Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Nove maticne ploce, nece neke igre zbog biosa(?) zna li neko?
STRANA 1 OD 1
Stripy Nove maticne ploce, nece neke igre zbog biosa(?) zna li neko? 24.04.2007. 02:05 T4105

status: user
broj poruka: 4163
Naime, cuo sam sa dva razlicita mesta od nekih servisera da pojedine video igre nece da rade na novim maticnim plocama (koje se trenutno prodaju) i da mora da se skine najnovija verzija za iste da bi to kao radilo. Ja sa mojim iskustvom takav problem nisam nikada imao (doduse ne bakcem se toliko sa novim igrama) i to mi deluje kao nebuloza. Da li je neko imao iskustvo?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
kikicomp sa Biosom 24.04.2007. 02:17 #16982

broj poruka: 16

Bios na maticnoj ploci ili nekom drugom uredjaju sluzi samo da pokrene masinu, hardware. Na srpski jezik u biosu je kratak program koji kaze elektronici pokreni se i ti radis tako i tako a posle toga kontroleri i ostala intg. kola na ploci pa i sam procesor u saradnji sa operativnim sistemom preuzimaju rad u svoje ruke. Sto negde znaci da je tesko, po meni nikako da se tu radi o biosu. Mozda je pre problem u neadekvatnim drajverima koji stizu uz maticne ploce.....
U sustini kada upalis plocu posle par secundi mozes da izvadis bios i sve ce raditi tako da ne vidim zasto bi bilo do biosa....

toliko od mene, pozz salle kiki
Stripy Re: sa Biosom 24.04.2007. 02:30 #16983

broj poruka: 4163
Ok. To mi je sve poznato. Nove revizije biosa i sluze da se ispeglaju neki nedostaci prve inicijalne verzije koji ne mogu nakon nekog test perioda da se uoce, kao i za podrsku novijeg hardvera. E sad, neko je u praksi doziveo da se to kosi sa teorijom, a ja bi da znam zasto, pa ako je neko imao takav slucaj neka podeli iskustvo
DaSickSyst Hm... 24.04.2007. 02:34 #16984

broj poruka: 2909
Igre ne rade zbog biosa...Ne zvuci logicno...Pre bih posumnjao na drajvere...
Mene je zezao Photoshop na DS3...Odem na Gigabyte sajt i vidim sta je problem,u pitanju su bili audio drajveri koji se nisu mirisali sa Adobe paketom,samo se instaliraju novi i sve sada radi OK.
Stvarno ne vidim kako BIOS moze da utice na igre...

DaSickSystem

-ShonE- Re 24.04.2007. 10:37 #17005

broj poruka: 3529
Stvarno po malo cudno, evo skoro sam imao jedan problem, kaze ne rade igre, i stvarno, igras igru 5-15min. i pukne, ili se sve ukoci ili restartuje mashina, i tako skoro 95% puta. Ali i dok se gleda film i bilo sta drugo radi na kompu, tako da hocu reci da mozda u kontekstu da ne rade igre moze biti i to, kao pucaju-koci se-resetuje masina, a nisu izvrseni recimo dodatni testovi da bi se utvrdilo da li se sve to isto desava i prilikom recimo gledanja filma ili slusanja muzike!

A i igre bogme opterete mashinu i te kako, sto znaci da bi se sve to desavalo i u recimo 3D Mark-u!!

Ja sam problem eto resio upravo flesovanjem biosa(naravno pre toga sam sve zivo izmenjao na kompu-ostala samo ploca)! .)
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Teorijski moze, prakticno retko vidjeno 24.04.2007. 11:35 #17009

broj poruka: 5704
SaleKiki je OK rakao, mada se pride nakon POSTa BIOS ili jedan njegov deo mapira(shadow) u RAM, u onih 640KB koje su rezervisani na najnizem nivou za CPU, DMA...u svakom slucaju nadrgradnja (flash) je pozeljna iz vise raloga. Imao sam prilike videti na tuce Abit ploca da su igre iskakale a programi bili nestabilni/pucali upravo zbog BIOSa (tacnije bug: pogresno je zadat rezim rada za AGP u MHZ, onaj interni oscilator (vlajda je na ploci glacni onaj na 14MHZ???) je poludeo, pa je genierisao umesto default 33, citavih 99MHZ, i rucnim vracanjem se opet defaultovao na 99). Cak mi je par grafika otislo dok nisam primetio bug u SoftMenu III. Sve se to resilo novim BIOSom...

M i G

:: Naime, cuo sam sa dva razlicita mesta od nekih servisera da pojedine video igre nece da rade na novim maticnim plocama (koje se trenutno prodaju) i da mora da se skine najnovija verzija za iste da bi to kao radilo. Ja sa mojim iskustvom takav problem nisam nikada imao (doduse ne bakcem se toliko sa novim igrama) i to mi deluje kao nebuloza. Da li je neko imao iskustvo?
::
Vaskev re BIOS 24.04.2007. 11:36 #17010

broj poruka: 1673
Mislim da to nije bas tako prosto reci da ili ne. BIOS sluzi da pri podizanju masine izvrsi raspodelu resursa kartica i svih kontrolera na ploci, raspodeli adrese, IRQ-ove, DMA itd. Ukoliko se pri projektovanju BIOS-a potkrala neka greska onda je sasvim moguce da se resursi nepravilno rasporede i da dodje do nekog konflikta.(ovo se u device manageru nece videti jer ce BIOS poturiti pogresno podesavanje). Naravno kao sto je vec receno ranije proizvodjaci konstantno ispituju takve mogucnosti i izbacuju nove verzije BIOS-a. Tako da reci jednostavno NE mislim da nije bas sto posto tacno.
VMARC Re: Nove maticne ploce, nece neke igre zbog biosa(?) zna li neko? 24.04.2007. 11:50 #17011

broj poruka: 9420
i to mi deluje kao nebuloza.
::

Odlicno ti deluje.
Pisko Glasine 24.04.2007. 21:23 #17049

broj poruka: 6645
Nekoliko setovanja u većini bios-a stvarno se odnose na rad sa grafikom... pa stoga, klasičan bug u bios-u i teoretski i praktično bi mogao da ukoka pc pri radu sa grafikom - ako su setovanja pogrešna. Ali, to je bezveze za generalizaciju, raznih bug-ova i verzija bios-a uvek ima, a, gomila i gomila pc-a crkne a da im nikad niko ne flešuje bios novim.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs