Pre desetak dana sam obradovao svoju masinu sa novom plocom i CPU. Pazario sam GA 965p-ds3 i Pentiuma D915.Problem je sto procesor sa BOX kulerom nikako nece ispod 58 - 59 stepeni, sto mi se cini da je mnogo! Novi kuler ili...?
Puno je to kume :)...meni D 930 sa box kulerom je oko 43-46 C idle a posle visesatnog igranja ne prelazi 50-51 C.Ili taj kuler nije dobro legao na procesor ili nema dovoljno paste ili mozda cak napajanje zeza ako je staro i slabo i ko zna sta jos, uglavnom to je preeevise za taj procesor
kuler ne ne naleze na celu povrsinu procesora, tj onaj bakarni deo je ispupcen u odnosu na tu donju ravan kulera, a tal okrugli deo ne prekriva ceo procesor!
:: kuler ne ne naleze na celu povrsinu procesora, tj onaj bakarni deo je ispupcen u odnosu na tu donju ravan kulera, a tal okrugli deo ne prekriva ceo procesor
tako treba.
1. skini onu gumu i stavi neku bolju pastu (cca 200 din u svakoj prodavnici) 2. Proveri da li su ti sve cetiti zabice legle kako treba (tj da li se culo famzno KVRC pri montazi kulera) 3. voltazu u biosu drzi na default 4. Sve ovo pada u vodu ako si ga sabio preko 4GHz :)
:: :: kuler ne ne naleze na celu povrsinu procesora, tj onaj bakarni deo je ispupcen u odnosu na tu donju ravan kulera, a tal okrugli deo ne prekriva ceo procesor :: :: tako treba :: :: 1. skini onu gumu i stavi neku bolju pastu (cca 200 din u svakoj prodavnici :: 2. Proveri da li su ti sve cetiti zabice legle kako treba (tj da li se culo famzno KVRC pri montazi kulera :: 3. voltazu u biosu drzi na defaul :: 4. Sve ovo pada u vodu ako si ga sabio preko 4GHz :
1. jesam, stavio Titan pastu (plavu) 2. jesu kvrcnule 3. Ne dirao! 4. Trenutno je na 2.4 dok ne vidim sta se desava (sada radi na oko 50 stepeni)
vodenom smirglom uglacati heat-spreader CPUa i bakrnu podlogu pa onda stavi keramciku pastu (ili jos bolje sa srebrnim primesama). Budu pazljiv, makar cooler mozes izglacati...
:: 4. Trenutno je na 2.4 dok ne vidim sta se desava (sada radi na oko 50 stepeni
Meni je C2Duo E6300 na 965P-S3 isao na 75 pod s&M testom na 3.5GHz. Medjutim, imao sam i 7600GT sa pasivnim hladjenjem a na nortbridge sam morao da stavim ventilator jer se pregrevao. Kada sam izbecio 7600GT i stavio 7300GS, malo bolje sam pricvrstio ventilator za notrbridge i gle cuda!Sada mi CPU ne prelazi 60C u S&M testu.
Dakle, pokusaj da za pocetak otvoris stranicu kucista ili po potrebi dodas jedan ventilator koji bi izvlacio vazduh negde ne potezu izmedju CPU i VGA.
NAPAJANJE! Moguci uzrocnik ako je zutatj.
Ono sta je sigurno, jeste da ti nije kuler u pitanju, jer bi on morao to da hladi na 60 C u full opterecenju na blizu 4GHz (da do toliko MORA da ide taj CPU na toj ploci.
A sta se desava ako ga nagazis, recimo SuperPI ili CPU S&M, da li radi stabilno?
Nisam probao, u principu kod mene sve radi na difoltu, grefika je safir X550 128bit a PSU je LC 550w, staro oko godinu i po.
:: :: 4. Trenutno je na 2.4 dok ne vidim sta se desava (sada radi na oko 50 stepeni :: :: Meni je C2Duo E6300 na 965P-S3 isao na 75 pod s&M testom na 3.5GHz. Medjutim, imao sam i 7600GT sa pasivnim hladjenjem a na nortbridge sam morao da stavim ventilator jer se pregrevao. Kada sam izbecio 7600GT i stavio 7300GS, malo bolje sam pricvrstio ventilator za notrbridge i gle cuda!Sada mi CPU ne prelazi 60C u S&M testu :: :: Dakle, pokusaj da za pocetak otvoris stranicu kucista ili po potrebi dodas jedan ventilator koji bi izvlacio vazduh negde ne potezu izmedju CPU i VGA. :: :: NAPAJANJE! Moguci uzrocnik ako je zutatj. :: :: Ono sta je sigurno, jeste da ti nije kuler u pitanju, jer bi on morao to da hladi na 60 C u full opterecenju na blizu 4GHz (da do toliko MORA da ide taj CPU na toj ploci :: :: A sta se desava ako ga nagazis, recimo SuperPI ili CPU S&M, da li radi stabilno ::
:: Nisam probao, u principu kod mene sve radi na difoltu, grefika je safir X550 128bit a PSU je LC 550w, staro oko godinu i po ::
Da, onda ti to sa ventilatorom i nije najneophodnije jer imas veliki ventilator na LCu koji uvlaci topao vazduh koji izbacuje procesor. Ipak ako ti nije problem, pozajmi od nekog bilo koje drugo napajanje, cisto da priveris da nije do njega.
A kako izgleda kada spostis prst na donji deo kulera, da li opravdava tako visoku temperaturu. Ovo pitam iz razloga da ploca slucajno ne ocitava losu temperaturu. Digni procesor na oko 3.5 i vidi da li se nesto menja po pitanju temperature. Ako su ocitavanja ista kao i na defaultu, nemas frke, to je onda nesto do ploce... zbingovala se :)
CPU kuler je jedva mlak, ali je zato onaj na chipu vruc, a on je par milimetara daleko od CPU kulera i da pasivan je, bice da on pravi problem. Ocitavanja u BIOSu su 60 / 55 (CPU / sistem) a u E-Tune Gigabajt su 55 / 50... neko tu laze!
:: :: :: :: :: Nisam probao, u principu kod mene sve radi na difoltu, grefika je safir X550 128bit a PSU je LC 550w, staro oko godinu i po :: :: :: :: :: Da, onda ti to sa ventilatorom i nije najneophodnije jer imas veliki ventilator na LCu koji uvlaci topao vazduh koji izbacuje procesor. Ipak ako ti nije problem, pozajmi od nekog bilo koje drugo napajanje, cisto da priveris da nije do njega :: :: A kako izgleda kada spostis prst na donji deo kulera, da li opravdava tako visoku temperaturu. Ovo pitam iz razloga da ploca slucajno ne ocitava losu temperaturu. :: Digni procesor na oko 3.5 i vidi da li se nesto menja po pitanju temperature. Ako su ocitavanja ista kao i na defaultu, nemas frke, to je onda nesto do ploce... zbingovala se :)
Pre desetak dana sam obradovao svoju masinu sa novom plocom i CPU. Pazario sam GA 965p-ds3 i Pentiuma D915. Trenutno je na 2.4 dok ne vidim sta se desava (sada radi na oko 50 stepeni)
Zaboga da li ovo znaci da si ga downclockovao, nema potrebe za tim, on sigurno mora da radi na defaultu.
vodenom smirglom uglacati heat-spreader CPUa i bakrnu podlogu pa onda stavi keramciku pastu (ili jos bolje sa srebrnim primesama). Budu pazljiv, makar cooler mozes izglacati...
Ne diraj heatspreader CPU-a, to ti je siguran nacin da izgubis garanciju.
Danas sam video da je neka cura, koja ima isti problem, postavila post na benchu, tako da mozes da procitas odgovore tamo.
Mozda je neka kljakava serija koja je stigla na nase trziste. Ja sam imao Celerona Prescot jezgro na 2.4 Ghz sa Chieftec napajanjem od 400W, provetrenim kucistem i relativno slabim ostalim komponentama i on se penjao na suludih 86 C u punom opterecenju (render ne programi za optrecenje), i radio je uvek stabilno, a da cak nije pocinjao ni da throtluje.
Pozdrav
Milos
Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga, Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga, Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se, Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.
:: :: CPU kuler je jedva mlak, ali je zato onaj na chipu vruc, a on je par milimetara daleko od CPU kulera i da pasivan je, bice da on pravi problem opusteno, zabagovala se. e ja sam na taj vruci kuler stavio mali ventilatorcic i pala mi je temperatura. mozda ima veze. usvakom slucaju, ne menjaj plocu, to ti se potpada pod garanciju, ali najvaznije je to da je kuler na cpu mlak.
klokuj i vozi i ne obracaj paznju. eventualno postavi najnoviju reviziju biosa, ali nije neophodno.
Hvala gospodo, sada sam mirniji, mada cu prvom prilikom pazariti neko prostranije kuciste, cisto da bi mogao da ubacim komad, dva ventilatora 12cm posto mi ovo ASUSovo kuciste prima max 8 cm, a to je prilicno bucno.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.