Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Kuler zakucao na MAX obrtajima! :D
STRANA 1 OD 1
Bobi4ever Kuler zakucao na MAX obrtajima! :D 14.08.2011. 09:12 T37794

status: user
broj poruka: 4877

Ljudi, stvarno, probavao sam svega sto sam se dosetio u ove jutarnje casove, fleshovao bios, podesavao max i min brzinu u biosu, probao i sa predefinisanim Cool & Quiet, probavao i u AL Suite II i jednostavno i dalje se vrti na MAX! :D Dok me ostali kuleri slusaju, al` ovaj jok! xD Btw kuler je normalno povezan na 3 pina, na plocu...cisto da mi neko ne postavi pitanje `A jel si probao na 3 pina?` Msm ono.... :P
Ploca je Asus M4A88T-V EVO
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Kuciste ti najverovatnije nije dobro provetreno 14.08.2011. 09:17 #352078

broj poruka: 7721
CPU kuler pokusava da kompenzuje temperaturu u kucistu zato daje max broj obrtaja.Posto je Asus u pitanju vidi u biosu da li ima podesavanje tip-a cpu kulera ,pwm je tip sa 4 pina ,onaj drugi je sa 3 pina ,pa stavi koji je tip kulera.
Bobi4ever Siguran sam da nema da biras tip cpu kulera u biosu 14.08.2011. 09:40 #352079

Imam Gemini II S sa dve 12tice, Chieftec, ne znam tacno model, ima 4 pin molex i 3 pin za plocu prikljucke, jedan mi je povezan na CPU pinove a drugi na pinove za kuciste.
I konstantno je zakucan na max sta god uradio/promenio u biosu ili AL Suite.
Nije mi frka sad, vec da se ne desava isto kad stavim bolje kulere i novo (tise) napajanje.

obradmi Nemas za 3 pinske CPU kulere smanjenje broja obrtaja 14.08.2011. 09:59 #352081

Ja barem nisam sreo kod AMD-a .To imas sa pwm kulerima (4 pina ,fabricki koje dobijas uz CPU),kada smanjuje broj obrtaja ,cak i do pola kada nije u full load-u.U slucaju da kuciste nije dobro provetreno ,ovakvi kuleri odu i do 4-5 k t.j povecavaju broj obrtaja da bi ohladili CPU .
Bobi4ever A kako mi se onda smanjuje obrtaj na drugom 14.08.2011. 10:06 #352082

a povezan je na chasis? Isti je kuler....
Koliko sam ja barem upoznat, 4 pina je molex? A 3 je pwm?
Inace max mu je 1370, tako da i da hoce na 5k da ide, ne moze! :D
Mislim nije mi problem da ga nakacim na chasis pinove pa tako da mu smanjim obrtaje u biosu, ali ako mozda moze da se podesi ovako zakacen na cpu pinove, ajd` da probam. :)
Znam da ima kulera sa pwm, tipa Arctic Cooling, koje merkam, da li bi onda kupovinom tih ili slichnih sa isto pwm prikljuchkom resio problem? Msm da li bih onda mogao da kontrolisem brzinu kulera?

obradmi Bolji ti je sa 4 pina 14.08.2011. 10:09 #352084

Zato sto trenutno reaguje na stanje temperature sistema.Automatska je kontrola kod 4 pina ,nemas potrebe da ti zadajes vrednosti.
Bobi4ever Ajde sad cu da ih zakacim na molex, 4 pina... 14.08.2011. 10:12 #352085

Ali mislim da ce raditi oba onda na max, eto me za 5 min. :)
Izvini ako sam te namucio heheheh

obradmi Ako ti je temp. ploce 40 C 14.08.2011. 10:23 #352086

Ne ocekuj drasticno smanjenje obrtaja CPU kulera sa 4 pina.Inace sam sam iz radoznalosti probao render na temp ambijenta od 37 C ,bez ukljucene klime ,Nero Vision divx u DVD format ,cista CPU operacija ,AII X4 na 3,6 ghz ploca Asus ,sat vremena render CPU je dostizao temp 65-66 C ploca 42-43 C sve je odradio kako treba.
Bobi4ever Kao sto sam rekao... 14.08.2011. 10:24 #352087

Na 4 pina, molex, oba rade na max. :) Sto mi nikako ne odgovara! :D

obradmi Reci mi jel ti to XP ili WIn 7 14.08.2011. 10:31 #352089

Ako je XP moras da instaliras AMD CPU driver i u power settings stavis max battery settings.Ako je to Win 7 on automatski sve regulise.Default power setings je balanced.
Bobi4ever XP jos uvek! :) 14.08.2011. 10:45 #352091

Instalirao sam sve sa CD-a koji dolazi uz plocu, pretpostavljam da i AMD CPU driver dolazi isto. Ako imas neki link mozda baci pa da skinem. Imam x2 560 Phenom.
vladarko Re: Kao sto sam rekao... 14.08.2011. 10:51 #352092

broj poruka: 4228
obradmi ti pominje utičnicu sa 4 otvora (rupice) na kabliću ventilatora na hladnjaku CPU. Molex je utičnica na kablovima napajanja, na primer.

Kao što ima sa 3 pina utikač na ploči, tako imaju i utikači i utičnice sa 4 pina, i na ploči, i na kabliću za CPU ventilator.

EDIT: Nisam video šta si napisao, kako se ponaša kada ga priključiš na power, odnosno, chasis muški konektor na ploči?

Pozdrav!

Vlada

:: Na 4 pina, molex, oba rade na max. :) Sto mi nikako ne odgovara! :
::
Dragg re 14.08.2011. 10:56 #352094

broj poruka: 2270
Skoro sve AMD ploče kontrolišu i 3-pin kulere na 4-pin pwm priključku, a imaju i još koji 3pin konektor koji je moguće voltažno kontrolisati. Npr. moja, prilično stara, ploča (TA770 A2+) ima 4-pin CPU konektor, koji može da kontroliše 3-pin vent, još jedan 3-pin koji može da se kontroliše (ne iz BIOSa ali speedfan može) i još jedan 3-pin koji ne može nikako da se kontroliše. Znači situacije je raznolika, probaj da onaj što je na case priključku kontrolišeš iz speedfana a ako neće stavi ga na neki drugi 3-pin (imaš ih bar 2).

Bobi4ever Vlado :P 14.08.2011. 10:59 #352095

Hvala sto si nam pojasnio hahahha :D
4 pina na ploci ima za cpu i kuciste, to svi znamo :) molex ima 4 rupice i to znamo, s tim sto na kuleru imam 3 pin za plocu, rupice, a isto tako i za molex, 4 pina na kablicu i naravno nisu rupice! :D
Kada ga prikacim na molex, normalno, rade u fullu oba, na chasis mogu da kontrolisem obrtaje dok na cpu je zakucan na max.
Nagradno pitanje dana je i dalje, kako kontrolisati da taj kuler koji je povezan na CPU pinove radi manjom brzinom?

Pozz i tebi Vlado! :)

vladarko obradmi u klin, a ti u ploču. 14.08.2011. 11:14 #352096

broj poruka: 4228
A ja vam solim pamet.

Kako se drugi ventoilatori ponašaju kada ih priključiš na cpu_fan ?

EDIT: obradmi ne misli na molex...

Pozdrav!

Vlada

codeus ... 14.08.2011. 11:32 #352102

broj poruka: 4054

potrazi na CD-u program FAN XPERT .. instaliraj i igraj se sa ventovima
Bobi4ever Vlado nisam probao, verovatno isto... 14.08.2011. 12:05 #352109

Ali probacu kasnije, odoh da spavam sad! hehehe
codeus, probao sam, igrao se ja ali nece kuler sa mnom! :)
Probacu drugi, pa javljam, mada nije do kulera sigurno, jer su potpuno isti.

blackwolf - - - - - - 14.08.2011. 14:20 #352128

broj poruka: 1504
Jesi li uključio opciju u BIOS-u Q-fan ,to je asusova tehnologija koja povecava broj obrtaja coolera u zavisnosti od opterecenosti procesora :)
Black Wolf

Bobi4ever Probao, pise gore u prvom postu. 14.08.2011. 17:00 #352165

Nista onda, prebacujem i drugi na chasis i to je to! :)
Hvala svima na pokusaju! xD

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs