Zanimljiva mi je jedna recenica na kraju: Ivy Bridge has already been decided upon. it`ll be faster but not a significant upheaval in performance. However Intel does have a history of building upon ideas that AMD introduced before their time (e.g. IMC, x86-64, Fusion), and with Llano we may be given a peek at what`s to come in the future.
Sa 2.- 3. genaracijom AMD APU-ova lagano ces moci da zaboravis na diskretnu grafiku osim ako ti iz bas nekog posebnog razloga nije potrebna.
Ovde u KL je tu negde izmedju 80-120 u zavisnosti od verzije chipa... Sto ce reci skoro ista kao u BGD...
Jos samo da ga ubace i u `M` segment i da se namlate para ko `shashe`... jer kad se pogleda M segment u je Intel vise nego siguran u sebe i prosto dominira sa mozda i preko 95% pokrivenosti trzista. Ovo je samo moj utisak kad gledam sta se ovde u Kuala Lumpuru prodaje i koliko je AMD zastupljen u M segmentu.
Pojedini veci vendori ni ne nude nista sa njihovim chipovima ali sa ovom generacijom moze mnogo toga da se promeni.
Generalno ja sam bio skeptik kad je cerka izrazila zelju da uzme jedan E-350 medjutim to radi iznenadjujuce dobro, baterija traje duplo duze nego na mom DELL n5010, jeste malo sporije u odnosu na moju masinu ali se to da ispeglati valjanom instalacijom sistema i veznih programa.
to jeste namera proizvodjaca,ali trenutno,ovaj procesor nema sta da trazi pored phenoma... mozda je grafika u cpu na nivou ati radeon 3870 ili slicne,ali takodje mnoge aplikacije cesto ne vide gpu deo u cpu delu... kao i uvek,smisljeno nas oni prcaju,a i dalje je svakako najbolja alternativa cpu + diskretna grafika.
:: Realno Liano je odusevio IT sferu, krenulo je konacno nesto da se desava, pomerili smo se sa mrtve tacke :: :: Evo ga jedan lep testic :: http://www.anandtech.com/show/4448/amd-llano-desktop-performance-preview/ :: :: Zanimljiva mi je jedna recenica na kraju :: Ivy Bridge has already been decided upon. it`ll be faster but not a significant upheaval in performance. However Intel does have a history of building upon ideas that AMD introduced before their time (e.g. IMC, x86-64, Fusion), and with Llano we may be given a peek at what`s to come in the future. :: :: Sa 2.- 3. genaracijom AMD APU-ova lagano ces moci da zaboravis na diskretnu grafiku osim ako ti iz bas nekog posebnog razloga nije potrebna :: :: frekfencij :: ::
I izuzetno me nervira AMD po pitanju HIGH segment procesora...
JEDINI su koji trenutno mogu da se bore sa intelom,a od njih leba nema.... oni bi sad da forsiraju mainstream,i cpu+gpu,i sto jeftinije,a da ima ok performanse...
Umesto lepo da izbace ko intel ekstra procesore,da mogu da stanu rame uz rame sa recimo i5 2500k ili blizu i7 2600k,oni nemaju nista ni priblizno i7 860....
Koliko puta sam se nalozio na phenom II x6 1090t,kad pomislim 6 jezgara,dza-bu,a kad udjem u neki test i kad vidim rezultate,smorim se koliko je u stvari slab.
da ne spominjem koliko su ne stabilnije u odnosu na intel amd masine,barem iz mog licnog iskustva posedovanja amd,koji imam jos od 2008,pa na vamo,sve do prosle godine promenio sam brdo procesora,i prvi put pazarim intel i ne pamtim da je ikada zabo komp,da sam morao da ga restartujem, da trokira ili slicno...
od athlona x2 4xxx+,preko phenoma II,atlona IIx4,phenoma II x4, sa svima sam bio navikao da mi nekad zabode komp,ili nekad zatrokira,ili mi zabode u igri nekad komp... Nikad nisam ni pomisljao da je do procesora dok nisam pazario Intel i7 860,i shvatio sta znaci STABILNOST,i iskreno iz mog gledista,nisu mi ni bitne neke ultimativne performanse,ako mi neko kaze da cu imati stabilniji ali slabiji procesor. Ali ako pored stabilnosti imam i izuzetne performanse,za cenu koja je u potpunosti kompetentna,onda samo mogu da budem ogorcen na amd,sto sam se sa njim patio 2 godine...
ako se prisetim stare price... Pre toga sam se patio sa intel celeon 1,7 ali opet to je bila stara konfiguracija,dok kad se setim tog vremena bila je slicna prica,svi su imali pentium 4 i bili prezadovoljni, dok su oni sa amd-om uvek kukali,doduse u vecini slucajeva jer su oznake npr, 2800+ a radi na 1,6-1,7ghz,jer su ljudi mislili da on treba da radi na 2,8 ghz :-D...
a intel je radio na onoliko koliko je pisalo u oznaci. eto sta je cesto prevagnulo u korist intel-u .-D a znao sam takvih milion slucajeva...Meni je to uvek bilo smesno,ali eto vecini ljudi je to bilo nezamislivo...
:: Realno Liano je odusevio IT sferu, krenulo je konacno nesto da se desava, pomerili smo se sa mrtve tacke :: :: Evo ga jedan lep testic :: http://www.anandtech.com/show/4448/amd-llano-desktop-performance-preview/ :: :: Zanimljiva mi je jedna recenica na kraju :: Ivy Bridge has already been decided upon. it`ll be faster but not a significant upheaval in performance. However Intel does have a history of building upon ideas that AMD introduced before their time (e.g. IMC, x86-64, Fusion), and with Llano we may be given a peek at what`s to come in the future. :: :: Sa 2.- 3. genaracijom AMD APU-ova lagano ces moci da zaboravis na diskretnu grafiku osim ako ti iz bas nekog posebnog razloga nije potrebna :: :: frekfencij :: ::
AMD procesore koristim od 1993, svi su bili `stabilni`. Ja jos nisam video ni jedan nestabilan procesor ni AMDov ni Intelov, samo OS, drivere i programe koji su pucali zbog raznih bugova i propusta u kodu.
Koliko ja znam taj GPU ti se prijavi najnormalnije u sistemu kao graficka karta, ne kapiram kako to da aplikacija ne vidi GPU ako je to glavna graficka karta koja pokrece monitor ?
Nebitno je sto je ona u CPU-u, isto ti je kao da imas obicnu graficku kartu, moze i da se overklokuje cak.
:: to jeste namera proizvodjaca,ali trenutno,ovaj procesor nema sta da trazi pored phenoma... mozda je grafika u cpu na nivou ati radeon 3870 ili slicne,ali takodje mnoge aplikacije cesto ne vide gpu deo u cpu delu... kao i uvek,smisljeno nas oni prcaju,a i dalje je svakako najbolja alternativa cpu + diskretna grafika :: :: :: asus p7p55d-e & intel i7 860 @3,8Ghz/Gigabyte gtx460 1gbOC/2x2gb geil 1600mhz cl9/1Tb wd green,500Gb seagate/Raptor 74gb/CM 690,cm rs620w/ yamaha A-1000 & WHARFEDALE DIAMOND 9.3.SAMSUNG F238 :: :: :: Realno Liano je odusevio IT sferu, krenulo je konacno nesto da se desava, pomerili smo se sa mrtve tacke :: :: :: :: Evo ga jedan lep testic :: :: http://www.anandtech.com/show/4448/amd-llano-desktop-performance-preview/ :: :: :: :: Zanimljiva mi je jedna recenica na kraju :: :: Ivy Bridge has already been decided upon. it`ll be faster but not a significant upheaval in performance. However Intel does have a history of building upon ideas that AMD introduced before their time (e.g. IMC, x86-64, Fusion), and with Llano we may be given a peek at what`s to come in the future. :: :: :: :: Sa 2.- 3. genaracijom AMD APU-ova lagano ces moci da zaboravis na diskretnu grafiku osim ako ti iz bas nekog posebnog razloga nije potrebna :: :: :: :: frekfencij :: :: :: ::
:: AMD procesore koristim od 1993, svi su bili `stabilni`. Ja jos nisam video ni jedan nestabilan procesor ni AMDov ni Intelov, samo OS, drivere i programe koji su pucali zbog raznih bugova i propusta u kodu.
najvecu malverzaciju je napravio intel plativsi da se ne ubacuju AMD procesori, to je ta fer borba dok si slabiji .) stoji da AMD nema sta da ponudi u HIGH segmentu ali videcemo buldozer kakav ce da bude, sto se LIANOa tice jedino je steta sto nema puno programa koji podrzavaju gpgpu ali bice i toga
@Milunka koliko se ja secam moj Barton 2600+ je bio mozda 5% sporiji od Intel R na 2.66 iako je radio na 1916 MHz, licno sam ga probao.
Tacno je da APU cepa sve igrice na 720 P rezoluciji komotno ,negde i na vecim ,ali 720 P je prosek.Mnogi zaboravljaju da je AMD dodao 400 stream procesora radi ubrzanja u aplikacijama koje podrzavaju Graficko ubrzanje.GPGPU Opencl i slicno ...
U prinicpu Mainstream trziste i ne kupuje jake CPU i jake GPU sve zavisi od potreba kupca.Intel u ovom momentu nema nista slicno. Naravno da ce biti i ljudi koji ce kupovati odvojeno ,ali se postavlja pitanje isplativosti ,barem u ovom segmentu. Interesovanje OEM-a (HP , i slicno) je veliko bas zbog niske cene
Aplikacije koje podrzavaju AMD paralelno procesiranje (AMD APP ex Ati stream)
Video converter / transcoder / video enhancer:
ArcSoft MediaConverter 4 A`s VideoConverter (ubrzanje kod enkodiranja u divx ,wmv9,mpeg2,h264,upscaling) ATI Transcode Converter (ubrzanje kod enkodiranja u divx ,wmv9,mpeg2,h264,) ATI XCoder (ubrzanje kod enkodiranja u divx ,wmv9,mpeg2,h264,) Corel VideoStudio Pro X3,X4 Cyberlink MediaEspresso 6 CyberLink PowerProducer 5 Roxio Creator 2010 () Adobe Premiere Pro CS4 (STREAM plugin) Microsoft Expression Encoder 3,4 CyberLink Powerdirector 9 x64 (speed up video preview and rendering,hardware decoding) SONY Vegas pro 10 d vReveal 3
Photo editor / enhancer:
PhotoShop CS4 Arcsoft Panorama Maker 3Dlabs only (PixelShader 1.3) Arcsoft PhotoImpression 3Dlabs only (PixelShader 1.3) FastPictureViewer (OpenGL) Musemage 1.8
Opet urbani mitovi AMD je nestabilan i ima kriv nos, ATI ima loše drajvere i pljuvao ti je kevine patofne...
Super stvar je Liano, evo i na Zacate koji je dosta slabiji možeš da igraš recimo PES 2011 ko po šinama, super stvar ako je neki ljubitelj fudbala kupio za HTPC i priključio ga na neki veći TV.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
:: Opet urbani mitov :: :: AMD je nestabilan i ima kriv nos, ATI ima loše drajvere i pljuvao ti je kevine patofne.. :: :: Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima. :: ::
Kad krenes da pises neki post prvo ga osmislis u glavi, uvidis sta si hteo da kazes tim postom i tek onda ga napises.
APU nije isto sto i CPU, po vasoj logici sta ima pored ovog Liana da trazi recimo i7 2600K? nejgova grafika ne moze tetris da porekne a skuplji je 2.5 puta :)
Ovaj APU je relano jedna mala evolucija/revolucija, ~pola resurasa unutar cipa je potroseno na CPU a pola na GPU. CPU je i vise nego sposaoban da odradi sve zadatke prosecnog korisnika a GPU(mislim da ne treba ad pricam da je velikoj vecini ljudi i Athlon II X4 nedostizan pojam) da zadovolji prosecnog gejmera, to sto mi posecujemo ovaj forum i citamo teme o review-ovima novih grafika od 500e ili teme `koju grafiku do 250e` to je promil trzista... E kad skapirate ove stvari onda ce te shvatiti zasto je Liano trenutno apsloutni HIT - trziste laptopova necu ni da spominjem tu ce se desiti najveca revolucija u istoriji ovih racunara.
Ovaj Liano APU ima snagu Athlona II x4 koji nije monog sporiji od Phenoma II X4 a pored toga ima i GPU koji je sjajan. Sledeca generacija u nekom manjem proizvodnom procesu i kad oni jos razrade tehnologiju bice jos bolji. Svako ce moci da sastavi jeftinu HTPC masinu s kojom ces moci da pikas igre, da reprodukujes HD filmove itd..
Treba shvatiti da je ovo buducnost, do sad se islo na `manji proizvodni proces, povecanje broja jezgara/tranzistora i njihove memorije i poboljsanje komunikacije medju njima`, ovo sad aktuelno da imas dovoljno jak CPU i GPU unutar jednog cipa je mala revolucija.
:: 1 :: :: A imao sam i ati i nvidiju i amd i intel :: u svim kombinacijama.. :: :: AMD Phenom II x6 105 :: 7 Gb Kingston hyperX genesis 1600MH :: 470 gtx gigabyte :: MSI 760 GM-E5 :: CoolerMasterElite43 :: LC power 600 :: CpuCooler:Titan Vanes :: Mx518 :: :: :: AMD procesore koristim od 1993, svi su bili `stabilni`. Ja jos nisam video ni jedan nestabilan procesor ni AMDov ni Intelov, samo OS, drivere i programe koji su pucali zbog raznih bugova i propusta u kodu.
:: AMD procesore koristim od 1993, svi su bili `stabilni`. Ja jos nisam video ni jedan nestabilan procesor ni AMDov ni Intelov, samo OS, drivere i programe koji su pucali zbog raznih bugova i propusta u kodu.
pa te odlicne bi bile smejurija da takav proizvod ima konkurenciju...
uostalom smesno je nekom ko ima min 2000 evra platu u EU,da kupi procesor od 150 evra. a s`obzirom da su ovde plate cesto od 20-25000,sasvim je logicno sto vecina ljudi u srbiji ima kompove stare 4 i vise godina.
Doduse i mi smo navikli na luksuz,jer mi sve ovo nekako i mozemo da prijustimo(ako nemamo zenu i decu),dok onaj mali kinez prodade bubreg za IPAD 2 i iphone 4 .
Evo jos da napomenem da sam navikao sada na nesto sto ranije nisam mogao,jer nekad si morao da bi igrao u fullu kupiti najacu grafiku,i pocesor da bi to radilo kako valja.
danas evo,pazaris recimo phenom II 955,nadjes u oglasima grafiku 6850 ili gtx460 1gb,i igras sve ali sve na maksimumu. casti izuzecima u vidu metroa,ali gtx580 ne donosi nista osim veceg fps-a,dakle dodatnih cuda i detalja u sustini nema :-D...
secam se ja sa ge-force 2 nisam mogao u undergroundu da ukljucim svetla iz farova,ali u igraonici na ge-force 4 je to moglo,a ko je tad imao ge force 4 ti,mogao je sve u ful da stavi .-D
i takav komp,sa sve tom grafom i celeronom,bio je cini mi se oko 400-500 evra,tako nesto,i eto mogle su da se pokrenu igre,da se igra, ali sve u nekim granicama...
A danas je igranje apsolutno u fullu za iste te pare,i sve je pristupacnije. Znaci sto vidis sa gtx580,videces i sa gtx560 samo sa manjim fps-om. Nema vise onakvih kompromisa kao nekada.
Eto otud i moje sve vece zelje za sve boljim i boljim, i logicno je kada kompjuter radi 24/7 da nekad zabode,da mu nesto ponekad zafali,jer tokom downloada,zime itd,kompjuter i ne gasim. Sa intelom toga nema iako ni sad kompjuter ni ne gasim.
Verujem da ima gomila vas sa suprotnim iskustvom,ali jbg,ja sa tim ocigledno nisam imao srece :-D
:: ja sam naveo da sam imao sve kombinacije cpu i gpu tokom proteklih godina , :: i naravno da je sve uvek lepo radilo.. :: :: AMD Phenom II x6 105 :: 7 Gb Kingston hyperX genesis 1600MH :: 470 gtx gigabyte :: MSI 760 GM-E5 :: CoolerMasterElite43 :: LC power 600 :: CpuCooler:Titan Vanes :: Mx518 :: ::
Znaš li ti o čemu pričaaš? Raspričao si se k`o baba na vašaru, a poente nigde. Procesor zakuje u igri? Misliš da je to problem stabilnosti procesora, a ne nešto drugo? Tema je vezana za Liano APU, a ti krenuo da kukaš o hihg-end segmentu i kako ti žao što nemaš hexa core cpu.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.