U celoj prici oko malih plata, plivanja i koprcanja da se prezivi, malo sam hteo da ubrzam komp koji je kod dece, cisto da bas totalno ne zastari, pa imam jedno pitanje. Trenutna konfa je Asus P5B C2D e4300 2 Gb DDR2 geil GF 9600 gt i ostatak koji nije nesto vazan ja mislim
Elem mislio sam za prvu ruku zameniti proc sa E8300, i dodati jos 2 gb memorije, a kasnije jos zameniti grafu, recimo 5770 ili 5770. Da l bi ova prvi upgrade doveo do znacajnog porasta performansi, mislim u igricama i aplikacijama, posto imam instaliran win7x64, i stalno mi je opterecenje procesora oko 30-35% bukvalno u idle. Monitor je 19 inca 1280x1024, tako da mislim da ce kasnije neka od ovih grafa da zavrsi sasvim lepo posao Jos ako ima neki link za usporedjivanje procesora, ja nesto trazio ali nisam nasao navedene procesore, uvek se nesto razlikuju modeli, 8400 vs.4500 etc... Hvala unapred na odgovorima!!!
Dodatni Ram će jako prijati win7, a CPU je dovoljno jak da potera `5770 ili 5770`. Znači, idi na zamenu grafike, to će doneti mnogo veće ubrzanje od promene CPUa, bar u igrama jer nisi naveo koje programe koristiš. Prethodno moraš da ispitaš šta ti opterećuje sistem, koji procesi rade u pozadini pa ti je zauzeće stalno 30%. U win7 x64, zauzeće ne treba da bude veće od 0-2% kad je idle. Moguće je i da sistem stalno swapuje zbog nedostatka RAMa, a moguče je i nešto drugo. Znači, ispitaj koji proces ti opterećuje sistem.
Jbg, potkrade se greska Hvala na odgovoru E da sto se tice swap-ovanja, to sam i ja pomislio, cesto mu se desi da hard vrti i vrti.... Tu bi jos 2 gb rama trebala da rese problem?
Druže, ti bi da se je**š a da ti ne udje? Ako hoćeš da ti klinac piči igrice, ISPRAZNI kesu, ili mu kupi gitaru, harmoniku, frulu, eventualno DOBRU KNJIGU, ili ga teraj da diluje drogu ako ga mrzi da se bavi nečim sl. U najboljem sluičaju, teraj ga da nešto drugo radi u dokolici, tj u životu, neka skuplja stare novčiće umesto gomilanja igrica na hdd-u. Veruj da ti je ovo najdobronamerniji savet koji sam ikada nekom on-line dodelio. To radim samo prijateljima. .)
Ti da tu zameniš procesor, dokupiš RAM, zameniš grafiku, verovatno ćeš morati i napajanje (jer sigurno imaš neko kinesko koje neće variti nova karta), i još da ti klinja pika Battlefield 3 i hvali se drugarima, hmm, neće moći. Bar ne za malu lovu. Ne ide tako upgrade, naročito za igranje igrica. To ti je najskuplja rabota, koja ti odvlači lovu svake druge godine i to u stotinama evra. To sa malom platom, koprcanjem i preživljavanjem, NIKAKO NE IDE ZAJEDNO. Vel. pozdrav!
Prijatelju, malo vidi kako komentarises pa vidi da li je to primereno, moja deca imaju donekle sasvim ograniceno vreme na kompu i ne pikaju ga po ceo dan ali ovo nije tema odgoj dece nego nesto drugo. Leop sam rekao da hocu za neke male pare da im malo doteram komp, lako je biti pametan, isteraj 500 evra i kupi masinu. E4300 i E8300 imaju istu tdp koja je 65W, znaci da tu nema neke razlike u potrosnji. Novije grafe ove srednje klase trose isto ako ne i manje od ovog sto ja imam, i da , napajanje mi nije kung fu nego brand name, 550w Pozdrav
Dodaj još 2GB bez obira na sve, ali to ne mora biti rešenje. Koliko je teško da pogledaš u procese i vidiš šta te koči? Ako hoćeš instaliraj neki drugi proces menadžer, (npr. process hacker) da dobiješ detaljniji info.
CPU ti radi na 1.8GHz (2M kesa), sto je jako sporo. Slobodno pazari E8300 ili neki jaci model (polovno ako nadjes za fine pare). RAM manje vise... kada se snimi Win 7 x64 on ti pojede 0.9-1GB, plus drajveri i neke sitnice, bude tu oko 1-1.2GB. Tako da ti za igrice ostane nekih 800MB-1GB. Nije lose da kupis jos 2GB, ali zavisno od onoga sta ces da pokreces na kompu, mozes da izguras i sa time sto imas. Grafiku menjaj kada zamenis cpu, 5770 ili nesto u tom rangu.
E sada, sam odluci sta je prioritet, nova grafika ce dati bolji preformans u igrama, ali ti treba i brzi cpu... Obavezno snimi svez Win, jer ti izgleda malko ujeban cim je cpu usage na 30%.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
To sam i ja mislio da odradim kada zamenim procesor, jer ko zna sta su deca sve u njega natrpala, a sada sam mislio da prvo odradim procesor i ram, a onda grafu za mesec ili malo pre.
Danas se drug za `male pare` ne dobija pi*ka, ni kod babe! To memoriši!!! Današnje igre traže procesore preko 3GHz i to po jezgru(a dobro bi bilo tj. `RECOMMENDED` 4 komada u jednom - QUAD) i džabe ti dual Inteli na freq koje su furali celeroni 2002. god. Ali ako ti kažeš da može, samo napred, potroši koju kintu bez potrebe. Fingers cross! P.S. moj savet: prodaj ceo PC koji imaš nekom intel friku, i kupi kao čovek ddr3 mašinu sa tom 6770 grafikom
:: :: Prijatelju, malo vidi kako komentarises pa vidi da li je to primereno, moja deca imaju donekle sasvim ograniceno vreme na kompu i ne pikaju ga po ceo dan ali ovo nije tema odgoj dece nego nesto drugo. Leop sam rekao da hocu za neke male pare da im malo doteram komp, lako je biti pametan, isteraj 500 evra i kupi masinu. E4300 i E8300 imaju istu tdp koja je 65W, znaci da tu nema neke razlike u potrosnji. Novije grafe ove srednje klase trose isto ako ne i manje od ovog sto ja imam, i da , napajanje mi nije kung fu nego brand name, 550 :: Pozdra ::
Ako si primetio, uglavnom se na ovom forumu sve relativno kulturno komentarise, koji si ti q.. imas tri komentara na berzi i smatras se toliko vaznim da se tako izrazavas (babe, pi*p), smiri zivce, a svoje komentare zadrzi za svoje prijatelje koje ocigledno volis da savetujes. Nisu svi ovde ljudi koji jure konfiguracije od 1000 evra, ima nas mnooogo koji imamo neke obicne kompove.
Za pocetak najbolje ti je da kupis graficku npr. Ati6750 pa onda memoriju i tek na kraju procesor ako ne odlucis da promenis plocu i procesor.Ostaje ti grafika i memorjia(koju mozes da zamenis glavu za glavu za DDR3) i samo kupis procesor i plocu.
Men are but flesh and blood.They know their doom, but not the hour
Izvini stvarno, bolje je onda da te savetujem kao ovaj moron od @MyDoom, koji ti savetuje isto što i ja samo zaobilaznim putem. Ako dobro čitaš, videćeš da ti savetuje da promeniš, grafičku, pa memoriju a tek `na kraju` i procesor, i onda te kao fazana ubedjuje da će biti možda i dobro da kupiš i ploču, a da memoriju DDR2 zameniš za DDR3 sa nekim debilom koji ne razlikuje razliku - glava za glavu?!? Ovde jebe lud zbunjenog, a tu si izgleda primio najdublje, čak dublje od ovih morona imbecila poput MyDoom koji te savetuju, svaka im čast.
Još ti da nasedneš i poslušaš ih, i opet ćeš doći na moje tvrdnje da je bolje da zameniš ceo komp.
A ako te buni moj mali broj postova, mogu ja da ti pišem i sa naloga na kome imam skupljenih par stotina, ali NISI DOSTOJAN, jer si zelen!
:: Ako si primetio, uglavnom se na ovom forumu sve relativno kulturno komentarise, koji si ti q.. imas tri komentara na berzi i smatras se toliko vaznim da se tako izrazavas (babe, pi*p), smiri zivce, a svoje komentare zadrzi za svoje prijatelje koje ocigledno volis da savetujes. Nisu svi ovde ljudi koji jure konfiguracije od 1000 evra, ima nas mnooogo koji imamo neke obicne kompove :: :: ::
@S60forever U jbt, sta ti bi da tako odgovoris coveku?
@sojkic Uzmi 5750 ili 5770 i uzivaj, terace ti sve igre i taj proc bez problema na normalnim podesavanjima.
Do neki dan sam imao 5670 ddr5 koju sam uzeo za 30 eura +i pII 545 i sve se moglo igrati. San francisco na full hd sve max 50+ frejmova, Crysis 2 na gaming podesavanju i 1600*xxx nije padao ispod 35, a vecinom je na 40-ak frejmova, dakle vrlo dobro se moze igrati, a da ne pricam za tvoju rezoluciju od 1280x1024. Pozz! Mozda nisam nesto zagrizen za igrice, ali ne vidim svrhu kupovine karte od 300 eura, kad i ova 5770 od 60-ak odlicno radi.
P.S Ako je kupis i ne budes zadovoljan, ja cu ti je otkupiti po istoj ceni, ok?
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
au ljudi... ocigledno ne zivimo na istoj planeti. na ovoj na kojoj ja zivim 90% aktuelnih igara savrseno dobro radi procesorima ranga e4300. ko ne veruje neka otvori neki casopis/sajt koji se bavi gejmingom i neka prebroji. dve-tri pucacine traze 8core-12ghz, a to ionako niko normalan ne igra po ceo dan. strategije, avanture, rpg, mmo, svi portovi sa konzola... sve ce to raditi bez problema. cak i skyrim koji izlazi za desetak dana :) sojkicu, taj procesor se bez mnogo muke overklokuje na 3 i vise ghz, sto ce ti biti vise nego dovoljno i za zahtevnije igre. slazem se sa kolegama koji preporucuju 5770, na taj procesor i jos 2 gb rama ima da da ti legne ko nivea na ojela muda.
Jbg, i sam sam mislio da ostavim procesor, ali onda mi je stigla relativno povoljna ponuda da ga zamenim za 8300, ovaj moj hladim sa hyper tx-om i dizao sam ja to na 3-3,2 ali kod punog opterecenja se prilicno dize temperatura procesora. E sad, menjao sam pastu, imam 4 kulera na kucistu za provetravanje, tako da sam dosao do zakljucka da je najverovatnije problem u ocitavanju temperature jer je kuler na `pipanje dole pri procesoru` bio topal, ali nikako vreo kako je isla temperatura po merenju. Mislio sam da je problem i bios, upgradeovao sam ga, ali nisam primetio nikakvu izmenu. Tako da sam prvo sada dosao na pomisao da ovo sto mi je sada ispala prilika za proc da zamenim, dokupim jos 2 gb rama i za mesec jos promenim grafu i to je to. Meni su sve igrice koje sam instalirao, a odnosi se na najnovije naslove fps, sve je radilo, primetio sam da duze ucitava jer je malo rama pa swapuje na hardu, ali sa nekim low ili midium podesavanjima je sve islo normalno. Zaista mi je pomoglo ovo vase komentarisanje, neke vise ne smatram potrebnim da komentarisem, idem danas da zamenim proc, i da dokupim ram, pa cemo da reinstaliramo windows i da vidimo kako to sve radi Pozdrav svima
osetices izuzetni pomak kada budes zamenio taj procesor za E8300 i RAM, ali kod te ploce bih ti savetovao da obavezno, ali OBAVEZNO odradis update bios-a na poslednju verziju, evo ti download sa asus sajta, udjes u bios ez flash i ucitas sa flas-a: http://goo.gl/HEiA1
:: Jbg, i sam sam mislio da ostavim procesor, ali onda mi je stigla relativno povoljna ponuda da ga zamenim za 8300, ovaj moj hladim sa hyper tx-om i dizao sam ja to na 3-3,2 ali kod punog opterecenja se prilicno dize temperatura procesora. E sad, menjao sam pastu, imam 4 kulera na kucistu za provetravanje, tako da sam dosao do zakljucka da je najverovatnije problem u ocitavanju temperature jer je kuler na `pipanje dole pri procesoru` bio topal, ali nikako vreo kako je isla temperatura po merenju. Mislio sam da je problem i bios, upgradeovao sam ga, ali nisam primetio nikakvu izmenu. Tako da sam prvo sada dosao na pomisao da ovo sto mi je sada ispala prilika za proc da zamenim, dokupim jos 2 gb rama i za mesec jos promenim grafu i to je to. Meni su sve igrice koje sam instalirao, a odnosi se na najnovije naslove fps, sve je radilo, primetio sam da duze ucitava jer je malo rama pa swapuje na hardu, ali sa nekim low ili midium podesavanjima je sve islo normalno. Zaista mi je pomoglo ovo vase komentarisanje, neke vise ne smatram potrebnim da komentarisem, idem danas da zamenim proc, i da dokupim ram, pa cemo da reinstaliramo windows i da vidimo kako to sve rad :: Pozdrav svima :: ::
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.