Gašenje računara zbog ventilatora CPU - normalno ili ne ?
STRANA 1 OD 1
arogan
Gašenje računara zbog ventilatora CPU - normalno ili ne ?
23.09.2011. 23:39
T38564
status: user broj poruka: 537
Izduvavao sam računar komprsorom, ploča Gigabyte 478. Zbog pojave `blata` između rebara hladnjaka CPU skinuo sam ventilattor CPU. Kada sam vraćao 3-pinski beli konektor na kraju kabla, ubo sam ga u odgovarajjući beli ženski konektor pored procesora. Nisam ništa posumnjao jer je kabl od ventilatora više godina stajao u tom položaju i sam je došao do blizine tog konektora prilikom vraćanja. Sklopio sam računar, ali nije hteo da se upali, samo na delić sekunde se zavrte kuleri i sve utihne. Rasturio sam i sklopio ceo računar i video da neposredno pored belog konektora postoji isti takav svetlo-braon na kom piše CPU FAN. Na belom konektoru piše CASE FAN 2 - ventilator kućišta drugi. Kad sam konektor ventilatora procesora ubo u CPU FAN računar je normalno proradio. Dakle kabl ventilatora je ostao u dugogodišnjem položaju jer su konektori udaljeni oko 5 mm. Ipak, muči me pitanje: Iako ventilatori za CPU i kućište nisu isti po broju obtaja, veličini, odnosno ne vuku istu struju, njihova podnožja bi trebalo da su istih napona (0, 5 i 12 V), 1. Da li je normalna pojava da se ugasi računar ako se ventilator CPU-a ubode u CASE FAN ? Na Pentijum 1 pločama je to moglo, ako neki konektor strada, ventilator se ubode u bilo koji drugi konektor, ali onda je bilo samo dve žice (nije bilo logike, 5 V), 2.Da li je ovo prvi znak riknjavanja ploče? (svi elektroliti su i dalje kao novi), 3. Da li je boja konektora za CPU i za CASE propisana standardom ili zavisi od proizvođača?
:: :: :: :: daj i meni malo : :: :: neke ploce (zavisi od programa u bios-u) nece da se upale ukoliko CPU fan ima 0 obrtaja .. pretpostavka kvara . :: :: sve je u redu sa plocom . :: :: nema standarda po pitanju boje . :: :: naponi su isti na svim konektorima za ventove na ploci .. ista logika .. ista elektronika .. razlikuju se samo po `nameni :: ::
`Kvar` sam otkrio, kad je na red došlo da izvadim konektor od ventilatora (rekoh, možda posle izduvavanja vuče jaču struju, ko zna). Posle toga ploča se normalno upalila. Narano nisam je pustio da radi duga bez ventilatora, ali radilo je. U BIIOS-u je broj obrataja CPU FAN-a bio 0. Tek tada sam zapazio CPU konektor pored onog u koga sam prvi put ubo. Dakle ploče ne pali (ugasi se za pola sekunde) samo kad je konektor CPU napajanja uboden u CASE FAN. Znači, verovatno ploča meri `opterećenje` na FAN konektorima, ili dozvoljava samo ddo određeenog brojaobrtaja, ili je ovaj CASE FAN kod mene neispravan? Trenutno nemam ventilator za kućište da ga probam,ali se on sigurno okreće mnogo sporije od CPU ventilatora Pozdrav.
Ne lupaj glavu oko toga toliko. Na većini ploča imaš u biosu pod Hardware Monitor da isključiš CPU Fan fail warning, on reaguje u odnosu na broj obrtaja na CPU_FAN headeru, negde na 0 obrtaja a negde ako padne ispod određene vrednosti. Na nekim pločama samo ispiše upozorenje, na nekim odbija da upali računar, ako ga isključiš onda možeš da ubodeš ili ne ubodeš šta god ti padne na um, inače ne bi mogao da koristiš recimo pasivni cpu kuler.
To me i brine, uključen je CPU FAN Warnning, ali kada uopšte ne ubodem konektor CPU ventilatora, ploča radi i BIOS registFail ruje broj obrtaja 0. Imao sam pre ovog ventilatora neki sa raznobojnim LED diodama i umesto 3-pinskog konektora za CPU FAN imao je običan ženski MOLEKS konektor (kao za HDD ili CD). I tada je BIOS pokazivao broj obrtaja 0 (jer nije ni bio ubodan u CPU FAN na ploči), a računar je normalno radio. Dakle, pretpostavljam da se CPU ventilator ne sme da ubada u CASE FAN konektor, makar na mojoj ploči.
Ventilator ko ventilator, nema ploča pojma za šta je predviđen i možeš da ga ubodeš gde hoćeš i četvoropinski na tropinski konektor i obrnuto, može da očita samo da li je tu i koji mu je broj obrtaja, moguće da je neki glitch u biosu. Ili su stavili namerno da neće ako ima venta na CASE a nema na CPU jer pretpostavlja da si ga ubo na pogrešno mesto. Nebitno, ako te zajebava isključiš CPU FAN Warnning i to je to.
:: To me i brine, uključen je CPU FAN Warnning, ali kada uopšte ne ubodem konektor CPU ventilatora, ploča radi i BIOS registFail ruje broj obrtaja 0. Imao sam pre ovog ventilatora neki sa raznobojnim LED diodama i umesto 3-pinskog konektora za CPU FAN imao je običan ženski MOLEKS konektor (kao za HDD ili CD). I tada je BIOS pokazivao broj obrtaja 0 (jer nije ni bio ubodan u CPU FAN na ploči), a računar je normalno radio :: Dakle, pretpostavljam da se CPU ventilator ne sme da ubada u CASE FAN konektor, makar na mojoj ploči :: ::
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647037. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.