Misljenje drugari mi treba od vas,kako je mogucce da se ovaj procesor na ploci msi 770-c45 katastrofalno klokuje,tj max klok mu je 220x14,znaci nesto malo vise od 3 ghz,ostatak knf je 4gb ddr3 exelleram,500gb wd blue,ati 4870. Napominjem da sam pokusao i da smanjim delilac fsb/mem,da bih dobio oko 1333mhz(koliko je default za ovu memoriju)pa da kasnije krenem sa utezanjem latencija i takta memorije,ali ne vredi.Takodje i HT sam vracao na oko 2000mhz,pci e je 100mhz...A zanimljivo da na asus m3a ploci sa ddr2 memorijom ide stabilno na 230x14,iako ploca nema delilac fsb memorije,ni opciju dizanja napona,a na asus m3n78 koja ima svakakva podesavanja gornja granica je 24x13...Dakle procesor ``trpi`` veci klok,ali jednostavno na msi ploci nece preko ovoga praga...probao sam i u ganged modu memorije i u unganged,a i samo 2gb,i rezultat je isti...Da li neko ko vec ima ovu plocu moze da mi objasni gde gresim u O.C.-u,jer evidentno da procesor moze vise,cim na platformi za am2+ radi na 3.36,iako ja smatram da ni taj klok nije bog zna sta za ovaj proc...
ali su upravo ovu plocu svi hvalili i preporucivali,kao dobru,stabilnu i dobru za O.C.,ja pre mislim da ja negde gresim,nesto sam prevideo,jer u BIOS-u ima more funkcija,a inace ploca je 770-c45,sa crnim pcb-om,ne 770t-c45 koja je sa crvenim,dakle malko bolja varijanta,malo mi nelogicno da je toliko los klok...
Jedan od razloga sto ta MSI ploca kosta samo ~5000din... A i naponska nije bog zna sta + jos imas quad cpu. S druge strane ima dosta njih koji na toj ploci bas lepo klokuju tako da izgleda da zavisi i od primerka same ploce koji ti zapadne, jbg...
_________________________________________________________________ ASUS P5B-E Plus - E2160@3.0 - Gainward 4850 - Kingston 4 Gb DDR2 800 - LC Power 600W - Philips 22``
:: Misljenje drugari mi treba od vas,kako je mogucce da se ovaj procesor na ploci msi 770-c45 katastrofalno klokuje,tj max klok mu je 220x14,znaci nesto malo vise od 3 ghz,ostatak knf je 4gb ddr3 exelleram,500gb wd blue,ati 4870 :: Napominjem da sam pokusao i da smanjim delilac fsb/mem,da bih dobio oko 1333mhz(koliko je default za ovu memoriju)pa da kasnije krenem sa utezanjem latencija i takta memorije,ali ne vredi.Takodje i HT sam vracao na oko 2000mhz,pci e je 100mhz...A zanimljivo da na asus m3a ploci sa ddr2 memorijom ide stabilno na 230x14,iako ploca nema delilac fsb memorije,ni opciju dizanja napona,a na asus m3n78 koja ima svakakva podesavanja gornja granica je 24x13...Dakle procesor ``trpi`` veci klok,ali jednostavno na msi ploci nece preko ovoga praga...probao sam i u ganged modu memorije i u unganged,a i samo 2gb,i rezultat je isti...Da li neko ko vec ima ovu plocu moze da mi objasni gde gresim u O.C.-u,jer evidentno da procesor moze vise,cim na platformi za am2+ radi na 3.36,iako ja smatram da ni taj klok nije bog zna sta za ovaj proc...
ima naponsku sa cak 12 mosfetova,i ima tzv active faze switching,naponi su stabilni,dakle nije do toga,nesto u samim podesavanjima ne valja,ili je mozda moja ploca los primerak...
Ako se na drugoj ploči drugačije klokuje, računica je jednostavna. Ili je do same ploče ili se ploča ne `miriše` sa nekom od ostalih komponenata (RAM recimo). A i možda malo mnogo očekuješ od budget ploče.
Nećeš biti prvi a nećeš biti ni poslednji koji je izuven od laganja da je npr. ta ploča dobra za OC.
Ovo je primer matične ploče koja može lepo da te sluša priliko OC-a ali joj je lepa i cena. Ima dve osnovne prednosti (napajanje procesora sa 10 faza a ne sa 5 faza i 8-pinski konektor za napajanje procesora a ne 4-pinski).
Dopuna : Džabe postojanje 12 mosfetova ako nema dovoljno faza za proc. Da ima više faza imala bi i više mosfetova.
:: ali su upravo ovu plocu svi hvalili i preporucivali,kao dobru,stabilnu i dobru za O.C.,ja pre mislim da ja negde gresim,nesto sam prevideo,jer u BIOS-u ima more funkcija,a inace ploca je 770-c45,sa crnim pcb-om,ne 770t-c45 koja je sa crvenim,dakle malko bolja varijanta,malo mi nelogicno da je toliko los klok.. :: ::
i sam imam jos 5 drugih vrsta am3 i am2+ ploca na koje mogu da ubodem ovaj procesor,nego jednostavno me interesovalo da li ja gresim na ovoj konkretno,tj da li sam sta propustio.Imao sam ovih dana malko vise vremena,pa probao...
Nema veze broj mosfetova i ostalog, naponska je u samo 4+1 faza, sto je minimum. Sto se mene tice, na maticnoj nikad ne treba da stedis. I ja sam svojevremeno bio privucen cenom maticne kad sam sklapao komp pocetkom 2002, uzeh Matsonic 7177CT plocu i Tualatina 1GHz. Namucih se da ga nateram na 1.33GHz na toj ploci, radilo nekih godinu dana i ploca rikavela. Posle uzeo drugu plocu i isti cpu nasvirao na 1.5GHz bez problema, na ASUS CUSL2 cini mi se...
_________________________________________________________________ ASUS P5B-E Plus - E2160@3.0 - Gainward 4850 - Kingston 4 Gb DDR2 800 - LC Power 600W - Philips 22``
:: ima naponsku sa cak 12 mosfetova,i ima tzv active faze switching,naponi su stabilni,dakle nije do toga,nesto u samim podesavanjima ne valja,ili je mozda moja ploca los primerak.. :: ::
ili si koristio i OC switch-eve na samoj ploci?Ja nisam probao OC jer mi ne treba za sada ali cu prostudirati to kad mi bude trebalo... AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED 3 macke,dve iste i jedna razlicita :D
Imam i ja tu ploču na drugom kompu i stvarno nije raspoložena za veliko dizanje fsb-a, a pošto ti procesor nema otključan množilac, mrka kapa. Da ima moglo bi i štogod bolje da se učini.
Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno.
:: ili si koristio i OC switch-eve na samoj ploci?Ja nisam probao OC jer mi ne treba za sada ali cu prostudirati to kad mi bude trebalo.. :: AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LE :: 3 macke,dve iste i jedna razlicita : :: :: :: http://www.youtube.com/watch?v=PeQgaNzwIe :: ::
ali nije to poenta,vec da procesor koji na m3a,dakle istom cipsetu radi na 3.22,a mogao bi verovatno i vise da nije ogranicen memorijom koja jednostavno nece preko 1000mhz,a na ovoj msi koro da se i ne klokuje,tj vrlo malo... a uzgred da podelim sa vama iskustvo,kupio sam celeron dual core e3400,i isprobao ga...ljudi,taj procesor je odlican za te pare...klokuje se sa default 2.66ghz na 3.8 bez dizanja napona,i to na sugavoj p5n-mx ploci,verovatno jer ploca ima odvojeno dizanje fsb magistrale od memorije,i u 3dmarku 06 daje 3350cpu skora pri tome kloku...probao sam i na intel g31 ploci,i tu dostize 3.75 al ne moze zbog memorije vise,nece...a inace sa onom p5n-mx i sa 8800gt daje za mene neverovatnih 11450 3d mark poena...i to sve za 33oo din koliko sam ga platio u win-win...
Ja sam razmišljao da pređem na ovu ploču. Trenutno imam ECS nforce9m-a sa athlonomII x2 240. Na njoj FSB ide do 240 tj. procesor sa 2.8GHz ide an 3.36GHz.
Da li bih dobio nešto prelaskom na 770-c45 i ddr3 memoriju?
naprotiv,izgubio bi,jer ne bi hteo procesor da ti se klokuje preko 220 magistrale...Interesantno je da i meni na asus m3n78 koja je nvidia 820 cipset,isto ovaj procesor ide na 240x14,dakle identican takt,3.36,a takodje mi je interesantno da sam procesor i rezultati koje daje u sintetickim testovima,vrlo malo daje razlike u zavisnosti od cipseta,razlike su gotovo akademske,kada se gleda klok na klok...
Ta ploca odradjuje ono za sta je placena,ima da se nadje za 4.860 dinara i sta da ocekujesh od nje+procesor njie BE.
Poredjenje i prica kako gigabyte sa 890 chpsetom nije skupa je glupo,ova kosta oko 5000 a ta preko 11.000??
Ja i dalje stojim da se radi o ploci koja ima odlican odnos cene i kvaliteta(usluge),za gaming mashine ko bog(ipak 90 % ljudi na racunaru igraju igre),onaj ko oce da se bavi necim ozbiljnijim a i voli oc,nek lepo izvuce 100e++ i kraj.
re: Entuzijazam nije kada kupis najgore a ocekujes najbolje
07.05.2011. 16:03
status: user broj poruka: 826
:D:D:D u pravu si,ja samo iznosim zapazanje,i ono sto realno ocekuje nokoga ko kupi ovu plocu...ja sam je platio pre 4 meseca 4670 din u win win,i za to koliko je placena,radi stvarno stabilno i solidno na default clock-u...Amd 770 cipset u odnosu na 890 u samoj brzini rada nema gotovo nikakve razlike,tj vrlo male,par postotaka....Uostalom na asus ploci m3a,taj isti procesor radi na vecoj ucestanosti,iako nema gomile podesavanja koja ova msi ploca ima,a i jedno i drugo su amd 770 cipset...mogu samo da zamislim kako bi se klokovao da ima neki noviji bios ili sta vec gde moze da se malko fino podesavaju parametri za o.c. na Asus ploci...Probacu sa nekom memorijom ddr2 na 1066hz i ovom m3a plocom....Pa ako nema nekog poboljsanja u kloku,neka phenoma na msi na defaultu :D
A inace, dve razlike izmedju AMD-ovih i Intel-ovih procesora...
07.05.2011. 22:20
status: user broj poruka: 10998
su kljucne: 1) AMD se malo i tesko overklokuje, 2) kada to i uspe, ne dobija se gotovo nista. Odnosno: Intel se IZUZETNO lako i jednostavno overklokuje na prakticno SVIM plocama, overklokuje se na ZESTOKO vece frekvencije i dobija se IZRAZITA (pozitivna) razlika u radu sistema u odnosu na default frequency.
Ovo vazi od doba kada su aktuelni bili Pentium (`P1`) pa do dana danasnjeg (Sandy/Phenom ll).
Re: A inace, dve razlike izmedju AMD-ovih i Intel-ovih procesora...
07.05.2011. 22:33
status: user broj poruka: 9006
Šta mu staješ na muku, vidiš da mu nije do smeha.
Uostalom imao je i intel čipsetova nerasploženih za klok, a ovim peščanicima bez K možemo da duvamo bez obzira na čipset.
Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno.
:: su kljucne: 1) AMD se malo i tesko overklokuje, 2) kada to i uspe, ne dobija se gotovo nista :: Odnosno: Intel se IZUZETNO lako i jednostavno overklokuje na prakticno SVIM plocama, overklokuje se na ZESTOKO vece frekvencije i dobija se IZRAZITA (pozitivna) razlika u radu sistema u odnosu na default frequency :: :: Ovo vazi od doba kada su aktuelni bili Pentium (`P1`) pa do dana danasnjeg (Sandy/Phenom ll). ::
Nema za sta da mu bude krivo. Ide na jedan od najjeftinijih u ...
07.05.2011. 23:38
status: user broj poruka: 10998
9xx. Dovoljno je da radi. To sto se bedno i jadno overklokuje, nije nikakvo cudo. Sto se Intel-a tice, cak i na plocama sa najsiromasnijim chipset-ovima (recimo `G31` u gami onih koji podrzavaju Core2) obicnim podizanjem freq. magistrale u BIOS-u dobijaju se povecanja kloka od 20-30%,`iz mesta`. Sa maltene bilo kojim Duo ili Quad procesorom.
A Sandy `K` i jeste onaj pravi Sandy (full fledged)... - - - - - - Pre dva-tri dana slucajno sam naisao na neke uporedne testove AMD 1100T (6 cores) i Core i7 870. Stravicno! U Photoshop testovima 870 sa svoja 4 `fizicka` jezgra uradi za 3` 30`` posao koji na AMD-u traje 4` 30``. Na default frekvencijama. A cena im je bila `tu negde` (tada, dok jos AMDeka nije spustio cene ne bi li prevario onoga koga jos moze da prevari).
Ja sam zadvoljan plochom.Crna plocha je u pitanju.Chim sam otkljuchao proc. ona je za mene zavrshila sav posao.Al stvarno nemam potrebu za overclock-om. Al aj videcu shta moze ova ploca sa ovim proc. otkljuchanim...pa cu da javim..ja sam stavio poslednji bios.... a i mozda je stvarno do primerka ploche... probacu sutra...pa javljam dal se ishta klokuje i dali je stabilno ako ti znachi neshto :)
Re: Nema za sta da mu bude krivo. Ide na jedan od najjeftinijih u ...
08.05.2011. 03:14
status: user broj poruka: 3821
:: 9xx. Dovoljno je da radi. To sto se bedno i jadno overklokuje, nije nikakvo cudo :: Sto se Intel-a tice, cak i na plocama sa najsiromasnijim chipset-ovima (recimo `G31` u gami onih koji podrzavaju Core2) obicnim podizanjem freq. magistrale u BIOS-u dobijaju se povecanja kloka od 20-30%,`iz mesta`. Sa maltene bilo kojim Duo ili Quad procesorom :: :: A Sandy `K` i jeste onaj pravi Sandy (full fledged)... :: - - - - - - :: Pre dva-tri dana slucajno sam naisao na neke uporedne testove AMD 1100T (6 cores) i Core i7 870. Stravicno! U Photoshop testovima 870 sa svoja 4 `fizicka` jezgra uradi za 3` 30`` posao koji na AMD-u traje 4` 30``. Na default frekvencijama. A cena im je bila `tu negde` (tada, dok jos AMDeka nije spustio cene ne bi li prevario onoga koga jos moze da prevari)
Netacno. G31 ploce se jedino dobro klokuju ako su od Gigabyte-a. Tacnije, samo jedan model ide preko 300 FSB.
Ostale G31 ploce, blagi uzas za OC.
A da ne pricamo o Intel Chipsetovima poput 945GZM.
Evo uradio sam kao sto sam obecao overclock mog procesora na plochi koja te zanima. Znachi otkljuchan Athlon 445 na X4 sam uspeo da clock-ujem bez problema.Mnozilac mi je otkljuchan do x15.5 ... E sada ..postavljam tri slike..... (Bitno je da sam ovaj overclock uradio bez nekog mozganja i preteranog stelovanja.Samo namestio, pokrenuo i radi ok. Prolazi testove )Imao sam prvo losh clock..upalio se Windows ..sve ok..al chim sam pustio test stabilnosti pojavio se plavi ekran posle 5 minuta. evo slike kako je tada bilo podesheno.... http://imageshack.us/f/836/overclockplaviekran.jpg/ E onda kada sam vec dotle stigao reko ajde sada bar da ga namestim da radi stabilno... i na brzinu sam neshto promenio...tamo vamo... i stavio ovako....i radi OK http://imageshack.us/f/852/overclockok.jpg/ Temperature su sledece u testu... http://imageshack.us/f/833/testtt.jpg/ E sada verovatno bi to sve moglo bolje... gore dole..i temp i brzina prcesora...ako bi zakljuchao to jedno jezgro i tako dalje... al nemam ja potrebe za tim... ovo je chisto uradjeno zbog choveka koga zanima shta moze na ovoj plochi i dali je do primerka ploche,bios-a ili neshto trece... Nadam se da sam bar neshto malciceee pomogao, ako nisam....jbg...Bitna je namera :) Sve u svemu..vrcem ja moje sve na x4 default clock... necu ga muchim...jer mi nishta ne znachi ovaj clock kada se i ovako igram OK :D A komp je ovaj iz profila.... aj pa tako :) P.S Ovo je sve na kineskom napajanju 550W :D Pravi sam avanturista nema shta heheh . )
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.