Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
pitanje u vezi hyper threadinga
STRANA 1 OD 2  
gogi1 pitanje u vezi hyper threadinga 19.05.2011. 23:48 T36062

status: user
broj poruka: 2076
Da li procesor na neki nacin `oslabljuje` prava jezgra da bi stvorio virtuelna. Ako ima 4 prava jezgra kojima se ta snaga raspodeli na 8 virtuelnih, da li su ta 4 na neki nacin oslabljena da bi se dobilo 8 komata:)
Nadam se da ste me razumeli, nesto sam pospan a interesuje me
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vuk125 Re: pitanje u vezi hyper threadinga 20.05.2011. 00:07 #325982

broj poruka: 2929
Ne

:: Da li procesor na neki nacin `oslabljuje` prava jezgra da bi stvorio virtuelna. Ako ima 4 prava jezgra kojima se ta snaga raspodeli na 8 virtuelnih, da li su ta 4 na neki nacin oslabljena da bi se dobilo 8 komata:
:: Nadam se da ste me razumeli, nesto sam pospan a interesuje me
Mixx ... 20.05.2011. 00:07 #325983

broj poruka: 2931
i da i ne. laicki objasnjeno, hyper treading je ustvari sposobnost procesora da se `upregne` u aplikaciju sa duplo vise resursa nego sto stvarno ima. ali daleko od toga da ce raditi kao procesor sa duplo vise jezgara koji nema HT.
kod pentiuma 4 razlika sa i bez ht se u 99% slucajeva nije primecivala uopste, osim sto se procesor vise grejao kad ukljucis ht. kod novijih procesora situacija je za nijansu bolja

cicija kažu ljudi ... 20.05.2011. 00:23 #325991

broj poruka: 411

Laički rečeno, to je Intel prevara decenije. Zašto?!? Zato što je Intel računao na proizvodjače aplikacija koji će svoje aplikacije OPTIMIZOVATI baš tim Intel `virtuelnim` jezgrima i time `oduvati` konkurenciju poput AMD-a.
Da nema specijalno optimizovanih aplikacija ili pak igrica za Intel već na neki način `univerzalnih`, onda ne bi ni Intel bio toliko moćan ...
Najoptimizovanije aplikacije su benchmark tipa, naravno!

Ranije je bila sušta suprotnost, AMD je imao slabiju freq. dok je Intel imao jaču ... danas Intel ima slabiju freq. AMD jaču, ali Intel ide na tu kartu prevare sa navodno duplo više jezgara koja fizički ne postoje. Ko vidi ta `virtuelna` jezgra i rasporedjuje se prema njima? Pa aplikacije pisane da ih vide, naravno!
Zato Intel i pobedjuje.

tortojed @Mixx:Iz NAJNEPOSREDNIJEG LICNOG iskustva znam da se... 20.05.2011. 00:25 #325992

broj poruka: 10998
ITEKAKO primecivala razlika i kod P4 (imao sam takav CPU, na 3GHz, 1MB cache, ploca sa chipset-om 865). Na zalost, nisam sacuvao `reports` dobijene od strane raznih test-programa koji su tu razliku vrlo precizno registrovali. Secam se samo da nije bilo (mnogo) aplikacija koje su to svojstvo mogle da iskoriste ali video-obrada (na primer) isla je za oko 15% brze (krace vreme re-enkodovanja/kompresije).

Nije `uprezanje` sa `vise resursa nego sto se ima` nego se postojeci cache preraspodeljuje na dvostruko vise `jezgara` (u slucaju onog mog CPU-a to je bilo, fakticki, pretvaranje CPU-a u dvojezgarni sa 512KB po `jezgru`).

cicija aha 20.05.2011. 00:29 #325995

Ta `video obrada` o kojoj govoriš je naravno išla brže, ali samo sa specijalno optimizovanim aplikacijama tj. programima za HT, oni programi koji nisu bili optimizovani za HT nisu ni videli ta `virtuelna` tj. lažna NEPOSTOJEĆA jezgra i time nisu brže enkodovali video.
Zato govorim da je to zamišljeno u sprezi sa dodatnim softverom, a ne tek tako brže.
Svaka specijalno optimizovana aplikacija je brža i do 30% u odnosu na uobičajenu, pa koristile isti CPU ...
Ko plati, taj i klati!

quna Kazu ljudi... 20.05.2011. 00:33 #325996

broj poruka: 1637
da aplikacije nisu optimizovane za vise fizickih jezgara mogli bi smo da okacimo macku o rep nase dual, quad... procesore...

Fizicka jezgra prevara takodje? O.o Ne bih rekao...

Ako je sa ukljucenim ht-om procesor brzi 10-20% (u datoj aplikaciji) i meni render jednog frejma traje krace recimo 30sec, gde je tu tacno prevara?

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cicija Re: @Mixx:Iz NAJNEPOSREDNIJEG LICNOG iskustva znam da se... 20.05.2011. 00:33 #325997

Aha ... to znači da procesor od 3GHz, odjednom DOBIJE krilca (popio valjda Red Bull) i postao dvojezgarac sa 6GHz sa samo slabijim kešom po jezgru?!?

Taj tvoj CPU od 3GHz na 1MB keša, je postao 2x3GHz sa 2x512 keša?
Da, ali samo kod specijalno napisanih aplikacija koje su nba taj način OBMANUTE da vide nešto što ne postoji i bolje iskoriste tih 3GHz koji postoje FIZIČKI

@quna, prevara je u samim dodatnim programima i samom operativnom sistemu. Brže je 20% samo zato što je aplikacija optimizovanija, a ne zato ŠTO JE PROCESOR POSTAO BRŽI. Ili treba crtati?

::
:: Nije `uprezanje` sa `vise resursa nego sto se ima` nego se postojeci cache preraspodeljuje na dvostruko vise `jezgara` (u slucaju onog mog CPU-a to je bilo, fakticki, pretvaranje CPU-a u dvojezgarni sa 512KB po `jezgru`)
quna ... 20.05.2011. 00:39 #326001

Znaci, procesori ne treba da napreduju vec samo software treba da se optimizuje i bice brze, jel tako?

samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

cicija Re: ... 20.05.2011. 00:41 #326002

Kuna, ti govoriš o FIZIČKIM jezgrima a ja o VIRTUELNIM. Shvataš, da nismo na istoj freq.?!? Čak se i tema bavi virtuelnim jezgrima, onima koja na postoje fizički u procesoru?!?

:: Znaci, procesori ne treba da napreduju vec samo software treba da se optimizuje i bice brze, jel tako?
:: i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb
:: samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw
cicija z77 20.05.2011. 00:42 #326004

Što se tiče softvera, ne tako davno, lik je napisao softver tj. OS koji je bio brži 100 puta valjda od XP-a na istoj konf. ... ili nešto sl. ne mogu se setiti ...
Zar to nije dokaz o `optimizovanosti` softvera?!? Zar nikada niste naišli na primer gde jedan program gotovo duplo brže obavi posao od drugoga???

quna ... 20.05.2011. 00:45 #326005

O virtuelnim govorim. Mogucnost procesora da proturi nesto vise informacija u jednom krugu jer neki njegovi delovi chuche besposleni u odredjenim trenucima. Niko nikada i nije rekao da su virtuelna jezgra isto sto i fizicka niti da imaju te performanse.

Danijelk Re: z77 20.05.2011. 00:47 #326007

broj poruka: 1541

A sta je mene briga dal je HT `prevara` kako ti kazes, ako mi posao uradi brze u onome sto radim??? Imao sam P4 i bez i sa HT-om, i dobitak je od 5-15%, kako gde, al ga ima, a kod ovih i3 i i7 cpu-a i veci, tako da ne znam sto te toliko nervira tj. mrzis taj HT? Sustina je da dobitak u performansama POSTOJI, i tacno toliki koliko i sam Intel kaze da je, tj. 5-15%....

:: Što se tiče softvera, ne tako davno, lik je napisao softver tj. OS koji je bio brži 100 puta valjda od XP-a na istoj konf. ... ili nešto sl. ne mogu se setiti ...
:: Zar to nije dokaz o `optimizovanosti` softvera?!? Zar nikada niste naišli na primer gde jedan program gotovo duplo brže obavi posao od drugoga??
gilopile Re: z77 20.05.2011. 00:50 #326008

broj poruka: 9459
Naravno, ali za takav softver treba meseci, pa i godine rada, a ne da se stancaju svakih par dana nove verzije koje dave non-stop da se update-uju zbog promene Help sadrzaja i sl. Sve ide u njihovu korist i samo muzu nas kupce - normalno. Izadje proc sa zakljucanim jezgrima, pa posle moras da dokupis plocu koja ih `otkljucava`, hahaha. Kupis konzervu ribe za 100 din, a otvarac kosta 200!

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Što se tiče softvera, ne tako davno, lik je napisao softver tj. OS koji je bio brži 100 puta valjda od XP-a na istoj konf. ... ili nešto sl. ne mogu se setiti ...
:: Zar to nije dokaz o `optimizovanosti` softvera?!? Zar nikada niste naišli na primer gde jedan program gotovo duplo brže obavi posao od drugoga??
Daum Re: kažu ljudi ... 20.05.2011. 01:09 #326012

broj poruka: 12795
E vidiš, u tom svom proseravanju na forumu, ljubomorisanju i zavisti, nikad ne uspeš da vidiš činjenice, a to je da aplikacije za rad, a ne za igranje i drkanje kurcu na benchmarke, koriste itekako hyperthreading i multicore procesore, ali, bože, šta ja to tebi objašnjavam....

Vray i Mental Ray koji nisu ni optimizovani za HT rade na maximumu sa istim... Nemoj dalje da polemišeš...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd

:: Laički rečeno, to je Intel prevara decenije. Zašto?!? Zato što je Intel računao na proizvodjače aplikacija koji će svoje aplikacije OPTIMIZOVATI baš tim Intel `virtuelnim` jezgrima i time `oduvati` konkurenciju poput AMD-a
:: Da nema specijalno optimizovanih aplikacija ili pak igrica za Intel već na neki način `univerzalnih`, onda ne bi ni Intel bio toliko moćan ...
:: Najoptimizovanije aplikacije su benchmark tipa, naravno
:: Ranije je bila sušta suprotnost, AMD je imao slabiju freq. dok je Intel imao jaču ... danas Intel ima slabiju freq. AMD jaču, ali Intel ide na tu kartu prevare sa navodno duplo više jezgara koja fizički ne postoje. Ko vidi ta `virtuelna` jezgra i rasporedjuje se prema njima? Pa aplikacije pisane da ih vide, naravno!
:: Zato Intel i pobedjuje
gliga79 Ima tu neceg:) 20.05.2011. 01:37 #326015

broj poruka: 4641
Cicija me sve vise iznenadjuje nekim komentarima u pozitivnom smislu, sto se tice teorije.
Covek je usao u neku sferu i ne prica budalastine kako je imao obicaj.U zadnje vreme se popravlja, samo da izbaci psovke i bice jos ubedljiviji.

Thermaltake Soprano RS 200
Seasonic S12D, 850w Super Silent
Intel Q6600, Corsair H50+2x Enermax Magma
Asus P5QL-E
Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz
WD Caviar 640 Gb, Samsung F3, 1Tb
MSI 6850 Cyclone, Power edition

tortojed Samo da podsetim na jednu CINJENICU: AMD jos nije dobio... 20.05.2011. 01:37 #326016

broj poruka: 10998
(zakupio) PRAVO na koriscenje H-Threading-a u izradi svojih procesora (Intel nece da proda licencu za koriscenje ovog SVOG patenta, pa nece, a ja se pitam: zasto, ooo, zasto?). To je JEDINI razlog sto ga jos uvek u AMD-ovim procesorima nema... Jooj, a CrvenDeka bi taaako voleo da i njegovi procesori to imaju (`i tata bi, sine`)...

Mixx Re: @Mixx:Iz NAJNEPOSREDNIJEG LICNOG iskustva znam da se... 20.05.2011. 05:59 #326027

broj poruka: 2931
tacno tako. 90% ljudi je koristilo komp za igranje, net i multimediju, od onih 10% koji su profi nesto radili 90% nije videlo preteranu vajdu od HT, tako da ipak dolazimo na onu moju cifru. meni je konkretno preskot sa njegovim ht i 85C zavrsio vrlo brzo u fioci, a na plocu (takodje 865) se vratio stari dobri nortvud, i to pentium 4M iscupan iz laptopa, pinmodovan, undervoltovan i overklokovan. nikad nije presao 50C radio isto kao gorenavedenisporet

:: ITEKAKO primecivala razlika i kod P4 (imao sam takav CPU, na 3GHz, 1MB cache, ploca sa chipset-om 865). Na zalost, nisam sacuvao `reports` dobijene od strane raznih test-programa koji su tu razliku vrlo precizno registrovali. Secam se samo da nije bilo (mnogo) aplikacija koje su to svojstvo mogle da iskoriste ali video-obrada (na primer) isla je za oko 15% brze (krace vreme re-enkodovanja/kompresije)
:: Nije `uprezanje` sa `vise resursa nego sto se ima` nego se postojeci cache preraspodeljuje na dvostruko vise `jezgara` (u slucaju onog mog CPU-a to je bilo, fakticki, pretvaranje CPU-a u dvojezgarni sa 512KB po `jezgru`)
mighty glupo je porediti implementacije HT na P4 i na i3/i5/i7 procesorima 20.05.2011. 07:13 #326029

broj poruka: 1670
Intel je dosta uradio na poboljšanju HT u Core procesorima, iako je ideja ista, reallizacija je daleko bolja od P4. Daleko skrećete s teme, nije pitanje o P4 već Core generaciji procesora.

A da HT ne pomaže uvek, najobičnija je glupost. Navešću dva primera iz ličnog iskustva:

1. korišćenje virtualizacije: Ko se dosta igra sa VT i vrti po nekoliko VM istovremeno, definitivno će imati bolje performanse sa HT - čuvanje dva proceorska konteksta po jednom execution unit-u ima itekako smisla u okruženju koje ima dosta nezavisnih procesa - a virtualizacija to definitivno jeste.

2. a sad lupetanje za HT i igrice - klasičan primer je čuveni low GPU usage na GTX460 u PC-ima sa dual core procesorima , tj. optimizacija nVidia drajvera za QC. E pa ja sam do danas imao baš tu kombinaciju GTX460 i core i5-650 dakle dual core. Ukoliko mi je uključen HT do situacije sa low GPU usage u npr. L4D2 ne dolazi, dok sa isključenim HT se itekako javlja. Pad u pojedinim igricama u performansama je bio očigledan.

Evo mojih rezultata u igricama koje sam radio, dakle ista grafika, isti taktovi, sve isto samo je razlika HT:
Rezultati sa uključenim HT (4 threads).

L4D2 GPU 85-99% 140-180FPS.
Fallout New Vegas GPU 40-90% 30-90 FPS uglavnom oko 70 FPS, ali kad ima mnogo neprijatelja na ekranu hoće da padne na 30-40FPS.
Hawx GPU 95-99%, 160-220FPS
Dragon Age Origins GPU 60-99% 70-100 FPS
CS 1.6 GPU 20% 60 FPS (VSync)
Crysis Warhead zakucan GPU 99% 30-45 FPS

Rezultati sa isključenim HT (2 threads).

L4D2 GPU 50-75% 90-120FPS
Fallout New Vegas GPU 25-70% 23-75 FPS uglavnom oko 60 FPS, sa dosta neprijatelja prvi put vidim da pada na 23 FPS i secka.
Hawx GPU 50-99%, 90-160FPS.
Dragon Age Origins GPU 40-85% 50-100 FPS.
CS 1.6 GPU 20% 60FPS
Crysis Warhead GPU 85-99% 25-45 FPS.

Dakle nVidia drajveri jesu optimizovani za HT i onaj ko ima kombinaciju i3/dc i5 i nvidia karticu bi definitivno trebao da drži HT UKLJUČEN!
caranovic Bravo momci 20.05.2011. 08:59 #326033

broj poruka: 434
Svaka cast ciciji, tortojedu i mighti-ju, zbog ovakvih postova obozavam jos uvek berzu. Eh da vas je vishe. Iako mi je to struka, nikada se nisam udubio u HT `problematiku` do kraja, samo povrshno. Bravo momci!

gogi1 HT 20.05.2011. 09:19 #326034

broj poruka: 2076

dobro, nisam bas zeleo da se ovo pretvori u neku veliku polemiku, ali ako vuk125 kaze `ne` onda je verovatno i tako...
mighty Ispraviću se 20.05.2011. 09:23 #326035

Bilo rano ujutru - još se nisam probudio :)

napisao sam: A da HT ne pomaže uvek, a hteo A da ne pomaže :)

Ima i primera gde od HT nema vajde:

1. single threaded aplikacije koje maksimalno koriste jedno jezgro (na sreću takvih je sve manje)

2. jurenje max OC-a, tj. max frekvencije CPU-a - isključivanjem HT se isključuje deo procesorske logike, što malo smanjuje temperaturu istog i okvirno omogućava 5-10% veći OC. Realno ovo je samo za slikanje i hvaljenje, pošto ne znam baš ko drži CPU na granici stabilnosti 24h dnevno :)
raic Re: Ispraviću se 20.05.2011. 09:38 #326036

broj poruka: 9006
Dobro klokovan komp je uvek na granici stabilnosti... za taj napon naravno.

Dešava se da s jače klokovanim jezgrima a isključenim HT u proseku imaš bolje rezultate nego s uključenim HT... slična situacija kao s turbo mode koji mu dođe evil twin. Od frekvencije jezgara koristi imaš uvek a od HT i turbo u nekim situacijama.
Dobro, sve ovo zavisi od toga za šta koristiš komp, jašta.

Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.

:: 1. single threaded aplikacije koje maksimalno koriste jedno jezgro (na sreću takvih je sve manje
:: 2. jurenje max OC-a, tj. max frekvencije CPU-a - isključivanjem HT se isključuje deo procesorske logike, što malo smanjuje temperaturu istog i okvirno omogućava 5-10% veći OC. Realno ovo je samo za slikanje i hvaljenje, pošto ne znam baš ko drži CPU na granici stabilnosti 24h dnevno :)
mighty I to jeste 20.05.2011. 09:43 #326037

No ne klokuju svi računare, tj. kod brand name mašina (HP, Dell, Lenovo) često ne možeš da ih klokuješ, pa što ne uključiti HT?

U principu treba probati i jedna i druga podešavanja, ne koristimo svi računare za isto tj. za iste primene.

Ali pitanje gore je billo jasno - da li će quad core na istom taktu raditi sporije sa uključenim HT - NEĆE! Može samo da pomogne, da odmogne neće. Imaš i ovde par testova sa istim procesorima sa i bez HT gde se vidi realno poboljšanje:

http://www.tomshardware.com/reviews/intel-core-i5,2410-5.html

http://www.anandtech.com/show/3871/the-sandy-bridge-preview-three-wins-in-a-row/9
cicija Re: Re: kažu ljudi ... 20.05.2011. 10:04 #326039

:: E vidiš, u tom svom proseravanju na forumu, ljubomorisanju i zavisti, nikad ne uspeš da vidiš činjenice, ....
:: ::
:: ::
@Daum, ajd, postavi i ti u svom potpisu konfiguraciju koju imaš (ili ko kojoj bar maštaš) pa da malo ljubomorišem i zavidim i tebi. .)
Ovakvo pisanje je svojstveno samo klincima,. Daum, ti nisi sposoban za raspravu o ovoj temi, idi bolje odradi update grafičke ili nešto sl. na svojoj virtuelnoj konfiguraciji! .):)

Što se tiče teme .. uglavnom su svi u pravu i potvrdjuju na ovaj ili onaj način ono što sam i napisao - da se HT oseti softverski a ne hardverski. Procesori sa ovom `tehnologijom` su brži samo zato što im to OS dozvoljava i dodatne aplikacije. Doduše, Intel je uvideo da uvek u procesoru postoji slobodan prostor, neupotrebljen u radu kada je navodno i 100% opterećen, i baš taj slobodan prostor se pokušava iskoristiti za `pravljenje` dodatnog lažnog jezgra i time SLAGATI aplikacija da postoje više fizičkih jezgara. Jedno jezgro vrši dve operacije paralelno. Da Windows nije pod znacima navoda optimizovao svoj OS za HT podršku tj. multijezgarni rad, da u okviru njega nisu optimizovani programi za rad sa više jezgara, baš me interesuje kojim bi to ciframa Intel baratao, da li sa 15% ili možda sa 0.15%
U vezi spomenutih CAD rendering aplikacija ... hmmm ... ja verujem da bolje rade ako je HT isključen nego kada je uključen ... jer sa HT programi pokušavaju da iskoriste lažno jezgro koje ne postoji i time sebe `uguše` u radu, i više nego kada zaista upotrebljavaju punu frekvenciju fizičkog jezgra ... no, o tome experti.

cicija da začinim, pa odoh iz ove teme!!! .) 20.05.2011. 10:46 #326047

Primer kada je aplikacija optimizovana za rad sa četiri jezgra:

Intel procesori koji imaju DVA (2) fizička jezgra (i3 recimo) kroz HT dobijaju još 2 pa postaju četvorojezgarci - znači, 2 full jezgra daju maksimum performansi od 2x100=200% + 2 virtuelna jezgra dodaju nekih 2x15=30% u odredjenim situacijama, sve ukupno, oko 230%
Ako procesor ima fizički četiri jezgra, aplikacija onda iskoristi gotovo 400% snage tj. mogućnosti CPU i malo je verovatno da će takav procesor biti pobedjen bilo gde od nekog dvojezgarca sa HT tehnologijom, osim ako ne radi na niskim freq.
AMD Phenom II X2 945/955/965/ razbija bilo koji Intel i3, i samo Anand to piše na drugi način hehe
Jedini `izrod` je AMD Phenom X4 9550 2.2GHz koga biju i DualCore Intel-i u mnogi situacijama zbog mnogo veće freq. rada i pomoći HT-a.

U svim CAD aplikacijama bi po ovoj teoriji trebali AMD Phenom-i II X6 biti mnogo moćniji od bilo koji Intel procesora sa četiri fizička i četiri virtuelna jezgra ... jer četiri virtuelna jezgra daju nekih 4x15% performansi na onih 400 ispada ukupno 460% ... Dok se full 6 jezgara računa kao 600% ...
Naravno, malo je programa koji `vide` 6 jezgara (ako uopšte i postoje) i iskorišćavaju ih
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs