Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Prsla ploča?
STRANA 1 OD 1
dusandz Prsla ploča? 20.03.2007. 19:27 T3705

status: user
broj poruka: 3
Ima(o) sam Asusovu P4P800-X. Tu i tamo su se javljali problemi sa kontrolerom, ali sam to pripisivao šugavosti Maxtora. Međutim, i kada sam proterao Maxtora iz kompa i prešao na WD SATA disk, problemi su se posle nekog vremena ponovo pojavili.

Fast forward na prošlu subotu. Visim na netu, odjednom crn ekran, Bios Checksum Failed, attempting recovery. Traži flopi ili CD. Tutnem mu CD od ploče, on nađe .bin fajl, ali mu se nije svidelo što je starija verzija od one koju imam u cmosu. Da, bio sam dovoljno pametan da pre oko godinu dana flashujem bios na najnoviju verziju.

Elem, kaže on da mu se ne sviđa .bin fajl, i ostane tako da stoji. Pritisnuo sam reset i to je poslednji put da sam video bilo šta na ekranu. Probao sam da obrišem sadržaj CMOSa (pomeranjem džampera), skinuo sve kartice, skidao jedan po jedan memorijski modul ali ništa. Vrte se ventilatori, svetli dioda na ploči, ali niko ne bipće.

Primetio sam da se, čim uključim napajanje, čip ICH5 na ploči usija. Pretpostavljam da mi je tu negde i ranije bio problem, pošto se on (između ostalog) bavi i upravljanjem periferijama, a da je najzad ispustio svoju dušu. Da li to može negde da se sredi? Pitam zato što sam shvatio da nova P4P800-X košta preko 100€, a za 130€ mogu da uzmem Athlon64 sa novom pločom.

I da li nekako mogu da budem siguran da je problem samo u ploči, a ne i u procesoru?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- re 20.03.2007. 20:06 #14470

broj poruka: 3529
Hm! Moja ti je preporuka da pazaris(zbog ustede) polovnu plocu, a sto se tice cpu-a, uvek ga mozes staviti na neku drugu plocu, kod ortaka recimo i istestirati!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE ubogi-X?! 20.03.2007. 22:50 #14489

broj poruka: 5704
Pazi, ASUS vazi i jeste najbolji nezavisni proizvodjac ploca i grafika, mada ti imas onu najgoru osiromasenu verziju. Proveri da li su neki elktroliti naduvani...Nikako nisi smeo da radis flash iz Wina iako je to sada moderno za proizvodjace ploca i kvazi-upucene korisnike!!! Zasto? Win je multitasking-multithreading OS i uflesavanje moze omesti neki od aktivnih servisa ili zastita. Jedino optiku mozes manje vise bezbedno flashovati na taj nacin. Dakle, zlatno pravilo je da dignes Free/Bare DOS (bez RAM drive-a i mem menadzera Caldera OpenDOS i Shift+F5 na Win9X BootFD) i potom pokrenes najnoviji Flash Utility i snimis binarni fajl koji tacno odgovara modelu ploce i potom ucitas BIOS defaults posle reseta. Ovde ti je skoro 99% otisao BIOS, ako je to socket varijanta chipa odnesi ga na neku drugu (najbolje istu plocu zbog zastite pristupa resursu), zatim na toj masini pokreni goli DOS i ucitaj AMI/AWARD tool, pazljivo na `zivoj` masini izvadi chip i stavi svoj (ne boj se, naponi su nulovani i signali se aktiviraju samo pri POSTu i FLASHovanju, inace su neaktivni), zatim uflesuj korektnu verziju, vrati sve na svoje mesto i posle toga bi sve trebalo da bude OK!!! E, sad bilo bi zgodno ovako: pozajmi neko kvalitetno napajanje (LC-power je min. min.) jer se desava da se neki delovi ploce greju zbog nestabilnih napona tj. varijacija.
dusandz re 21.03.2007. 12:12 #14533

@Machine

Flashovao sam ga iz Windowsa, preko Asusovog programa, ali to sam uradio pre više od godinu dana. Ovaj crni ekran od pre par dana se pojavio iz čista mira, jedini otvoreni programi su bili Firefox i SQLYog.

@mrlja

U trenutku kad se zaglavio, nije mi palo na pamet da bi mogao da flashuje BIOS starijom verzijom. Biće da sam mu resetom presudio :|

Èini mi se da je ploča od početka bila falična, jer sam je i flashovao zbog toga što sam mislio da ću rešiti probleme koje imam sa kontrolerom. A i zbog toga što je svetlela power dioda čak i kad je komp isključen, što su sredili u 1007 verziji biosa :)

Našao sam jednog ortaka sa Socket478 pločom, pa ću probati procesor kod njega, ali mislim da ću ga posle toga prodati i uzeću neku Socket 939 ploču i Athlon64 procesor. Dvojezgarni su mi mnogo skupi.
Diorama bruka 21.03.2007. 13:05 #14541

broj poruka: 140
ja sam jednom pre 3 god flashovao bios preko interneta,znaci takvu stetu sam napravio d ploca vise nije radila uopste...onda sam je nosio kod nekog lika u Bg (ja sam iz Vs-a) da zameni neki chip bios...bruka sta reciiii..
dusandz re 22.03.2007. 00:45 #14601

Ma ok, nije meni nezamislivo da je downgrade-ovao BIOS, već da je poruka `Bad ROMID Version` (ili tako nešto) značila da on ipak nastavlja da flashuje. Šta god da je bilo, ploča je sad na nekom lepšem mestu :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs