Gledao sam ovaj pentium g620 što ima kod nas za 5700 da se uzme, pa me interesuje što ga nema na anandtech i da li postoji neki drugi sajt da ga uporedim sa svojim 7750.
Interesantna mi je ta nova intel platforma iako za nju čitam ovdje i na drugim forumima da je već mrtva uveliko. Interesuje me par stvari. Gleda sam ploče i uočio da su te 1155 socket ploče manje nego druge fali im onaj jedan aluminiski hladnjak a mislim i da su fizički manjih dimenzija. Gledao sam neke ploče na pc berzi tipahttp://www.hellas.rs/index.php?action=opis&q=10687 ili http://www.itsvet.com/proizvod/asrock-h61m-vs-b3/comp_comp_mboard/149/1881 pa me interesuje da li one mogu na ovaj procesor i da li ću biti ičim ograničen vezano za performanse procesora, jer je data ploča prilično jeftinja od najjeftnijijh 1155 ploča kod atoma ili emmija.
Drugo. Čujem ima taj procesor i integrisani gpu, što je grafička karta ? Koliko to uopšte znači. Takodje čujem da nema neki HT u odnosu na i3 2100.
Šta vi mislite o ovim pločama i tom pentium g620. Djeluje mi prilično povoljno za 100 evra uzeti ploču i procesor neve intelove generacije.
Pazi ovako ja jesam za Intela,ali nisam da se kupuje neko low-end smetliste. Za 100e imas solidnu AMD plocu i neki Triple core procesor u toj varijanti bolje uzmi AMD.
P.S. Intel se kupuje kad imas bar osam100 evra u steku [ il ga kupujes ili ne razmisljas o njemu]
Čekaj izmedju svih tih 1156 i 1155 ploča ima li neka razlika koja onemogućava da ove jeftine iskoriste mogućnosti procesora tipa i3 2100 za koji kažu da ladno oduva phenom II 955 iako ovaj ima četri jezgra.
Meni se čini tj. imam utisak da su oni sa ovim procesorima postigli tj .usavršili tehnologiju da i dva jezgra brže obavljaju posao od nekih sa 3 ili 4 jezgra koji rade na većim frekvencijama.
Da ne govorimo o tvom procesoru koji se mrtav i rodio (TLB bug...)... - - - - - - Da si ti nama ziv i zdrav, i da ti ozdravi `kefalo`: SandyBridge ploce (neke od njih) primace i Ivy Bridge. Zato pazi sta kupujes ali...kupuj, pa da najzad imas procesor.
Šta si htjeo reći ? Na koji moj procesro misliš, 7750?
Čuo sam za taj ivy ali mene to ne interesuje. Više me interesuje ova jeftina varijanta i kako se ona kotira tj .njena integruša i taj pentium g620 u odnosu na amd 780 ploču i 7750.
da je i3 2100 odlicna kupovina... bio sam veoma skeptican - preci sa Q9550 na 2 jezgra + HT, al me mrzelo da cekam da savatam pare i uzmem i5 2300 i pregrizo sam i uzeo i3! Veruj mi ne kajem se ni malo... prodao vremesnog Q9550 i 775 platformu sa DDR2 (koji su bili jos koji mesec u garanciji) zamenio za i3, P67 i DDR3 na kojeg planiram dogodine da stavim ivy i sve to za iste pare za koje sam utopio 775 (i jos sad imam 4GB rama u odnosu na to da sam imao 2GB ddr2) i naravno sve ovo je novo i u garanciji! Iskreno smatram da bilo sta ispod i3 (tj ti pentiumi) nisu bas nesto sto bi trebalo KUPOVATI ovih dana, ali kako oces... samo nemoj stedeti na ploci! :)
Sto sam htio rijet`, to sam i reka: 1. o SB platformi govoriti, sada, kao o
28.06.2011. 19:37
status: user broj poruka: 10998
`uveliko mrtvoj` je potpuno nebulozno. 2. Phenom 2 je mrtva platforma, obzirom na AMD-ove proizvodne planove (ako cemo o `uveliko mrtvima`). 3. Kupovinom bilo kojeg SB CPU-a ostvarices napredak u kvalitetu tvog sistema, a ako kupis plocu koja ce podrzavati i Ivy Bridge, eto ti mogucnosti za upgrade, iduce godine (ili one tamo)... To ce reci: imaces itekako zivu platformu...
Ma ostvarićeš s tim uštede na fiskalnom budžetu saveznih doprinosa.
Za te pare što si odvojio dobićeš od intela neko smeće od ploče i uštrojen procesor.
Što se dodavanja za i3 tiče i dalje ti ostaje smeće od ploče u kombinaciji ali dobijaš bolji procesor, koji bi inače podržavao kao idejno rešenje... samo kad bi mogao da se klokuje, ko što su mogli i3 iz prethodne generacije. Što ustvari i nije od značaja jer i dalje imaš ~smeće od ploče~ na koju bi ga ubo.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
1. Neka amd-ova 770 ploča ili 880 ako ti treba integruša i Phenom 955 x4. + Dobiješ 4 fizička jezgra koja su sveukupno ipak jača od i3 2100 šta god tortojed pričao možeš i da svirneš lečka procesor čak i na tim slabijim pločama jer ima otključan množilac - Na te ploče po svemu sudeći buldozer neće moći tako da ti je upgrade put zatvoren
2. Neka krš H67 ploča i ovaj i3 2100 + Procesor hladniji i ekonomičniji - Kombinacija 15-20e skuplja upgrade put ti je takođe manje-više zatvoren jer na krš ploču baš i ne bi stavljao i7
3. Sve smo rekli za tu G620 kombinaciju, osim cene ništa joj ne ide u prilog. Može jedino da ga uzmeš privremeno u kombinaciji s nekom boljom Z68 pločom pa posle nešto jače.
Hvala Treba samo još sačekati da izadju malo relevantni testovi za taj g620. Inače ja za ovaj sad računar za stavke tri ploča ram cpu nisam dao više od 145 evra tako da ne bih ni sad. Samo me interesovalo kod ovog g620 šta znači ta integrisana gpu i koliko je realan napredak jer mislim da ovo nije jezgro vs jezgro već ima uticaj i nova tehnologija. Takav je moj utisak.
`upgrade put`? Jel to ono kada savetujete mene da sve iz starog kompjutera postavim u oglas, molim boga da se javi neka budala koja bi to kupila i nakon prodaje dodam par 100-ki i kupim sve novo?
Msm noramlno je da nećeš dobiti cifru koju si platio za nove i da ćeš morati doplatiti. Ja ovo gledam da izvučem koju kintu dok je komp u garanciji i da kupim novo, a sve po naravučeniju nakon što mi je laptop crko skroz a istekla garancija i što moram kupiti novi.
Realno ti nemaš kuda više da unapređuješ jezgro tvog kompa. A ne bi ga kupila budala već neko kome jači nije potreban.
:: `upgrade put`? Jel to ono kada savetujete mene da sve iz starog kompjutera postavim u oglas, molim boga da se javi neka budala koja bi to kupila i nakon prodaje dodam par 100-ki i kupim sve novo ::
Ja sam dobro prosao sa AMD. Zamenio samo grafiku posle tri godine i sve igram kao i moj prijatelj sa novim kompjuterom kupljenim pre par meseci. .).).) Da sam vas poslusao, i dalje bih cekao kupca na oglasima, potrosio bih vise para i da ne zanemarim koliko ste me obmanjivali da nece da radi samo sa novom grafikom a radi i to za sve pare. Ne oseca se razlika, igram sve kao moj prijatelj. I on je besan sto je kupio drugi komp jer ne vidimo razliku: Ako je vidi neki CAD inzenjer, kgjb.
S druge strane, da si nas poslušao sad bi imao sve novo s garancijom. Sad ćeš to tvoje da pokloniš kad budeš menjao. Jbg, tako ti je to, negde dobiješ, negde izgubiš.
:: :: Da sam vas poslusao, i dalje bih cekao kupca na oglasima, potrosio bih vise para i da ne zanemarim koliko ste me obmanjivali da nece da radi samo sa novom grafikom a radi i to za sve pare. Ne oseca se razlika, igram sve kao moj prijatelj. I on je besan sto je kupio drugi komp jer ne vidimo razliku: Ako je vidi neki CAD inzenjer, kgjb ::
Ja sam verovao da je `upgrade` mogucnost da na POSTOJECEM kompjuteru nakon zastarevanja komponente dodas novu i osvezis kompjuter za dalji rad. Ako ja treba da ga prodam za 2. ili 3. godine da bih kupio novi i opet produzio garanciju, znas li koliko me interesuje racunanje na upgrade prilikom kupovine novog kompjutera? To sto pricas Raic-u, nije povezano Zasto bih kupio dvojezgarni Intel sada ispod 3GHz bez HT i svih tehnologija za pare Phenoma 955 na 3.2GHz sa cetiri jezgra, L3 kesom i ostalim stvarima? Ko je taj koji bi danas kupio DUAL intela i da racuna na buduci upgrade? A taj buduci upgrade podrazumeva prodaju stare ploce, procesora, memorije i jos sto-sta? Sta je onda ovde UPGRADE?
lici mi ili na retardirano deriste koje misli da je popilo svu pamet sveta ili na matorca koji smatra da je najpametniji jer ima brdo godina i zna on sta je citao u svetu kompjutera i ne treba ti da ga ucis... :)
Kakvo je ovo vredjanje? Ja nikoga ne vredjam. Lepo sam prokomentarisao pojam update. Imas problema psihicke prirode ili sta je u pitanju kada ne znas da se prikljucis raspravi?
:: lici mi ili na retardirano deriste koje misli da je popilo svu pamet sveta ili na matorca koji smatra da je najpametniji jer ima brdo godina i zna on sta je citao u svetu kompjutera i ne treba ti da ga ucis... : :: :: :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1886176 :: ::
Ne pratiš, i3 2100 ima HT i nije mnogo slabiji od phenoma x4, cena je tu negde, više mu računam u mane to što uopšte ne može da se klokuje. Kupovina tog procesora bez apgrejda u vidu bi bilo s krš pločom, na nju ne bi imalo mnogo smisla uvaljivati posle nešto jače. Ali ako planiraš pojačanje uzećeš skuplju ploču na koju možeš posle mirne duše da staviš recimo i7K.
Naravno, to se sve planira na relativno kratak rok, godinu do dve, posle recimo tri godine ni taj i7 ti neće delovati osobito privlačno, biće novih i boljih stvari.
Što se saveta tiče dao sam ti ga onda kao da je za mene, ne znam zašto se osećaš uvređenim?
:: Ja sam verovao da je `upgrade` mogucnost da na POSTOJECEM kompjuteru nakon zastarevanja komponente dodas novu i osvezis kompjuter za dalji rad. Ako ja treba da ga prodam za 2. ili 3. godine da bih kupio novi i opet produzio garanciju, znas li koliko me interesuje racunanje na upgrade prilikom kupovine novog kompjutera :: To sto pricas Raic-u, nije povezan :: Zasto bih kupio dvojezgarni Intel sada ispod 3GHz bez HT i svih tehnologija za pare Phenoma 955 na 3.2GHz sa cetiri jezgra, L3 kesom i ostalim stvarima? Ko je taj koji bi danas kupio DUAL intela i da racuna na buduci upgrade? A taj buduci upgrade podrazumeva prodaju stare ploce, procesora, memorije i jos sto-sta :: Sta je onda ovde UPGRADE ::
Pazi problem je što se danas stvari prave da se ne isplati upgrade. Jedino se isplati ako radiš u ovoj branši pa možeš naći stvari jeftinije.
Eto podji od ddr2.Meni ide na živce to što moram dati hiljadu dinara više za isti štapić ddr2 u odnosu na istu količinu ddr3 memorije. Drugo garancija kad istekne i kad se pokvari, košta servis i košta drugi dio ili ide prodaja kao polu konfiguracija što isto znači gubitak.
Gubitak je i kad mjenjaš na dvije godine, al onda kad je problem nosiš tamo gdje si kupio i on nek razmišlja.
Znači gubitak jeste kako god okreneš. Drži tu svoju mašinu 2 godine pa ćeš vidjeti koliko ćeš dobiti i ko će to da kupi.
Jedino sto ostaje od starog kompjutera je kuciste i napajanje. I to samo ako smo to kuciste platili oko 80 evra u proseku i napajanje deklarisano na 600W sa 80+ sertifikatom. Sve ostalo je za oglase. RAIC: Osecam se uvredjenim jer si mi rekao da necu moci da igram igre kao moj kolega sa novim kompjuterom, a mi smo uporedili sve nove naslove i igramo ih sa istim podesavanjima identicno. Cak je i on besan sto nije zadrzao stari PC i kupio novi bez veze. Cemu laganje kada je trebalo samo grafiku da zamenim a ne plocu, procesor i memoriju kao sto si mi savetovao?
Problem je što potreba kod prosječne mašine kod nezahtjevnog korisnika tek kroz 3-4 godine a to je vrijeme kad se već promjeni tehnologija i kad se upgrade ne isplati.
Moja mašina je stara 2 godine i sad bih ja trebao da ganjam neki najajči athlon x4 i još 2gb rama i to bi bilo to, što bi se isplatilo i ne bi bilo problem da ddr2 nije poskupio i da ja sad osjećam manjak performansi. Problem je što sad sve radi OK i što ja ne osjećam potrebu da išta mjenjam, a kad bude trebalo, za godinu ili dvije onda će biti neizvodljivo neće biti novih komponenti da se kupe a ako i bude u pravilu je skuplje. Zato ja za upgrade ne smatram smislenim uopšte osim one koji konstantno jure performanse.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.