

Imam jedan ne svakidasnji problem, ako uopste i moze tako da se nazove, naime kada odem u task menager i gledam cpu i pf usage vidim da mi je 350mb memorije zauzeto u standardnom modu bez pokrenutog i jednog programa, osim naravno programa u tool baru, ati control panela, bit difender security suite (koji zauzima kada je sve ukljueceno plafon 20mb), soundmax control panel(to je od zvucne karte i neki safty remove hardwre koji ne znam kako da iskljucim! I to je to. A memory usage mi je konstantno, 350 pa i 360 mb. Cpu usage mije ok, od 0 d0 2%.
Da li neko ima ideju zasto je ovoliki usage i da li ja nesto mogu da uradim povodom toga, i da li je to uopste normalno?!!! Cinimi se da je normalno nekih 180-200mb usage za win xp
Koristim windows xp profesional instaliran pre 3 dana, imam sve osnovne programe i dve igre, nista spektakularno!
Konf:Amd atlon x2 3600+, Asus m2n-e, 1gb PQI ddr2 800mhz, sapffire x1650pro, hdd seagate 2650gb sata2, dvd-rw pionir 110, napajanje chieftec 350w!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DaSickSyst RE 25.04.2007. 14:57 #17122

broj poruka: 2909
PF=Page File.To se ne odnosi na ram memoriju.Sistem odvaja neku kolicinu memorije koju pise na HDD.Sasvim normalno,nema razloga da se sekiras.

DaSickSystem

urosk aha 25.04.2007. 16:17 #17136

Hvala puno, a kako da znam kolika mi je potrosnja memorije i da li mi treba jos 1bg memorije za komotniji rad?!!

DaSickSyst Re: aha 25.04.2007. 16:38 #17140

:: Hvala puno, a kako da znam kolika mi je potrosnja memorije i da li mi treba jos 1bg memorije za komotniji rad?!

1GB ti je sasvim dovoljno za igre,i ako ne radis nista preterano zahtevno...
Ako hoces da vidis kolika ti je iskoriscenos RAMa pogledas:Task Menager/Performance

Physycal Memoy

Total (koliko ukupno imas RAMa,trebalo bi da pise 1047766 ili tako nesto)
Available (koliko je slobodno)
System Cache (koliko je uzeo sam Win sa sitnim aplikacijama koje se startuju sa njim...odprilike 1/4 ukupne memorije,mozda i manje)

DaSickSystem
urosk ok 25.04.2007. 20:41 #17163

Reci mi jos samo kako da skinem sa toolbara ovaj safely remove hardware mnogo me nervira, a uvek se pojavljuje i posle restarta?! Kad ga otvorim on me pita select the device u wan to remove a dole mi se nalazi samo hard disk, ne znam sto??!

gman kad budes imao vise mem 25.04.2007. 20:42 #17164

broj poruka: 1111
slobodno iskljuci pf
ja ga drzim iskljucenog jos od vremena kad sam imao 768 mb ram-a
jedino ga ukljucujem kada igra to trazi (naleteo sam na dve, a trenutno stalker)

urosk Kako da iskljucim pf usage 25.04.2007. 21:56 #17174

Kako da ga iskljucim?!!! Zar taj pf usage nema veze a ram memorijom, posto kako iskljucujem/ukljucujem programe on se menja?!!!

Diorama re 26.04.2007. 00:33 #17189

broj poruka: 140
prijatelju kada sam ja imao 1 gb memorije preko 300 mi je uvek gutalo memoriju sada imam 1.50 gb pa mi zdere 280 nista nisam iskljucivao itd.procesor od 0-2 ili 4% kako kad...
sta ja znam pc ti je cudna zverka...
DaSickSyst RE 26.04.2007. 01:35 #17194

Nemoj da iskljucujes Page File.Neka radi oslobadjace ti memoriju nepotrebnih stvarcica,samim tim ce ti i sistem brze raditi.
Win koristi PF za skladiscenje fajlova koje bi ovako morao da drzi u RAMu.

DaSickSystem

DaSickSyst Re: ok 26.04.2007. 01:42 #17196

:: Reci mi jos samo kako da skinem sa toolbara ovaj safely remove hardware mnogo me nervira, a uvek se pojavljuje i posle restarta?! Kad ga otvorim on me pita select the device u wan to remove a dole mi se nalazi samo hard disk, ne znam sto??

Probaj da ides na START/RUN pa kucaj msconfig i potrazi ga na start up-u i iskljuci ga odatle.

DaSickSystem
DaSickSyst Re: kad budes imao vise mem 26.04.2007. 02:00 #17198

:: slobodno iskljuci p
:: ja ga drzim iskljucenog jos od vremena kad sam imao 768 mb ram-
:: jedino ga ukljucujem kada igra to trazi (naleteo sam na dve, a trenutno stalker

PF je vrlo bitna stavka kod svega sto opterecuje memoriju i ne treba ga iskljucivati.
U mom slucaju,kod AutoCADa,MAXa,Maxwellrendera i svih grafickih programa treba imati duplo veci Page File od kolicine ram memorije koju imas na racunaru+ne treba da bude na particiji na kojoj je Win.I mora biti konstantno iste velicine (2GB RAMA=>PF min.4096MB i max.4096MB)Da bi oslobodio sto vise RAMa.
Kod renderinga ako npr Maxwell Render vuce 1GB RAMa Page file ce biti iskoriscen 2GBa.
Isto vazi i za igre samo sto ce retko koja povuci toliko memorije tako da moze stajati na difaltu i na C particiji.

DaSickSystem
MaliAbner Velicina PF 26.04.2007. 10:14 #17212

broj poruka: 7769
Velicina PF?!?

Velika misterija za mnoge, ali recimo ovako to je MS izmisilo u vreme kad je RAM memorija bila preskupa i nije je bilo isplativo kupovati pa je osmisljena VRAM memorija ili ti PF.
Znaci PF ima realnog smisla samo na racunarima sa manje od 512MB memorije, sve ostalo je usporavanje sistema.
Primer za WinXP:
256mb rama - PF min 1.5x,
512mb rama - PF max 1x,
Win XP sistem sa vise od 512mb rama mozes i da sikljucis PF kako to neki preporucuju.

Zasto? Zato!!!

Koje je vreme pristupa RAM-u a koje HD-u, znaci ako zelis da sistem radi brze onda je potrebno da PF bude manji, ja se svaki put nerviram kad klinac pokrene COH i kad ja posle njega treba nesto da radim, pa to je drljanje po HD-u do beskonacnosti i natrag.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

gman iskljucivanje pf 26.04.2007. 13:49 #17228

broj poruka: 1111
ubrzava rad pc-ja
jer se podaci ne kopiraju po hardu pri pokretanju, vec direktno u ram
posledica ovoga krace ucitavanje programa, pa i samog win-a
a kao sto sam napisao neke aplikacije zahtevaju njegovo postojanje jer koriste mnogo vise mem nego sto bi mogao da imas ram-a
mada sad postoje 64 bit procesori koji mogu da adresiraju mnogo vise memorije
16 TB ako uzmes i izracunas, ali mislim da je broj prevelik, tako da je verovatno ogranicen na neku, manju, vrednost

urosk STA DA RADIM NA KRAJU?!!! 26.04.2007. 14:17 #17233

I da li da iskljucim pf usage ili ne?!! Ne koristim neke teske aplikacije i programe poput 3d max ili slicnih! Igram igrice, office, net i to je to. Imam 1gb ddr2 na 800 i atlona x2 3600+ i da li je to dovoljno za igrice i za iskljucenje tog pf usage, i da li cu pritom dobiti ubrzanje sistema i ulazaka i izlazaka iz igrica i sl.? I zasto je meni konstatno pf usage preko 350mb a pokrenut mi je samo ati cotrol panel i bitdefender? Raspitao sam se kod drugara i svuda je oko 180mb, a imaju svi slabije masine??!! Molim za konkretan odgovor a ne teoretisanje jer primecujem da mi sistem sporije radi posle izlazaka iz igrica tipa Company of heros i drlja po hard disku a to me uzasno nervira!!! Hvala

MaliAbner PF sa 1gb rama!!! 26.04.2007. 15:05 #17246

broj poruka: 7769
Ako ne znas sta da radis stavi vrednost PF na pola velicine fizicke RAM memorije.
I to ti je resenje za osvezenje, tako ces naterati sistem da vise koristi RAM nego HD.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

DaSickSyst RE 26.04.2007. 16:14 #17252

U krajnjem slucaju iskljuci pa vidi kako ti se ponasa racunar,ako je dobro drzi tako...ako ne onda ponovo ukljuci i kraj price.

DaSickSystem

urosk Hvala 26.04.2007. 17:42 #17268

za pocetak cu ga spanjiti pa cu posle da vidim! Hvala

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs