Odneo sam komp u servis radi zamene paste na procesoru. Serviseri predlože da promenim napajanje jer počinje da se oseća paljevina iz njega. Odabrali smo zajedno napajenje u njihovom shopu i oni su ga priključili na komp. Od tada mi nastaje problem koji ne mogu da rešim. Pri paljenju kompa svi ventilatori se vrte, ali je monitor ugašen. Serviseri konstatuju da je crkla matična ploča. Pošto imam 4x1gb memorije jedva nađem novu ploču sa 4 slota za memoriju: MB alivexfire-esata r3.0. Serviseri pogrešno istališu single grafičku, pošto ploča prima dve grafičke i poseduje swich karticu. Dogodilo se isto kao sa starom MB: ventilatori rade, a monitor neće da se upali. Raznim kombinacijama memorije se utvrdilo da komp radi samo ako je memorija u 1. i 3. slotu bez obzira na tip memorije(ddr2 800).Ja kod kuće istališem pravilno single grafičku, pravila mi je promlem sa prepoznavanjem monitora, i probam umesto mog amd x2 4000+, da stavim amd x2 5000+ i komp proradi sa memorijama u sva 4 slota. Sada mi serviseri kažu da je na mom procesoru navodno otišao jedan memorijski kanal i zato kada se koristi i2. i/ili 4. slot za memoriju komp vrti sve ventilatore, a monitor se ne pali. Molim za vaše mišljenje kako da rešim problem da mi sve 4 memorije rade na kompu.
Jedini način da nešto utvrdiš je da isprobavaš komponente. Znači, trenutno je CPU sumnjiv, nosi ga na neki drugi sistem i probaj. Ako se isto ponaša, zreo je za smeće. CPU izuzetno retko crkava, ako je oštećen gotovo je sigurno da je oštećen krajnje grubim rukovanjem, tebe ili `servisera`. Nisi se usrećio s tim Asrockom, dal` si mogao stariji chipset da nađeš i da si hteo? Ima dosta AM2+ ploča na tržištu, trebalo je da pitaš pc.berzu za savet. Koje napajanje si im dao, a koje si dobio?
Ko sto rece dragg , najbolje je da odes u servis i da tu ispred njih proveravate jednu po jednu komponentu jer ces tesko da nadjes nekoga sa istom platformom itd da je raspolozen za rasklapanje vadjenje menjanje drndanje.Pa kad se nadje da ovde radi a tamo ne radi znas ko je krivac ... Ovako moze da se nabada na slepo do sutra.
Od druga od koga sam posudio amd x2 5000+, sam probao moj procesor i sve je o.k. Napajanja sam probao razna, a sada je novo 560w bluebery. Kad sam instalisao 5000+, win7x64 je uradio neki update i tražio restart. posle sam dodao 2 memorije i bilo je o.k. Zamenom procesora se sada u win ne traži update. Sandra bios isčitava... 2x4000+ i 2x 5000+. Sandra prikazuje da je oba jezgra integrisan memorijski kontroler. Linx ne pokazuje nikakve anomalije. U single channelu sa 4000+ sve radi kako treba. Ploču sam kupio na preporuku servisa, a da se prethodno o njoj nisam raspitao. Servis mi nudi da zamenim ploču za istu takvu. Resetovao sam bios, ali on kao da sve postavke pamti, naročito mi se ponavlja greška zbog pogrešno instalirane grafičke sa 4000+, kao da ga bios stalno pamti
Znači probao si svoj 4000 kod druga, sa tvojom memorijom i u svim kombinacijama memorijskih slotova, i sve radi? Ostaje ti samo da konstatuješ da se ploča ne voli sa tvojim CPU-om u kombinaciji sa tom memorijom, i to je to. Možeš još da uzmeš memoriju od tvog prijatelja i da probaš s njom kod sebe, možeš da prodaš tvoje module i kupiš 2x2GB, da updatuješ BIOs ili da prihvatiš ponudu servisa i zameniš - možda će drugi primerak bolje raditi. BIOS sigurno ne pamti tvoju grafičku, to je do OS-a. Izvadi bateriju i vrati je ako hoćeš sigurno da izbrišeš cmos.
Odneo si na zamenu paste i oni ti zapalili napajnje i ploču i možda skenjali CPU. Zamalo skenjali i grafičku. I imaju neverovatan dar, što reče Šerlok Holms, da uočavaju očigledne stvari.
Stegni ih malo da ti reše problem. Kako sam te razumeo, oni su ga i napravili.
Upravo tako. I to je najpoznatiji servis u Rumi.Serviserima kao nije jasno šta se zapravo desilo. Pričaju nešto kao da je sa stavljanjem njihovog napajanja došlo do nekakvog strujnog udara. A i na ovoj ploči su grafičku instalirali u crossfire režimu, iako nemam dve grafe. Rezolucija je brljala, kao da je monitor CRT itd. Kod kuće sam to uočio i stavio grafu u drugi slot i stavio sam switch kartu u prvi slot, kao što i piše u upustvu, i problemi sa rezolucijom i monitorom su odmah nestali. Rekao sam im za to, ali su oni jednostavno odgovorili da nemaju iskustva sa dve grafičke. Komp sa starom pločom je kod njih normalno radio sve dok nisu stavili njihovo napajanje. Sada mi se izgovaraju da su kasnije na staroj ploči videli jedan nabubreli kondezator, koga su oni navodno zamenili. Smatraju da je ploča sa njihovim napajanjem dala `pravu` struju, a da je navodno moja ploča zbog tog kondrzatora dobila strujni udar. Nije mi jasno njihovo objašnjenje da mi je oštećem memorijski kontroler na procesoru. Jednostavno me ignorišu iako me skoro svakodnevno viđaju, jer za njih radim neke poslove. Prosto od tada beže od mene. Upravo što ih dobro poznajem, teško mi je da im više postavljam neka pitanja. Ponekad kažu da im uopšte nije jasno šta se u stvari dogodilo.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.