Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Motherboard power phase for amd
STRANA 1 OD 1
toocool Motherboard power phase for amd 04.11.2011. 16:00 T39433

status: user
broj poruka: 1092
trazeci nesto sasvim drugo naletim na ovo pa rekoh da podelim :)
za sve vlasnike amd ploca, ako ih zanima sta i kako

AM3+
http://bit.ly/s7r7nG

AM3
http://bit.ly/ruJOrU

AM2/AM2+
http://bit.ly/vNHUBr

CPU-Z: http://bit.ly/oxgxge
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gman lepo 04.11.2011. 16:10 #373417

broj poruka: 1111
nego, ja koliko sam shvatio faze samo povecavaju iskoristivost sistema
kad ima vise faza, preciznije se isporucuje snaga, jer ide manje snage po fazi
isto tako ne znam zasto se to uopste zove faza kad je to jednosmerna struja, sto povlaci da nema faznih pomaka izmedju struja!? to jednostavno treba da se zove VOD, kao na napajanjima

znaci, po meni, nebitno je da li ploca ima 4 ili 8 `faza`, bitniji je koliko snage moze da isporuci i da ima heatsink preko snagasa

voleo bih da me neko ispravi, ali pod uslovom da je siguran u ono sto prica

ulsi

ICEsd Re: lepo 04.11.2011. 16:33 #373429

broj poruka: 2157
Link je super samo jos fali da neko objasni koliko `faza` za koji CPU i OC i sve bi bilo super.

@gman
Tu si negde, sto se tice naziva upravu si al ovde hoce dase istakne broj grana a ne faza a kako bi ljudi koji se ne razumeju puno u elektroniku/elektriku shvatili prosto su ih nazvali `faza/e`.Usustini sto vise grana to je manji pad napona(stabilniji napon) i manje zagrevanje, sto povlaci manje gubitke na prenosu ili ti vece iskoriscenje snage koje dolazi na ulaz.Nemoj samo neko da pobrka ovo sa napajanjem ako napajanje nema dovoljnu snagu da ispruci na ulaz vrednost koja je potrebna sistemu onda dzaba sve, moze i da ima 50 grana sistem nece da radi.

Sve ovo marketinski trik jer ako poloca ne moze da tera CPU dzaba joj faze a posto su sve slicne onda moraju nekako da se razlikuju da bi se prodale, bitnije je da ima dobre kondenzatore i hadjenje istih (na delu ploce koji je predvidjen za napajanje) da bi duze trajali i podnosili visoke temperature.

Zato jedan ventilator ispod napajanja koji ce da duva ka procesoru i da hladi i napajanje ploce i cpu i ko moze da otvori prednju stranu kucista(jednu plocicu ispod dvd/cd) da taj ventilator izduvava vreo vazduh napolje ili jos jedan ventilator na gornjoj strani kucista koji ce da izvlaci isti taj vazduh napolje.

Sto se donjeg dela tice ako je graficka predugacka i pokriva celo kuciste (svojom povrsinom) dobiju se skoro 2 odvojena temperaturna sistema (iznad i ispod graficke) onda se montira jos jedan ventilator na prednjoj strani kucista koj ce da duva unutra i odnosi vreo vazduh na zadnju stranu kucista + jos ce da hladi i HDD-ove ili ventilator na bocnoj strani kucista koji ce da izvlaci vreo vazduh napolje.

:: nego, ja koliko sam shvatio faze samo povecavaju iskoristivost sistem
:: kad ima vise faza, preciznije se isporucuje snaga, jer ide manje snage po faz
:: isto tako ne znam zasto se to uopste zove faza kad je to jednosmerna struja, sto povlaci da nema faznih pomaka izmedju struja!? to jednostavno treba da se zove VOD, kao na napajanjim
::
:: znaci, po meni, nebitno je da li ploca ima 4 ili 8 `faza`, bitniji je koliko snage moze da isporuci i da ima heatsink preko snagas
:: voleo bih da me neko ispravi, ali pod uslovom da je siguran u ono sto pric
:: ulsi
codeus ... 04.11.2011. 23:41 #373607

broj poruka: 4054

jedina stvar zbog cega je veci broj `faza` bolje resenje je `precizniji napon i manji skok` ..

druga stvar je smanjenje kondenzatora i kalemova u sistemu sa `puno` faza ..

manje zagrevanje power sekcije i teorijski duzi rad od manje faznih sistema ..

kao i sve u realnom zivotu to nije bas tacno ..

nekad su kondenzatori bili kao palac i kalemi kao kamencina .. sada je to sve `polimerizovano`

sve u svemu za nekoga ko nezeli da oc-uje cpu u sitna crevca .. broj faza je nebitna stavka..
Mortificat Re: ... 05.11.2011. 00:04 #373613

broj poruka: 3519
Veći broj faza znači da je naponska rasterećena veće struje...dakle veći broj tranzistora na manjem intenzitetu, drugim rečima...slabija naponska, odsustvo hlađenja, slabiji OC i regulacija napona ili jača naponska, bolje hlađenje, bolji OC i precizniji napon.

Recimo imamo naponsku 8+2..valja...imaš 12V na grani 140W i imaš napon 1.4V! Što znači da 100A na dotičnoj naponskoj filtrira po osam tranzistora sa po 12.5A, što je znatno manje nego kod naponskih sa 4+1 faze(25A). Ostale dve faze su rezervisane za memoriju, memorijski kontroler.

Sad, veći je problem što kod naponskih sa 4+1 faze nema ili obično nema pasivnih hladnjaka, pa je i ono malo OC potencijala u startu oskrnavljeno.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647034.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs