Obzirom na to da mi se dopala Machine-ova ideja o unapredjenju foruma i obrazovanja ljudi koji ga posecuju odlucio sam da i sam dam svoj doprinos koji ce biti malo vise od `i ja se slazem sa tobom`.Pa rekoh da napisem neke stvari o kojima treba voditi racuna kod odabira RAM memorije.
KAKO RADI MEMORIJA
Svaka RAM(Random Access Memory) memorija je ustvari skup kolona i redova koji mogu da se uporede sa tabelama Excela i svaki bit ima svoju `adresu` u odredjenoj koloni,svaka adresa ili bit moze biti aktivan(1) ili pasivan(0)-prazan...Necu zalaziti dublje u analizu rada memorije zato sto to nije moja struka i ima ljudi koji mogu to mnogo bolje da objasne od mene.
STA SU TAJMINZI(LATENCIJA)?
Tajminzima generalno oznacavamo period koliko dugo treba memoriji da se pripremi za pristup memorijskom kontroleru i procesoru.RAM tajminzi igraju veom bitnu ulogu u performansama i stabilnosti sistema.Ukoliko vas RAM pokusa da ispazni gore pomenutu jedinicu i pretvori je u nulu pre nego sto je procesor stigao da obradi tu informaciju onda imamo problem...Zato ce svaki kloker znati da ako je podigao frekvenciju procesora na neki nivo i sistem nije stabilan prvo ce pokusati da poveca latencije memorije,sto ce dozvoliti sistemu da `odmori` i da se pripremi za sledecu obradu podataka. Tajminzi izgledaju ovako 2-3-2-5,3-3-3-8,4-4-4-12,5-5-5-15,5-5-5-18....u razlicitim kombinacijama.I odnose se na broj tikova(otkucaja u cilklusu procesora) potrebnih da se memorija pripremi da odradi odredjeni proces koji sistem zahteva.Ako igrate igre tipa CS,HL2,FarCry,S.T.A.L.K.E.R. i sve gde treba da se brzo prenese vise podataka vezanih za druge sistemske komponente onda su latencije itekako bitne,ako ne i presudne...Petre89 obrati paznju stalno zapitkujes stvari vezane za igre i ovo se tebe tice.Ako u CSu samo vidis da si dobio headshot ili te ubije zombi u HL2 velika je verovatnoca da je to zahvaljujuci tvom ramu.Tajminzi nisu toliko bitni u programima koji konstantnom brzinom obradjuju podatke (tipa rendering),ali mene uzasno nervira kada krenem da zarotiram objekat u 3D MAXu ili AutoCADu a on se prvo zakoci na sekundu ili dve pa onda krene da radi normalno i tu su takodje u pitanju tajminzi memorije.
Sta su CAS i RAS?
U BIOSu imamo 4 glavana podesavanja tajminga RAMa(ima ih i mnogo vise,ali ovo su najbitniji).Ako bi pogledali 4-4-4-12.Sta to ustvari znaci?To su CAS letancy-RAS to CAS delay-RAS presharge-TRAS. Sve je uredu,samo zvuci komplikovano.
1. broj = CAS Latency 2. broj = RAS to CAS Delay 3. broj = RAS Precharge 4. broj = Active to Precharge Delay(TRAS)
Videli ste da se CAS javlja kao CAS letency,CAS delay ili CL.CAS kontrola odlaganja tajminga pre nego sto RAM pocne da cita komandu nakon sto je dobije.CAS taminzi su najcesce 2,2.5,3(kod DDR)3,4,5(kod DDR2 memorije)...CAS latencija IMA VISE UTICAJA NA PERFORMANSE MEMORIJE OD BILO CEGA DRUGOG!!! Posto je ovo broj ciklusa za koji CAS trazi i ispravlja zadatu adresu.Zato ce vas sistem raditi brze ako je podesen na 4,a ne 5 ili 6 ciklusa da nadje odredjenu adresu.
RAS to CAS Delay(RAS-Raw Access Strobe)
Cesto cete u videti da se CAS to RAS Dealy naziva u BIOSu TRCD(Time RAS to CAS Delay).Ovaj broj predstavlja broj ciklisa procesora izmedju CAS i RAS signala koji se koriste dok RAM pise,cita ili rifresuje informacije.Manji broj rezultira boljim performansama,ali nije toliko bitan kao CAS Delay,mada se kod P4 sistema pokazao kao vrlo bitna stavka.Najcesca podesavanja su 2,3,4,5(slicna su za DDR i DDR2).
RAS Precharge Dely
RAS precharge se cesto oznacava kao TRP(Time RAS Precharge) i oznacava koliko brzo moze RAM da zatvori jedan red i pocne pristup drugom.Tipicna podesavanja su slicna TRCDu i takodje utice na performanse i pokazao se vrlo bitan kod P4 sistema,a manje bitan kod AMDa.
Active to Precharge
Cesce se oznacava sa TRAS(shvatili ste do sad da je T za time) i oznacava broj ciklusa procesora izmedju praznjenja memorije spremne za pristup i zatvaranja.TRAS kod vise utice na stabilnost sistema nego na performanse,ali je treba drzati sto je nize moguce uz normalno odrzavanje stabilnog sistema.Tipicne vredosti su 5 do 8 za DDR i 8 do 15(18) DDR2.Kod Intelovih konfiguracija se neprimecuje velika razlika u performansama,dok je ova vrednost veoma zanimnjiva kod AMD Athlon XP konfiguracija i najbolje performanse donosi ako se nalazi izmedju 9 i 11.
Merenja: A7N8X, Athlon XP2800 (12 x 189FSB) 1:1 FSB/RAM
Command Rate se odnosi na DCR(DRAM Comand Rate).Ovo je podesavanje koje odredjuje brzinu vase memorije.Ukoliko je podesena na 1T,tada ce se kontroler raditi sinhronizovano sa BUS speed-om.Veca podesavanja usporavaju sistem,ali povecavaju stabilnost i kao sto smo rekli to znaci vise headshotova i ili u mom slucaju vise cekanja na odziv neke komande ili seckanje kod rotiranja 3D modela.
Nadam se da mi elektronci kojima je ovo verovatno smesno nece zameriti sto sam koristio jezik `opste narodnih masa` u pokusaju da sto vise uprostim objasnjenje.
Jos jedna vrlo bitna stavka je da sve ovo sto ste procitali moze dosta da ubrza,uspori ili ucini nestabilnim vas sistem,ali je rezlika u podesavanjima i performansama velika obzirom na razlicita tehnologije procesora Intel(FSB),AMD(HT),obzirom da AMDov HyperTransport ima bolju komunikaciju sa memorijom od Intelovog Front Size Bus-a samim tim ce performanse AMD konfiguracija vise zavisiti od kvaliteta i podesavanja RAMa od Intelovih.
Uredu sada kada ste overklokovali vas sistem,podesili ste voltaze na neki pristojan nivo.Sta sada raditi?Podesite tajminge!
Poenta cele ove price je: Bez obzira dali imate Intela ili AMDa,overklokujete ili ne...NE KUPUJTE VALUE select RAM!!!
detaljno ali i koncizno, za svaku pohvalu. Verujem da ce vecini korstiti...nema potrebe ulaziti u dublju matematiku i to kako se sistemski memorija organizuje po modulima, opsezi adresa... posto svi ti akronimi poticu iz organizacije procesora i memorije kao i sistema na kom se kod moze izvrsavati i koji moze pristupati mem celijama pomocu odredjenog implementiranog algoritma
âkod kupovine rama najbolji ram je onaj koji radina na toj ploci tj koji je proverio ili proizvodjac ploce ili proizvodjac rama.sve van toga je lutrija. pozdrav fetus
@Machine,Dyca,servispc Drago mi je da vam se dopao post,pripremio sam ga sinoc.Nadam se da nece mrzeti strastvene gejmere da procitaju posto se vise odnosi na povecanje performansa u igrama.
@fetus Slazem se da najbolje ici na sigurno,ali imas masu memorija koje nisu testirane na nekim plocama,a rade dobro.Nikad neces naci plocu na kojoj su testirane bas sve memorije,normalno zato sto ih ima previse.Ovde je konkretno bilo reci o tome kako dobru memoriju ubrzati i pri tome odrzati sistem stabilnim.
To je recimo takodje brand memrojia ali nize klase tj. implementira losije chipove ili slabijeg proizvodjaca ilii one koje nisu zadovoljili u visoj klasi pa su joj parametri opsuteni, nizi radni takt i vece latencije, kako bi propisno radila . TO ti ej brand (select) po pristupacnoj ceni (VALUE)
M i G
:: :: :: :: NE KUPUJTE VALUE select RAM!!! :: :: :: :: Sta je uopste VALUE select RAM?
OK, u pravu si i ja sam video ali je DaSickSyst to pisao na brzaka, a i da nije potkrala bi se koja slovna greska, to je neminovnost pisanja/kucanja!!! Dakle, jeste LATENCY-LATENCIJA. Ovo nije za zameriti jer greska lapsus lingva prirode...
M i G
:: letacije ne postoje kao izraz.. :: oni koji sada prvi put chuju za temu ce pogreshno da nauche.. :: mogu biti letencije ili latencije (kao sto je vec uobicajeno u literaturi, iako je mnogo ceshce u upotrebi latencija).. :: od engleskog latency - kashnjenje...
Ma, OK, slazem se, mada nisam primetio to na dva-tri mesta, lapsus lingue ili calami poklapa se, zavisi da li je i diktirano/govor (inace i pisanje je vrsta jezika, pisanog a ne izgovorenog glasa) ili samo pisano...u svakom slucaju hvala na prosvetljenju. Ne verujem da je to cove tako naucio, sumnjam pre na slovne greske
M i G
:: :: :: OK, u pravu si i ja sam video ali je DaSickSyst to pisao na brzaka, a i da nije potkrala bi se koja slovna greska, to je neminovnost pisanja/kucanja!!! Dakle, jeste LATENCY-LATENCIJA. Ovo nije za zameriti jer greska lapsus lingva prirode.. :: :: lapsus lingua je greshka u govoru (greshka jezika).. :: lapsus calami je greshka u pisanju (greshka ruke), tek da se zna i ta razlika.. :: (ako vec zelish da se izrazavash :: a nekoliko puta je navedeno LETACIJE nekoliko puta, tako da se ne moze smatrati za lapsus, verovatno je pogreshno naucheno.. :: :: a bolje oni koji nisu ni chuli za to da rech nauche ispravno.. :: uvek je lakshe ispravno nauchiti nego pogreshno naucheno ispraviti...
Veoma poucno za nas pocetnike, bez nepotrebnog detaljisanja.
Poenta cele ove price je: Bez obzira dali imate Intela ili AMDa,overklokujete ili ne...NE KUPUJTE VALUE select RAM!!!
ALI sa tvojom poentom cele price NIKAKO I NIKAD se necu sloziti!!! Postoje razne kategorije kupaca, raznih potreba i kupovne moci, koji ce u dilemi kad procitajui tvoj post. Value memorije su najprodavanije memorije uopste, ne samo kod nas. Zasto bi na primer neki Kingston Value bio manje pouzdan od HyperX-a?
Extra veca cena koju kupac plati za skupu low latency memoriju NIJE srazmerna dobijenim performansama u svakodnevnom radu na racunaru-igre,multimedija,office aplikacije.... Rezultati u sintetickim testovima su apsolutno nebitni! Na internetu ima mnogo testova na ovu temu, pa se sami uverite.
Za overklokere i ljude kojima novac nije problem tvoja konstatacija apsolutno stoji!
Sve to stoji, radice korektno ali je on imao vec isvrt na profesionalniji i pouzdaniji hardware koji se ne koristi samo u igrama, ukoliko ne znate koliko su mocni Autodesk-ovi programi znajte da pre svega traze dobar CPU, MB i RAM (on trpi najvise od obrade) pa tek nakon toga i SVGA
M i G
:: :: Veoma poucno za nas pocetnike, bez nepotrebnog detaljisanja :: :: Poenta cele ove price je: Bez obzira dali imate Intela ili AMDa,overklokujete ili ne...NE KUPUJTE VALUE select RAM!! :: :: ALI sa tvojom poentom cele price NIKAKO I NIKAD se necu sloziti!! :: Postoje razne kategorije kupaca, raznih potreba i kupovne moci, koji ce u dilemi kad procitajui tvoj post. :: Value memorije su najprodavanije memorije uopste, ne samo kod nas :: Zasto bi na primer neki Kingston Value bio manje pouzdan od HyperX-a :: :: Extra veca cena koju kupac plati za skupu low latency memoriju NIJE srazmerna dobijenim performansama u svakodnevnom radu na racunaru-igre,multimedija,office aplikacije... :: Rezultati u sintetickim testovima su apsolutno nebitni :: Na internetu ima mnogo testova na ovu temu, pa se sami uverite :: :: Za overklokere i ljude kojima novac nije problem tvoja konstatacija apsolutno stoji!
Hvala za primeddu ispravicu odmah...Kao sto rekoh uvece sam pisao post i trudio sam se da ispravim greske u pravorisu,ali naj ociglednije sam ispustio.
:: Veoma poucno za nas pocetnike, bez nepotrebnog detaljisanja :: :: Poenta cele ove price je: Bez obzira dali imate Intela ili AMDa,overklokujete ili ne...NE KUPUJTE VALUE select RAM!! :: :: ALI sa tvojom poentom cele price NIKAKO I NIKAD se necu sloziti!! Apsolutno imas pravo na to i necu pokusavati da te ubedim drukcije...Samo iznosim cinjenice.
:: Postoje razne kategorije kupaca, raznih potreba i kupovne moci, koji ce u dilemi kad procitajui tvoj post. Opet se slazem i svako kome nije bitna brzina ili samo gleda filmove i surfuje po netu bez igranja ili ozbilnog rada predlazem da kupi sto jeftiniji racunar i da ustedi na apsolutno svakoj komponenti.
:: Value memorije su najprodavanije memorije uopste, ne samo kod nas Mnogi ljudi neznaju sta je ram kada kupuju kompjuer i prodavcima je najlakse da im prodaju prvo sto im padne pod ruku.
:: Zasto bi na primer neki Kingston Value bio manje pouzdan od HyperX-a Kingston memorije se uglavnom ponasaju kao Value select i one koje nisu Value su nestabilne na nizim tajminzima i visim frekvencijama(osim HyperXa).Zato i nisam ljubitelj Kingstona(dobijes samo ono sto si platio i nista vise od toga)
:: Extra veca cena koju kupac plati za skupu low latency memoriju NIJE srazmerna dobijenim performansama u svakodnevnom radu na racunaru-igre,multimedija,office aplikacije... Gore je rec o tome kako ramu koji nije Value spustiti latencije,a ne o kupovini skupljeg low latency... Mozda nisi razumeo,ali imas i Value ram koji je low latency i skup je...RAM memorija koja ima zakljucana podesavanja za CAS,RAS i sva ostala se naziva VALUE select(odabrane vrednosti) bez obzira dali je low latency ili ne. Moj ram po difaltu radi 5-5-5-12/1.9v,spustio sam na 4-4-4-12/1.9v za svakodnevnu upotrbu,radi i na 3-3-3-8,ali moram da podignem voltazu na 2.1v,sto opet nije mnogo ali nema potrebe,osim ako ne radim neki bas zahtevan projekat sa dosta detalja.
:: Rezultati u sintetickim testovima su apsolutno nebitni Za igre su tajminzi itekako bitni,a za ofice i gledanje filmova nema nikakve razlike...Ako probas videces i sam.Kazem ti slabo igram igre,ali kada podesis RAM na 5-5-5-15 i 4-4-4-12 ima vala mnogo razlike kod odziva memorije narocito kod CADa i MAXa koji su zedni rama. A Value memorije su najprodavanije zato sto ljudi uglavnom ubodu ram i ne diraju ga,ja volim da se poigram sa njim i da vidim koliko mogu da ubrzam sistem jer mi stvarno mnogo znaci pogotovo ako jedan projekat samo 3D radim i po nedelju dana makar 10 sati dnevno,a vrlo cesto i duze.Da ti ne pricam koliko su tu bitna sitna podesavanja.
:: Na internetu ima mnogo testova na ovu temu, pa se sami uverite Ako imas pusti taj link da vidimo,posto se kosi sa svim sto sam procitao na netu i licno iskusio u radu.
:: Za overklokere i ljude kojima novac nije problem tvoja konstatacija apsolutno stoji Dobar ram nemora da bude skup i vrlo cesto mozes da nadjes kvalitetnu memoriju za sasvim pristojnu kintu...SuperTalent 1GB 667MHz za 70e(sada nakon pada cena je verovatno jeftiniji).Taj ram je VMARC poterao u 950MHz,a znam par ljudi koji ga drze na 900MHz za svakodnevnu upotrebu, pa sam vidi da li je isplativo.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.