Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
ASUS P8Z68-V PRO problemi
STRANA 1 OD 1
milos24 ASUS P8Z68-V PRO problemi 07.10.2011. 19:00 T38829

status: user
broj poruka: 282
Imam plocu ASUS P8Z68-V PRO vec nekoliko meseci i sve vreme imam neke probleme sa tim racunarom.

1. Iako u uputstvu pise da LED koja pokazuje da li je TPU prekidac upaljen treba da svetli kada je upaljen, meni svetli kada je TPU prekidac iskljucen
Ovo nisam smatrao prevelikim problemom, pa nisam mnogo ni obracao paznju na to.

2. Kao i kod ostalih, racunara nekada zavrti ventilatore i utihne po nekoliko puta pre nego sto se sistem podigne. Ovo je prilicno iritantno, na netu manje vise nisam nista pametno nasao po tom pitanju u trenutku kupovine racunara, a posle toga nisam imao bas mnogo vremena da se time bavim.

3. Automatski OC ne obezbedjuje stabilan rad sistemu, Prime95 puca posle nekih 5 do 25 minuta najkasnije
Nisam uspeo da pronadjem na internetu da li je automatski OC samo profil koji se ucita i isti je za sve procesore ili sistem zaista odradi neko testiranje pa u zavisnosti od procesora i memorije postavi vrednosti automatskog overclocka
Ni ovo me nije toliko potreslo jer sam planirao rucno da overclockujem

4. Rucno sam overclockovao do 4444 MHz (44 x 101) i to je bio neki max za ovu konfiguraciju, memorija je ostala na 1648 sa Cl9 latencijama, napon procesora je bio na 1.35V. Ovako klokovana masina je prolazila 24h Prime95 testa, a jos sam dok je trajao test povremeno surfovao, gledao TV preko USB TV kartice i gledao filmove. Po mom misljenju, moze da se kaze da je to stabilan sistem. Temperatura nije opresla 73 C po vrucini bez upaljene klime. Ali ono sto me nervira je cinjenica da se povremeno kad upalim racunar pojavi poruka `Overclocking failed press F1 . . . ` Ovo je takodje prilicno iritantno.

5. Ovo poslednje uzmite sa dosta rezerve zato sto je samo moj utisak. Kao da ne pokrene sve USB portove na pocetku kako treba. Nekada mi se desi da mi posle paljenja racunara podigne autopley za extrene hardiskove koji su tu stalno prikopcani.
Vrlo cesto kad probam da podignem aplikaciju za gledanje TV-a, se desi da se aplikacija uopste ne podigne. (Na drugom racunaru, TV karta radi bez problema), ali ponavljam ovo mozda nema nikakve veze sa plocom. Jednom mi se cak desilo da sam morao da cekam 3 minuta dok mi nisu proradili tastatura i mis (USB i jedno i drugo). Nekada izbaci poruku da Bluetooth modul nije spojen na plocu.

6. Pre nekoliko dana sam flesovao BIOS, stavio sam verziju 0606, i bez ikakvog overclocka (manuelnog ili auto) imao sam nekoliko puta plavi ekran smrti. Ovo se ne desava vec 5 dana, ali ne znaci da sutra nece ponovo. Svi predhodni problemi su ostali, jedino nisam probao rucno da overclockujem CPU, ali mi se nesto javlja da ni tu ne bi bio neki napredak.

Ostatak konfiguracije je:

2600K
Exceleram 2 x 4GB, ne znam tacno koja je oznaka ali su latencije Cl9 i radi na 1.5V
Noctua NH-C12P SE14
Corsair HX-620 620W
Intel SSD M25 120 Gb
jos 3 obicna HDD-a (nije bitno koji su)
Gygabyte GTX 260
Mislim da je to to.

Moje pitanje je da li ovakvi problemi podlezu garanciji za plocu ili da ih resavam na neki drugi nacin?

Hvala svima

Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga,
Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga,
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se,
Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dorabi1 probaj da dignes malo voltazu 07.10.2011. 23:11 #365803

broj poruka: 939
za ram ,ako je na 1600 Mhz stavi 1.6-1.65 v ili spusti memoriju na 1333 Mhz sa 1.5v.A za USB i drugo ne bih znao sta reci.

milos24 Re: probaj da dignes malo voltazu 08.10.2011. 08:28 #365868

Hvala za odgovor, probao sam i jedno i drugo. Podigao sam napon i smanjio sam radni takt memorije da bih se uverio da ne pravi ona problem. Ali svi simptomi ostaju.

:: za ram ,ako je na 1600 Mhz stavi 1.6-1.65 v ili spusti memoriju na 1333 Mhz sa 1.5v.A za USB i drugo ne bih znao sta reci
::
solaja777 @milos24 08.10.2011. 09:44 #365879

broj poruka: 3277
kao shto vec rekoh na benchu probaj da drugom DDR3 memorijom - to ti je manje cimanje no slanje komplet ploce na reklamaciju...

Slican problem ali patriot ram 2x4gb:

http://goo.gl/HEvTp
milos24 Re: @milos24 08.10.2011. 12:52 #365913

Nazalost nemam mogucnost da pozajmim drugu memoriju, nego bih morao da je kupim, sto bi mi dodatno zakomoplikovalo stvari, ali mozda si u pravu da je to manje cimanja od slanja ploce na reklamaciju. Hvala u svakom slucaju.

:: kao shto vec rekoh na benchu probaj da drugom DDR3 memorijom - to ti je manje cimanje no slanje komplet ploce na reklamaciju..
:: Slican problem ali patriot ram 2x4gb
:: http://goo.gl/HEvT
Witcher Re: 09.10.2011. 04:35 #366083

broj poruka: 491
Probaj da flešneš novi BIOS v0706, ispravlja dosta problema:

P8Z68-V PRO 0706 BIOS
1. Fix FW54P PCI card compatibility issue
2. Fix the bug that the OEM activation version OS of window7 will hang at the `blue screen` if some graphics cards be installed in system.
3. Fix USB Keyboard 3R-FKB3010UBK can`t work issue
4. Fix Microsoft V1 receiver can`t work issue
5. Fix S3 can`t resume if CPU PLL over voltage is enabled.
6. Fix the CPU and Chassis Fan speed will over the duty cycle setting range.
7. Fix CPU ratio always keep at lowest after S4 resume and AC power lost.
8. Improve DRAM compatibility.
9. Support new CPUs.

ASUS P5K - Intel E5200@3.3GHz - Sapphire HD4870 - 2x2GB DDR2 Geil BD CL4 - CM Centurion 5 - Chieftec GPS-500AB - Samsung 931BF - Altec Lansing ATP3 - HDD`s WD 640GB AAKS, 1TB EADS, 1TB EARS, 1TB Elements, 250GB MyPass

Dexter013 Re: Re: 09.10.2011. 04:41 #366086

broj poruka: 17093
1+

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz
Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Philips 22

:: Probaj da flešneš novi BIOS v0706, ispravlja dosta problema
:: P8Z68-V PRO 0706 BIO
:: 1. Fix FW54P PCI card compatibility issu
:: 2. Fix the bug that the OEM activation version OS of window7 will hang at the `blue screen` if some graphics cards be installed in system
:: 3. Fix USB Keyboard 3R-FKB3010UBK can`t work issu
:: 4. Fix Microsoft V1 receiver can`t work issu
:: 5. Fix S3 can`t resume if CPU PLL over voltage is enabled
:: 6. Fix the CPU and Chassis Fan speed will over the duty cycle setting range
:: 7. Fix CPU ratio always keep at lowest after S4 resume and AC power lost
:: 8. Improve DRAM compatibility.
:: 9. Support new CPUs
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
milos24 flesovao 09.10.2011. 07:39 #366101

stavio sam novi bios, auto OC i dalje ne radi kako treba. Postavio sam Internal PLL Overvolatge na disabled i sada se pali iz prve. Trenutno sam rucno oveclockovao na 4,2 Ghz i pratim situaciju. Videcu koliko ce biti plavih ekrana i videcu da li ce prikazivati onu poruku da je overclocking failed. Jedino sam primetio da je sa BIOS-ima 606 i 706 niza temperatura procesora i to znacajno. Problem sa TV kartom je ostao, ali mozda je on skopcan sa necim drugim.

Hvala

Dexter013 Re: flesovao 09.10.2011. 07:54 #366102

broj poruka: 17093
Nikad nemoj auto oc...

ili rucno ako znas 100% sta radis
ili nemoj uopste.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz
Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Philips 22

:: stavio sam novi bios, auto OC i dalje ne radi kako treba. Postavio sam Internal PLL Overvolatge na disabled i sada se pali iz prve. Trenutno sam rucno oveclockovao na 4,2 Ghz i pratim situaciju. Videcu koliko ce biti plavih ekrana i videcu da li ce prikazivati onu poruku da je overclocking failed. Jedino sam primetio da je sa BIOS-ima 606 i 706 niza temperatura procesora i to znacajno. Problem sa TV kartom je ostao, ali mozda je on skopcan sa necim drugim
:: Hval
:: Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga
:: Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga
:: Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se
:: Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ribolovac Evo ti 09.10.2011. 09:28 #366117

broj poruka: 1305
uputstvo za overklok sendija, pa probaj.
http://goo.gl/1naeW
Sto se memorije tica, ako nije podrzan konkretni model od strane proizvodjaca ploce eto glavnog razloga tvojih problema.

i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,

milos24 Re: Re: flesovao 11.10.2011. 08:11 #366606

Generalno nisam pristalica Auto OC opcije na plocama, ali nisam bas imao vremena da se drndam sa manuelnim OC i da ispitujem razne opcije, a smatram da bi sve opcije koje su navedene da ima neki uredjaj treba da rade.

:: Nikad nemoj auto oc..
:: ili rucno ako znas 100% sta radis
:: ili nemoj uopste
:: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Gh
:: Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MH
:: GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-1
:: MBO:AM3+ Asus M5A9
:: Case:CoolerMasterElite43
:: PSU:Chieftec 650w a8
:: CpuCooler:TitanVanes
:: Mis: Mx51
:: Philips 22
:: :: stavio sam novi bios, auto OC i dalje ne radi kako treba. Postavio sam Internal PLL Overvolatge na disabled i sada se pali iz prve. Trenutno sam rucno oveclockovao na 4,2 Ghz i pratim situaciju. Videcu koliko ce biti plavih ekrana i videcu da li ce prikazivati onu poruku da je overclocking failed. Jedino sam primetio da je sa BIOS-ima 606 i 706 niza temperatura procesora i to znacajno. Problem sa TV kartom je ostao, ali mozda je on skopcan sa necim drugim
:: ::
:: :: Hval
:: :: Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga
:: :: Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga
:: :: Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se
:: :: Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga
milos24 Re: Evo ti 11.10.2011. 08:14 #366607

Hvala, po tom uputstvu sam i radio. Memorija nije na listi podrzanih proizvodjaca, ali mislim da to nije problem, ipak ima dosta proizvodjaca memorija koji imaju dosta modela, a proizvodjaca maticnih ploca imaju takodje dosta modela i mislim da bi testiranje svih kombinacija trazilo dosta vremena i podiglo krajnju cenu ploca.

:: uputstvo za overklok sendija, pa probaj
:: http://goo.gl/1nae
:: Sto se memorije tica, ako nije podrzan konkretni model od strane proizvodjaca ploce eto glavnog razloga tvojih problema
:: i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647034.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs