BIOS ocitavanje temp. vs CoreTemp & RealTemp problem...
STRANA 1 OD 1
Danijelk
BIOS ocitavanje temp. vs CoreTemp & RealTemp problem...
08.06.2011. 13:24
T36469
status: user broj poruka: 1541
E ovako: temperatura cpu-a u bios-u nakon nekih 10-15min je kako kaze ploca ~65-70C. U windows-u 7 CoreTemp i RealTemp ocitavaju idle temp. ~35-38C. BIOS je poslednja verzija za ovu plocu (0638) i ocigledno da ne ocitava tacnu temp., iz kog razloga nemam pojma. U load-u temp. ide do ~80 (Prime95 ili rendering), kad su igre u pitanju nekih 15-ak stepeni manje. Ono sto me interesuje je da li je neko imao navedenu plocu i koje su mu bile temp. u bios-u, idle, load itd. jer negde na netu sam nasao informacije da CoreTemp ume da slaze za 10-15C gore ili dole, a takodje da i ova ploca ima problema sa ocitavanjem temp. pa ne daje tacne informacije. P965 chipset je u pitanju, pa jel zna neko sta je u pitanju? Da napomenem da komp radi 100% stabilno i kad cpu dodje do ~85C (ako je ovo tacno), sto se desavalo, nema gasenja, restartovanja i slicno...
_________________________________________________________________ ASUS P5B-E Plus - E5200@3.85 - Gainward 4850 (650/2200) - Kingston 4 Gb DDR2 800 - F3 500Gb - LC Power 600W - Philips 223E
Nista strasno, samo ti treba malo bolji hladnjak. Pod windowsom, procesor menja napon napajanja i frekvenciju u toku rada, tako da je normalno da je tada temperatura niza, u biosu i pod dosom te opcije nerade, tako da procesor radi na max naponu i frekvenciji i zato se vise greje. Pod opterecenjem je jos nesto veca temperatura, ipak u biosu procesor neradi nista.
Kao prvo, iskljucio sam to u bios-u tako da su i napon i frekvencija konstantni (uradjen i vdroop mod na ploci). Kao drugo 65-70C ni u ludilu ne moze da bude normalna idle temp, za bilo koji cpu. Molio bih iskusne ljude koji znaju sta kazem, da ako mogu pomognu, a ovi sto misle da znaju, knjigu u ruke i ponavljanje gradiva...
_________________________________________________________________ ASUS P5B-E Plus - E5200@3.85 - Gainward 4850 (650/2200) - Kingston 4 Gb DDR2 800 - F3 500Gb - LC Power 600W - Philips 223E
:: Nista strasno, samo ti treba malo bolji hladnjak :: Pod windowsom, procesor menja napon napajanja i frekvenciju u toku rada, tako da je normalno da je tada temperatura niza, u biosu i pod dosom te opcije nerade, tako da procesor radi na max naponu i frekvenciji i zato se vise greje. Pod opterecenjem je jos nesto veca temperatura, ipak u biosu procesor neradi nista :: :: ::
Kinez kuciste + 12-ica na bocnoj strani-duva direkt na cpu + dve 8-ice koje izduvavaju + uklonjena druga bocna stranica, u sobi nekih ~22-25C. Box kuler zamenjen sa Xilence 92mm, 2200rpm + CoolerMaster pasta.
:: Mislim da nemas nikakav problem , sve je ok :: Doslo je leto, ako nemas klimu u sobi logican je porast temperature :: :: Inace Koje hladjenje , koje kuciste i sa koliko ventova za provetravanje, aj barem neke informacije jos baci : :: :: Verovatno je stok kuler i obicni kinez od kucista,eventualno malo bolji kinez bez napajanja :: :: AMD Phenom II x6 105 :: 5 Gb Kingston hyperX genesis 1600MH :: 470 gtx gigabyte :: MSI 760 GM-E5 :: Chieftec Drago :: LC power 600 :: CpuCooler:Titan Vanesa :: ::
Mislim da si prilicno bezobrazan i nevaspitan. Uzmi ti knjigu u ruke. Lepo su ti svi odgovorili prema informacijama koje si postavio. Provetravanje kucista i bolji cpu hladnjak, a ako program pogresno ocitava to nije nista neobicno i nepoznato.
Nisam na tebe mislio vec na ovog drugog. Pa to i ja mislim al trazim nacin da utvrdim koje su tacne temp. jer ocigledno da bios brljavi. Verujem da je idle=35-38C al nema sanse da je u bios-u 65-70C, kao i sto mi je sumnjiv load=80-85C sa stabilnim radom kompa...
:: 35-38 ti je stvarna temperatura.Ne brini. nije 65-70 :: :: Dokaz za to ti je stabilan rad racunara :: :: Da li ti mislis da je logicno da komp savrseno radi i kada je cpu na 80-90c kada se npr. igras :: :: Dakle stvarna temperatura je logicno 35-38 kao sto ti i pokazuje coreTemp.. :: :: Ja se odjavljujem i idem da uzmem knjugu u ruke, dok ne dodje neko strucan da ti pomogne...(ako si na mene mislio :: :: :: AMD Phenom II x6 105 :: 5 Gb Kingston hyperX genesis 1600MH :: 470 gtx gigabyte :: MSI 760 GM-E5 :: Chieftec Drago :: LC power 600 :: CpuCooler:Titan Vanesa :: ::
Aj kad nisam i ja bio u tom koshu, da se opet javim.
Dakle tebi je otvoreno kuciste sa druge strane , skinuo si desnu stranicu (kad gledas od napred) ?
Poenta kucista je da bude zatvoreno i samo tamo gde treba (sto vise to bolje) ima rupe i ventilatore za protok vazduha, da bi ta cirkulacija ubacivanje hladnog od spolja i izbacivanje vruceg iznutra uopste i funkcionisala.
A sto se temperature tice da bi se 100% uverio skini jos gomilu programa za merenje i ako ti svi pokazu isto a hoce (jer ti vec 2 pokazuju isto) onda si 100% miran, a uvek mozes i prstom da pipnes rebra od kulera i da vidis razliku izmedju 30 i 70 , na 100 kljuca voda tako da je test sa pipanjem prstom merodavan :)
Ti sine nemoj nikog da savetujes jel dajes pogresne informacije jer mislis da znas, a time samo stvaras zabunu kod ljudi koji dolaze ovde da bi naucili neke korisne stvari. Po tebi je 65-70C za idle normalno, tj. `nista strasno`? Kao i load od 80-85C? Jel vidis da je cpu klokovan? (Ili oces reci da windows dize E5200 na 3.85GHz kad mu se cefne?)
:: Mislim da si prilicno bezobrazan i nevaspitan :: Uzmi ti knjigu u ruke :: Lepo su ti svi odgovorili prema informacijama koje si postavio :: Provetravanje kucista i bolji cpu hladnjak, a ako program pogresno ocitava to nije nista neobicno i nepoznato :: :: ::
Nije bitno U biosu je moguce iskljuciti i kontrolu temperature koja se odnosi na usporavanje kompa kad procesor dostigne neku visoku temperaturu, cpu tm function - diable, tako da stabilan rad i sa tom temperaturom nije nista nenormalno. Ako nemas termometar, probaj rukom da pipnes telo hladnjaka i u blizini kod podnozja procesora. Hladnjak moze da bude dosta hladniji ako je propala pasta. Mada programi koji ocitavaju temperaturu iz sonde procesora trebalo bi da pokazu tacnu temperaturu, temp core 1..., ali nije iskljuceno da i to bude netacno. Jedino tacno merenje je sa termometrom, ali i tu su moguca pojedina odstupanja jer nemoguce je izmeriti jezgro procesora, ali to je samo neki stepen niza temperatura, tako se jedino tacno moze utvrditi koje je ocitavanje ispravno.
Pokazuje isto i Everest npr.... Stranica iza ploce je skinuta jer kad je vratim temp. je ipak veca, zato sam je i skinuo. Vidim da se na netu pominje problem sa ovom plocom i laznim temp. kao i to da CoreTemp hoce da slaze isto, pa zato pitam jel neko ima/imao ovu plocu pa da kaze iz prve ruke...
:: Aj kad nisam i ja bio u tom koshu, da se opet javim :: :: Dakle tebi je otvoreno kuciste sa druge strane , skinuo si desnu stranic :: (kad gledas od napred) :: :: Poenta kucista je da bude zatvoreno i samo tamo gde treba (sto vise to bolje) ima rupe i ventilatore za protok vazduha, da bi ta cirkulacija ubacivanje hladnog od spolja i izbacivanje vruceg iznutra uopste i funkcionisala :: :: A sto se temperature tice da bi se 100% uverio :: skini jos gomilu programa za merenje i ako ti svi pokazu isto a hoc :: (jer ti vec 2 pokazuju isto) onda si 100% miran, a uvek mozes i prstom da pipnes rebra od kulera i da vidis razliku izmedju 30 i 70 , na 100 kljuca voda tako da je test sa pipanjem prstom merodavan : :: :: AMD Phenom II x6 105 :: 5 Gb Kingston hyperX genesis 1600MH :: 470 gtx gigabyte :: MSI 760 GM-E5 :: Chieftec Drago :: LC power 600 :: CpuCooler:Titan Vanesa :: ::
CPU TM Function je ukljuceno, tako da nije to. Kao sto rekoh, pasta je nova, Coolermaster, naneta lepo u tankom sloju. Nisam pocetnik, daleko od toga, i vec dugo baratam kompjuterima, pa zato i pitam za ovaj neobican problem i da li postoji resenje za isti, ili cemo da pipamo hladnjake stalno i odokativno merimo temp.... sala naravno.... :)
:: Nije bitn :: U biosu je moguce iskljuciti i kontrolu temperature koja se odnosi na usporavanje kompa kad procesor dostigne neku visoku temperaturu, cpu tm function - diable, tako da stabilan rad i sa tom temperaturom nije nista nenormalno :: Ako nemas termometar, probaj rukom da pipnes telo hladnjaka i u blizini kod podnozja procesora. Hladnjak moze da bude dosta hladniji ako je propala pasta. :: Mada programi koji ocitavaju temperaturu iz sonde procesora trebalo bi da pokazu tacnu temperaturu, temp core 1..., ali nije iskljuceno da i to bude netacno :: Jedino tacno merenje je sa termometrom, ali i tu su moguca pojedina odstupanja jer nemoguce je izmeriti jezgro procesora, ali to je samo neki stepen niza temperatura, tako se jedino tacno moze utvrditi koje je ocitavanje ispravno :: :: ::
Tako drasticne razlike u merenju do sad nisam video, ali nista nije nemoguce. Ako je cpu tm ukljucen onda procesor neprelazi 60c, jer preko te temperature nastaje trokiranje, u realnom radu je skoro nemoguce koristiti komp. Onda senzor na ploci potpuno netacno ocitava, ako je to globalni problem na tom modelu, ipak je do asusa. Zelim ti da uspesno resis problem, ako ne bar da znas sta je tacno merenje, ako ne iz ocitavanja biosa, onda bar nekog programa. Pozzz
Pa zelim i ja tacna ocitavanja, al izgleda da u ovom slucaju nema sanse. Pustio sam rendering koji je trajao oko dva sata, max. temp skoro 85C (prema CoreTemp, RealTemp, Everest) i odradio je bez problema. Uz to jos surfujem netom i sve radi stabilno, tako da kontam da su ocitavanja netacna. Nemam pojma dal postoji resenje, al posto sve radi stabilno ne obazirem se vise na ta ocitavanja...
:: Tako drasticne razlike u merenju do sad nisam video, ali nista nije nemoguce. Ako je cpu tm ukljucen onda procesor neprelazi 60c, jer preko te temperature nastaje trokiranje, u realnom radu je skoro nemoguce koristiti komp :: Onda senzor na ploci potpuno netacno ocitava, ako je to globalni problem na tom modelu, ipak je do asusa :: Zelim ti da uspesno resis problem, ako ne bar da znas sta je tacno merenje, ako ne iz ocitavanja biosa, onda bar nekog programa :: Pozz :: :: ::
peci enable, pa probaj, drugaciji metod merenja temperature. http://tinyurl.com/4yupfu5 U uputstvu ga nema, dodata je opcija u kasnijoj reviziji biosa. Nadam se da ce ti pomoci.
C2D+965+winbond LPC .. ta kombinacija nekada zna da laze i po 15C .. prst ti je merodavan ... probaj stariji bios .. ako nepomogne .. probaj tvoj cpu u neku drugu plocu .. ili drugi cpu u tvoju plocu ..
na kraju ako nista nepomogne .. zameni LPC chip ..
ako neopeces prst na hladnjak - ignorisi problem ..
peci metod ako izbaci error log .. morace da izvlaci kabel iz PSU-a i brise bios da bi pokrenuo plocu ponovo ..
:: peci enable, pa probaj, drugaciji metod merenja temperature :: http://tinyurl.com/4yupfu :: U uputstvu ga nema, dodata je opcija u kasnijoj reviziji biosa :: Nadam se da ce ti pomoci :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.