Pokusavam da provalim kako da maksimalno iskoristim stedljive i antizvucne kapacitete dole navedene konfe.
Cool`n`Quiet enabled u BIOS-u ali AMD Overdive u W7 i XP u IDLE uvek pokazuje nominalni klok (3,2+).
Zar ovo ne bi trebalo da bude mnogo nize, negde oko 700-800 MHz, dok ne radi nista? Ovako ispada da proc radi punom brzinom i trosi max snage samo da bi drzao desktop.
Sta (jos) treba da uradim da bih dobio optimalne rezultate? ________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3
kako ti je postavljen mnozilac,trebao bi da bude na auto?
:: Pokusavam da provalim kako da maksimalno iskoristim stedljive i antizvucne kapacitete dole navedene konfe :: :: Cool`n`Quiet enabled u BIOS-u ali AMD Overdive u W7 i XP u IDLE uvek pokazuje nominalni klok (3,2+) :: :: Zar ovo ne bi trebalo da bude mnogo nize, negde oko 700-800 MHz, dok ne radi nista :: Ovako ispada da proc radi punom brzinom i trosi max snage samo da bi drzao desktop :: :: Sta (jos) treba da uradim da bih dobio optimalne rezultate :: _______________________________________________ :: 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3
U XP je Minimal Power Management, a u W7 Power Saving. Ali to nista ne menja na stvari. ________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3
Pogledaj u BIOS-u sta si ugasio a sta ti je na auto pa javi.
19.11.2011. 22:07
status: user broj poruka: 4877
Ne treba ti Cool&Quiet driver za XP. NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
Sve ovako kako je, znaci da CPU trosi 125W uvek. Kako da ga usporim dok radi u prazno? ________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3
Ne troši ni blizu 125w ako nije 100% opterećen. Al` svejedno, treba iskoristiti CnQ. Video sam neke GA ploče (sa nvidia chipsetom) koje isključuju CnQ ako diraš voltažu procesora. Ili je moguće da overdive radi isto? Možda je najbolje da isključiš overdrive i njegove startup servise dok ne rešiš problem.
Hvala. Nisam dirao voltazu a Overdrive cu deinstalirati. Mada mi i dalje nije jasno zasto i on i CPU-Z ne pokazuju manje od 3.25. Ne znam da li postoji neki softver za UC procesora pod Windows da ne idem u bios kad god hocu da spustim klok. ________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3
:: Ne troši ni blizu 125w ako nije 100% opterećen. Al` svejedno, treba iskoristiti CnQ :: Video sam neke GA ploče (sa nvidia chipsetom) koje isključuju CnQ ako diraš voltažu procesora. Ili je moguće da overdive radi isto? Možda je najbolje da isključiš overdrive i njegove startup servise dok ne rešiš problem :: :: ::
Ma kakav ručni UC, moraš da rešiš problem. Probaj da naparaviš svoju power schemu, baziraj je na balanced ugrađenoj šemi, i pazi da ti je CPU podešen ovako: http://s8.postimage.org/980tqb62t/pow.jpg
Uzgred, koliko ti je opterećenje CPU-a kad miruje?
Opterecenje varira od 2 - 6% u mirovanju. Probacu ovo sa shemom. Da li imas neki predlog i za XP? Mada, meni je najbitnije sto si rekao da sigurno ne trosi 125W kad nema potrebe. ________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3
:: Ma kakav ručni UC, moraš da rešiš problem. Probaj da naparaviš svoju power schemu, baziraj je na balanced ugrađenoj šemi, i pazi da ti je CPU podešen ovako :: http://s8.postimage.org/980tqb62t/pow.jp :: :: Uzgred, koliko ti je opterećenje CPU-a kad miruje?
jako malu ustedu ces dobiti ako zabijes procsor na minimum mgz (800) jer mnogo je veca razlika kad komp radi u idle na max frekfenciji i u fullloadu, mnogo veca od razlike idle 800 mhz i idle max mhz... a plus ces izgubiti na performansama i odzivu racunara jer on svaki put treba da dize i obara klokove :) za desktop je to dosta nebitno, na laptopu sa baterijom jedino ima primetnih rezultata, iako su i tu minimalni :D
Pogledao sam sad na 770-G45 ploci, ima phenom x2 otkljucan na x4, radi na 200x17, znaci multiplier nije na auto i cool&quiet je ukljucen, napon jeste na auto. Regularno obara na 1V i 800mhz u idle, vec ti je vec receno da procesor u idle trosi manje nego u load oborio clock ili ne tako da nije tragicno u svakom slucaju.
Jedino sto mi pada na um je taj overdrive, takav softver valja da se koristi samo da lakse napipas komotan overklok, kad to postignes, zapamtis podesavanja i namestis ih u biosu.
Ovo što ti je ovaj iznad napisao sve i da je iz zajebancije naravno nije tačno, nećeš primetiti nikakvu razliku u brzini i odzivu ako uključiš cool&quiet.
Jos jedno pitanje: da li je ok da mi minimalna brzina CPU venta bude na 25% ili cak i nize? Bilo je na 50%, ja sam spustio na 25. Imam jos opciju 12.5% i 0%.
Temperatura CPU na ovih 25% je oko 55 C.
p.s. hm, umesto Optimus, u naslovu bi verovatno pravilnije bilo Optimalis. Kako zaboravim taj latinski bas kad mi zatreba, a inace ga uvek znam :p ________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3
E, ali nije 55c u LOAD nego u IDLE, tj u Win-u dok ne radim nista. Ako se ne frljamo s termini.
A koliko je u LOAD odnosno u nekoj igri nisam probao. Ne znam ni sa kojim programom. Da pustim igru pa da izadjem iz nje na brzaka u desktop i pogledam temperaturu? _______________________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3, W7Ux64SP1&XPSP3
To što se u oba OS-a ponaša isto ipak ukazuje na ploču. Kako bi bilo da učitaš bios defaults, instaliraš od nule win7 i, odmah po instalaciji dok je sve čisto, pogledaš kako se ponaša.
Pa i meni je tako nesto palo napamet. Uradicu i to kad stignem. Ako i tada bude isto, da li bi mi to uvazili kao reklamaciju za zamenu? Malo teze, a? _______________________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3, W7Ux64SP1&XPSP3
:: To što se u oba OS-a ponaša isto ipak ukazuje na ploču. Kako bi bilo da učitaš bios defaults, instaliraš od nule win7 i, odmah po instalaciji dok je sve čisto, pogledaš kako se ponaša :: :: ::
Jok, padne za par sekundi. Imaš u Everestu umereno agresivan system stability test sa grafikom za temperaturu pa ga pusti malo ili ako te baš zanima tokom igre ostavi samo otvoren taj prozor u kojem piči grafik pa posle pogedaj dokle ide.
I da, 55c u idle je mnogo.
:: Nije pomogla, i dalje CPU-Z javlja 3,2 :: :: E, ali nije 55c u LOAD nego u IDLE, tj u Win-u dok ne radim nista. Ako se ne frljamo s termini. :: :: A koliko je u LOAD odnosno u nekoj igri nisam probao. Ne znam ni sa kojim programom. :: Da pustim igru pa da izadjem iz nje na brzaka u desktop i pogledam temperaturu :: ______________________________________________________________ :: 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3, W7Ux64SP1&XPSP3 :: ::
:: Pa i meni je tako nesto palo napamet. Uradicu i to kad stignem. :: Ako i tada bude isto, da li bi mi to uvazili kao reklamaciju za zamenu? Malo teze, a
Naprotiv, CnQ je u specifikaciji ploče, ako ne radi to je sigurno za reklamaciju. A dokazati da ne radi je već druga stvar. Probaj to što smo rekli, pozajmi eventualno još neki CPU da vidiš dal će da radi, i ako ništa šibni ga u servis, nek se oni akaju s tim.
Uradio sam Everest: http://ultraphoto.org/images/a6ox6o9nfp92ug2d3ag.png To je sa 100% sys fan brzinom i onda je u idle ~47c, a ono 55c je bilo sa 50% sys fan snage. Valjda ovo i nije toliko lose sa stok kulerom?
@Dragg Malo mi je teze da sad nadjem neki drugi procesor. Da li funkcija CnQ moze da se odredi po brzini cpu venta? Definitivno se menja po potrebi, nije ista. Mada to verovatno ne mora da znaci da je sve ok. ________________________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3, W7U64SP1&XPSP3
:: Uradio sam Everest: http://ultraphoto.org/images/a6ox6o9nfp92ug2d3ag.pn :: To je sa 100% sys fan brzinom i onda je u idle ~47c, a ono 55c je bilo sa 50% sys fan snage :: Valjda ovo i nije toliko lose sa stok kulerom :: :: @Drag :: Malo mi je teze da sad nadjem neki drugi procesor. Da li funkcija CnQ moze da se odredi po brzini cpu venta :: Definitivno se menja po potrebi, nije ista. Mada to verovatno ne mora da znaci da je sve ok :: _______________________________________________________________ :: 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3, W7U64SP1&XPSP3 :: ::
To je ok, onda. Hvala. A kad se spusta mnozilac rucno da li treba da se smanji i voltaza ili moze da ostane 1.3v? (To je ovo sto spustam klok sam dok ne vidim zasto nece automatski.) ________________________________________________________________ 955, PC6790, 870-C45, PAT8/1333, HIT1TB, LC600H, TTV3, W7U64SP1&XPSP3
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.