Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Malo informacija o temperaturi procesora
STRANA 1 OD 1
Stripy Malo informacija o temperaturi procesora 18.04.2007. 00:56 T4024

status: user
broj poruka: 4163
Posto cesto nalecem na pitanja o radnoj temperaturi, da li se mnogo greje itd napisacu licna iskustva prvenstveno za pocetnike.
Prvo, ocitavanja koja pokazuje bios i drugi meraci temperature iz win nisu uvek tacni (pise i na tarabi, kaze narod), vidjao sam cele serije ploca (recimo matsonic ms 8167, ms 8147) koje pri prvom bootu u biosu pokazuju 108 C. Za neverovati, zar ne. Ukoliko sumnjate da vam procesor radi na prevelikoj temperaturi jednostavno je izmerite rukom. Uhvatite hladnjak pri dnu soketa. Ako mozete da ga drzite rukom temperatura je manja od 60 C i pri istoj sve ce raditi bez problema (temperaturu od 59 C covek izdrzi u proseku oko 10 sekundi a da se ne ispece).
Drugo, na radnu temperaturu direktno uticu samo dve komponente u racunaru a to su napajanje i maticna ploca (zaobilazim prostranost kucista, spoljnu T idr.). Ako napravite 10 racunara koji se razlikuju samo u proizvodjacu maticne ploce (istog motela recimo via kt400a dok su ostale komponente tj primerci isti) dobicete 10 razlicitih temperatura. Isto vazi i za napajanja. Zasto? Kod maticnih ploca izvode se razlicita resenja za napajanje samog CPU-a. Iz licnog iskustva procesori se najvise greju na asusovim plocama (fabricki su overklokovane 1 do 3 %), tako da sam imao primerak procesora XP 2400+ koji je na asus a7v266c radio na 60 a na nekoj pc chips kt 266a na 40 C. S druge strane prosto resenje napajanja jeftinih ploca ne daje skoro nikakve mogucnosti oc procesora. Da ne bude zabune, ako u jednom racunaru takodje promenite 10 procesora iste brzine dobicete 10 razlicitih rezultata koji mogu da idu cak i do 10 C razlike (uglavnom kod starijih XP procesora, nisam primetio drasticnu razliku kod 64bit CPU), tako da vas ne bune razlicitosti u temperaturama kod drugih.
Ukoliko ne namontirate hladnjak pravilno ili on ne legne kako treba necete dobiti povecanje T za par stepeni nego ce odreagovati zastita (naravno ako je ukljucena) i iskljuciti komp u roku manjem od minuta. Stari XP CPU su sagorevali u roku od par sekundi. Paste prave maxsimum smanjenje do 10ak C u odnosu na direktan kontakt cpu i hladnjak

Nadam se da su neki dobili odgovore a nedoumice rasvetljene. Ako neko ima da dopuni ili ispravi nek izvoli

Pozdrav svima
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
fetus re 18.04.2007. 08:28 #16278

broj poruka: 212
posto su mene mucila razna nebulozna ocitavanja temperature procesora nabavio sam temperaturnu sondu i merim temperaturu na kuleru koja je maks 2 stepenan niza od cpua.tacnost merenja je 0,2 stepena.ako su temperature van normalnih vrednosti trazim razlog-kuler, pasta,kuciste itd.
pozdrav
fetus
MACHINE Eto, opsirnog obrazlozenja... 18.04.2007. 08:32 #16279

broj poruka: 5704

M i G

-ShonE- Re 18.04.2007. 09:52 #16297

broj poruka: 3529
Mogu samo da podrzim iskustvo kolege, jer i ja imam slicno, na mojoj ploci temperatura za cipset kaze(stoji) da je 32stepena, ali, ako pipnem pasivni hladnjak rukom, to je katastrofa(nema ni govora o 32 stepena), nabavio sam neki cooler master musketeer(valjda se ovako pise .)) i dobio uz njega sondu koju sam ubacio u hladnjak i dobio da je temperatura konstantno oko 60 stepeni! Heh!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Re: Re: Malo informacija o temperaturi procesora 19.04.2007. 15:27 #16467

:: :: Drugo, na radnu temperaturu direktno uticu samo dve komponente u racunaru a to su napajanje i maticna ploca (zaobilazim prostranost kucista, spoljnu T idr.).
::
:: preći celu temu i navesti (zaobilazim prostranost kucista, spoljnu T idr.) je kao da ništa nisi ni rekao... sama temperatura može biti ispravno ili neispravno očitana, ali glavni problem sa hladnjenjem računara je upravo u svemu ostalom u zagradi...
:: mimo hladnjaka procesora i bridge-a - materijal, velichina, gustina i debljina rebara..
:: velichina coolera i brzina rotacije..
:: (ovo svako bira po sopstvenom nahođenju i potrebama, ja mrzim buku, dakle sto veći hladnjak, sa metalima za svemirsku tehnologiju, sa s što manjim brojem obrtaja coolera na hladnjaku)
:: 1. sama prostranost kućišta ne igra direktno baš nikakvu ulogu, veću ulogu ima količina vazduha koja prolazi kroz kućište ... za ovako nešto je potrebno da kućište bude `prozračno` ... hladan vazduh mora da uđe u kućište, što kod mnogih kućišta gotovo da nije moguće (uglavnom po ovoj osobini i ocenjujem ½koliko je dobro kućište½)..
:: 2. neka napajanja su pravljena toliko tiha da se direktno nadovezuju na 1. stavku imaju 8 cm cooler i mali broj obrtaja (da bi bilo tiho) tako da količina vazduha koja prolazi kroz kućište je nedovoljna za hlađenje, neophodan je dodatni ventilator kako bi komponente mogle biti ohlađene (izbaciti topao vazduh napolje
:: 3. temperatura ambijenta je vezana za stavke 1 i 2 ... sto je veća T ambijenta potrebna je veća količina tog hladnijeg vazduha (spoljašnjeg) da bi se održala ista temperatura komponent
:: 4. sve ovo ne pomaže ako topao vazduh nema kuda da ode .... (čime se problem svodi na 3.
:: Èesto se dešavalo da ljudi stave comp u sto koji sa zadnje strane nema kuda da odvodi topao vazduh (kutija šibica) čine se stvara vazdušni džep - mikro tropska klima :))))..
:: 5. omiljeno ¨skidanje poklopca¨ može da bude i kontraproduktivno ... da temperatura procesora `skoči` umesto da `padne` zbog neadekvatnog pravca kretanja hladnog vazduha preko komponenti ili bolje rečeno pored komponenti... ovde moze da trpi HDD, jer ga hladan vazduh u potpunosti moze zaobić
:: sve u svemu svodi se na ... kolika količina vazduha mora da prođe kroz kućište da bi se komponente adekvatno hladile... (što manje prostrano, neophodna je manja količina vazduha, jer je veća brzina vazduha kroz kućište... obrnuto od onog što se uobičajeno veruje, zar ne?
:: + prašina na coolerima i elektrolitma sprečava odvođenje toplote sa komponenti(što dodatno povećava potrebu za hladnim vazduhom) ...
:: uloga temperature vazduha pretpostavljam da je svima poznata, što veća temperaturna razlika između komponenti i hladnog vazduha bolje hlađenje..
:: uf.. sto mrzim ovako da se izražavam...
:: :))))
Tacno. Slazem se. Ja o tome nisam ni hteo da govorim jer bi se oduzilo na ceo roman. Ja sam nabrojao stvari koje direktno uticu na T a ne neposredne cinioce kao sto su prasina, skucen prostor, slab protok vazduha itd. No dobro, verujem da ima i onih koji ne znaju, lepo sto si nekima obogatio znanje.
Stripy Re: Re: Malo informacija o temperaturi procesora 19.04.2007. 15:29 #16469

:: :: Ukoliko ne namontirate hladnjak pravilno ili on ne legne kako treba necete dobiti povecanje T za par stepeni nego ce odreagovati zastita (naravno ako je ukljucena) i iskljuciti komp u roku manjem od minuta.
:: Ovo se ipak deshava ... podizanje temperature za 10C pa obichno raste vremenom na intel 775 socket-u ... kada su uchvrshceni na 3 nogice, a 4-ta ne lezi dobro..
:: kada pregreju svi intelovi procesori rade throttle .... usporavaju rad da se procesor ne bi sprzio..

TAKO JE. Vrlo bitna stvar koju sam propustio. Ako neko ima jos nesto da kaze nek sroci. Ovaj materijal ce biti od velike koristi nekome
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs